КАРАНТИН

КАРАНТИН

Оновлюється
Укрінформ
Із 12 березня в Україні ввели карантин у навчальних закладах та низку інших заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

Кабінет міністрів ухвалив рішення про тимчасову заборону в'їзду в Україну іноземців та закрив міжнародне пасажирське сполучення.

25 березня надзвичайну ситуацію запровадили по всій Україні. Карантин подовжили до 24 квітня.

Закрили заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Також зупинили роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

2 квітня уряд ухвалив постанову про посилення "карантинних" обмежень. Таким чином, із 6 квітня в Україні карантин став жорсткішим, зокрема заборонили ходити вулицями більш як по двоє та перебувати в громадських місцях без масок чи респіраторів.

22 квітня Кабінет міністрів продовжив дію карантину до 11 травня 2020 року.

(ПРОДОВЖЕННЯ. ПРО ПОДІЇ З 12 БЕРЕЗНЯ ДО 12 КВІТНЯ ЧИТАЙТЕ ТУТ  І ТУТ).

30.04.2020

* * *

Міська влада Києва нагадала, що протиепідемічні обмеження у столиці продовжують діяти, а порушення умов карантину тягне за собою штрафи.

* * *

29.04.2020

* * *

Кабінет Міністрів опублікував рішення щодо дозволу поновлення роботи ринків за умови дотримання протиепідемічних вимог.

* * *

Україна пройшла кризовий етап з постачання медичних засобів, а лікарі захищені на чотири тижні наперед. Про це заявив заступник керівника Офісу Президента України.

* * *

У Запорізькій області посилюють протиепідемічні заходи на святкові травневі вихідні: в курортних районах встановлять додаткові КПП та закриють проїзд до прибережної території Азовського моря.

* * *

У місті Каховка на Херсонщині, де 28 квітня на одному з підприємств зафіксували 22 випадки COVID-19, карантинні заходи можуть бути посилені.

* * *

Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" роз'яснює, що вилетіти з Києва спецрейсами у період карантину можуть лише іноземці та нерезиденти з правом в’їзду до країн призначення, а повернутися можуть українці або нерезиденти, що мають право в’їзду до країни.

* * *

Продовольчі ринки у Тернополі запрацюють не раніше, ніж після закінчення карантину.

* * *

Кабінет Міністрів на наступному засіданні планує розглянути низку рішень щодо послаблення карантину, міністерства вже напрацьовують критерії для об’єктів, які будуть поступово відкриватися.

* * *

На Херсонщині власники і господарі ринків не поспішають зі зверненнями, щоб міжвідомча комісія, створена в області, перевіряла їх готовність до роботи в умовах карантину.

* * *

Центр зайнятості упродовж трьох робочих днів після подання роботодавцем відповідних документів ухвалює рішення щодо надання допомоги з часткового безробіття в період карантину.

* * *

В Україні на COVID-19 захворіло 1976 медпрацівників, найбільше в Чернівецькій області - 264 людини.

* * *

Кабінет міністрів уточнив категорію суб’єктів підприємництва, які зможуть стати учасниками програми "Доступні кредити 5-7-9%", та зняв обмеження щодо максимальної суми кредиту для рефінансування під нульову процентну ставку.

* * *

Кабінет міністрів України виділив 1,6 млрд грн з фонду боротьби з COVID-19 на виплату допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, котрі обрали спрощену систему оподаткування та належать до першої, другої групи платників єдиного податку.

* * *

В Україні невдовзі запрацюють 872 продовольчі ринки, однак, на кожному з них буде задіяно по двоє інспекторів Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для контролю дотримання санітарних норм.

До ринків встановлені такі вимоги:

  • бути зареєстрованим як оператор ринку харчових продуктів;
  • температурний скринінг (працівників ринку, продавців і відвідувачів);
  • перебування на ринку – в одягненій масці (у т.ч. виготовленій самостійно або респіраторі);
  • на кожному вході – диспенсер з антисептиком;
  • кількість покупців – не більше 1 на 10 кв. метрів торговельної площі ринку;
  • відстань між продавцями – не менш як 3 метри;
  • робочі місця продавців – обладнано прозорими захисними екранами (із плівки або пластику);
  • проведення дезінфекції контактних поверхонь (дверних ручок, поручнів на сходах, вимикачів і т.д.) – кожні 3 години;
  • дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця, – в кінці кожного робочого дня ринку;
  • відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
  • постійне інформування відвідувачів ринку про обмеження, яких необхідно дотримуватись.

