КАРАНТИН

КАРАНТИН

Оновлюється
Укрінформ
Із 12 березня в Україні ввели карантин у навчальних закладах та низку інших заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.
Кабінет міністрів ухвалив рішення про тимчасову заборону в'їзду в Україну іноземців та закрив міжнародне пасажирське сполучення.

25 березня надзвичайну ситуацію запровадили по всій Україні. Карантин подовжили до 24 квітня.

Закрили заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Також зупинили роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

2 квітня уряд ухвалив постанову про посилення "карантинних" обмежень. Таким чином, із 6 квітня в Україні карантин став жорсткішим, зокрема заборонили ходити вулицями більш як по двоє та перебувати в громадських місцях без масок чи респіраторів.

22 квітня Кабінет міністрів продовжив дію карантину до 11 травня 2020 року.

4 травня Кабінет міністрів продовжив дію карантину до 22 травня.

20 травня уряд схвалив рішення, яким запроваджує адаптивний карантин до 22 червня, водночас із 22 травня розпочинається другий етап пом’якшення карантинних заходів.

(ПРОДОВЖЕННЯ. ПРО ПОДІЇ З 12 БЕРЕЗНЯ ДО 12 КВІТНЯ ЧИТАЙТЕ ТУТ  І ТУТ, А З 13 КВІТНЯ ДО 29 КВІТНЯ - ТУТ).

2.06.2020

***

Карантин в Україні може бути продовжений й після 22 червня. Про це повідомив заступник глави МОЗ, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

***

Більше половини дитячих садочків вже відкрилися на Дніпропетровщині після карантину. Зокрема, відновили роботу майже 180 дошкільних закладів Дніпра, 160 – Кривого Рогу.

***

Роботодавцями подано понад 12 тисяч пакетів документів для отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину, що дасть змогу забезпечити фінансову підтримку для близько 150 тисяч працівників, з яких 100 тисяч вже отримали цю допомогу.

***

Станом на 2 червня 7 регіонів України та місто Київ не відповідають усім необхідним критеріям для послаблення протиепідемічних заходів. Згідно з даними, поки не готові до послаблення карантину м. Київ, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Львівська, Рівненська, Харківська та Чернівецька області.

***

Станом на 2 червня в Україні лабораторно підтверджено 24 340 випадків COVID-19. За добу 328 нових випадків.

***

У Києві вже 3071 підтверджений випадок захворювання на COVID-19. За останню добу підтвердили 28 випадків коронавірусу, з них п’ять - у медиків. Про це повідомив київський міський голова Віталій Кличко у Telegram.

1.06.2020

***

У Запорізькій області поновилися міжміські автобусні та залізничні пасажирські перевезення.

***

В Одесі відновили роботу приміські електрички / Фото: Юлій Зозуля, Укрінформ

***

Пункт пропуску «Кучурган» на українсько-молдовській ділянці кордону поновить роботу о 8.00 2 червня.

* * *

На Житомирщині 1 червня послабили карантинні обмеження, дозволивши міжобласне та міжнародне транспортне сполучення та роботу закладів фізкультури і спорту.

* * * 

У Харкові в перший день роботи дитячих садочків після карантину на заняття прийшли лише 30% вихованців.

Дитячі садочки у Харкові / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

* * *

Міжобласне автобусне сполучення з 1 червня, запрацювало у 10 областях України.

* * *

Учасники пробного ЗНО отримали запрошення-перепустки з адресами пунктів проведення пробного тестування.

* * *

"Укрзалізниця" відкрила продаж квитків на місця у плацкартних вагонах пасажирських поїздів.

* * *

Карантин у Львівській області продовжили до 5 червня через несприятливу ситуацію із захворюваністю на COVID-19.

* * *

АТ "Укрзалізниця" відкрила продаж квитків на 35 пасажирських поїздів далекого сполучення.

* * *

На Дніпропетровщині дозволили відкрити навчальні заклади, спортзали, інклюзивно-ресурсні центри, гуртки, відновлено перевезення регіональним та міжрегіональним залізничним транспортом.

* * *

У столиці з 1 червня почав працювати Центральний залізничний вокзал.

* * *

Укрзалізниця 1 червня розпочала перший етап відновлення курсування приміських поїздів. Відсьогодні відновили рух 439 приміських поїздів.

Так, з 1 червня у філії "Донецька залізниця" почнуть курсувати 38 поїздів, "Львівська залізниця" — 30 поїздів, "Одеська залізниця" — 84 поїзди, "Південна залізниця" — 156 поїздів, "Придніпровська залізниця" — 22 поїзди, "Південно-Західна залізниця" — 109 поїздів.

* * *

Україна з 15 червня планує відновити авіарейси на найпопулярніші туристичні напрямки — в Туреччину, Грецію, Кіпр та Грузію. 

* * *

Київ з 1 червня розпочав наступний етап послаблення обмежувальних заходів.

У столиці відкрили дитячі садочки, ті, що виконали вимоги і регламенти для безпечної роботи в цій ситуації.

* * *

У Києві в Свято-Вознесенському Фролівському жіночому монастирі зафіксували спалах коронавірусу.

* * *

Львівська, Волинська, Рівненська, Чернівецька і Донецька області, а також місто Київ поки що не готові до третього етапу виходу з карантину.

* * *

АТ "Укрзалізниця" з 1 червня розпочало рух пасажирських поїздів далекого прямування в різні регіони України.

* * *

Епідеміологічна ситуація в більшості областей дозволяє 1 червня відкрити спортивні зали та фітнес-центри, заклади освіти, запустити міжобласне автомобільне сполучення та залізничні перевезення, повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

* * *

В Україні розпочинається новий етап пом’якшення карантину. З 1 червня буде дозволена робота басейнів і спортзалів; відвідування освітніх занять у групах не більше 10 людей (наприклад, розпочнуть роботу автошколи); а також буде відновлено рух залізничного транспорту і міжобласних перевезень автотранспортом.

* * *

Станом на 1 червня в Україні лабораторно підтверджено 24 012 випадків COVID-19. За добу зафіксовано 340 нових випадків.

31.05.2020

Відновлення роботи спортзалів, фітнес-центрів і басейнів з 1 червня передбачає дотримання низки вимог - у МОЗ розповіли, яких саме.

***

У Чернівецькій області за минулу добу виявили 28 випадків зараження коронавірусом, водночас 16 мешканців області одужали від COVID-19.

***

Україна з 1 червня відкриває пункти пропуску на словацькому кордоні.

***

Відповідальність за дотримання протиепідемічних заходів у дитсадках лежить на місцевій владі та власниках, якщо заклади приватні, контроль здійснює Держпродспоживслужба, наголосив міністр охорони здоров'я Максим Степанов. 

***

Станом на 31 травня 5 областей України не відповідають усім необхідним критеріям для послаблення протиепідемічних заходів, у Києві спостерігається перевищення критерію зафіксованих випадків захворювання на 100 тисяч населення (інцидентності).

***

У столиці за минулу добу коронавірус підтвердили у 81 особи, 11 із них - медики. На сьогодні у столиці вже 2985 підтверджених випадків захворювання на COVID-19, повідомив міський голова Віталій Кличко. 

***

Із 1 червня в рамках пом'якшення карантинних заходів в Україні запрацюють спортзали та поновляться міжобласні перевезення.

**

Критерії, дотримання яких необхідне для переходу на новий етап карантину із пом'якшеними обмежувальними заходами, поки не переглядатимуться, заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

***

Станом на 31 травня в Україні лабораторно підтвердили 23 672 випадки COVID-19. За добу - 468 нових випадків.

***

Наразі в Україні проходять клінічні випробування чотири препарати проти коронавірусу, повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

***

Зі Сполучених Штатів вирушив черговий евакуаційний літак, який доставляє в Україну наших громадян.

***

У зв'язку із пандемією коронавірусу ювілейні двадцяті українсько-американські навчання "Сі Бриз" обмежаться лише морською фазою із залученням авіації.

***

30.05.2020

***

У МОЗ переконані, що послаблення, що стосуються роботи метро чи відкриття крамниць у торговельно-розважальних центрах, не мають призвести до зростання захворюваності на коронавірусну інфекцію.

***

Торгово-розважальні центри у Києві відкрилися для відвідувачів, але дитячі розважальні зони в них поки не працюватимуть.

А у Києві знову працюють ТЦ / Фото: Олег Давиденко, Укрінформ

***

Відновлення з 1 червня роботи пунктів пропуску очікується на словацькій та молдовській ділянці кордону, відтерміновується на угорській.

***

Пасажирські перевезення залізницею на заході України буде відновлено з 4 червня.

***

В Україні наразі зроблено майже 8 тисяч ІФА-тестувань (імуноферментний аналіз), і 479 зразків дали позитивний результат.

***

Громадяни, що їдуть до окупованого Донецька через Київ, не вважаються транзитними пасажирами і зобов'язані пройти у столиці двотижневу самоізоляцію.

***

У Києві на карантин закрили гуртожиток на проспекті Гагаріна через спалах коронавірусу.

***

Особи, що приїжджають з-за кордону або з тимчасово окупованих територій для проходження ЗНО, не потребують обсервації чи самоізоляції.

***

В Україні за добу зафіксовано 393 нові випадки захворювання на COVID-19.

29.05.2020

Пляжний сезон у столиці стартує, лише коли температура води підвищиться до +18 градусів, що дасть змогу провести лабораторні дослідження, повідомляє пресслужба КМДА.

***

Уряд України готується поступово зняти карантинні обмеження та лібералізувати порядок в’їзду іноземних громадян, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

***

На Харківщині наразі вже запрацювали п'ять дитячих садків однієї ОТГ, решта дошкільних закладів відкриються 1 червня чи трохи пізніше, як вирішить місцева влада.

***

Угорська сторона повідомила, що на ранок 30 травня відкриються ще 4 пункти пропуску на українсько-угорському кордоні.

***

Міністерство охорони здоров’я затвердило тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів в закладах фізичної культури та спорту. Відтак постановою передбачається: 

- проведення температурного скринінгу всім працівникам та відвідувачам;

- допуск у приміщення з розрахунку не більше однієї особи на 10 м кв;.

- проведення групових занять проводиться виключно за попереднім записом;

- у басейні на 50 м на одній доріжці має бути не більше 4 осіб, на 25 м не більше 2 осіб;.

- робота басейнів дозволена для індивідуального відвідування і для спортивних навчально-тренувальних груп 2 року навчання та старших;

- на вході до приміщень та по залу мають встановлюватися антисептики.

***

Верховний суд звернеться до Конституційного суду України з поданням з приводу конституційності встановлених парламентом і урядом обмежень на час карантину.

***

Київські заклади дошкільної освіти на найближчий місяць забезпечені всім необхідним, аби з 1 червня прийняти дітей.

***

Динаміка захворюваності на COVID-19 не сприяє послабленню чи скасуванню карантинних заходів у регіоні. Тож карантин на Львівщині продовжили до 1 червня.

***

Комісія ТЕБ НС Закарпатської ОДА ухвалила рішення про послаблення карантинних обмежень із 1 червня. В області запускають транспорт, дозволять релігійні та спортивні зібрання.

***

У Сумах дошкільні навчальні заклади поновлять роботу з 1 червня, при цьому в їх діяльності є певні обмеження.

***

Миколаївський апеляційний суд звільнив чоловіка від сплати штрафу за порушення карантину, як того хотів суд першої інстанції, і обмежився усним попередженням.

***

У Києві з 1 червня поновлять роботу 72 заклади професійно-технічної освіти для проведення державної атестації випускників.

***

У Краматорську заклади дошкільної освіти можуть відкрити після 9 червня за умови дотримання всіх протиепідемічних заходів.

***

У Києві зафіксовано 2849 підтверджених випадків захворювання на COVID-19, з них - 56 нових.

***

У Збройних Силах України за минулу добу зареєстровано 23 нових випадки захворювання на коронавірус. Загалом наразі хворіє 90 осіб.

***

Програма уряду: є три можливі варіанти стимулювання економіки в умовах пандемії.

***

У п'ятницю зранку відновилася робота чотирьох автомобільних та двох залізничних пунктів пропуску на кордоні з Молдовою.

***

Станом на 29 травня 4 регіони України не відповідають усім необхідним критеріям для послаблення протиепідемічних заходів.

***

Люди пенсійного віку мають знаходитися на самоізоляції, але є винятки - МОЗ

***

Станом на 29 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 811 випадків COVID-19. За добу - 429 нових випадків.

***

Поновили роботу 66 пунктів пропуску на державному кордоні з українського боку із країнами ЄС та Молдовою.

***

28.05.2020

Кабінет Міністрів системно розв'язуватиме проблему забезпеченості медиків, які працюють з хворими на коронавірус COVID-19, повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль

***

Кабінет міністрів опублікував основні положення програми стимулювання економіки для подолання наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби.

***

Через продовження карантину на Рівненщині поїзди проходитимуть транзитом, дозволено лише висадку пасажирів.

***

Опівночі 29 травня Україна відкриє пункти пропуску на кордоні з країнами Європейського Союзу та Молдови. Йдеться про роботу 66 КПВВ.

***

АТ "Укрзалізниця" відкрило продаж квитків ще на три поїзди - до Черкас, Шостки і Кропивницького.

***

У Миколаєві з 1 червня запрацюють інклюзивно-ресурсні центри, заклади фізичної культури та спорту, спортивні зали та фітнес-центри.

***

АТ "Укрзалізниця" з 1 червня запустить 214 електричок у 10 областях України.

***

На Житомирщині в умовах карантину свою роботу відновили 69 із 667 дошкільних навчальних закладів.

***

Відсьогодні у селі Зоря Рівненського району припинили діяти контрольно-пропускні блокпости, що були встановлені місяць тому через спалах COVID-19.

***

На Прикарпатті з 1 червня запрацюють спортивні зали і заклади професійної освіти

***

В купе поїздів, які курсуватимуть у регіони, де ще не послаблено карантин, зможуть їхати не більше двох пасажирів.

***

Президент Володимир Зеленський вважає, що уряд запропонував недостатньо економічних рішень для виходу з епідемії коронавірусу.

***

Столична влада затвердила рекомендації щодо роботи дитячих садків.

Щодня вранці усім працівникам та дітям на вході повинні вимірювати температуру. Тих, у кого вона вища за 37,2, не будуть допускати у заклад. У закладах заборонене використання багаторазових рушників, м’яких іграшок, килимів з довгим ворсом, а також і працівники, і діти в приміщенні повинні перебувати тільки в змінному взутті.

***

Київ повернеться до карантинних обмежень, якщо буде збільшуватися кількість хворих на COVID-19 і зростатиме завантаженість лікарень, визначених для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом.

***

Транспорт у Києві / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

***

Станом на 28 травня 7 регіонів України не відповідають усім необхідним критеріям для послаблення протиепідемічних заходів.

***

Кількість пасажирів у метро Києва зростає щодня в середньому на 100 тисяч людей.

Київський метрополітен / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ Київський метрополітен / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

***

В Ужгороді після карантину відкрилася інклюзивна кондитерська «Золоті серця Закарпаття», де працюють семеро молодих людей з аутизмом та синдромом Дауна.

В Ужгороді після карантину відкрилася інклюзивна кондитерська / Фото: Ужгородська міська рада

***

АТ "Укрзалізниця" технічно готова розпочати пасажирське сполучення і з 1 червня запустить 42 пасажирські потяги.

***

Станом на 28 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 382 випадки COVID-19. За добу - 477 нових випадків.

27.05.2020

Міністерство інфраструктури та Міністерство закордонних справ ведуть перемовини з різними країнами щодо відновлення регулярних пасажирських авіаперевезень. Про це повідомив очільник Мінінфраструктури Владислав Криклій.

* * *

Ще 12 поїздів курсуватимуть по Україні з 1 червня. 

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, Укрзалізниця відкрила продаж квитків на потяги:

№37/38, №732/731 та №738/737 «Київ-Запоріжжя»

№116/115 «Київ-Бердянськ»

№136/135 та №734/733 «Київ-Покровськ»

№76/75 «Кривий Ріг-Київ»

№102/101 та №766/765 «Київ-Херсон»

№12/11 «Київ-Новоолексіївка»

№79/80 «Дніпро-Київ»

№779/780 «Суми-Київ/Вінниця».

* * *

В Україні розпочали тестування методом ІФА, який дозволяє виявити в організмі людини антитіла до коронавірусу. Станом на 27 травня вже провели 1355 ІФА-тестів.

Найбільше ПЛР-досліджень станом на 27 травня провели:

ДУ «Київський міський ЛЦ МОЗ України» — 25 714;
ДУ «Вінницький ОЛЦ МОЗ України» — 19 234;
ДУ «Чернівецький ОЛЦ МОЗ України» — 17 237;
ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України» — 14 621;
ДУ «Запорізький ОЛЦ МОЗ України» — 13 846.

Повний перелік державних лабораторій, що тестують на наявність SARS-CoV-2 за посиланням

* * *

Столичний торгово-розважальний центр Lavina анонсував відновлення роботи 30 травня.

* * *

У Миколаєві дитсадки відкриватимуть у два етапи, які триватимуть до середини червня.

* * *

Івано-Франківський міськсуд визнав винним священника УПЦ МП у недотриманні карантинних заходів і зобов’язав його сплатити 34 тисячі гривень адмінштрафу.

