Кількість тестувань на COVID-19 збільшили у десять разів

Кількість тестувань на COVID-19 збільшили у десять разів

Укрінформ
За минулий місяць кількість тестувань в Україні з метою виявлення хворих на коронавірусну інфекцію зросла з 700 до 7 тисяч на добу. А вже протягом травня їх кількість може бути доведена до 20-25 тисяч на добу.

Про це під час онлайн-брифінгу заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За місяць, якщо рахувати з того моменту, коли я прийшов на посаду, ми вже збільшили кількість тестувань з 700 до майже 7 тисяч на добу", - повідомив міністр.

За його словами, в найближчих планах - збільшення до 10 тисяч тестувань на добу.

"Наші лабораторії до цього готові. Ми постійно розширюємо коло осіб, яких ми тестуємо методом ПЛР", - зазначив він.

Крім того, повідомив Степанов, планується додатково, за кошти Стабілізаційного фонду, закупити 30 ампліфікаторів, які також будуть поставлені до лабораторій (прилад, який забезпечує періодичну та швидку зміну температури (охолодження і нагрівання) тестових пробірок із розчином, зазвичай з точністю не менше за 0,1 °C. (Цей прилад дозволяє швидко і точно проводити дослідження на COVID-19 - ред.).

За словами Степанова, ухвалено також низку інших рішень щодо лабораторного устаткування, ПЛР-систем, що закуповуватиметься за кошти донорів. Ці рішення дозволять довести кількість тестувань до 20-25 тисяч на добу.

"Маємо надію, що ми зможемо це зробити вже протягом цього місяця", - підкреслив міністр.

Читайте також: Степанов про пом’якшення карантину: Ми не маємо права розслаблятися

Метод ПЛР вважається точним, оскільки фіксує присутність самого вірусу (його ДНК чи РНК, які є носіями генетичної інформації). Зразок матеріалу для цього тестування на Covid-19 беруть зі слизової носа людини. Суть методу полягає у виявленні фрагменту РНК чи ДНК збудника (тобто вірусу) в пробі. Метод досить складний, але дозволяє виявити вірус, навіть якщо в пробі знаходиться всього одна-єдина молекула його геному.

Станом на 3 травня в Україні підтверджено 11 913 випадків COVID-19, з них 502 протягом останньої доби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-