Зазначається, що в разі порушення вимог будуть накладатися штрафи.

* * *

Кабінет Міністрів після 11 травня застосовуватиме механізм адаптивного карантину в регіонах, де, можливо, будуть зафіксовані спалахи коронавірусної хвороби.

* * *

Уряд підтримав критерії, розроблені МОЗ та Мінекономіки, які дають змогу ринкам відновити свою діяльність.

* * *

Столична влада передбачила кошти в бюджеті на фінансово-кредитну підтримку бізнесу. Це понад 7 млн гривень.

* * *

На Житомирщині упродовж 1-3 травня посилять карантинні заходи, аби запобігти розповсюдженню коронавірусу.

* * *

Під будівлею Кабінету міністрів України сьогодні, 29 квітня, о 9:00 розпочалась акція протесту малих підприємців з вимогою послабити карантинні заходи.

Під Кабміном протестують підприємці проти карантину / Фото: Євген Котенко. Укрінформ

* * *

Станом на 29 квітня в Україні лабораторно підтверджено 9 866 випадків захворювання на COVID-19, за добу зареєстровано 456 випадків.

* * *

28.04.2020

***

Шмигаль: Україна завершує підготовку медичної системи до проходження піку захворюваності на коронавірус та готова до наступного кроку – стабілізації економічної ситуації.

***

Місто Каховка, де 28 квітня підтвердили коронавірус у 22 працівників одного підприємства, закривається на карантин.

***

***

В Україні з початку епідемії COVID-19 зафіксовано 239 летальних випадків у осіб, які хворіли на коронавірусну інфекцію. За статевою структурою переважають чоловіки - 132 летальних випадки.

***

Харків під час карантину / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

***

У Черкасах щодня автомобілі екстреної допомоги дезінфікують препаратом на основі срібла.

У Черкасах "швидкі" дезінфікують препаратом на основі срібла / Фото: Facebook

***

Біля гуртожитку у Петропавлівській Борщагівці, де було зафіксовано випадок масового захворювання на Covid-19, встановлено контрольно-пропускний пункт, чергують правоохоронці і представники органів місцевого самоврядування.

***

У Херсоні міжвідомча комісія перевірила готовність Центрального ринку до роботи в умовах карантину.

У Херсоні перевірили готовність Центрального ринку до роботи в умовах карантину / Фото: dpss-ks.gov.ua

***

Півтори сотні мешканців запорізького гуртожитку, в якому кілька днів тому зафіксували спалах коронавірусної інфекції, живуть в режимі повної ізоляції під охороною поліції.

Волонтери підвозять їжу та воду до ізольованого гуртожитку у Запоріжжі / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

***

Фармацевтична фірма «Дарниця» вже зареєструвала субстанцію гідроксихлорохін і готується розпочати виробництво цього препарату для лікування хворих на коронавірус.

***

До списку двадцяти найкреативніших захисних масок за версією журналу Forbes потрапив український бренд Juliya Kros дизайнерки Юлії Перекрьостової.

Маски / Фото: Instagram

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відреагував на численні дописи та листи з проханням пришвидшити процес виходу з карантину і зауважив, що в Україні на початку травня необхідно успішно пройти пік захворюваності на коронавірус.

***

Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" здійснить 11 спеціальних рейсів для повернення українців з-за кордону.

***

Дезинфекцію предметів та поверхонь варто проводити спиртовмісними засобами або побутовими мийно-дезинфікуючими засобами.

Для прибирання в домашніх умовах достатньо використовувати побутові мийно-дезинфікуючі засоби. Також ефективними є перекис водню (слід використовувати з великою обережністю, оскільки він може пошкоджувати більшість матеріалів, з яких вироблені меблі та інші предмети інтер’єру) та спиртовмісні розчини з концентрацією спирту 60-80%.

***

В Україні тестування на COVID-19 здійснюють 46 лабораторій, включно з приватними.

***

У Житомирі послабили карантинні заходи, і з 1 травня у місті відновлять роботу перукарні, заклади харчування та ринки за умови дотримання заходів безпеки.

***

Голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай звернувся до Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням пом'якшити карантин в області. На Луганщині зафіксована найменша кількість хворих на COVID-19 - 32 випадки за весь час епідемії.

***

Уряд поки не має конкретної дати поновлення роботи громадського транспорту після зняття карантинних обмежень у зв'язку з пандемією COVID-19.

***

У Рівненській області через спалах COVID-19 у селі Зоря, де наразі 28 людей інфіковані коронавірусом, на в’їздах встановили три блокпости.