* * *

Кабінет міністрів України підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я і доповнив перелік закладів охорони здоров’я, які лікують пацієнтів з COVID-19.

* * *

АТ "Укрзалізниця" з 1 червня розпочне продавати залізничні квитки за 90 днів до дати відправлення.

* * *

Підтримка українського виробника є пріоритетним завдання у програмі стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19.

* * *

Активне втілення у життя програми стимулювання економіки для подолання наслідків пандемії COVID-19, яку напрацював та презентує уряд, дозволить відновити економіку у другій половині року.

* * *

У Києві в кінці цього тижня відкриють торгово-розважальні центри та готелі.

* * *

У Києві 2739 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. За добу - 29 нових випадків і троє померлих. Вперше з початку пандемії за добу одужало більше людей, ніж захворіло.

* * *

Станом на 27 травня 7 регіонів України не відповідають усім необхідним критеріям для послаблення протиепідемічних заходів.

* * *

На цьому тижні робоча група, до складу якої ввійдуть фахівці різних спеціальностей, визначиться щодо використання препарату гідроксихлорохіну при лікуванні COVID-19.

***

У Київській області підтвердили 1474 випадки захворювання на коронавірус, нових випадків за добу - 16.

***

Квиткові каси на залізничних вокзалах України почали працювати вранці 27 травня.

***

Станом на ранок 27 травня в Збройних силах України на коронавірус хворіє 57 осіб. За останню добу виявлено чотири нових випадки, один з них - летальний.

***

Очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що на сьогодні не існує обмежень щодо перетину державного кордону автомобільним транспортом

***

У київському метро на третій день після відновлення його роботи побільшало пасажирів у годину пік порівняно з попередніми днями.

Київський метрополітен / Фото: Анатолій Сірик, Укрінформ

***

АТ "Укрзалізниця" відкрила продаж квитків ще на дев'ять потягів далекого сполучення, які вирушать у рейси з 1 червня.

***

Станом на 27 травня в Україні лабораторно підтверджено 21 905 випадків COVID-19. За добу - 321 новий випадок.

***

Станом на вечір 26 травня 143 українці за кордоном лікуються від коронавірусної хвороби, 78 — уже одужали.

26.05.2020

Показник імунізації в Україні через карантин знизився на 20-40%, заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, закликавши батьків не відмовлятися від вакцинації дітей.

***

З 26 травня на Чернігівщині відновив роботу Менський зоопарк.

Менський зоопарк на Чернігівщині відновив свою роботу / Фото: Наталія Потапчук, Укрінформ

***

Укрзалізниця відкрила продаж квитків на перші напрямки по Україні, поїзди почнуть курсувати з 1 червня.

***

Карантин в Києві / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

***

У Донецькій області після карантину відновлюється міжміське транспортне сполучення.

***

У Запоріжжі запрацювали дитячі дошкільні навчальні заклади. У перший день прийшло до 14% вихованців.

У Запоріжжі відкрили дитячі садки / Фото: Запорізька міськрада

***

З 1 червня у Чернігові буде суттєво послаблено карантин і відкриватимуться дитсадки, спортивні клуби, мистецькі школи, ресторани, відновиться проведення культурних заходів на свіжому повітрі та в приміщеннях.

***

На Закарпатті ще одне село - Липча у Хустському районі закрили на карантин через спалах коронавірусної інфекції. У селі 8 осіб з підтвердженим COVID-19, ще у понад десяти людей є виражена симптоматика цього захворювання.

***

Заборона на перетин лінії розмежування на Донбасі у зв'язку з карантинними заходами діятиме по 22 червня.

***

За час карантину 96% компаній перевели своїх працівників на дистанційну роботу. З них половині компаній вдалося перевести на віддалену роботу понад 75% співробітників. Лише 4% зазначили, що специфіка компанії не передбачає дистанційну роботу.

У дослідженні взяли участь понад 50 компаній різних галузей економіки; представники 71% з них заявили, що не планують скорочення персоналу, 21% не виключають таку вірогідність протягом одного-двох місяців, а 8% вже провели скорочення штату.

***

Кабінет міністрів має намір залучити волонтерів до процесу виходу країни з карантину, аби вони стежили за дотриманням громадянами протиепідемічних правил у місцях потенційного скупчення людей.

***

Речовий ринок Івано-Франківська відновив роботу / Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

***

Вінницька ОДА розробила план дій на випадок другої хвилі епідемії COVID-19.

***

За перший день роботи після карантину, 25 травня, метрополітеном скористалося 310 тисяч пасажирів.

***

У Києві відновив роботу приміський транспорт / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

***

Для вступу в перші класи треба подати оригінали необхідних документів, які прийматимуть в школах з 1 червня до 1 вересня, розповів Київський міський голова Віталій Кличко

***

У Києві міська електричка відновить свою роботу разом з усім залізничним транспортом України, тобто з 1 червня.

***

Всеукраїнська ради церков і релігійних організацій ініціює зустріч з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем з метою врахування релігійних потреб громадян під час послаблення карантину.

***

У столиці зняли карантин в кількох монастирях, що були закриті через спалахи захворювання. Зокрема, у Києво-Печерській лаврі, Іонинському та Свято-Покровському чоловічих монастирях

***

Станом на вівторок 7 регіонів України не відповідають усім необхідним критеріям для послаблення протиепідемічних заходів.

Згідно з цими даними, поки не готові до послаблення карантину Волинська, Донецька, Закарпатська, Луганська, Львівська, Рівненська та Чернівецька області.

***

Наразі епідеміологічна ситуація не дозволяє повноцінної роботи ресторанів і кафе, але це може бути можливим з 10 червня, заявив на брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

***

Відкриття дитячих таборів можливе виключно на останньому етапі виходу з карантину.

***

Станом на 26 травня в Україні лабораторно підтверджено 21 584 випадки COVID-19, зокрема за добу 339.
***

У Херсонській області у зв’язку з пом’якшенням карантину посилять роботу COVID-патрулів, які контролюватимуть дотримання обмежувальних заходів.

25.05.2020

На коронавірусну інфекцію в Україні наразі хворі​ють понад чотири тисячі медичних працівників - глава МОЗ.

***

В Україну доставили 71 254 костюми захисту для працівників медичних закладів, заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

***

У Донецькій області зі 148 лабораторно підтверджених випадків COVID-19 у мешканців Маріуполя зафіксували найбільше - 93 випадки.

***

Із 1 червня у закладах вищої освіти регіонів України з пом'якшеним карантином буде можливим проведення екзаменаційних сесій за умови дотримання всіх протиепідемічних заходів та групами не більше десяти осіб.

***

Карантинні контрольно-пропускні пункти, облаштовані на в'їздах та виїздах з Чернівецької області для запобігання поширенню коронавірусній епідемії, припинили роботу.

***

У Ворочеві на Закарпатті, де вчора виявили 28 інфікованих коронавірусом, люди не хочуть дотримуватися карантину.

***

У Сумах міська комісія з ТЕБ і НС рекомендує міськвиконкому далі послабити карантин, вважаючи за можливе відновлення з 1 червня роботи закладів дошкільної освіти.

***

На Дніпропетровщині робота дитячих садочків поновиться з 27 травня, але з певними обмеженнями.

***

Міністерство соціальної політики України затвердило перелік посад працівників, яким передбачено додаткові, до встановлених законодавством, доплати до заробітної плати. Доплату у розмірі до 100 відсотків заробітної плати зможуть отримати:

Педагог соціальний/фахівець із соціальної роботи.

Фахівець із соціальної допомоги вдома.

Соціальний працівник.

Соціальний робітник.

Фахівець з фізичної реабілітації.

Практичний психолог/психолог.

***

У Дніпрі 25 травня о 15 годині дозволили поновити роботу метрополітену.

***

Продаж залізничних квитків розпочнеться після рішень усіх обласних комісій з техногенно-екологічної безпеки, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

***

На Прикарпатті з 1 червня відкриють 46 дитсадків, батьків просять віддавати дітей лише в крайніх випадках.

* * *

У Львові розпочинають ІФА-тестування (імуноферментний аналіз) на визначення антитіл до COVID-19. Це дасть змогу виявити наявність чи відсутність резистентності до вірусу в організмі.

* * *

На Херсонщині, де пом’якшено карантин, почали працювати дитсадки.

* * *

Харківський метрополітен відновив роботу після двомісячних карантинних заходів. Кількість пасажирів зменшилася удвічі.

* * *

Київський метрополітен за час перебування на карантині зазнав збитків на суму 600 млн гривень.

* * *

У Києві до кінця цього тижня можуть дозволити роботу ТРЦ, але дитячі розважальні зони в них поки не працюватимуть.

* * *

Кличко проїхався у столичному метро та оцінив ситуацію.

Київський метрополітен відновив роботу в звичайному режимі/ Фото: Пресслужба Кличка

* * *

У Києві відкрили спортивні та дитячі майданчики.

* * *

Кличко нагадав, що у громадському транспорті обов'язковий масковий режим.

* * *

Із 25 травня Києво-Печерську лавру знову відкрили для відвідувачів.

* * * 

У Вінниці дитячі садочки всіх форм власності відновлять роботу з 1 червня.

* * *

У Київській області дозволили відновити роботу дитячих садків.

* * *

У ще одному гуртожитку на Київщині зафіксували коронавірус.

***

У Сумах з понеділка, 25 травня, міський пасажирський транспорт почав курсувати у звичайному режимі.

* * *

За даними МОЗ, станом на 25 травня 8 регіонів України не відповідають усім необхідним критеріям для послаблення протиепідемічних заходів.

***

Київська область з 26 травня послаблює карантинні обмеження. Про це на брифінгу заявив т.в.о. голови Київської обласної державної адміністрації Василь Володін.

***

Вранці 25 травня запрацювали всі лінії столичного метрополітену.

У столиці знову запрацювало метро/ Фото: Анатолій Сірик, Укрінформ

***

Станом на 25 травня в Україні лабораторно підтверджено 21 245 випадків COVID-19. За добу - 259 нових випадків.

24.05.2020

***

Мер Києва Віталій Кличко нагадав правила безпечного користування громадським транспортом і оприлюднив відео зі столичного метрополітену, який після послаблення карантину 25 травня запрацює у звичайному режимі.

***

Станом на 24 травня 9 регіонів України не відповідають усім необхідним критеріям для послаблення протиепідемічних заходів.

***

У Київській області показник інцидентності, тобто загальна кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів на 100 тис. населення, знижується, що дає підстави розраховувати на пом'якшення карантинних обмежень найближчими днями.

***

У 28 мешканців села Ворочево Перечинського району на Закарпатті підтверджено COVID-19, у селі встановлено карантинну зону та облаштовано контрольно-пропускні пункти на в'їзді та виїзді.

***

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов наголосив, що перехід на наступний етап адаптивного карантину можливий лише при дотриманні відповідних критеріїв, запроваджених урядом.

***

У Дніпрі громадський транспорт з 24 травня почав працювати без спеціальних квитків.

***

В Україні станом на ранок 24 травня підтверджено 20 986 випадків COVID-19. За добу - 406 нових випадків.

23.05.2020

На Луганщині - найнижчий рівень захворюваності на COVID-19 та стовідсоткова забезпеченість медичних закладів, тож регіон абсолютно готовий до послаблення карантинних заходів.Такого висновку дійшли члени регіональної комісії ТЕБ і НС.

***

Шість областей України ще не готові перейти до адаптивного карантину. Про це йшлося на традиційній нараді під головуванням Президента Володимира Зеленського щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, в якій взяли участь представники Кабміну та правоохоронних органів.

***

У Києві пасажирів допускатимуть у салони громадського транспорту лише за наявності захисної маски.

Громадський транспорт / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

***

Міністерство охорони здоров'я дозволило Києву перейти до другого етапу виходу з карантину.

***

Станом на 23 травня до другого етапу зняття карантинних обмежень, введених у зв’язку з коронавірусом, не готові перейти дев'ять областей, свідчать дані МОЗ.

***

За минулу добу у Збройних силах України зареєстрували шість нових випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19. Загалом на  COVID-19 наразі хворіють 50 військових.

***

Столична влада з 23 травня випускає на маршрути весь рухомий склад із метою уникнення черг та перенавантаження транспортних засобів.

***

У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що проведення масових заходів буде можливе лише тоді, коли МОЗ переконається, що немає загрози для життя та здоров’я громадян.

***

Київський метрополітен поновить перевезення пасажирів із 25 травня.

***

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що станом на сьогодні Київ не готовий для переходу до другого етапу пом’якшення карантинних заходів, проте не виключає, що за кілька днів ситуація може змінитися.

***

Кількість жителів Києва, у яких за минулу добу підтвердили захворювання COVID-19, збільшилася на 47 осіб. Серед них – 14 медиків.

***

Станом на 23 травня в Україні лабораторно підтвердили 20 580 випадків COVID-19. За добу - 432 нові випадки.

***

У Міністерстві охорони здоров'я заборонили переходити на другий етап послаблення карантину 8 областям та Києву.

***

22.05.2020

***

На Чернігівщині дозволили пасажирські перевезення автомобільним транспортом.

***

З 25 травня пасажирський транспорт у Сумах почне курсувати у звичайному режимі з частковим скасуванням пільг для учнів та пенсіонерів.

***

На Чернігівщині дозволили пасажирські перевезення автомобільним транспортом.

***

У Житомирі дитячі садочки мають запрацювати з 27 травня.

***

Державна міграційна служба України з 25 травня послаблює обмеження, встановлені у зв’язку карантином.

***

Харківський метрополітен планується відкрити для пасажирів у понеділок, 25 травня.

***

У Сумах дитячі садки планується відкрити після 25 травня, і попервах у них будуть працювати чергові групи.

***

У Житомирі центральний автовокзал відновив роботу, хоча частина рейсів скасовані, а деякі затримуються.

***

У Київській області зберігається заборона на регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення, у тому числі між населеними пунктами області.

***

У Чернівецькій області послабили дію особливих правил в'їзду та виїзду, дозволивши вільний проїзд приватного транспорту.

***

Послаблення карантину у Львові та області відтермінували до 29 травня. Якщо динаміка поширення захворювання дозволятиме, садочки та громадський транспорт зможуть запрацювати лише опісля.

***

Міністерство охорони здоров'я затвердило проєкт рекомендацій щодо роботи готелів на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби.

***

Міністерство охорони здоров'я затвердило проєкт тимчасових рекомендацій щодо роботи закладів дошкільної освіти.

На період карантину у дитсадках забороняється:

  • використання багаторазових (тканинних рушників);
  • використання м’яких іграшок;
  • використання килимів з довгим ворсом;
  • перебування у вуличному взутті всередині приміщення;
  • проведення масових заходів за участю дітей з більш ніж однієї групи та за присутності глядачів (відвідувачів).

***

Херсонщина, враховуючи визначені МОЗ критерії щодо ситуації з захворюваністю на COVID-19, має право на пом’якшення карантину та переходить на адаптивну його модель.

***

Міністерство охорони здоров'я затвердило проєкт рекомендацій при перевезенні пасажирів автомобільним транспортом на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби.

***

Кабінет міністрів продовжив термін дії розпорядження про тимчасове призупинення роботи КПВВ на адмінкордоні з окупованою АР Крим до 22 червня.

***

У Запоріжжі відновив роботу автовокзал, на маршрути вийшли перші 5 автобусів.

***

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури відбудеться 15 червня 2020 року, а з інших предметів - 17 червня.

***

Заступник голови Київської міської державної адміністрації Валентин Мондриївський в ефірі каналу "Україна 24" заявив, що у Київському метрополітені не будуть перевіряти температуру пасажирам. Також не будуть обмежувати їх кількість.

***

Міський голова Руслан Марцінків повідомив, що в Івано-Франківську громадський транспорт після карантину повноцінно запрацює з 25 травня.

***

Київський міський голова Віталій Кличко закликав власників і керівників спортивних залів та фітнес-центрів не порушувати правил та не відкривати басейни та сауни.

***

Сервісні центри Міністерства внутрішніх справ поновлюють практичні іспити на право керування автомобілем.

***

У ході проведення зовнішнього незалежного тестування в одному приміщенні можуть знаходитися не більш ніж 10 осіб. Про це йшлося на традиційній нараді з питань запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 під головуванням Президента Володимира Зеленського.

***

Пресслужба глави держави інформує, що дошкільні навчальні заклади не зобов'язані відновлювати роботу, якщо не готові до прийняття вихованців, не мають достатньо засобів захисту та інших необхідних речей для убезпечення дітей.

***

В Україні 69% опитаних компаній готові поновити офлайн-роботу або ж повернутися до офісу у травні-червні 2020 року.

***

На Закарпатті не переходять до режиму пом'якшення карантину з 22 травня. В області статистика дає 14 хворих на 100 тисяч населення, це не відповідає критеріям МОЗ, які дозволяють пом'якшити карантин.

***

Прессекретар КП "Харківський метрополітен" Олексій Бітнер заявив, що харківське метро готове до відновлення роботи з 25 травня.

***

Православна церква України з 22 травня поступово поновлює богослужіння за участю мирян у регіонах, де простежується покращення епідеміологічної ситуації.

***

За даними МОЗ в Україні майже половина областей не готові перейти до другого етапу зняття карантинних обмежень, введених у зв’язку з коронавірусом.