***

Столична влада підготувала план першого етапу виходу з карантинних обмежень у столиці.

Так, за словами Кличка, на першому етапі в Києві дозволять роботу непродовольчих магазинів загальною площею до 300 квадратних метрів, з вимогою присутності не більше одного відвідувача на 10 квадратних метрів площі приміщення та з обов‘язковою санітарною обробкою приміщення двічі на день.

Зможуть розпочати роботу перукарні та салони краси. Також буде дозволена робота адвокатських та нотаріальних бюро, аудиторів, але теж з вимогою не більше одного відвідувача на 10 квадратних метрів площі приміщення.

***

З 12 березня в Державній службі зайнятості зареєструвалось понад 120 тисяч безробітних.

***

Кабінет міністрів України найближчим часом дозволить працювати будівельним маркетам та мережам.

***

Міністерство охорони здоров'я планує відкриття тільки тих ринків, які будуть в змозі дотримуватися необхідних санітарних вимог.

***

Загалом за весь час пандемії захворіло 9410 людей. З них 639 дітей, а також 1843 медичних працівники.

* * *

Близько тисячі працівників обласної лікарні інтенсивного лікування в Маріуполі, котрі контактували з 19 медиками, у яких підтверджено коронавірус, пройдуть перевірку на COVID-19.

* * *

В Одеській та Сумській областях розпочнеться ІФА-тестування, яке дозволить виявити наявність антитіл до коронавірусу.

* * *

Залишився без роботи під час карантину — що робити?

Держава ініціювала допомогу, зокрема, для людей, які під час карантину залишилися без роботи.

  • Щоб отримати фінансову допомогу, треба звернутися до Державної служби зайнятості. Максимальна грошова виплата не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 31 березня 2020 року — 8408 грн). Подані документи на отримання соцдопомоги будуть ретельно перевіряти, аби уникнути шахрайства.
  • Допомогу по безробіттю також можна отримати на порталі Дія @diia.gov.ua
  • Під час карантину вводиться поняття часткового безробіття для малого та середнього бізнесу. Відповідно до ухваленого Парламентом закону, держава надаватиме підтримку для виплат працівникам за умови збереження за ними робочих місць. Розмір допомоги — до 1 мінімальної зарплати. Вартість ініціативи — орієнтовно 5 млрд грн.
  • Освітня платформа Coursera надає безробітним в Україні безкоштовний доступ до 3800 онлайн-курсів, щоб кожен міг розвинути знання та навички для повторного працевлаштування. Зареєструватися на курси можна до 30 вересня, а проходити їх до кінця року. Після закінчення курсу — сертифікат!

Щоб подати документи в центр зайнятості онлайн треба:

  • На сайті ДСЗ зайти в розділ «Електронне подання документів». Потім відкрити розділ з покроковою інструкцією і вибрати центр зайнятості, де плануєш стати на облік по безробіттю.
  • Завантажити з сайту та надрукувати дві заяви: «Заяву про надання/поновлення статусу безробітного» та «Заяву про призначення/поновлення виплати допомоги по безробіттю». Заповнені заяви треба сфотографувати або відсканувати в мобільному додатку Tiny Scanner (Android) або Genius Scan (iOS).
  • На сайті ДСЗ переглянь список документів, які також потрібно відсканувати чи сфотографувати. Усі документи надсилай на email центру зайнятості, у якому плануєш перебувати на обліку. У темі листа обов’язково вкажи прізвище, ім’я та по батькові.

Джерело: instagram.com/stories/coronainfoua/

* * *

Система охорони здоров'я України не відчуває пікового навантаження через епідемію COVID-19, повідомив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

* * *

Контроль за роботою продовольчих ринків в умовах карантину будуть здійснювати державні структури без залучення органів місцевого самоврядування.

27.04.2020

* * *

Як поводитимуть страхові виплати медикам, що захворіли на COVІD-19 

Джерело: Мінпраці

* * *

За кордоном по допомогу до українських дипломатичних установ звернулися понад 17 тисяч громадян України в межах системи "Захист". Проходять лікування від COVІD-19 162 українці, 45 - одужали. Кількість померлих залишається незмінною за останні дні - 7.

* * *

Міністерство охорони здоров'я підготувало проєкт постанови щодо відновлення роботи 280 продовольчих ринків.

* * *

Черговий випадок масового захворювання на коронавірус стався у гуртожитку у селі Петропавлівська Борщагівка по вул. Оксамитова, 18-А у Києво-Святошинському районі. За попередніми оцінками, наразі там знаходиться 152 людини, переважно іноземні студенти. Захворіло 6 з них та комендант гуртожитку.

* * *

Державна служба України з питань праці запроваджує для медичних працівників, які захворіли на коронавірус, окрему гарячу лінію.

***

У селі Зоря Рівненської області, де коронавірус підтверджено у 28 осіб, облаштовують контрольно-карантинні блокпости.

***

Продовольчі ринки можуть відновити роботу вже цієї п'ятниці, але за умови дотримання всіх правил безпеки.

***

Президент Володимир Зеленський анонсував відновлення евакуації українців з-за кордону спеціальними рейсами. На добу виконуватимуться до чотирьох таких рейсів.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сподівається, що вихід України з карантину стартує 11 травня, і наголошує, що наступні етапи не прив’язані до конкретних дат і можуть розпочатися одночасно.

***

90 українських громадян, які прибули 27 квітня в Одесу з Туреччини на судні-поромі, проходять обстеження фахівцями держустанови "Лабораторний центр МОЗ України на водному транспорті", після чого їх буде направлено на обов'язкову обсервацію.

***

У Чернівцях виконком міськради прийняв рішення, яким дозволив роботу продовольчих ринків на території міста за умови дотримання протиепідемічних заходів.

***

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій опублікував повний перелік спеціальних рейсів, якими громадяни України зможуть повернутися додому.

***

В Хусті місцеві жителі перекривали дорогу державного значення Мукачево - Рогатин з вимогою відкрити ринки та дозволити торгівлю.

***

У Львові представники бізнесу організували під стінами ЛОДА акцію протесту "Захисти малий і середній бізнес від смерті".

Представники малого і середнього бізнесу виступили за відновлення роботи під час карантину / Фото: Альона Ніколаєвич. Укрінформ

***

В Мукачеві продуктові ринки відновлюють роботу з дотриманням заходів протиепідемічної безпеки з 28 квітня.

***

Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні ухвалив рішення про виділення 6 мільярдів гривень для виплати допомоги з безробіття та затвердив порядок використання цих коштів.

***

Кабінет міністрів України у середу розгляне можливість відкриття ринків за певним протоколом дотримання правил безпеки під час епідемії COVID-19.

***

У Мінінфраструктури планують відновлювати приміське і міжміське автобусне та залізничне сполучення в Україні з 12 травня, але все залежатиме від показників поширення коронавірусу.

***

За минулу добу у 20 семінаристів Києво-Печерської лаври підтвердили коронавірус. За даними столичної влади, у загалом у лаврі виявили понад 160 хворих на COVID-19.

***

У Києві вже 1220 підтверджених випадків захворювання на COVID-19,  за добу - 32 нових випадки. 

***

Голова Тернопільської ОДА Володимир Труш спростував поширену у соцмережах та деяких ЗМІ інформацію про вірогідність введення надзвичайного стану на території Кременецького району, де діє Почаївська лавра.

***

Станом на понеділок, 27 квітня, у Державній прикордонній службі виявлено 11 хворих на COVID-19.

***

У Чернівцях підприємці продовольчих ринків міста прийшли до місцевої обласної адміністрації з вимогою дозволити їм працювати в умовах карантину.

***

На Вінниччині у понеділок вранці у м. Тульчин підприємці влаштували попереджувальну акцію під будівлею міськради та РДА через карантинні обмеження для бізнесу.

***

Протягом останньої доби у Збройних силах України зафіксовано шість нових випадків захворювання на COVID-19 серед військовослужбовців.

***

Станом на 27 квітня в Україні лабораторно підтверджено 9 009 випадків захворювання на COVID-19, за добу 392 нових. Внаслідок ускладнень, викликаних хворобою, померли 220 людей, з них 116 чоловіків та 104 жінки. Одужали 864 пацієнти.

***

У 16 країнах по всьому світу від коронавірусної інфекції лікуються163 громадянина України, інформує МЗС.

***

У Маріуполі проводиться епідеміологічне розслідування за фактом зараження коронавірусом 19 працівників обласної лікарні інтенсивного лікування.

***

26.04.2020

У Житомирській області упродовж 26 квітня лабораторно підтвердили три нові випадки зараження коронавірусом, кількість хворих у регіоні сягнула 351.