Так, за даними МОЗ, у столиці інцидентність становить 15,6 (при необхідних менш як 12 осіб); завантаженість ліжок - 36,12% (потрібно менш як 50%); охоплення ПЛР-тестуванням - 44,77 на 100 тис. населення (потрібно понад 12 на 100 тис.).

  • У Волинській області: інцидентність - 15,81; завантаженість ліжок - 32,68%; охоплення ПЛР-тестуванням - 13,11.
  • У Дніпропетровській області: інцидентність - 2,36; завантаженість ліжок - 3,8%; охоплення ПЛР-тестуванням - 7,10.
  • У Донецькій області: інцидентність - 0,51; завантаженість ліжок - 2,24%; охоплення ПЛР-тестуванням - 3,68.
  • У Закарпатській області: інцидентність - 13,8; завантаженість ліжок - 38,86%; охоплення ПЛР-тестуванням - 23,12.
  • У Київській області: інцидентність - 13,97; завантаженість ліжок - 21,7%; охоплення ПЛР-тестуванням - 18,92.
  • У Луганській області: інцидентність - 0,05; завантаженість ліжок - 3, 64%; охоплення ПЛР-тестуванням - 2,23.
  • У Миколаївській області: інцидентність - 4,11; завантаженість ліжок - 2,53%; охоплення ПЛР-тестуванням - 8,96.
  • У Полтавській області: інцидентність - 0,65; завантаженість ліжок - 1,49%; охоплення ПЛР-тестуванням - 7,32.
  • У Рівненській області: інцидентність - 19,52; завантаженість ліжок - 18,49%; охоплення ПЛР-тестуванням - 36,94.
  • У Хмельницькій області: інцидентність - 6,78; завантаженість ліжок - 11,75%; охоплення ПЛР-тестуванням - 11,58.
  • У Чернівецькій області: інцидентність - 36,17; завантаженість ліжок - 55,33%; охоплення ПЛР-тестуванням - 42,48.

Водночас, згідно з даними МОЗ, Вінницька, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Одеська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Черкаська та Чернігівська області можуть переходити на наступний етап зняття карантинних обмежень.

  • Так, у Вінницькій області інцидентність становить 8,68; завантаженість ліжок - 22,63%, охоплення ПЛР-тестуванням - 32,97.
  • У Житомирській області: інцидентність - 4,64; завантаженість ліжок - 1,52%; охоплення ПЛР-тестуванням - 20,05.
  • У Запорізькій області: інцидентність - 3,03; завантаженість ліжок - 6,04%; охоплення ПЛР-тестуванням - 15,87.
  • В Івано-Франківській області: інцидентність - 6,65; завантаженість ліжок - 39,24%; охоплення ПЛР-тестуванням - 17,39.
  • У Кіровоградській області: інцидентність - 2, 47; завантаженість ліжок - 22,43%; охоплення ПЛР-тестуванням - 20,92.
  • У Львівській області: інцидентність - 10,79; завантаженість ліжок - 16,34%; охоплення ПЛР-тестуванням - 12,43.
  • В Одеській області: інцидентність - 4,75; завантаженість ліжок - 19,6%; охоплення ПЛР-тестуванням - 15,68.
  • У Сумській області: інцидентність - 0,66; завантаженість ліжок - 3,73%; охоплення ПЛР-тестуванням - 16,57.
  • У Тернопільській області: інцидентність - 6,26; завантаженість ліжок - 7,04%; охоплення ПЛР-тестуванням - 29,79.
  • У Харківській області: інцидентність - 5,19; завантаженість ліжок - 2,97%; охоплення ПЛР-тестуванням - 13,67.
  • У Херсонській області: інцидентність - 0,78; завантаженість ліжок - 3,01%; охоплення ПЛР-тестуванням - 25,54.
  • У Черкаській області: інцидентність - 2,77; завантаженість ліжок - 5,03%; охоплення ПЛР-тестуванням - 23,02.
  • У Чернігівській області: інцидентність - 3,33; завантаженість ліжок - 4,29%; охоплення ПЛР-тестуванням - 12,19.

***

Київський зоопарк почне приймати відвідувачів у суботу, 23 травня, з дотриманням протиепідемічних правил.

***

Дані Міністерства охорони здоров'я свідчать про те, що Київ не готовий після 22 травня розпочати другий етап ослаблення карантинних заходів.

***

З п'ятниці в Україні запроваджується адаптивна модель карантину, проте обмежувальні заходи будуть послаблені лише в регіонах з відповідної епідеміологічної ситуації.

***

Станом на 22 травня в Україні лабораторно підтверджено 20 148 випадків COVID-19. За добу - 442 нових випадків.

***

Київська область не послаблюватиме протиепідемічні заходи.

21.05.2020

У Чернівецькій області за добу виявлено 63 нові випадки COVID-19, загалом у регіоні їх кількість сягнула 2905.

***

Послаблення карантинних заходів у регіоні можливе, якщо кількість нових хворих із коронавірусом становить менше 12 осіб на 100 тисяч мешканців, а в лікарнях будуть зайняті менше половини місць, визначених для пацієнтів з COVID-19. Згідно з постановою, послаблення протиепідемічних заходів здійснюється на території регіонів, які одночасно відповідають таким ознакам:

- інцидентність (загальна кількість нових випадків COVID-19) за останні сім днів становить менше ніж 12 осіб на 100 тис. населення;

- завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів із підтвердженим випадком COVID-19, становить менш як 50%;

- середня кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та імуноферментного аналізу становить більше ніж 12 на 100 тис. населення протягом останніх семи днів.

***

Кабмін дозволив із 1 червня у регіонах, де послаблюватимуться протиепідемічні заходи, перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення.

***

Міністерство охорони здоров'я рекомендує повноцінну роботу деяких закладів із червня у регіонах, де можливе послаблення карантину.

***

Кабінет Міністрів опублікував постанову про продовження до 22 червня карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 та поступове послаблення протиепідемічних заходів.

***

Україна ще кілька місяців буде жити в режимі "м’яких кроків" виходу з карантину, заявляє міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

***

Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня отримала благодійний вантаж від китайського міста Наньнін. У ньому – засоби індивідуального захисту для боротьби з COVID-19.

***

У Чернігові дитячі садки планують відкрити з 1 червня.

***

В одному із інтернатних закладів Рівненщини зафіксували спалах коронавірусу - підтверджені 12 випадків.

***

Статистика щодо ситуації з поширенням COVID-19 в Україні не означає, що можна недбало ставитися до небезпеки захворіти, наголосив Президент Володимир Зеленський на традиційній нараді з питань запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

***

У Києві з 1 червня розпочнуть працювати дитячі садочки та школи для випускників 11 класів, які складатимуть ЗНО.

***

У Миколаєві поновлюють пасажирські перевезення річковим транспортом.

***

У Києві вже 2475 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

***

Столична підземка з 25 травня поновлює свою роботу, заявив на брифінгу Київський міський голова Віталій Кличко.

***

У Києві з 23 травня у звичайному режимі почне працювати наземний громадський транспорт.

***

В АТ "Укрзалізниця" готові до поновлення пасажирських перевезень, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

***

Зважаючи на ті критерії, які напередодні оприлюднив уряд, у Львова наразі небагато підстав послаблювати карантин, вважає головний медик Львова Володимир Зуб.

***

Станом на 21 травня в Україні лабораторно підтверджено 19 706 випадків COVID-19. За добу - 476 нових випадків.

***

Протягом минулої доби від коронавірусної хвороби одужала рекордна кількість мешканців Харківщини - 38, водночас в області підтверджено 21 новий випадок COVID-19.

***

У разі подальшого послаблення карантинних заходів, і якщо відповідне рішення ухвалять уряд та КМДА, пляжний сезон у столиці почнеться 1 червня.

***

У Чернівецькій області за добу від COVID-19 одужали 18 осіб, і водночас підтверджено 46 нових випадків зараження.

20.05.2020

Дитячі садки у Харкові мають запрацювати з 1 червня, після чергового етапу послаблення карантинних заходів.

***

Карантин у Києві / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

***

Пом’якшення карантину дозволило успішно відновити роботу понад 7,6 тис. закладів у сфері торговельного і побутового обслуговування населення.

***

ДП "Державний автотранспортний науково-дослідний і проєктний інститут" ("ДержавтотрансНДІпроєкт") почне видавати дозволи на перевезення пасажирів на міжобласному автобусному маршруті загального користування та дозволи на міжнародні регулярні перевезення пасажирів з 21 травня за попереднім записом.

***

Дитячі садки та інші освітні заклади у Києві зможуть відновити свою роботу на початку червня.

***

У Міністерстві інфраструктури планують з 15 червня запустити як внутрішні, так і міжнародні авіаперевезення.

***

Критий ринок у Запоріжжі / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

***

Підвищення вартості проїзду залізничним транспортом в Україні після завершення карантину не відбудеться.

***

Чернівецька область не зможе 22 травня пом'якшити карантин — МОЗ

**

Міністерство освіти і науки України готує спеціальні рекомендації для навчальних закладів щодо організації роботи в новому навчальному році в умовах пандемії.

***

Пункти пропуску на кордоні України поновлять повноцінне функціонування тоді, коли й суміжні країни відкриють свої кордони.

***

Кабінет міністрів України дозволив із 25 травня відкрити заклади дошкільної освіти, проте відповідне рішення у кожній області приймає комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій залежно від епідеміологічної ситуації.

***

Благовіщенський ринок у Харкові / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

***

Зовнішнє незалежне оцінювання в Україні буде проведено з 25 червня до 17 липня 2020 року.

***

Мінстерство охорони здоров'я разом з українським безкоштовним інтернет-сервісом з пошуку лікарів DOC.ua запроваджує безкоштовні медичні консультації онлайн.

***

Міжобласні пасажирські перевезення автомобільним транспортом та залізницею поновляться з 1 червня.

***

У столиці за недотримання санітарних вимог закрили продовольчий ринок "Десна".

***

У Миколаєві роботу дитячих садків та містечка «Казка» планують відновити з 1 червня.

***

Уряд схвалив постанову, яка передбачає відкриття 66 пунктів пропуску на кордонах з Польщею, Угорщиною, Словаччиною і Молдовою.

***

Поновлення рейсових авіаперевезень можливе після 15 червня, коли аеропорти інших країн також відкриються, сказав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду у середу.

***

Адаптивний карантин дасть змогу повністю контролювати ситуацію з COVID-19 у регіонах України, - Степанов

**

Кабінет міністрів схвалив рішення, яким запроваджує адаптивний карантин до 22 червня, водночас із 22 травня розпочнеться другий етап пом’якшення карантинних заходів.

* * *

У Київській області підтверджено 1261 випадок захворювання на коронавірус, з них 109 дітей та 223 медичних працівників.

***

Центр громадського здоров'я нагадує, що дотримуватися фізичного дистанціювання потрібно навіть під час послаблення карантину.

Наразі немає вакцини та ліків проти COVID-19. Один із найбільш ефективних способів захиститися і запобігти поширенню інфекції – пам’ятати про правила фізичної дистанції і щоденної гігієни.

  • Дотримуйтесь вказівок органів влади.
  • Якщо вам потрібно зробити покупки, тримайтеся на відстані не менше 1 метру від інших людей. Також рекомендуємо розглянути варіант онлайн-замовлення та доставлення кур’єром.
  • Не забувайте про безконтактні привітання.
  • Дотримуйтеся респіраторної гігієни і етикету кашлю: кашляйте і чхайте в одноразову серветку, яку потім одразу треба викинути або, якщо її немає — у згин ліктя.
  • Навіть під час послаблення карантину, якомога частіше мийте руки протягом 20-40 секунд теплою водою із милом або обробляйте їх дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%.
  • Самоізолюйтеся у разі появи респіраторних симптомів. Також потрібно ізолюватися від тих, з ким проживаєте, настільки, наскільки це можливо. Особливо, якщо живете із людьми похилого віку.

***

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна за місяць зможе вийти з усіх етапів карантину, запровадженого для боротьби з епідемією COVID-19.

***

Столична влада затвердила регламент підготовки дитячих садочків та шкіл для відкриття після карантину.

"Місто готове з 25 травня відкрити метро. І зараз там тривають необхідні роботи. Ми очікуємо відповідного рішення уряду. Також Кабмін розглядає можливість відкриття дитячих садочків. Ми розуміємо, що з послабленням карантину підприємства і заклади повертають своїх співробітників на роботу, і відкриття дитсадків є критично необхідним для багатьох людей", - сказав мер Києва.

***

У Києві минулої доби спалах захворювання на коронавірус зафіксували ще в двох гуртожитках - на вулиці Серповій та на Михайла Бойчука (колишня Кіквідзе - ред.).

Інфікування коронавірусом у Києві за минулу добу лабораторно підтвердили ще в 51 людини. Двоє осіб за добу померли.

***

На Дніпропетровщині скасовано обмеження на в'їзд та виїзд з міста Першотравенськ, де був зафіксований спалах COVID-19.

***

В Україні кілька днів поспіль спостерігається втішна статистика щодо CОVID-19: кількість людей, які захворіли на коронавірусну хворобу, дорівнює кількості людей, які одужали, сказав під час пресконференції Президент України Володимир Зеленський.

***

У Києві 37 агропродовольчих ринків забезпечили виконання протиепідемічних вимог і можуть працювати.

***

Уряд в середу планує відновити роботу міського та приміського транспорту, міжобласне сполучення поки не запускатиметься, заявив Президент Володимир Зеленський під час пресконференції

***

Міністерство охорони здоров’я рекомендує допускати працівників в офісне приміщення лише після температурного скринінгу, в масках та з дотриманням соціальної дистанції.

***

Міністерство охорони здоров’я на засіданні уряду в середу, 20 травня, представить документ, що стосується впровадження адаптивного карантину в регіонах.

***

Станом на 20 травня в Україні лабораторно підтверджено 19 230 випадків COVID-19. За добу - 354 нових випадків.

***

На Кіровоградщині одужали вже 73% пацієнтів, у яких раніше лабораторно підтвердили коронавірус, - 326 із 445. За минулу добу вилікувалися семеро осіб, нових випадків COVID-19 не зафіксовано.

***

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що висновки про роботу міністра охорони здоров'я Максима Степанова можна буде давати тоді, коли країна здолає коронавірусну інфекцію.

19.05.2020

У Рівненській центральній міській лікарні підтвердили COVID-19 у 33 медиків. Як зазначають в ОДА, вогнище локалізовано. заклад надалі лікуватиме пацієнтів із коронавірусом.

* * *

Уряд дозволить з 25 травня відновлювати роботу дошкільних закладів, які потрапляють у 2 етап виходу з карантину.

* * *

Відкриття торговельно-розважальних центрів у Києві можливе за двох умов: дотримання існуючих обмежень та відкриття метро. Про це заявив в.о. першого заступника голови КМДА.

* * *

Київський мер Віталій Кличко каже, що столичній владі потрібно буде максимум два тижні для того, щоб підготувати дитячі садки для прийому дітей.

* * *

У Київській області з 1 по 19 травня були виявлені порушення на 16-ти агропродовольчих ринках.

* * *

У Мукачівській ОТГ з 18 травня амбулаторії медичного центру «Сім’я» відновлюють роботу.

* * *

У Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що наразі немає жодної інформації, яка б вказувала на те, що мухи та комарі переносять вірусний збудник COVID-19.

* * *

У місті Києві збільшують кількість громадського транспорту та маршрутів.

* * *

Під будівлею Кабінету міністрів України у Києві батьки та вихователі вимагають дозволити роботу дитячих садків в Україні.

Під Кабміном батьки та вчителі вимагають відкриття дитсадків / Фото: Олена Худякова. Укрінформ

* * *

Наземний громадський транспорт у Києві після відновлення роботи 22 травня зможе перевозити одночасно не більше половини від кількості пасажирів, на яку він розрахований.

* * *

У столиці зафіксували вже 2359 випадків захворювання на COVID-19.

* * *

Заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що загальний карантин в Україні продовжиться до 22 червня.

* * *

Міністерство охорони здоров'я запроваджує три критерії, за якими регіони України зможуть самостійно пом'якшувати карантин.

* * *

Станом на 19 травня в Україні лабораторно підтверджено 18 876 випадків COVID-19. За добу - 260 нових випадків.

18.05.2020

* * *

В Україні з 22 травня буде запроваджений адаптивний карантин, який можна буде посилювати локально. З 25 числа, з часом на технічну підготовку, уряд дозволить роботу дитячих садочків, а також роботу метрополітену.

* * *

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що авіасполучення імовірно можна буде відновити у червні.

Із вівторка, 19 травня, у Києві будуть організовані додаткові спеціальні рейси автобусних маршрутів.

* * *

МОЗ розробило проєкт рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при проведення ЗНО, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування в період карантину у зв’язку з поширенням COVID-19.

Зокрема, у проєкті тимчасових рекомендацій зазначається, що під час проведення тестування варто дотримуватися наступних протиепідемічних заходів, зокрема: забезпечити інформування учасників про ознаки респіраторних захворювань, які можуть бути підставою для недопущення до проведення тестування, та можливість участі в додатковому тестуванні для осіб, які не будуть допущені до тестування за станом здоров’я.

Окрім того, згідно з документом, необхідно визначити маршрути учасників з метою забезпечення найменшого контакту між групами учасників, скласти графік, за яким відбувається допуск учасників у будівлю, де проходитиме тестування, визначити місця розсадки учасників з дотриманням їх дистанціювання не менш, ніж 1,5 метри один від одного.