***

У разі стрімкого зниження кількості хворих на коронавірусну хворобу Україна зможе з першого етапу виходу з карантину перейти відразу на третій або четвертий. Таку думку висловив заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

***

У Кременецькому районі Тернопільської області, де розташоване місто Почаїв та Почаївська лавра, у зв'язку з різким зростанням кількості хворих на COVID-19 вирішено максимально посилити заходи надзвичайної ситуації.

***

Представники Дніпропетровської облдержадміністрації у поминальні дні інспектують дотримання у містах заборони на відвідання кладовищ у зв'язку з коронавірусом.

Основні кладовища на Дніпропетровщині закриті / Фото: Дніпропетровська ОДА

***

На Харківщині через спалах COVID-19 в обласній психіатричній лікарні №1 закрили на карантин село Стрілеча (Харківський район). В закладі захворіли 11 пацієнтів, а раніше - двоє медичних працівників.

***

У Київському метрополітені заявили, що не мають каналу в Telegram і не давали жодної інформації про дату відновлення роботи підземки.

***

На Херсонщині на акцію протесту на Антонівському (Херсонському) автомобільному мосту через Дніпро біля Херсона вийшли сільгоспвиробники, перекривши рух на дорозі.

***

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 26 квітня в Україні 8617 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 209 летальних, 840 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 492 нові випадки.

***

У Львові через коронакризу планують на 181 особу скоротити штат працівників міськради, заявив міський голова Андрій Садовий.

***

Сумські прикордонники на кордоні з РФ затримали двох порушників карантину, які мусили перебувати на самоізоляції.

***

Міськрада Маріуполя повідомила про різке зростання кількості випадків Covid-19 - за суботу, 25 квітня, у місті підтвердили 22 нові факти захворювання.

***

47 громадян, які через особливі життєві обставини, вік та стан здоров’я мали підстави для перетину лінії розмежування, пройшли 25 квітня через КПВВ «Станиця Луганська» в обох напрямках.

25.04.2020

За минулу добу в Житомирській області лабораторно підтвердили 11 нових випадків інфікування коронавірусом, загалом Covid-19 виявлено у 348 мешканців регіону.

***

У Запоріжжі в одному з гуртожитків виявили 13 хворих на коронавірус. Гуртожиток закрили на вхід і вихід, хворих відправили на лікування, а контактних - на обсервацію.

***

В Одеській області станом на вечір 25 квітня лабораторно підтверджені 219 випадків COVID-19, у тому числі встановлено, що один із сімейних лікарів Подільської лікарні заразив щонайменше 32 медпрацівників.

***

Уряд підтримав запуск експериментального проєкту оформлення статусу безробітного та отримання допомоги з безробіття онлайн через портал «Дія».

***

У вересні наступного навчального року у всіх школах буде передбачене так зване коригуюче навчання: вчителі пройдуть з учнями матеріал, вивчення якого припало на карантин.

***

Підприємці міста Кам’янського на Дніпропетровщині у суботу, попри карантинні обмеження, силоміць відкрили ворота ринків та почали роботу.

***

Фахівці вірусологічної лабораторії МОЗ в Одесі зареєстрували у місті Подільськ на Одещині більше хворих на COVID-19, аніж в Одесі. 

***

У Запоріжжі в гуртожитку, розташованому в Олександрівському районі, виявили 11 хворих на  COVID-19.

***

Порядок під час поминальних днів в Україні забезпечуватимуть понад 22 тисячі поліцейських та нацгвардійців.

***

У Сумах священники закликають містян утриматися від відвідин кладовищ у поминальні дні 26–28 квітня і пропонують надсилати їм записки з проханням про поминання.

***

В Україні на сьогодні немає жодного випадку зараження коронавірусом COVID-19 здорових людей під час проходження ними тестування та практично не існує такої можливості, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

***

Міністерство охорони здоров’я спрямує до регіонів України ще 250 тисяч ПЛР-тестів, поставку яких протягом 25-26 квітня планує здійснити підприємство «Укргентех».

***

На Херсонщині три населені пункти на вихідні закриваються на карантин.

***

У Збройних силах України за минулу добу зареєстрували ще шість випадків захворювання на COVID-19. Загалом на 07.00 25 квітня у ЗСУ зареєстрували 37 хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, 

***

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 25 квітня в Україні 8125 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 201 летальний, 782 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 478 нових випадків.

***

Радник президента з економічних питань Олег Устенко: Україна виходитиме з карантину і почне відновлення економіки, коли буде пройдено пік захворюваності коронавірусом.

***

24.04.2020

***

У Вінницькій області для вірян тимчасово закрили жіночий монастир Української православної церкви Московського патріархату.

***

Українці мають носити засоби індивідуального захисту протягом цього року і, можливо, в наступному.

***

Кабінет міністрів продовжив термін дії заборони розпорядження про тимчасове призупинення роботи КПВВ на адмінкордоні з окупованою АР Крим до 11 травня.

***

Кабінет Міністрів продовжив діючі обмеження на перетин державного кордону України до 11 травня.

***

Уряд розробив план виходу України з карантину

Перший етап поступового вихуде з карантину розпочнеться тоді, коли протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання серед усіх протестованих не змінюється або залишається в межах 5%. За цих умов знімуть частину обмежень, зокрема стане доступним відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон (крім дитячих майданчиків).

Другий етап наступить тоді, коли протягом 10 днів поспіль відсоток виявлених випадків захворювання серед усіх протестованих щоденно знижується, щоденна кількість осіб, які одужали стала або зростає. За цих умов також знімуть частину обмежень, зокрема поновиться навчання в школах для випускних класів.

Третій етап виходу карантину буде тоді, коли протягом 10 днів поспіль кількість осіб, які одужали, вдвічі або більше перевищує кількість нових випадків. При цьому в Україні скасують обмеження щодо спортивних та дитячих майданчиків, закладів освіти, метро (спеціальні перевезення), міського транспорту, ТРЦ (без розважальних зон та дитячих майданчиків).

Четвертий етап: має бути встановлено, що протягом 10 днів поспіль кількість нових непов'язаних між собою випадків захворювання щоденно менше, ніж 5 на область. Тоді відновить роботу метрополітен та весь наземний громадський транспорт, ТРЦ, спортзали, заклади культури, заклади освіти.

П'ятий етап наступить тоді, коли в Україні фіксуватимуть лише поодинокі випадки, які пов’язані виключно з імпортуванням захворювання. Тоді буде знято інші карантинні обмеження, крім встановлених місцевою владою в окремих адміністративно-територіальних одиницях.

***

Українці під час карантину особливо мають дотримуватись усіх відомих рецептів здорового способу життя.

***

На Херсонщині на вихідні знову посилять карантинні заходи через COVID-19 у трьох населених пунктах - у місті Олешки та у селах Малі Копані і Ліві Солонці.

***

В Ужгороді у зв'язку із різким збільшенням хворих на коронавірус закрили всі ринки до 11 травня.

***

Проєкт «Всеукраїнська школа онлайн» за три тижні трансляції продемонстрував 545 шкільних уроків, зібрав мільйонні перегляди, а найпопулярнішим предметом стала англійська мова.

***

Патрулювання території поблизу кладовищ у Києві найближчими днями буде посилено.

Поліція Києва посилює патрулі поблизу кладовищ

***

Більшість українських пенсіонерів, пенсія яких менша за 5 тис. гривень, уже отримують додаткову допомогу в розмірі 1 тис. гривень.

***

Лікування одного хворого на коронавірус за добу коштує від 5 тис. до 15 тис. грн.

***

Активісти з громадської організації “Гідроенергоекологія Карпат” придумали та запатентували новий вид багаторазової захисної маски для захисту від Covid-19. Вона виглядає як медичний щиток, але набагато функціональніша, легша та дешевша.

***

Село Тинне Сарненського району, де було виявлено найбільше у Рівненській області хворих на коронавірус, сьогодні розблоковано.

***

Моніторинговий центр із протидії поширенню COVID-19 КМДА запустив Telegram-бот для киян, які знаходяться на самоізоляції.

***

Інфографіка з даними про те, як збільшувалась кількість інфікованих на COVID-19 в Україні за останній тиждень.

***

У Збройних силах України зареєстровано 51 випадок захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

***

Україна поки ще не готова виходити з карантину, оскільки після свят кількість інфікованих збільшується - Немчінов

***

Усього в Україні досліджено 77 752 зразки на нову коронавірусну інфекцію методом ПЛР. Протягом 23 квітня отримано 477 повідомлень про нові підтверджені випадки.

* * *

Настоятель Святогірської Свято-Успенської лаври, що на Донеччині, готовий надати поліції інформацію про кожного, хто перебував на богослужінні у Великдень в ніч з 18 на 19 квітня.

* * *

Ляшко: Карантин в Україні було продовжено до 11 травня через порушення обмежувальних заходів на великодні свята.

* * *

23.04.2020

* * *

Україна стане однією з перших трьох країн, в яких запрацює Learning Passport – глобальна освітня онлайн-платформа, яку запускають Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Microsoft Corp.