Водночас передбачається, що особи, які залучені до проведення тестування перед початком роботи, мають проходити термометрію. Так, особи, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2 С або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання службових обов’язків.

Згідно з проєктом, допуск учасників до будівлі, в якій організовано тестування, здійснюється після проведення термометрії, опитування щодо стану здоров’я та за умови одягнення захисної маски так, щоб були прикриті ніч та рот.

Водночас забороняється допуск до будівлі, де організовано тестування, супроводжуючих осіб, крім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю.

Передбачається, що на вході до будівлі, де організовано ЗНО, та на вході до аудиторій, класів будуть організовані місця для обробки рук антисептиками.

При цьому в санітарних кімнатах потрібно забезпечити постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників у санвузлах, а використання багаторазових рушників заборонено.

Згідно з документом, в аудиторіях за годину до початку тестування та після його проведення повинно проводитися прибирання, разом із дезінфекцією поверхонь, місць для сидіння.

Аудиторії, в яких проводиться тестування, перед і після його проведення повинні провітрюватися не менше 30 хвилин, вхідні двері повинні бути відчинені на увесь період тестування, а в місцях проведення тестування забезпечується чергування медичних працівників закладів освіти або закладів охорони здоров’я.

Окрім того, зазначається, що на виході із закладу необхідно розмістити два контейнери для використаних масок та рукавичок з чіткими яскравими відмітками "Використані маски" та "Використані рукавички".

* * *

Міністерство освіти і науки України просить Кабінет міністрів внести зміни до постанови № 211 та відкрити заклади освіти для здобувачів для проведення певних заходів.

* * *

Міністерство охорони здоров'я підготувало проєкт рекомендацій при перевезенні пасажирів автомобільним транспортом на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби.

У документі зазначається, що перед початком робочої зміни усім працівникам потрібно міряти температуру; водій, кондуктори та інші члени екіпажу впродовж усього рейсу повинні знаходитися в респіраторах або масках; забороняється перевезення пасажирів без захисних масок; перевезення пасажирів здійснюється в межах кількості місць для сидіння. У випадку міжобласного перевезення до регіону, в якому не послаблювали карантин, таке перевезення дозволяється в межах 50% від кількості місць для сидіння.

Зазначається, що у кожному транспортному засобі повинно бути забезпечено інформування пасажирів про заходи профілактики коронавірусної хвороби. За можливості, біля дверей транспорту доцільно розмістити антисептики.

Також адміністрація автостанції повинна забезпечити наявність у працівників медичних масок і захисних рукавичок, вологе прибирання приміщень автостанції з використанням миючих і дезінфікуючих засобів не рідше, ніж кожні 5 годин до відкриття і після закінчення робочого дня автостанції.

* * *

Міністерство охорони здоров'я підготувало проєкт рекомендацій щодо роботи готелів на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби.

У документі зазначається, що перед початком робочої зміни потрібно робити температурний скринінг усім працівникам готелю. На вході та в коридорах потрібно організувати місця для обробки рук антисептиками.

Крім того, дозволяється одночасне перебування відвідувачів у вестибюлі закладу з розрахунку не більше однієї особи на 10 кв. м площі. Допуск відвідувачів і перебування у готелі (поза номером) дозволяється лише в респіраторі aбo захисній масці.

Згідно з проєктом, у готельних закладах забороняється робота конференц-залів, фітнес- і спа-центрів. Харчування в готелях може бути організоване шляхом доставки їжі в номери за попереднім замовленням відвідувачів aбo в ресторанах (кафе) готелів лише на літніх майданчиках за умови дотримання відстані не менше ніж 1,5 метра між столами та розміщення не більше чотирьох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років).

Також для уникнення черг при реєстрації поселення в готель потрібно забезпечити можливість попередньої онлайн реєстрації відвідувачів в готель.

* * *

Міністерство охорони здоров'я сформувало проєкт тимчасових рекомендацій щодо роботи закладів дошкільної освіти.

У документі зазначається, що перед початком зміни потрібно буде проводити температурний скринінг усім працівникам закладу. Температурний скринінг дітей мають проводити при вході, а також кожні 4 години, показники слід заносити у відповідний журнал.

Ранкове приймання дитини до дитсадка вихователь групи проводить за межами будівлі. На вході до закладу організовується місце для обробки рук антисептиками.

На період карантину у дитсадках забороняється:

  • використання багаторазових (тканинних рушників);
  • використання м’яких іграшок;
  • використання килимів з довгим ворсом;
  • перебування у вуличному взутті всередині приміщення;
  • проведення масових заходів за участю дітей з більш ніж однієї групи та за присутності глядачів (відвідувачів).

* * *

Міністерство охорони здоров'я сформувало проєкт тимчасових рекомендацій при роботі закладів фізичної культури та спорту.

"Обслуговування в спортивних(тренажерних) залах, фітнес-клубах та спортивних майданчиках для командних (парних) занять (окрім занять національних збірних) здійснюється з урахуванням цих тимчасових рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби Covid-19", - йдеться у розпорядженні.

Відтак усім відвідувачам МОЗ пропонує вимірювати температуру при вході до закладу; дозволяється одночасне перебування клієнтів з розрахунку не більше однієї людини на площі 10 квадратних метрів для індивідуальних занять та не більше однієї людини на 5 квадратних метрів для групових занять.

Також на вході до закладу має бути організоване місце для обробки рук. Додаткові антисептики мають бути розміщені у зонах проведення тренувань.

На період карантину забороняється:

  •  використання багаторазових (тканинних) рушників;
  •  розміщення в доступі клієнтів рекламних брошур, журналів та іншої поліграфії;
  •  функціонування басейнів, спа-зон та надання послуг масажу;
  •  функціонування фітнес-барів та дитячих кімнат;
  •  одночасне використання багатофункціональних тренажерів багатьма відвідувачами;
  •  проведення групових занять для понад 10 осіб та інших групових занять, що передбачають безпосередній фізичний контакт;
  •  проведення групових занять для дітей віком до 14 років;
  •  видача багаторазових рушників клієнтам.

* * *

Міністерство охорони здоров’я проведе громадське обговорення деяких вимог до протиепідемічних заходів при послабленні карантину. Зауваження та пропозиції можна надсилати до 18:00 19 травня 2020 року на povoroznyk.igor@gmail.com.

***

Про відновлення польотів в Україну в червні і липні 2020 року вже оголосили 4 авіакомпанії: Czech Airlines, Lufthansa, Swiss Air та Wizz Air.

***

Громадський транспорт столиці (крім метро) готується до відновлення пасажирських перевезень у звичайному режимі з 23 травня.

***

Віталій Кличко заявляє, що столична влада не дозволяла відкривати нічні клуби та інші розважальні заклади.

***

Київський міський голова Віталій Кличко вважає, що відкривати великі торговельні центри у столиці потрібно після відновлення роботи метро.

***

Міський голова Віталій Кличко заявив, що другий етап послаблення обмежувальних заходів у Києві планують розпочати після 22 травня.

***

У Києві підтвердили 2321 випадок коронавірусу, за добу – 41.

***

Тест-ситеми українського виробника є робочими і здатні виявляти COVID-19. Про це заявив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко на брифінгу,

***

В Україні на цей час зроблено вже 227 тисяч ПЛР-тестів на коронавірус.

***

У Харкові працівники Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф вийшли на акцію протесту, вимагаючи 300-процентних надбавок для усіх працівників «швидкої» та належного забезпечення засобами індивідуального захисту.

У Харкові страйкують співробітники швидких допомог / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

***

Міністерство охорони здоров’я пропонуватиме знімати обмеження на проведення масових заходів на останніх етапах виходу з карантину і тільки після стабілізації епідемічної ситуації в країні.

***

Відкриття всіх регулярних автобусних перевезень на маршрутах загального користування з 22 травня 2020 року можливе за погодженням із МОЗ та за умови дотримання перевізниками санітарно-епідеміологічних норм.

***

Міністерство охорони здоров'я надасть дозвіл на відкриття пляжного сезону в Україні.

***

Станом на 18 травня в Україні лабораторно підтверджено 18 616 випадків COVID-19. За добу - 325 нових випадків.

***

У Любарському районі Житомирщини за минулу добу, 17 травня, лабораторно підтвердили 15 нових випадків коронавірусу.

17.05.2020

***

До України з початку карантину за сприяння Міністерства закордонних справ повернулися понад 230 тисяч громадян - заступник глави МЗС Євген Єнін.

***

У Міністерстві охорони здоров'я оприлюднили нові правила роботи стоматологічних клінік під час карантину. Відвідувати стоматологію під час карантину можна лише за попереднім записом та без супроводжуючих (крім супроводження дітей віком до 14 років, осіб з інвалідністю та похилого віку). Очікувати на прийом можна поза приміщенням.

***

У Київській області станом на ранок 17 травня офіційно підтверджено 1197 випадків захворювання на коронавірус, з них у 103 дітей та 200 медичних працівників. За останню добу виявлено 54 нових випадки.

***

Україна не єдина держава, де закривали метро, аби запобігти розповсюдженню COVID-19. Так робили в Китаї, Франції, Великій Британії, Індії, заявив пд час онлайн-брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

***

У Києві на коронавірус за добу захворіли 59 осіб, з них 10 медиків.

***

В Україні станом на ранок 17 травня зафіксували 18 291 випадок коронавірусу, з них за добу – 433.

16.05.2020

У Міністерстві охорони здоров'я оприлюднили нові правила роботи перукарень та салонів краси під час карантину.

***

Відсьогодні, 16 травня, відновлено роботу пункту пропуску "Шегині". Це єдиний піший пункт пропуску на українсько-польському кордоні.

***

Станом на 16 травня в Україні лабораторно підтверджено 17 858 випадків COVID-19. За добу — 528 нових.

***

Кожен випадок захворювання на COVID-19 серед медичних працівників має розглядатися як професійне захворювання, переконаний головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. Воночас, за його словами, керівники лікарень повідомляють лише про кожного другого медика з COVID-19.

15.05.2020

У Чернівецькій області за минулу добу виявили 47 випадків інфікування COVID-19. Водночас у 52 пацієнтів підтвердили одужання від коронавірусної інфекції.

***

Кабінет міністрів вніс зміни до постанови щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 щодо умов надання послуг громадського харчування у період карантину. Відповідна постанова від 14 травня 2020 р. № 377 опублікована на Урядовому порталі.

***

Прийом громадян відновили 40 посольств і консульств України.

***

Президент Володимир Зеленський підписав закон про обов’язкове тестування усіх осіб з ознаками коронавірусної хвороби, тих, хто контактував з хворими на COVID-19, а також задіяних у заходах протидії коронавірусу медиків і правоохоронців.

***

Джерело: Коронавірус_інфо

***

Відкриття торгово-розважальних центрів у Києві наразі може виявитися додатковою небезпекою. Про це сказав заступник голови Київської міської державної адміністрації Валентин Мондриївський.

***

Столична влада протестує на COVID-19 вихованців і персонал Святошинського будинку-інтернату для хлопчиків, два міських заклади для людей похилого віку і чотири спеціалізованих заклади для жінок і чоловіків.

***

У столиці зафіксовано масових спалах коронавірусу у Дарницькому будинку-інтернаті для дівчат. Захворіли 53 вихованки будинку-інтернату від 7 до 35 років та з персоналу інтернату - 26 жінок і 2 чоловіків.

***

В Олицькому відділенні Волинської обласної психіатричної лікарні, де одна з пацієнток померла від коронавірусу, виявили ще 16 інфікованих серед персоналу і хворих.

***

Сервісні центри Міністерства внутрішніх справ відновили свою роботу з початком послаблення карантину і працюють за попереднім записом.

***

Міністерство соціальної політики повідомило про початок призначення допомоги на дітей до 10 років фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену процедуру оподаткування і належать до І та ІІ групи платників єдиного внеску.

***

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив Президенту Володимиру Зеленському про те, що міністерство готується затвердити алгоритм масової ІФА-діагностики для виявлення антитіл до коронавірусної інфекції COVID-19.

***

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній надіслав лист Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю щодо адаптивного застосування карантинних обмежень.

***

Пільговий період оплати за комунальні послуги триватиме до кінця обмежувальних заходів.

***

Столиця готова відкрити метрополітен, як тільки уряд дозволить це зробити.

***

Як збільшувалась кількість інфікованих на COVID-19 в Україні за останній тиждень.

***

На Житомирщині за минулу добу, 14 травня, від COVID-19 одужали 42 хворих, що найбільше від початку епідемії в області.

***

Станом на 15 травня в Україні лабораторно підтверджено 17 330 випадків COVID-19. За добу - 483 нових випадків.

14.05.2020

НСЗУ підписала договори з усіма 25 центрами екстреної медичної допомоги на надання допомоги пацієнтам із коронавірусом та вже виплатила 95 млн грн 18 центрам.

***

У столиці з 15 травня можуть працювати 33 агропродовольчих ринки, які виконали необхідні для цього протиепідемічні вимоги.

***

Т.в.о міністра освіти та науки Любомира Мандзій заявила, що відкриття дитсадків відбудеться на третьому етапі виходу з карантину з урахуванням рішень місцевих комісій з надзвичайних ситуацій та техногенно-екологічної безпеки.

***

У Волинській області розпочали свою роботу 13 агропродовольчих ринків.

***

Кабінет міністрів України ухвалив зміни до постанови № 211 від 11 березня 2020 року, які дозволять відновити роботу непродовольчих ринків.

***

Президент Володимир Зеленський заявив, що непродовольчі ринки в Україні потрібно відкривати - за умови дотримання ними заходів безпеки.

***

Вінницька міська рада готує рішення, яким дозволить роботу на усіх ринках міста за умови суворого дотриманням протиепідемічних вимог.

***

У Києві з початку травня склали 86 протоколів щодо порушників карантинних обмежень. Основні порушення, за інформацією правоохоронців, були зафіксовані біля пам’ятників та монументів.

***

Кличко каже, що після відкриття метро у столиці користуватися ним потрібно тільки за нагальної потреби і з дотриманням правил безпеки.

***

Кличко каже, що столична влада не підвищуватиме тарифи на проїзд у громадському транспорті.

***

Наступний етап по'мякшення карантину - 22 травня: відкриють громадський транспорт, дошкільні навчальні заклади, готелі, дадуть дозвіл на проведення ЗНО, спортивних змагань.

***

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав, що робота метро та громадського транспорту може поновитися, якщо Київ буде відповідати критеріям виходу з карантину.

***

Громадський транспорт в Україні відновлюватиме роботу в декілька етапів.

***

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що роботу метрополітенів Києва, Харкова і Дніпра може бути поновлено не в один день.

***

В Україні підтверджено 16 847 випадків COVID-19, з них 422 протягом останньої доби.

***

Окупанти на Донбасі приховують факти захворювання на COVID-19. І в разі відкриття КПВВ, на підконтрольній української владі території ситуація може бути непередбачуваною, переконаний голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

***

В Україні запустять тестування на коронавірусну інфекцію методом ІФА (імуноферментного аналізу), що дозволить охопити більшу кількість людей, повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

***

Як правильно дезінфікувати автомобіль?

Послаблення карантину призвело не тільки до того, що в парки, сквери вийшли люди, а й до неймовірних заторів на дорогах. Це означає, що люди частіше контактують з поверхнями транспортних засобів. Тому дезінфікуйте авто правильно.

Джерело: Коронавірус_інфо

***

У Чернівецькій області за минулу добу зафіксовано 72 випадки зараження коронавірусом, загальна кількість хворих у регіоні сягнула 2516.

***

У Житомирській області за добу виявлено три нові випадки зараження COVID-19, водночас 14 мешканців регіону одужали від коронавірусної інфекції.

13.05.2020

На засіданні виконавчого комітету Сєвєродонецької міської ради у середу, 13 травня, прийнято звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля і низки інших високопосадовців щодо дозволу торгівлі непродовольчими товарами на місцевих ринках.

***

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт №3297 "Про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19)".

***

Всеукраїнську акцію «Стоп культурний карантин» підтримали представники креативної індустрії в 25 містах. Вночі 12 травня сотні світлових променів осяяли небо над містами України. У такий спосіб представники креативної індустрії вирішили закликати владу до розробки спільного плану виходу з карантину для сфери культури.

***

У Києві в дефіциті костюми біологічного захисту для лікарів та медичних працівників, повідомив голова постійної комісії Київради з питань охорони здоров’я Олег Гелевей. 

***

Японські експерти з інфекційних захворювань з Медичного факультету Університету Св. Маріанни в Кавасакі та журналісти NHK провели експеримент, щоб показати, як вірус COVID-19 може передаватися в ресторані.

***

ПЦУ звернулася до держави з проханням адаптувати карантин у такий спосіб, щоб віряни мали можливість брати участь у богослужіннях.

***

Пом'якшення обмежувальних заходів не означає, що можна ходити без масок чи збиратися великими компаніями, кожен наступний етап пом'якшення карантину ставатиме можливим тільки після досягнення відповідних показників, заявив у своєму відеозверненні Президент Володимир Зеленський.

***

Роботу пішохідного пункту пропуску "Медика-Шегині" поновлять із п’ятниці, 15 травня,  повідомило Укрінформу джерело, наближене до Прикордонної служби Польщі.

***

Станом на 13 травня у гуртожитку у місті Вишневе на Київщині перебуває 21 особа з підтвердженим Covid-19.

***

Уряд вирішив пом’якшити обмеження щодо перебування людей на свіжому повітрі, тому прогулюватися парками можна буде компанією до 8 людей після технічних доопрацювань відповідної урядової постанови та набуття нею чинності.

***

Кабінет міністрів України на засіданні 13 травня проголосував за постанову щодо відкриття пункту пропуску "Шегині" на кордоні з Польщею як пішохідного для українських та іноземних громадян.

***

В Україні 490 тисяч громадян офіційно зареєструвалися безробітними. При цьому понад 200 тисяч українців офіційно зареєструвалися безробітними від початку дії карантину, повідомив на засіданні уряду Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. 

***

Кабінет міністрів ухвалив постанову про внесення змін до Правил дорожнього руху, якою дозволив таксі рухатися окремими смугами для громадського транспорту.

***

У Чернівцях міська комісія з питань ТЕБ та НС дозволила роботу салонів краси, ремонтних майстерень та надання стоматологічної допомоги.

***

У Сумах готуються поновити на ринках торгівлю непродовольчими групами товарів із 15 травня.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з 22 травня в Україні може розпочатися другий етап послаблення карантинних заходів.

***

Верховна Рада ухвалила постанову №3434 "Про організацію роботи Верховної Ради України", згідно з якою парламент поновлює звичайний режим роботи з 18 травня.

***

Гідравлічні випробування тепломереж у зв'язку з карантином у столиці відтермінували на місяць і розпочинають їх з часу послаблення обмежень.

***

У Києві відсьогодні використані противовірусні засоби захисту - гумові рукавички та медичні маски - можна здати на утилізацію, викинувши їх у спеціальні контейнери, встановлені в магазинах мережі "МЕТРО Кеш енд Кері Україна".

У Києві запрацювали пункти прийому використаних медичних масок і рукавичок / Фото: Євген Котенко. Укрінформ

***

Питання відкриття дитячих садків у рамках поетапного виходу з карантину розглядатиметься одночасно з питанням запуску міжміського і приміського транспорту, повідомив Прем'єр-міністр  Денис Шмигаль під час години запитань до уряду у ВР.

***

Столична влада планує після 22 травня поновити роботу наземного громадського транспорту у звичайному режимі.

***

Втрати міського бюджету через пандемію сягають уже близько 1,5 мільярда гривень, заявив Київський міський голова Віталій Кличко.

***

Київський міський голова Віталій Кличко звернувся до уряду поновити з 25 травня роботу Київського метрополітену у звичайному режимі.

***

У Києві вже зафіксували 1960 випадків захворювання на COVID-19. За добу померли двоє людей.

***

Під будівлею Кабінету міністрів підприємці вимагають від уряду дозволити роботу транспорту в Україні, зокрема регулярні пасажирські перевезення.

Під Кабміном підприємці вимагають запустити транспорт / Фото: Юлія Овсяннікова. Укрінформ

***

У Миколаєві працівники транспортної сфери вимагали від влади поновити міжобласні та міжміські перевезення - представники 12 фірм-перевізників зібралися біля міжміського автовокзалу на акцію протесту.

***

На Вінниччині у середу в с.Писарівка Вінницького району приватні перевізники влаштували попереджувальну акцію з вимогою дозволити їм працювати.

***

На Запоріжжі припинили роботу 15 санітарних контрольно-пропускних постів, встановлених через загрозу поширення коронавірусу.

***

На Європейській площі Києва у середу розпочалася акція протесту автобусних перевізників з вимогами послаблення карантину.

Акція протесту автобусних перевізників / Фото: Юлія Овсяннікова. Укрінформ

***

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав фейком інформацію про нібито встановлення обмежень на виїзд українців за кордон.

***

Кошти фонду боротьби з коронавірусом були витрачені на пенсійну реформу, допомогу безробітним, додаткові виплати ФОПам з дітьми, а також на додаткові закупівлі лікарням та зарплати лікарям, повідомив під час години запитань до уряду у ВР Прем'єр-міністр Денис Шмигаль..

***

У Збройних силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, хворіють 43 особи.

***

Станом на 13 травня в Україні лабораторно підтвердили 16 425 випадків COVID-19. За добу - 402 нові випадки.

***

На сьогодні ні хворих на COVID-19, ні підозр на цю інфекцію серед мешканців Святогірської Свято-Успенської лаври не виявлено.

***

У Чернігові із середи, 13 травня, запрацюють непродовольчі ринки.

***

Про домашнє насильство під час карантину і самоізоляції. Як діяти у випадку вчинення насильства?

Самоізоляція та карантин — час, коли ми 24/7 знаходимося в одному приміщенні зі своєю родиною. Також це час, коли люди, які зазнають домашнього насильства, перебувають поруч з кривдником постійно, фактично не маючи змоги залишити своє помешкання. Спалахи насильства в сім’ях зараз збільшилися по всьому світу.

В Україні кількість звернень щодо домашнього насильства зросла майже вдвічі у перший місяць карантину, у порівнянні з попередніми місяцями, повідомляє ГО "Ла Страда-Україна".

Насильство може мати різні прояви: побиття, примус до сексу чи зґвалтування, психологічний тиск, наприклад, заборона працювати чи мати власне життя поза родиною, переслідування та домагання, сексуальна експлуатація.

Що робити, якщо ви переживаєте домашнє насильство?

  • Будьте свідомі того, що соціальна ізоляція може вплинути на психологічний стан вашої родини та/або вашого партнера. Ніхто не винен у тому, що через пандемію COVID-19 ми певний час мусимо жити в нових реаліях.
  • Зменшіть джерела стресу. Читайте новини лише на офіційних джерелах, не витрачайте на це заняття цілий день. Підтримуйте зв’язки з рідними та близькими, які можуть вас вислухати та підтримати (як морально, так і практично).
  • Візьміть під контроль те, що можете контролювати. Дотримуйтеся “докарантинного” графіку дня настільки, наскільки це можливо. Займайтеся спортом та спіть достатньо.
  • Якщо ви знаєте, що насильство може вчинятися у стані алкогольного сп’яніння, позбавтеся алкоголю вдома.
  • Складіть план безпеки у разі посилення домашнього насильства. Тримайте документи, гроші та речі першої потреби в одному місці. Переконайтеся в тому, що маєте до кого звернутися з проханням по допомогу та знаєте, як можете вийти з дому у разі небезпеки.
  • Зберіть необхідну інформацію про “гарячі” лінії з протидії домашнього насильства, найближчі відділки поліції, притулки та служби підтримки. Переконайтеся, щоб ваш партнер або члени сім’ї не знали про вашу схованку.

Як кожен із нас може допомогти у випадку вчинення насильства:

  • Не мовчати, якщо ви або ваші близькі стали жертвами насильства. Говорити про це не соромно, а потрібно. Покроковий план дій тут: http://bit.ly/37CpfR6
  • Підтримувати людей, які стали жертвами насильства — за потреби надавати психологічну, матеріальну та юридичну допомогу. Зрештою, щонайменше допомогти знайти контакти притулку для жертв насильства або поговорити з людиною, аби вона не мовчала, запропонувати план дій.
  • Важливо подбати про дітей, якщо вони стали жертвами чи свідками домашнього насильства. Страх та інші емоції, які переживає дитина, можуть відгукнутися серйозними проблемами з психікою, із соціальними навичками та негативно вплинути на стосунки дитини з іншими людьми в майбутньому. З дитиною обов’язково має попрацювати психолог, аби допомогти пережити та переосмислити цей травматичний досвід.

Куди звертатися у разі вчинення насильства?

  • 102 — Національна поліція України
  • 1547 — Урядова лінія з протидії домашньому насильству (працює у тестовому режимі)
  • 0 800 500 335 (безкоштовний номер для стаціонарного телефона)/116 123 (безкоштовно з мобільного) — Національна “гаряча” лінія з протидії домашньому насильству
  • 0 800 500 225 / 116 111 — Національна “дитяча” гаряча лінія
  • 0 800 213 100 — Єдиний контактцентр системи безоплатної правової допомоги

Якщо ви чуєте, що ваші сусіди гучно сваряться і сварка переходить у насильство, зателефонуйте в поліцію. Людина, яка потерпає від насильства, не завжди може або готова викликати поліцію самостійно.

Не варто вважати, що це не ваша справа, а родина розбереться сама. Дуже часто людина, над якою вчиняють насильство, боїться чи соромиться це визнати і готова навіть терпіти. Так не має бути.

Джерело: Уляна Супрун/Фейсбук

12.05.2020

***

Дві області України та аеропорти, розташовані в них, потрапили до переліку ризикових для виконання польотів європейськими авіакомпаніями у зв’язку з поширенням COVID-19.

***

Село Високопілля Валківського району на Харківщині після спалаху коронавірусу виходить з карантину, всі його мешканці одужали. Контрольно-пропускні пункти завтра знімуть.

***

У Лубнах послабили карантин / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

***

Проєкт "Всеукраїнська школа онлайн" може бути розширено на весь навчальний рік для всіх з 1 по 11 класи.

***

У Сумах і надалі діє жорсткий контроль за дотриманням обмежувальних заходів щодо недопущення поширення коронавірусної хвороби. Зокрема, це стосується закладів, що почали свою роботу з 11 травня після карантинних послаблень.

***

Сьогодні зранку у Львові міська комісія з питань ТЕБ та НС ухвалила рішення дозволити роботу перукарень, салонів краси та приватних стоматологічних кабінетів. Дозволили також роботу трьох львівських музеїв просто неба. Водночас з відкриттям магазинів одягу та взуття тут не поспішатимуть.

***

У Міністерстві інфраструктури України працюють над тим, щоб після закінчення карантину 22 травня пасажирський транспорт зміг поступово відновити свою роботу.

***

У місті Каховка на Херсонщині скасували посилені заходи безпеки, що були введені через спалах COVID-19.

***

У Луцьку і Львові відбулися акції підприємців, які вимагають від міської влади дозволити торгівлю промисловими товарами.

***

АТ "Укрзалізниця" розробила план заходів із відновлення приміського сполучення після скасування заборони на регулярні пасажирські перевезення, яким передбачено два етапи відновлення руху приміських поїздів.

***

Зовнішнє незалежне оцінювання відбудеться з 25 червня по 17 липня.

***

З початку анонсування програми по частковому безробіттю (з 4 травня), кількість поданих пакетів документів на отримання фінансової допомоги становить 6873. За даними Мінекономіки, прийнято вже 1715 позитивних рішень, що дозволить забезпечити виплати для 25 777 працівників. У стадії розгляду - 3339 пакетів документів і прийом заявок активно продовжується.

***

В Україні з понеділка, 11 травня, за рішенням уряду послабили карантинні заходи - поновлена робота частини закладів та певних видів діяльності за умови дотримання ними протиепідемічних заходів. Відтак Укрінформ підготував інфографіку з переліком таких заходів.

***

Підприємці, які вийшли на акцію з вимогою відкриття непродовольчих ринків, обговорили із керівником Луганської області Сергієм Гайдаєм умови подальшого послаблення карантинних заходів.

У Сєвєродонецьку мітингували підприємці / Фото: Олексій Ковальов, Укрінформ Мітинг підприємців у Лисичанську / Фото: Олексій Ковальов, Укрінформ

***

В Україні тестування на COVID-19 проводять 49 лабораторій, найбільше досліджень провели Київський міський лабораторний центр МОЗ, Вінницький, Чернівецький, Тернопільський та Запорізький обласні лабораторні центри.

***

Із Нідерландів до України об 11:00 за місцевим часом спецрейсом авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" вилетіло 177 українських моряків, які перебували на круїзних лайнерах.

Спецрейсом із Амстердама до Києва вилетіли українські моряки / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

***

На Вінниччині є ознаки початку другої хвилі захворюваності на COVID-19.

***

В Україні необхідна масова вакцинація від грипу, щоб уникнути восени можливих одночасних спалахів цієї хвороби та COVID-19.

***

Президент України Володимир Зеленський вважає, що показники кількості хворих на COVID-19 дозволяють вже розглядати майбутні етапи пом’якшення карантину.

***

Послаблення ми запроваджуємо поступово, щоб розуміти, де в нас основні ризики і де можуть бути спалахи захворювання. Перший етап – це тест на те, чи готові ми жити за правилами. І я нікого не хочу лякати. Але, якщо за тиждень у нас ситуація різко погіршиться, іншого виходу, як повернутися до обмежень, у нас не буде", - сказав Київський міський голова Віталій Кличко.

***

Ляшко сказав, коли відкриють КПВВ та пункти пропуску на кордоні.

Контрольні пункти в'їзду-виїзду будуть відкриті разом з іншими пунктами пропуску на кордоні після стабілізації епідситуації.

***

Локдаун України у звязку із поширенням коронавірусної інфекції, або ж повернення карантинних заходів, які діяли до 11 травня, не планується, а в разі потреби влада діятиме локально.

***

Україна виходитиме з карантину поступово, у п'ять етапів, а не прискорено, сказав Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у ранковому ефірі "1+1".

***

У Вінниці у вівторок, 12 травня, підприємці вийшли на мітинг перед міською радою з вимогою відновлення роботи речових ринків.

Під мерію Вінниці прийшли підприємці трьох речових ринків / Фото: Олександр Лапін, Укрінформ

***

Після 22 травня уряд буде продовжувати карантин, оскільки Україна ще перебуває на піку захворюваності на COVID-19.

***

В Україні поки відмовилися від запуску метро та міжміського сполучення через велику кількість нових випадків коронавірусу. Щодо термінів відновлення роботи метро та запуску міжміських сполучень, то Прем'єр поки прогнози робити не береться. За його словами, це можливо ще до середини літа.

***

Станом на 12 травня в Україні лабораторно підтверджено 16 023 випадки COVID-19. За добу - 375 нових.

***

Із 12 травня в Києві запускають додаткові рейси громадського транспорту із житлових масивів ДВРЗ, Троєщина, Лісовий та Корчувате у зв'язку з послабленням карантинних заходів.

***

У столиці з 12 травня планують запровадити перший етап послаблень обмежувальних заходів.

***

Після послаблення карантину в Дніпрі відкрилася частина непродуктових крамниць, літні майданчики кафе та ресторанів.

***

Як утилізувати маски і рукавички?

Просто викинути у смітник — не варіант. Використані маски і рукавички можуть бути джерелом інфекції, тому їх треба правильно підготувати до утилізації:

  • Обробити антисептиком.
  • Покласти у цілий пакет, бажано із zip-lock. Якщо такого пакета немає, можна використати звичайний, але міцно його зав’язати.
  • До утилізації слід залишити цей пакет у недоступному місці для дітей та домашніх тварин. Можна, наприклад, на балконі.
  • Дізнайтеся у службі, яка утилізує засоби індивідуального захисьу, чи є у них ліцензія на роботу з такими відходами. Також запитайте, де і як буде відбуватися збір, досортування, переробка та утилізація.

У Києві маски і рукавички можна буде здати в службу «Україна без сміття». Їх збиратимуть на високотемпературне спалювання.

Джерело: coronainfoua/instagram

11.05.2020

***

У Чернівецькій області вирішили продовжити обмеження на роботу непродовольчих магазинів і ринків та надання стоматологічних послуг.

***

У місті Первомайський на Харківщині закрили на карантин дитячу поліклініку, дев'ятеро працівників якої мають COVID-19. Загалом у місті підтверджені 14 випадків коронавірусу.

***

При запровадженні адаптивного карантину маски й соціальна дистанція будуть обов'язковими.

***

Починаючи з 12 травня, сервісні центри МВС відновлюють роботу з можливістю відвідування їх громадянами. Головним сервісним центром МВС розроблена послуга «Запис в електронну чергу» та підготовлена покрокова інструкція для запису на прийом.

***

Президент України Володимир Зеленський обговорив з Прем'єр-міністром Денисом Шмигалем і представниками уряду функціонування кредитних програм, які мають допомогти бізнесу в період карантину і після його завершення.

***

У Сумах з 11 травня припинили роботу створені на період карантину контрольно-пропускні пункти.

***

У Києві за добу зафіксували 66 нових випадків захворювання на COVID-19, загалом із початку епідемії коронавірусом заразився 1871 киянин.

Карантин у Києві / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

***

Із 12 травня в Києві будуть запущені додаткові рейси громадського транспорту із житлових масивів ДВРЗ, Троєщина, Лісовий та Корчувате у зв'язку з послабленням карантинних заходів.

***

Станом на ранок 11 травня серед військовослужбовців ЗСУ не зареєстрували нових випадків коронавірусу. Загалом наразі хворіє 41 військовий.

***

В Україні станом на 11 травня зафіксували 15 648 випадків коронавірусної хвороби COVID-19. За добу зафіксували 416 нових випадків.

***

В Україні з 11 травня за рішенням уряду послаблюються карантинні заходи - буде поновлена робота частини закладів та певних видів діяльності за умови дотримання ними протиепідемічних заходів.

Послаблення карантину в Ужгороді / Фото: Сергій Гудак, Укрінформ

Зокрема, буде дозволена робота перукарень і салонів краси, стоматологій, відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, дитячих та спортивних майданчиків.

В Ужгороді запрацювали салони краси / Фото: Сергій Гудак, Укрінформ

10.05.2020

***

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував послаблення карантинних обмежень 11 травня та розповів, за яких умов наступний етап послаблень настане швидше.