* * *

Громадяни, які в період карантину були звільнені з останнього місця роботи за власним бажанням, та стали на облік в державній службі зайнятості, отримуватимуть допомогу по безробіттю з першого дня набуття набуття статусу безробітного. Як зазначає пресслужба Державної служби зайнятості, Нарахування допомоги відбудеться автоматично. Також на період карантину не буде застосовуватися правило про відкладення виплати допомоги по безробіттю для звільнених за власним бажанням.  

* * *

Національна служба здоров’я України у співпраці з компанією Microsoft розширила функціонал боту піклування про здоров’я про COVID-19. Тепер він не тільки надає самооцінку стану усім охочим, оцінюючи симптоми та ймовірність ризиків інфікування, а й відповідає на 140 запитань про коронавірусну інфекцію: що таке COVID-19, як захистити себе від інфекції, чи рекомендоване носіння масок тощо. Перевірену та достовірну інформацію бот піклування про здоров’я надає в режимі реального часу". Скористуватися ботом можна на сайті НСЗУ за посиланням.

* * *

Карантинні заходи, впроваджені в Україні з 12 березня, дали свій результат, але Україні й надалі потрібно продовжувати цю тактику, наголошує міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

* * *

Доступ на всі кладовища Харкова заборонили на 10 днів - з 25 квітня по 4 травня.

* * *

Аби не впасти у депресію на карантині, психологи радять робити суто технічні речі: фізичні вправи або домашні справи.

* * *

Пікове навантаження на систему охорони здоров'я станеться, коли кількість пацієнтів на апаратах штучної вентиляції легень почне наближуватися до двох тисяч,  сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

* * *

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів селекторну нараду з мерами міст та головами ОДА щодо ситуації з поширенням епідемії COVID-19 після Великодніх свят та забезпечення лікарень.

* * *

Президент України Володимир Зеленський закликав українців підвищити свій рівень знань іноземних мов під час перебування вдома на карантині.

* * *

Кабінет міністрів затвердив порядок виплати 1 тисячі гривень окремим категоріям населення у зв'язку з надзвичайною ситуацією через поширення коронавірусу.

* * *

Президент України Володимир Зеленський назвав умови для плавного виходу країни з карантину та анонсував представлення невдовзі Прем'єр-міністром відповідного сценарію.

*  *  *

На Житомирщині з метою протидії поширенню коронавірусу обмежать доступ до кладовищ у поминальні дні.

* * *

На Сумщині під час поминальних днів заборонили відвідувати кладовища та окремі поховання.

* * *

Медики зазначають, що продовження карантину стримає зростання захворюваності, але застерігають, що пік епідемії коронавірусу в Україні ще попереду.

* * *

Пенсійний фонд України спрямував 9,9 мільярдів гривень на виплату одноразової грошової допомоги пенсіонерам у розмірі 1 000 гривень.

* * *

Діти не перебувають в основній групі ризику при COVID-19, але можуть бути джерелом інфекції, припускає доктор медичних наук, професор, завкафедри інфекційних захворювань НМУ ім. Богомольця Ольга Голубовська.

* * *

Українські медики повернулися з Італії, де надавали фахову допомогу у протидії коронавірусу.

* *

Громадський транспорт в Україні може почати працювати з другої половини травня, повідомив  міністр інфраструктури Владислав Криклій.

* * *

У зв'язку із запуском у дію електронного сервісу "Дій вдома" Кабмін змінив умови обов`язкової обсервації (ізоляції) певної категорії осіб у рамках карантинних заходів щодо запобігання поширенню епідемії CОVID-19. Таким чином, за умови згоди на самоізоляцію з використанням сервісу "Дій вдома" не підлягатимуть обсервації (ізоляції):

  • особи, які здійснюють перетин державного кордону (крім осіб, які є працівниками дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їхніх сімей, водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою);
  • особи, які в’їжджають з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя через контрольні пункти в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї (крім співробітників Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста, співробітників акредитованих в Україні дипломатичних місій, зокрема тих, які провадять моніторинг ситуації та доставку гуманітарної допомоги населенню, що проживає на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті з хворою на COVID-19 особою).
  • установити, що обов’язковій госпіталізації до обсерваторів (ізоляторів), які визначаються обласними, Київською міською державними адміністраціями, підлягають: особи, які двічі порушили умови самоізоляції (крім осіб, які підлягають самоізоляції виключно у зв’язку з досягненням 60-річного віку)