***

У Львові послаблення карантину почнуться пізніше, ніж планувалося раніше – таке рішення ухвалила обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

***

Міністерство закордонних справ стверджує, виїзд українців за кордон обмежений лише на окремих пунктах пропуску, зокрема в аеропортах.

***

Заклади торгівлі, які будуть відкриті з наступного тижня, мусять дотримуватись протиепідеміологічних заходів.

***

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санлікар Віктор Ляшко затвердив тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів під час надання послуг в умовах карантину з огляду на послаблення з 11 травня.

***

Представництво польського Фонду міжнародної солідарності в Україні безкоштовно передало лікарням Чернігівської області засоби індивідуального захисту для медиків.

9.05.2020

***

В Україні з понеділка, 11 травня, за рішенням уряду послаблюються карантинні заходи - буде поновлена робота частини закладів та певних видів діяльності за умови дотримання ними протиепідемічних заходів.

***

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санлікар Віктор Ляшко затвердив тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів під час надання послуг в умовах карантину з огляду на послаблення з 11 травня.

***

В Україні за минулу добу зафіксували 522 нових випадки зараження коронавірусом, всього з початку епідемії – 15 232.

***

У Чернівецькій області 9 травня зафіксували 89 нових випадків зараження коронавірусом, водночас у 18 осіб підтвердили одужання.

***

Міська влада Києва оприлюднила перелік 19 агропродовольчих ринків, які виконали протиепідемічні вимоги та можуть розпочати роботу 10 травня.

***

У Харківській ОДА наполягають, що додаткові березневі виплати медикам, залученим до лікування пацієнта з COVID-19, нарахували з міського бюджету відповідно до відпрацьованого часу.

***

На Херсонщині вже виплатили 300% надбавки за березень та квітень медикам, що надають допомогу хворим на COVID-19, і вчасно відзвітували про це у профільне міністерство.

***

Київські рятувальники проводять щогодинну дезінфекцію під час урочистих заходів 9 травня на Алеї Героїв Крут і в парку Вічної Слави.

***

На Кіровоградщині зафіксували новий летальний випадок від коронавірусу - помер 63-річний чоловік із Кропивницького, який працював лікарем дитячої обласної лікарні.

***

У Чернівецькій області за минулу добу померли троє пацієнтів із підтвердженим COVID-19.

***

У Збройних силах України станом на 9 травня хворіють на COVID-19 40 осіб, одужали - понад 50.

​***

За минулу добу в Києві у 50 осіб лабораторно підтвердили захворювання на COVID-19. Загалом у столиці 1771 підтверджений випадок.

​***

В Україні за минулу добу зафіксовано 515 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Загалом за весь час пандемії в Україні захворіло 14 710 людей. 

***

Серед працівників Державної кримінально-виконавчої служби, а також засуджених та осіб, узятих під варту, станом на 8 травня виявлено 16 випадків COVID-19.

***

У Ковельському районі Волині за добу зареєстрували 17 нових випадків коронавірусу. В ОДА вважають цей спалах наслідком того, що в поминальні дні люди масово відвідували кладовища.

***

В дані офіційної статистики щодо кількості заражень коронавірусом Україна подає результати виключно тестування методом полімеразної ланцюгової реакції.

8.05.2020

З 26 тисяч ліжок в українських лікарнях, які можуть прийняти хворих на коронавірусну інфекцію, зайняті 3 тисячі.

***

Столична влада виділила на доплати медичним працівникам в умовах боротьби з коронавірусом майже мільярд гривень - Кличко.

***

Без впровадження карантинних заходів в Україні зараз могло б бути 220-240 тисяч хворих на коронавірус, переконаний головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

***

Столична влада опублікувала адреси пунктів зі збору використаних масок і рукавичок та алгоритм безпечного їх збирання.

***

В Івано-Франківську кладовища планують відкрити з 12 травня, поліцію просять забезпечити порядок у вихідні.

***

У суботу, 9 травня, у Києві можуть працювати 19 агропродовольчих ринків, які забезпечили виконання протиепідемічних вимог.

Так, працювати відзавтра зможуть:

  • Торгівельний майданчик «Феофанівський», вул. Заболотного 48-А.
  • Ринок «Деміївський», ТОВ «Манхеттен», вул. Ізюмська, 1.
  • ТРК «Базар на лісовій», ТОВ «Панорама-Інвест», вул. Попудренка, 65.
  • Ринковий комплекс «Маяк», ПФ ТОВ «Ремонтник», вул. Попудренка, 90/2
  • КП «Володимирський ринок», вул. Антоновича, 115.
  • ТОВ «Печерський ринок», Печерська площа, 1.
  • Ринок «Ілліс», ТОВ «Ілліс», вул. Чорнобильська, 16/80.
  • КП «Бессарабський ринок», Бессарабська площа, 2.
  • Ринок «Лівобережний», ПрАТ «Дніпровський ринок», вул. Сверстюка, 3.
  • Т/М «Дарниця», ПрАТ «Дніпровський ринок», вул. Попудренка, 5.
  • ТОВ «Путь», ринок Шлях, вул. Зодчих, 52/1.
  • Ринок ПП «Колібріс», вул. Л. Курбаса, 6.
  • Ринок «Одеський», АТЗТ «Істерн-Трейд», проспект Академіка Глушкова, 32-38.
  • ТОВ «РУІОЛ», «Ринок «Вигурівський», вул. Бальзака, 94.
  • ПрАТ «Ринок «Нивки», вул. Щербаківського, 47.
  • МПП «Турбота», вул. Туполєва, 13.
  • ТОВ «ТК «Борщагівський», Ринок «Західний», вул. Депутатська, 2.
  • Ринок «Відрадненський», ВАТ «Торговий комплекс «Борщагівський», бульвар В. Гавела, 18.
  • ТОВ «Квіткова Галявина», Ринок «Лук’янівський», вул. Юрія Іллєнка, 1.

***

У столиці відкрився ринок «Ілліс» / Фото: Олена Худякова, Укрінформ

***

Міністерство освіти і науки України зсунуло на місяць термін проведення вступної кампанії.

***

Із Нідерландів до України о 14:20 за місцевим часом спецрейсом авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" вилетіло 159 українських моряків, які перебували на круїзних лайнерах.

Спецрейсом із Амстердама повертаються в Україну 159 моряків / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

***

Влада Києва спростить процедуру надання дозволу на роботу літніх і сезонних майданчиків кафе і ресторанів.

***

У Полтаві з понеділка, 11 травня, дозволять відвідувати кладовища за умови дотримання протиепідемічних вимог.

***

В Івано-Франківській області підтримали послаблення карантинних заходів з 11 травня, але призупинили відкриття стоматологічних кабінетів. Для них розроблять алгоритм роботи.

***

На Херсонщині на вихідні та святкові дні через COVID-19 посилять карантинні заходи у місті Каховка та селі Андріївка Скадовського району.

***

***

Відклали іспити студентам-медикам та інтернам. Проведення атестацій для студентів-медиків та інтернів залежатимуть від послаблення урядом карантинних заходів.

***

У Рівному міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій сьогодні ухвалила послаблення карантину, які почнуть діяти з 11 травня.

***

Закритий ринок «Полісся» у Києві / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

***

У громадському транспорті Житомира з 11 травня послаблять обмеження, дозволивши пасажирам у визначені години та на вихідних їздити без спецперепусток.

***

У Вінниці з 11 травня у зв’язку з пом’якшенням карантинних обмежень відновлять звичну кількість громадського транспорту.

***

У Красноградській центральній районній лікарні на Харківщині зафіксовано спалах COVID-19 серед працівників: захворіли 10 медиків, які контактували з хворим пацієнтом.

***

Володимирський ринок у Києві запрацював в умовах карантину / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

***

У столиці з 12 травня планують запровадити перший етап послаблень обмежувальних заходів.

Планують відкрити:

  • непродовольчі магазини, загальною площею до 300 метрів;
  • перукарні та салони краси, за попереднім записом та не більше 1 клієнта на кожну послугу одночасно;
  •  парки та сквери - групами обмеженою кількістю осіб;
  • тимчасові споруди (ларки) із забороною споживання їжі та напоїв на місці;
  •  невеликі виробництва непродовольчих товарів та підприємства побутового обслуговування (ательє, побутові послуги та інші).

Також, за словами Кличка, зможуть працювати адвокатські та нотаріальні бюро, аудитори, автокінотеатри, музеї під відкритим небом, бібліотеки (поки тільки на видачу книг, без роботи читальних залів).

***

У Перечинській ОТГ у Закарпатські й області виявлено 26 хворих осіб на коронавірус, такий різкий спалах захворювання отримали завдяки тестам, проведеним напередодні у одному з навчальних закладів міста Перечин.

***

У центрі столиці відновив свою роботу Бессарабський ринок / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

***

В Україні в умовах карантину працюють 562 агропродовольчі ринки.

***

Міністерство охорони здоров’я напрацьовує заходи та рекомендації щодо механізму введення адаптивного карантину в регіонах.

***

На Житомирщині з 9 до 11 травня посилять карантинні обмежувальні заходи через загрозу поширення коронавірусу.

***

На столичній Троєщині запрацював продовольчий ринок «Вигурівський» / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

***

В Україні на 8 травня зафіксовано 14 195 випадків коронавірусної хвороби COVID-19. За добу зафіксовано 504 нових випадків.

***

Міністерство у справах ветеранів закликає громадян утриматися від організації та відвідування масових заходів, приурочених до Дня пам'яті та примирення.

***

Ретельно мийте руки! Як часто і правильно це робити

Миття рук — це не безглузде витрачання часу, а ефективний спосіб реально запобігти поширенню вірусу та захистити себе і людей, що нас оточують.

Окрім вірусу SARS-CoV-2 через брудні руки передаються кишкові інфекції, респіраторні захворювання, грип, гепатит А та низка інших небезпечних хвороб. Чисті руки — це наш бар’єр, який запобігає потраплянню збудників до організму.

Пам’ятайте, що миття рук працює за кількох умов:

  • Мити руки треба часто — віруси можуть знову і знову потрапляти на руки з різних поверхонь.
  • Ретельно — наша шкіра містить багато нерівностей, і мило треба нанести на всю поверхню рук.
  • Мити руки треба довго — щонайменше 30 секунд. Саме стільки часу приблизно потрібно милу та воді, аби зруйнувати оболонки бактерій та вірусів, та їх знищити.

Руки треба мити обов’язково:

  • Після повернення з вулиці додому
  • Після користування громадським транспортом
  • До, під час і після приготування їжі
  • Перед вживанням їжі
  • До і після догляду за хворим (особливо, якщо був контакт з рідинами)
  • Після кашляння, чхання, видування носа
  • Після відвідування туалету
  • Після контакту з тваринами та їжею для тварин
  • Після торкання сміття
  • Після зміни памперсів та прибирання туалету дитини
  • До та після обробки порізу чи рани

Джерело: Уляна Супрун/Фейсбук

***

У Чернівецькій області за добу підтвердили одужання від коронавірусу в 40 пацієнтів, загальна кількість вилікуваних в області сягнула 298.

7.05.2020

Черкаський окружний адміністративний суд зупинив рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради про послаблення карантину у місті.

***

Кабінет міністрів дозволив діяльність підприємств у сфері ЗМІ та діяльність журналістів на вулицях, в установах, організаціях, органах державної влади з 11 травня.

***

Кабінет міністрів дозволив торговельне, крім ТРЦ, та побутове обслуговування населення за умови забезпечення персоналу та відвідувачів респіраторами або захисними масками та перебування у приміщенні не більше одного відвідувача на 10 кв. метрів.

***

Кабінет міністрів запровадив низку змін щодо умов реєстрації та отримання допомоги по безробіттю. Тепер заяву про надання статусу безробітного можна подати дистанційно - через електронну пошту чи онлайн-портал послуг «Дія».

***

Кабінет Міністрів оприлюднив постанову № 343 від 4 травня щодо продовження карантину до 22 травня.

***

Пункт пропуску "Рава-Руська" відновить роботу, коли буде оприлюднене відповідне урядове рішення.

***

Харківська міська рада заперечила інформацію деяких ЗМІ про те, що метро запрацює з 12 травня.

***

Померлих від COVID-19 медиків прирівняли до військових - Верховна Рада ухвалила закон. Закон встановлює, що держава забезпечує страхові виплати медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров'я в разі встановлення групи інвалідності, що настала внаслідок захворювання короновірусною хворобою, у випадку смерті медпрацівників і працівників наукових установ, які лікували хворих на COVID-19, а також у разі інфікування медпрацівників та їхньої смерті від коронавірусу під час карантину.

***

В Івано-Франківській області зняли чотири карантинні блокпости.

***

На платформі "Дія.Цифрова освіта" вийшла четверта серія оглядового серіалу “COVID-19: що потрібно знати про роботу апаратів штучної вентиляції легень”.

***

Верховна Рада проголосувала за проведення масового тестування на COVID-19 в Україні.

***

“Антикоронавірусні” правила: як не захворіти після карантину

  • Регулярно і ретельно обробляйте руки дезінфектором із вмістом спирту не менше 60% або мийте їх теплою водою з милом протягом 20–40 секунд. Це допомагає знищити віруси, які можуть перебувати на шкірі.
  • Тримайтеся від інших на відстані не менше метра. Під час кашлю, чхання або розмови з носа й рота людини виділяються дрібні краплі, які можуть містити вірус. Коли ви перебуваєте занадто близько, то можете вдихнути ці краплі та заразитися, якщо людина хвора COVID-19.
  • Уникайте місць великого скупчення людей. Там набагато вища ймовірність опинитися в тісному контакті з особою, інфікованою COVID-19.
  • Намагайтеся не чіпати очі, ніс і рот немитими руками. Ми торкаємося багатьох поверхонь, і таким чином вірус може потрапити на руки. Брудними руками ми можемо перенести вірус на слизові оболонки очей, носа чи рота. Звідти він здатний потрапити в організм. Саме тому універсальна порада про миття рук така важлива. Якщо все ж таки необхідно доторкнутися до обличчя, скористайтеся чистою серветкою, яку після використання слід викинути у сміттєвий контейнер.
  • Дотримуйтеся правил респіраторної гігієни дихання та кашлю. Під час кашлю або чхання прикривайте рот і ніс згином ліктя або серветкою. Використану серветку слід викинути і вимити руки. Вірус передається через дрібні краплі. Правила респіраторної гігієни допоможуть вам захистити інших від грипу та ГРВІ, зокрема COVID-19.
  • Самоізолюйтеся до одужання, навіть якщо у вас легкі симптоми ГРВІ. Попросіть кого-небудь доставляти вам продукти до дверей квартири. Якщо вам необхідно вийти з дому, надягайте маску. Такі заходи допоможуть захистити ваше оточення від COVID-19 та інших вірусних захворювань.
  • Якщо у вас підвищилася температура, з’явилися кашель і утруднене дихання, подзвоніть до сімейного лікаря. Звернення до лікаря по телефону дозволить йому, за необхідності, оперативно направити вас до спеціалізованого лікувального закладу.

Джерело: ЦГЗ

***

Поліція провела "карантинний" рейд біля залізничного вокзалу Києва.

***

У столиці мають відкритися 37 ринків. На сьогодні у місті вже почали працювати 10 продовольчих ринків: "Деміївський", "Маяк", "Печерський", "Володимирський", базар на Лісовій, "Феофанівський", "Одеський", "Ілліс", "Вигурівський" та "Бесарабський".

***

Володимир Зеленський підтримує позицію уряду про те, що передчасний запуск громадського транспорту загрожує поширенням епідемії коронавірусу, ситуація з якою ще не стабілізувалася.

***

Віталій Кличко повідомив, що число підтверджених випадків захворювання на COVID-19 у столиці протягом останнього тижня то зменшується, то збільшується, і загроза ще не відступила.

***

У Києві зареєстрували вже 1675 підтверджених випадків COVID-19.

***

У Львові за добу виявлено 42 підтверджені ПЛР-тестуванням випадки коронавірусу. Якщо динаміка захворюваності у місті зберігатиметься, то послаблення карантину залишиться під питанням.

***

Велика захворюваність на COVID-19, виявлена серед медпрацівників, пов'язана з найбільшою кількістю їх тестування. Про це на брифінгу сказала заступник міністра охорони здоров’я Ірина Микичак

***

На гостру респіраторну інфекцію COVID-19 у Збройних силах наразі хворіють 29 осіб.

***

Міністр охорони здоров’я заявив, що 17 нових осіб в Києво-Печерській лаврі, в яких виявлено COVID-19, були контактними з хворими.

***

В Україні зафіксували 13 691 випадок коронавірусної хвороби COVID-19. За добу зафіксовано 507 нових випадків.

***

Туреччина допомогла евакуювати з Аргентини дев’ятьох громадян України - вони вже прибули до Стамбула, звідки через Мінськ полетять до України.

***

ПОРАДИ ДЛЯ БАТЬКІВ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ ВІД МОН ТА ЮНІСЕФ УКРАЇНА

Джерело: МОН

6.05.2020

***

За квітень Національна служба здоров’я України сплатила лікарням вторинної ланки надання медичних послуг 5,6 мільярда гривень.

***

Станом на вівторок, 5 квітня, в Україні відновили роботу вже 496 ринків, повідомили у Держпродспоживслужбі.

***

Президент України Володимир Зеленський просить українців не розслаблятися, адже виходити із карантину треба буде дисципліновано.

***

Авіакомпанія SkyUp Airlines відкладає поновлення регулярних рейсів у зв'язку з продовженням карантину.

***

Столиця під час карантину / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

***

Представники Київської міської державної адміністрації спільно з КП "Муніципальна охорона" провели рейд щодо дотримання протиепідемічних вимог МАФами, які продають "швидку" їжу та напої на виніс, а також ринками столиці.

Рейд щодо дотримання протиепідемічних вимог у МАФах / Фото: Офіційний портал Києва

***

Міністерство освіти і науки спільно з громадською організацією “Смарт освіта” підготували посібник, де є огляд основних інструментів для організації дистанційного навчання під час карантину.

* * *

У Києві лікарі клінічної лікарні швидкої медичної допомоги вийшли на акцію протесту в зв'язку зі зниженням їхніх зарплат.

* * *

Заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що відкриття авіасполучення має бути конслідованим з рішенням європейських країн і почне відновлюватися з відкритям кордонів.

* * *

Заклади освіти в Україні не відкриватимуться до 1 вересня - лише деякі для проведення зовнішнього незалежного тестування.

* * *

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявляє, що Україна зараз вийшла на "плато" щодо захворюваності на COVID-19, пік якої у ретроспективній динаміці припав на 17 квітня.

* * *

Міністр соціальної політики Марина Лазебна запевнила, що виплата одноразової допомоги в 1 тисячу гривень не впливає на субсидію чи будь-які інші соціальні виплати.

* * *

Кабінет міністрів відсьогодні розпочинає реалізацію програми щодо виплати фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування та належать до першої, другої групи платників єдиного податку, виплату на дітей до 10 років.

* * *

Право на допомогу по частковому безробіттю мають застраховані особи, які уклали трудові угоди із роботодавцем із числа малого та середнього бізнесу, який до зупинки або скорочення своєї діяльності внаслідок карантину пів року сплачував єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

* * *

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, відкриваючи засідання уряду сказав, що з 11 травня необхідно збільшувати у містах кількість функціонуючого громадського транспорту, щоб працівники закладів, які відкриються, могли дістатися на роботу.

* * *

В Україні масові заходи 8 травня, у День пам’яті та примирення, і 9 травня, у День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, через карантинні обмеження не проводитимуться.

* * *

За минулу добу на Львівщині отримано 39 нових позитивних ПЛР-тестів на COVID-19. Це найвища кількість виявлених за одну добу з початку тестування.

* * *

Наземний громадський транспорт у столиці працюватиме на першому етапі в обмеженому режимі, до 22 травня.

* * *

Неподалік Кабінету міністрів проходить всеукраїнська акція підприємців з метою привернення уваги влади до ситуації, у якій опинився бізнес через введення карантинних заходів.

Акція «Захисти ФОП» у Києві / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

* * *

Україна влітку спробує відновити внутрішнє авіасполучення, а повноцінного відновлення міжнародного авіасполучення протягом літа не буде.

* * *

У Житомирській області вже розпочали роботу в умовах карантину 6 агропродовольчих ринків із 42-ох офіційно зареєстрованих.

На Житомирщині розпочали роботу 6 агропродовольчих ринків

* * *

Всі пацієнти перед плановими операціями проходитимуть ПЛР-тестування на наявність в організмі коронавірусу.

* * *

Усім медичним працівникам, які не отримали доплати у розмірі 300 відсотків за березень, кошти будуть виплачені найближчим часом.

* * *

У Збройних силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19 наразі хворіє 30 осіб - за минулу добу виявлено ще один випадок захворювання.

* * *

До аеропорту "Антонов" у Гостомелі на Київщині прибув гуманітарний вантаж з КНР, закуплений групою "Нафтогаз".

* * *

В Україні зафіксовано 13184 випадки коронавірусної хвороби COVID-19. За добу зафіксовано 487 нових випадків.

* * *

Поліція Чернігова склала адміністративний протокол на директора одного з найбільших у місті магазинів будматеріалів, який порушив карантин.

* * *

5.05.2020

* * *

У лікувальних установах Збройних Сил із 5 травня відновлюють виконання планових оперативних втручань, призупинене на час карантину.

* * *

На Тернопільщині у Почаївському психоневрологічному інтернаті, де нещодавно виявили коронавірус, бракує захисних засобів.

* * *

Міністерство охорони здоров'я дозволило проведення клінічного випробування українського лікарського засобу, призначеного для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19).

* * *

У Дніпрі з 12 травня буде відновлено роботу всього електротранспорту та 39 автобусних маршрутів.

***

У Рівному запрацювали продовольчі ринки.

У Рівне відновили роботу ринки

***

Фізичні особи-підприємці, котрі обрали спрощену систему оподаткування і належать до 1 та 2 групи платників єдиного податку, можуть оформити допомогу на дітей на офіційному вебпорталі Міністерства соціальної політики.

***

Міністерство охорони здоров'я розробило тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів при наданні послуг перукарнями та салонами краси, роботи закладів індивідуального побутового обслуговування населення, закладів громадського харчування, користування зонами відпочинку тощо.

***

На Житомирщині під час карантину зі 142 ринків свою роботу поновили лише шість, які дотримуюся протиепідемічних заходів через загрозу поширення коронавірусу.

***

Першим ринком, який почав свою роботу в умовах карантину на Тернопільщині, став ринок у Бережанах.

***

На Луганщині запрацювали два агропродовольчі ринки - у Рубіжному і Сватовому.

***

У Кременчуці закривають Центральну районну лікарню Кременчуцького району, яка стала центром поширення COVID-19: із нею пов'язана половина випадків захворювання в місті.

***

Гігієна рук дозволяє знизити рівень поширення інфекційних захворювань, нагадали в Центрі громадського здоров’я. Регулярно мити руки з використанням повсякденних миючих засобів слід:

  • на початку та в кінці робочого дня;

  • перед приготуванням, прийомом та роздачею їжі;

  • після відвідування туалету або зміни підгузку;

  • перед використанням контактних лінз;

  • перед обробкою ран;

  • перед прийомом ліків;

  • після контакту з предметами чи поверхнями;

  • після контакту з тваринами;

  • після контакту з будь-якими біологічними рідинами (кров, слина тощо).

***

Наразі в Україні збалансовані всі складові продовольчої безпеки: відсутній дефіцит продовольства, нормалізувалися ціни на нього та здійснюється підтримка виробників продовольчої продукції, заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

***

У Почаївському психоневрологічному інтернаті Тернопільської обласної ради у трьох працівників підтвердили COVID-19.

***

У Подільську на Одещині розгорнули уніфікований намет пункту прийому мешканців для медичного обстеження людей із симптомами коронавірусної хвороби.

***

Як змінити режим харчування на карантині. Лікар-дієтолог пропонує правила. щоб уникнути депресії, безсоння, зайвої ваги.

***

Державний центр зайнятості зареєстрував 166 тисяч нових безробітних із початку карантину.

***

В Україні пік захворюваності на коронавірусну хворобу COVID-19 завершиться орієнтовно 8-9 травня, заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

***

Офіс Президента опублікував оперативний звіт щодо використання спеціального фонду, створеного для боротьби з поширенням коронавірусу при ОП, обсяг якого становив понад 374 мільйони гривень.

***

У Житомирі на карантин закриють гуртожиток на проспекті Миру, 12, де виявили трьох хворих на коронавірус.

***

У зв'язку з обмежувальними заходами масові заходи у столиці до 8 та 9 травня проводитися не будуть, заявив Київський міський голова Віталій Кличко.

***

У Києві в гуртожитку на вулиці Борщагівській виявили хворого на коронавірус.

***

У Києві відкрилися три ринки - "Деміївський", "Маяк" та "Базар на Лісовій".

***

У Києві зареєстрували вже 1583 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

***

У Збройних силах України за минулу добу нових випадків інфікування коронавірусом не зафіксовано, хворіють 38 осіб.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль припустив, що після 22 травня карантин в Україні продовжать, але плануються подальші його послаблення.

***

У Києві дозволять кав’ярням продавати каву на виніс. Підприємці зможуть працювати вже цього тижня.

***

У Сумах через хворого на COVID-19 поліцейського на самоізоляцію відправили роту його колег.

***

В Україні зафіксували 12 697 випадків коронавірусної хвороби COVID-19. За добу зафіксовано 366 нових випадків.

***

МВС прийняло рішення щодо закупівлі засобів індивідуального захисту та дезінфекції виключно у українських товаровиробників. Наразі для захисту 350-тисячного колективу МВС закупило в КНР у березні-квітні 1,5 млн шт. респіраторів, понад 260 тис. шт. костюмів біологічного захисту, 100 650 експрес-тестів, 1000 термометрів, понад 200 тисяч пар одноразових рукавичок.

***

Як дезінфікувати автомобіль?

  • Розбризкайте антисептик по салону. Речовина має потрапити на всі його поверхні.
  • Вийдіть з автомобіля і почекайте 5-7 хвилин, поки антисептик осяде і висохне.
  • Провітріть авто.
  • Використайте серветку з антисептиком, аби протерти поверхні, з якими контактуєте під час поїздки.

І не забувайте, вміст спирту у антисептику має бути мінімум 60%!

Джерело: coronainfoua/instagram

4.05.2020

***

У Києві затвердили вимоги до реалізації "швидкої" їжі у МАФах та чайних і кавових напоїв на винос в умовах протиепідемічних обмежень.

***

У Сумах починають прибирати створені на період карантину контрольно-пропускні пункти.

***

В Україні навчальний рік в зв'язку з карантином через епідемію коронавірусу завершиться дистанційно.

***

Про повне завершення карантину можна буде говорити наприкінці червня або й пізніше, залежно від епідеміологічної ситуації.

***

Відновити призупинену через карантин роботу ряду сфер вирішили у Тернополі, зокрема приватні стоматологічні клініки зможуть надавати ургентну допомогу, також дозволять продавати продукти швидкого харчування.

Карантин у Тернополі / Фото: Олег Снітовський, Укрінформ

***

Кабінет міністрів опублікував перелік доволених видів медичної допомоги у лікарнях на час карантину.

В оприлюдненій постанові зокрема зазначається, що на період карантину забороняється закладам охорони здоров’я проведення планових заходів з госпіталізації та планових операцій, крім:

  • надання медичної допомоги на території областей, м. Києва, в яких заповненість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить менш як 50 відсотків;
  • надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів;
  • надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим;
  • надання медичної допомоги у спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я пацієнтам з онкологічними захворюваннями;
  • надання паліативної медичної допомоги у стаціонарних умовах;
  • проведення інших невідкладних і термінових заходів з госпіталізації та планових операцій, якщо внаслідок їх перенесення (відтермінування) існує значний ризик для життя.

***

З 11 травня в Україні дозволять, зокрема, роботу літніх майданчиків кафе та ресторанів за умови одно- чи двомісного розміщення за столами та роботу закладів громадського харчування на виніс.

Відповідно до постанови буде дозволено:

  • роботу літніх майданчиків кафе і ресторанів під відкритим небом за умови забезпечення санітарних та протиепідемічних заходів (дотримання відстані не менше 1.5 метра між столами та одно- двомісного розміщення клієнтів за одним столом, забезпечення персоналу та відвідувачів засобами індивідуального захисту);
  • роботу закладів громадського харчування на виніс.
  • Крім того, дозволять діяльність нотаріусів, адвокатів та аудиторів і надання стоматологічних послуг.

***

Бессарабський ринок у Києві підготовував усі необхідні засоби захисту від COVID-19 та чекає дозволу на відкриття.

***

На пасажирів літаків чекають суттєві зміни - обов'язкові маски, соціальна дистанція, теплові сканери, розрахунки тільки безготівкові.

***

Президент Володимир Зеленський заявив, що пом’якшення карантину не може бути передчасним та побажав українцям терпіння.

***

У Сумах через захворювання на COVID-19 однієї з продавчинь закрили супермаркет, персонал магазину на самоізоляції, розпочато обстеження контактних осіб.

* * *

У Києві з 12 травня планують послабити карантин. Як повідомив мер Віталій Кличко, на першому етапі відкриють:

  • непродовольчі магазини (загальною площею до 300 м кв.): з вимогою присутності не більше 1 відвідувача на 10 м кв. площі приміщення та з обов‘язковою санітарною обробкою приміщення двічі на день. Великі торгові центри та магазини в них на першому етапі не відкриють;
  • перукарні та салони краси (за попереднім записом та не більше 1 клієнта на кожну послугу одночасно): з вимогою санітарної обробки (або кварцування) робочого місця після кожного клієнта;
  • кав‘ярні та ресторани (на виніс): з вимогою санітарної обробки приміщення двічі на день;
  • парки та сквери: групами не більше двох людей або, якщо з дітьми, - двоє дорослих, двоє дітей;
  • тимчасові споруди (ларьки): із забороною споживання їжі та напоїв на місці;
  • невеликі виробництва непродовольчих товарів та підприємства побутового обслуговування (ательє, побутові послуги та інші): із дотримання вимоги не більше 1 співробітника на 10м2 та не більше 1 клієнта на 10м кв.;
  • адвокатські та нотаріальні бюро, аудитори: з вимогою не більше 1 відвідувача на 10 м кв. площі приміщення;
  • автокінотеатри.

***

Черкаська ОДА спрямувала позовну заяву до Черкаського окружного адмінсуду щодо визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради №331 від 30 квітня.

***

Закарпатська лабораторія, де проводять дослідження на COVID-19 / Фото: Сергій Гудак, Укрінформ

***

У гуртожитках села Велика Олександрівка, села Петропавлівське, села Чубинське Київської області хворих не виявлено. Також стабільна ситуація в гуртожитках міста Вишневого та села Петропавлівська Борщагівка. Лабораторія підтвердила 10 випадків зараження серед мешканців гуртожитку державного навчального закладу що у місті Українка, вулиця Юності 17.

***

У Заводському районі Запоріжжя біля гуртожитку, в якому виявили випадок захворювання на COVID-19, чергує поліція. Всіх, хто мешкає на одному поверсі із хворою, залишили на самоізоляції.

У Запоріжжі – черговий випадок коронавірусу в гуртожитку / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

***

Власник ресторану Микола Тищенко запевняє, що під час карантину ресторан "Велюр" готував страви виключно на доставку і самовивезення.

***

Поліція встановила у Києві порушення карантинних вимог у ряді столичних закладів громадського харчування.

Мова, зокрема, йде про ресторани "Велюр", "Fabius" та інші.

***

У центрі Хмельницького пройшов мирний мітинг підприємців, які вимагали скасувати заборону на відкриття промислових ринків. Міський голова Олександр Симчишин пообіцяв від їхнього імені звернутися до центральної влади з відповідною пропозицією.

***

У Луцьку через порушення встановлених правил заборонили роботу одного із семи продуктових ярмарків, відкритих минулого тижня як альтернативу ринкам.

***

Уряд з 11 травня розпочинає зняття перших обмежень і переходить до концепції адаптивного карантину.

Зокрема, відкриваються:

  • парки, сквери, зони відпочинку;
  • музеї, бібліотеки, тренування в командних видах спорту для професійних команд на закритих базах;

  • стоматологи, аудитори, адвокати, нотаріуси, сервіс побутової техніки.

Також буде дозволено:

  • працювати салонам краси, перукарням, але за певних умов;
  • закладам громадського харчування на виніс;
  • літнім майданчикам кафе і ресторанів просто неба;
  • оптова і роздрібна торгівля непродовольчими товарами;
  • закладам побутового обслуговування населення за визначеними критеріями.

***

Кабінет міністрів продовжив карантин в Україні до 22 травня, але з 11 травня – пом’якшення.

***

Київський міський голова Віталій Кличко повідомив, що у столиці планують почати перший етап виходу з карантину 12 травня, з огляду на епідеміологічну ситуацію.

***

Обмежувальні заходи для боротьби з СOVID-19 діятимуть в Україні до 11 травня, як і було заплановано раніше, однак країна вже готується до виходу з карантину.

***

Літаками з Шарм-ель-Шейху та Дубаю до України прибули понад 350 українців, які встановили мобільний додаток «Дій вдома» та зобов’язалися знаходитись на самоізоляції за вказаними у ньому адресами.

***

Кабінет міністрів дозволить проведення планових операцій, які були заборонені під час карантину.

***

В Україні зафіксовано 12 331 випадок коронавірусної хвороби COVID-19. За добу - 418 нових випадків.

***

У місті Дніпрі 75-річчя перемоги над нацистською Німеччиною відзначать, зокрема, онлайн-розповідями про тодішніх і нинішніх героїв. Про особливості святкування в умовах карантину розповів мер міста Борис Філатов.

***

Протягом минулої доби у Чернівецькій області виявлено 69 випадків інфікування коронавірусом, водночас 21 мешканець регіону вилікувався від захворювання.

***

Правила виклику екстреної медичної допомоги

У зв’язку із пандемією COVID-19 збільшилося навантаження на систему екстреної медичної допомоги. Крім викликів, пов’язаних із COVID-19, щодня надходять повідомлення про інші невідкладні ситуації.

Нагадуємо, що у разі підозри на COVID-19 необхідно повідомити про симптоми, інформацію щодо подорожей та можливих контактів із хворим на нову коронавірусну інфекцію.

Це потрібно для того, щоб лікарі, які прибудуть на виклик, мали засоби індивідуального захисту та можливість допомогти.

Усі запитання щодо стану здоров’я, які не потребують невідкладної медичної допомоги, можна поговорити із своїм сімейним лікарем.

Джерело: ЦГЗ

***

Через українсько-польський кордон намагалися вивезти близько 200 тисяч поліетиленових рукавичок, які підпадають під заборону експорту.

3.05.2020

Народний депутат Микола Тищенко заявив про те, що його ресторан "Велюр" заплатить штраф, коли підтвердиться, що він порушив закон, а також пообіцяв до закінчення карантину готувати обіди для київських лікарів.

***

У Житомирській області виявлено сім випадків зараження коронавірусом, загальна кількість хворих сягнула 430.

***

Ще в одному гуртожитку Запоріжжя виявили випадок захворювання COVID-19.

***

Головний санітарно-епідеміологічний лікар Черкаської області Людмила Кравченко вважає рішення міської влади Черкас про скасування карантинних обмежень передчасним.

***

Журналіст, побитий у ніч на 2 травня на проспекті Науки у Харкові, де він знімав відеорепортаж про дотримання карантину, почувється нормально.

***

Міністерство охорони здоров'я України просить не додавати медичним працівникам роботи новими випадками зараження коронавірусом і ще трохи потерпіти карантинні обмеження.

***

У ЗСУ станом на ранок 3 травня підтверджені вже 49 випадків інфікування COVID-19. За минулу добу зареєстрували чотири нові випадки. Хворі (Харківщина – 3 військовослужбовці, Дніпропетровщина – 1 військовослужбовець) лікуються вдома під наглядом медичної служби.

***

У селі Познань в Рокитнівському районі Рівненщини встановили контрольно-пропускний пункт.

***

Голова Одеської ОДА Максим Куций піддав критиці владу Подільська через ігноруваннія карантинних заходів, що призвело до зростання захворюваності на COVID-19.

***

Запроваджені в Україні карантинні та протиепідеміологічні заходи дали свій результат, який полягає в тому, що в Україні відсутні великі спалахи коронавірусної інфекції.

***

За минулий місяць кількість тестувань в Україні з метою виявлення хворих на коронавірусну інфекцію зросла з 700 до 7 тисяч на добу. А вже протягом травня їх кількість може бути доведена до 20-25 тисяч на добу.

***

Рішення ВООЗ щодо продовження дії глобального режиму надзвичайної ситуації у зв'язку з пандемією коронавірусу дає сигнал, що небезпека ще на дуже високому рівні, наголосив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

***

Станом на 3 травня в Україні підтверджено 11 913 випадків COVID-19, з них 502 протягом останньої доби. Внаслідок ускладнень, викликаних хворобою, померли 288 осіб. одужали 1 547 пацієнтів. 

***

На обласну Програму щодо боротьби із COVІD-19 Рівненщина виділила 25 млн грн., у тому числі 10 млн - на закупівлю засобів індивідуального захисту та апаратів ШВЛ.

***

Працівники кіберполіції викрили мережу шахраїв, які пропонували придбати засоби протиепідемічного захисту та ошукали близько тисячі громадян на загальну суму понад 3,5 млн грн.

***

У Закарпатській області відкривають ще одну лабораторію, де проводитимуть тестування на COVID-19 методом ПЛР. Тепер у регіоні будуть діяти три такі заклади.

***

За минулу добу на Буковині зафіксували 73 нові випадки COVID-19, загалом інфіковано 1818 мешканців області.

2.05.2020

У Житомирській області виявлено 30 нових випадків зараження коронавірусом, їх загальна кількість сягнула 423.

***

У першого заступника голови Житомирської обласної ради Сергія Крамаренка лабораторно підтвердили COVID-19.

***

У Каховці на Херсонщині, закритій на карантин до 4 травня, за добу підтвердили 15 випадків коронавірусу, у тому числі у двох медиків. Загалом в області - 17 нових випадків COVID-19.

***

У Києві ресторатори влаштували акцію під Офісом Президента, щоб привернути увагу влади до проблем бізнесу під час карантину.

Столичні ресторатори влаштували ланч-мітинг під Офісом Президента / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

***

У Черкасах працюють слідчо-оперативні групи з метою виявлення порушень санітарних правил і норм щодо запобігання захворювання в рамках кримінального провадження за фактом прийняття рішення про послаблення карантину.

***

На території Київської області розпочали роботу з дотриманням протиепідемічних вимог 13 агропромислових ринків.

***

Карантин у Харкові / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

***

На Сумщині коронавірус виявили ще в одному місті обласного значення - у Глухові.

***

Через пандемію коронавірусу в Запорізькій області на травневі свята посилили протиепідемічні заходи, зокрема встановили додаткові контрольно-пропускні пости на автомобільних шляхах, які ведуть до узбережжя Азовського моря.

У Запорізькій області на травневі свята посилили протиепідемічні заходи / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

***

Станом на 2 травня в Україні підтверджено 11 411 випадків захворюваності на COVID-19, за добу 550 нових випадків.

***

За кордоном лікування від коронавірусної інфекції проходять 164 громадянина України. Вони лікуються в 16 країнах, найбільше в Італії – 121.

***

Попри коронакризу інфраструктурні та суміжні галузі мають потребу в залученні 150 тисяч нових фахівців, заявив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

1.05.2020

У Чернівецькій області за добу зафіксували 78 випадків зараження коронавірусом – від початку епідемії їх загальна кількість сягнула 1745.

***

Через пандемію COVID-19 Українська греко-католицька церква перенесла VII сесію Патріаршого собору на друге півріччя 2021 року".

***

У Черкасах під стінами Головного управління національної поліції відбувся мітинг за участю місцевих підприємців та представників Національного корпусу Черкас. Учасники акції вимагали дозволити працювати малому і середньому бізнесу. 

***

Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до українців порадив ще трохи потерпіти і залишитися на травневі свята вдома. Влада дозволила відновити роботу продуктовим та аграрним ринкам і тепер очікує на кроки назустріч від власників ринків.

***

Десятки представників малого бізнесу протестували 1 травня у Львові біля міської ради з вимогою «відновити конституційне право на працю».

***

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом ухваленого у Черкасах рішення про послаблення карантинних обмежень.

***

У Києві за добу підтверджено 52 випадки захворювання на COVID-19, на карантин закрито два гуртожитки.

***

У Хмельницькому відкривають не тільки продуктові ринки, а й кіоски з продажу кави. Втім, усі вони мусять суворо дотримуватися карантинних вимог.

***

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов вважає, що скасування карантину у Черкасах може призвести до катастрофи. Діям міської влади Черкас, яка напередодні практично повністю скасувала карантинні обмеження, введені урядом на території України, буде дано відповідну оцінку, зокрема й правоохоронних органів.

***

Станом на 1 травня в Україні зафіксовано 10 861 випадок захворюваності на COVID-19, за добу додалися 455 нових випадків.

***

У п'ятницю, 1 травня, у Запоріжжі почали працювати перші два продовольчі ринки.

У Запоріжжі заробили перші два продовольчі ринки / Фото: Дмитро Смольєнко. Укрінформ

***

30.04.2020

***

У Всеукраїнській школі онлайн 1 та 11 травня будуть вихідними, і уроки в ці дні не транслюватимуть.

***

У сімох областях станом на 30 квітня перевищений середній по Україні показник летальності від ускладнень COVID-19.

***

Агропродовольчі ринки столиці відкриватимуть поступово за умови забезпечення ними виконання низки протиепідемічних вимог.

***

Міністерство культури та інформаційної політики, Міністерство охорони здоров’я та Офіс Ради Європи в Україні розробили та випустили інформаційні матеріали 13-ма мовами національних меншин, які мешкають на території України.

Рекомендації з протидії коронавірусу 13-ма мовами / Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

***

Критий ринок у Запоріжжі готується до відкриття / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

***

На Київщині відновлюють роботу ринків, але "карантинні" вимоги жорсткі

***

У Луцьку попри дозвіл уряду вирішили не відкривати продуктові ринки, натомість організувавши роботу сільськогосподарських ярмарків просто неба.

***

Одеський залізничний вокзал під час карантину / Фото: Юлій Зозуля, Укрінформ

***

У Сумах комісія з ТЕБ і НС рекомендувала виконкому дозволити роботу ринків.

***

Через спалах COVID-19 гематологічне відділення Волинської обласної клінічної лікарні зачинили до 8 травня. Тут інфікувалися 21 медичний працівник і щонайменше 14 пацієнтів.

***

Карантин в Києві / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

***

Відсьогодні на Дніпропетровщині дозволили працювати продовольчим ринкам.

***

У Дніпрі міська влада послаблює карантинні заходи, дозволяючи роботу СТО, хімчисток, ремонтних майстерень.

***

Закритий на карантин Володимирський ринок у столиці / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

***

У Міністерства освіти і науки розробили два сценарії проведення цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання.

***

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів розпочала контроль за дотриманням ринками вимог протиепідемічних заходів, встановлених головним державним санітарним лікарем України.

***

Заклади вищої освіти зможуть повернутися до стаціонарного навчання в червні за умови зняття низки обмежувальних заходів.

***

Автопротест проти несправедливих умов карантину щодо малого бізнесу висловили підприємці Дніпропетровщини. Маршрут колони з 50 автомобілів пройшов через міську раду Дніпра, обласну раду і обласну державну адміністрацію.

***

Лікарням Дніпропетровщини передали 40 апаратів штучної вентиляції легенів. Це допомога від партнерів КБ «Південне» – китайської компанії Hongda Blasting Company. Обладнання допоможе рятувати мешканців регіону, хворих на коронавірус.

Китайські бізнесмени передали лікарням Дніпропетровщини 40 апаратів ШВЛ / Фото: Микола М'якшиков, Укрінформ

***

Мешканцям пансіонату для осіб похилого віку села Зазим'є, Броварського району Київщини, де зафіксовано спалах коронавірусу, провели тестування. У 13 осіб попередньо підтвердили захворювання.

***

На Херсонщині ввели обмеження на відвідування лісів на травневі свята.

***

Президент Володимир Зеленський наголосив, що держава має забезпечити надійний план повернення до звичайного життя після карантину.

***

У четвер, 30 квітня, підприємці Сум провели у місті автопробіг, виступаючи за зняття карантинних обмежень в їхній роботі.

***

У Житомирі автопробіг «Ні подвійним стандартам карантину!», під час якого представники малого і середнього бізнесу вимагали відновити роботу непродовольчих магазинів та ринків, зібрав близько 180 автомобілів.

У Житомирі підприємці влаштували автопробіг / Фото: Василь Хом’юк, Укрінформ

***

Ще три населені пункти Херсонщини будуть обмежені у в’їзді та виїзді на святкові та вихідні дні через ситуацію з поширенням коронавірусу.

***

До Міжнародного аеропорту «Бориспіль» прибув літак з Китаю, який доправив 400 тис. респіраторів та 50 тис. захисних щитків для українських лікарів.

***

Головний санітарний лікар Житомирської області Зіновій Парамонов вимагає, аби міську лікарню Бердичева перевели на карантин через спалах коронавірусу серед її працівників.

***

Міністерство цифрової трансформації України презентувало новий серіал "Цифрові гроші" для платформи "Дія.Цифрова освіта".

***

Мінітерство охорони здоров'я закликає українців залишатися вдома на травневі свята.

"Я прошу вас залишатися вдома на травневі свята, я прошу вас дотримуватися карантину, я дуже хочу, щоб зранку, коли я зачитую статистку, у нас було 0 захворіли і 0 померлих", - сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

***

Пом'якшення карантину для малого бізнесу буде з 11 травня.

***

У Рівненській області до робити в умовах карантину готові 12 ринків.

***

Станом на 30 квітня в Україні лабораторно підтверджено 10 406 випадків захворювання на COVID-19, за добу зареєстровано 540 випадків.

***

Міська влада Києва нагадала, що протиепідемічні обмеження у столиці продовжують діяти, а порушення умов карантину тягне за собою штрафи.

* * *

Коронавірус: п'ять порад для зміцнення імунної системи

Для того, аби фізично й ментально вистояти в часи пандемії коронавірусу, потрібно мати міцну імунну систему. Її активізація залежить значною мірою від самої людини. У цій добірці - кілька порад, як це можна зробити.

Збалансоване харчування

Повністю уникнути зараження коронавірусом, поки від нього немає вакцини, не може ніхто. А чекати на неї, за прогнозами експертів, потрібно ще півтора-два роки.

Водночас здорове харчування - це те, що можна втілити в життя вже зараз. Дотримуватися певної дієти не потрібно, варто просто уникати споживання напівфабрикатів.

Найкращі продукти для нашого психічного здоров'я - це фрукти, овочі і злаки, що багаті на складні вуглеводи. Такі продукти важливі для живлення мозку, оскільки повільно вивільняють енергію, що також стабілізує настрій людини.

В ідеалі збалансована дієта повинна включати в себе продукти з високим вмістом вітамінів А, В, С, D і Е, а також заліза, цинку й селену.

Вітаміни групи В, що містяться в зелених овочах, таких як брокколі і шпинат, а також бобах, бананах, яйцях, птиці, рибі й буряку, важливі для мозку. Зокрема, вони стимулюють виробництво "гормонів щастя" - серотоніну й допаміну. У хворих на депресію часто виявляють брак вітамінів B6, B12 та B9 (фолієвої кислоти).

Крім того, дуже важливо піклуватися про здоров'я кишечника, що, згідно з дослідженнями, має помітний вплив на наш настрій і поведінку. Пребіотики та пробіотики, що містяться у ферментованих продуктах, таких як кефір, темпе, квашена капуста, йогурт, здатні зняти запалення, підвищити настрій та когнітивні функції.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) також має свої поради, як боротися зі стресом через поширення коронавірусу. Її експерти, зокрема, нагадують, що "для приборкання своїх емоцій не варто вживати алкоголь, наркотики або палити". Якщо почуваєшся пригніченим, краще звернутися до лікаря чи психотерапевта, які можуть допомогти.

Якісний сон - запорука здоров'я

Сон необхідний нашому організму для відновлення клітин, очищення від токсинів, зміцнення пам'яті й обробки інформації. Багато що вказує на те, що нестача сну може мати серйозні наслідки для нашого здоров'я. Зокрема, це може негативно впливати на наш загальний психічний стан, концентрацію й так званий емоційний інтелект (EQ).

Відсутність здорового сну також може збільшити ризик хронічних захворювань, таких як діабет, ожиріння та хвороби серця.

Саме тому дотримання регулярного режиму сну так само важливе, як регулярне харчування або регулярні заняття спортом. Більшості людей цілком вистачає від шести до дев'яти годин сну на добу. Головне - лягати спати і прокидатися в приблизно однаковий час щодня.

Якщо комусь важко заснути через почуття тривоги, варто відмовитися від читання новин перед сном на телефоні або інших електронних пристроях. По-перше, новини самі собою збуджують нервову систему. По-друге, синє світло, яке випромінюють телефон, комп'ютер і побутові прилади, можуть також негативно впливати на якість сну.

Регулярні заняття спортом

Фізичні вправи стимулюють людський організм виробляти хімічні речовини, що допомагають почуватися добре. Крім того, науковці вказують на зв'язок між фізичною активністю, а також поліпшенням сну, зменшенням стресу й тривоги, а також поліпшенням пам'яті й когнітивних здібностей.

Зрозуміло, командні види спорту зараз не на часі, але кожен із нас, безумовно, може тренуватися самостійно. Багато тренерів - інструктори з йоги, персональні тренери, вчителі танців тощо - під час епідемії коронавірусу пропонують свої заняття онлайн. Деякі з них безкоштовні. Усе, що потрібно, - це килимок або рушник на підлозі й надійне інтернет-підключення.

Але не обов'язково заходити так далеко. Для початку варто принаймні виходити на короткотермінові прогулянки, якщо така можливість, попри всі наявні обмеження у зв'язку з пандемією коронавірусу. Згідно з дослідженнями, лише дві години перебування на природі на тиждень допомагають тримати в рівновазі настрій і підтримувати душевний спокій.

Зв'язок із рідними й друзями

Підтримка соціальних зв'язків так само важлива для нашого здоров'я, як здорове харчування, рух і сон. А зараз, коли діють різноманітні обмеження через пандемію коронавірусу, нам як ніколи потрібне спілкування з рідними або друзями.

Так, зараз неможливо запросити друзів чи родичів на вечерю чи влаштувати пікнік. Водночас, сучасні технології подарували нам безліч можливостей. Можна організувати віртуальну вечерю за допомогою відеотелефонії. Повечеряти, піти з другом на віртуальну прогулянку або разом зайнятися якось справою, наприклад, малюванням, допоможуть такі застосунки як Zoom, Houseparty або старі добрі Google Hangouts.

Зробити те, на що раніше не було часу

Вимушена самоізоляція - це не лише обмеження, але й можливість для багатьох відпочити від кругообігу новин, з якого зазвичай важко вистрибнути. У багатьох зараз у з'явився час, якого раніше ніколи не було. Варто згадати, що хотілося вже давно хотілося нарешті почати робити, та спробувати взятися за справу. Це може бути робота в саду чи на городі, приготування їжі, збирання пазлів, рукоділля, медитація, косметичний ремонт в оселі, читання книг на дивані. Зараз може бути дуже вдалий час для того, щоб владнати свої справи і отримати від цього задоволення.

Джерело: DW

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-