* * *

Уряд зобов`язав Мінцифри забезпечити функціонування електронного сервісу "Дій вдома", зокрема, інформаційної системи епідеміологічного контролю за поширенням COVID-19, що є частиною сервісу. Цим же актом Кабмін дозволив здійснювати обробку персональних даних осіб, визначених цією постановою як таких, що підлягають самоізоляції або обсервації (ізоляції). Таким правом наділяються:

  • медичні працівники закладів охорони здоров’я ― щодо внесення до зазначеної системи інформації;
  • державній установі "Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України", державним установам епідеміологічного профілю Міністерства охорони здоров’я, Міністерству цифрової трансформації ― щодо прізвища, імені, по батькові особи, дати народження, визначеного особою місця самоізоляції, місця реєстрації, місця проживання особи, інформації про засоби зв’язку (номер телефону), місця роботи, навчання, коротких відомостей про стан здоров’я;
  • органам з питань соціального захисту населення ― щодо прізвища, імені, по батькові особи, статі, дати народження, визначеного особою місця самоізоляції, місця реєстрації, місця проживання особи, інформації про засоби зв’язку (номер телефону);
  • Національній поліції, Національній гвардії ― щодо прізвища, імені, по батькові особи, дати народження, визначеного особою місця самоізоляції, місця реєстрації, місця проживання особи, інформації про засоби зв’язку (номер телефону) з метою здійснення поточного контролю за дотриманням режиму самоізоляції та щодо осіб, які порушили правила щодо карантину, санітарно-гігієнічні, санітарно-протиепідемічні правила і норми, визначені цією постановою.

* * *

На Донеччині у поминальні дні для протидії поширенню COVID-19 у місцях перебування масового скупчення людей закриють для відвідування кладовища.

* * *

У Києві вже 1059 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

* * *

На платформі Освітнього Хабу міста Києва стартував соціальний проєкт "Дитячий садок онлайн".

* * *

У Харкові працівникам міськради, райадміністрацій та комунальних підприємств надали повноваження складати протоколи про порушення правил карантину.

* * *

В Україні на COVID-19 захворіли 1386 медичних працівників та 457 дітей.

* * *

У ЗСУ за останню добу зареєстровано три нові випадки захворювання на коронавірус. Наразі загальна кількість військовослужбовців, хворих на COVID-19, становить 46 осіб.

* * *

Станом на ранок 23 квітня в Україні лабораторно підтверджено 7 170 випадків захворювання на COVID-19, за добу 578 нових випадків.

* * *

На Донеччині вже є третя в регіоні сучасна, потужна ПЛР-лабораторія для дослідження хворих на COVID-19 на півдні області.

* * *

На Житомирщині лабораторно підтвердили 17 нових випадків коронавірусу.

* * *

22.04.2020

* * *

У Чернігові підтверджено перший випадок інфікування коронавірусом.

* * *

Карантин у Києві

Карантин у столиці / Фото: Юлія Овсяннікова та Євген Котенко, Укрінформ

* * *

На Закарпатті ще один медзаклад почав приймати хворих на COVID-19, відсьогодні людей з таким діагнозом госпіталізують до Центру легеневих хвороб в Ужгороді.

* * *

У митрополита Тернопільського і Кременецького УПЦ Московського патріархату Сергія виявлено коронавірус, митрополит знаходиться в Олександрівській лікарні в Києві.

Про це сьогодні на засіданні Тернопільського міського оперативного штабу із подолання надзвичайної ситуації повідомив заступник начальника обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

* * *

Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою визначено розмір допомоги з часткового безробіття на період карантину в розрахунку на кожну годину, на яку працівникові скорочено робочий час.

***

Бійці ​Нацгвардії забезпечують карантинні заходи у Вишневому, де напередодні в гуртожитку зафіксували спалах коронавірусу.

Гуртожиток у Вишневому, де відбувся спалах коронавірусу / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

***

Навчальний рік в Україні може завершитися дистанційно.Навчальний рік у школах, закладах освіти триватиме до 1 липня, а навчальний процес для учнів усіх класів, крім 11, закінчується відповідно до прийнятої структури навчального року, яку визначила педагогічна рада школи.

***

Кабінет міністрів України прийняв постанову «Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми», якою передбачаються додаткові соціальні гарантії для певних категорій населення на період карантину.

***

Конкурси на посади держслужби під час дії карантинного періоду проходитимуть за окремим порядком.

***

Кабінет міністрів затвердив порядок використання коштів Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

***

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль анонсував запровадження до 11 травня електронного контролю самоізоляції через застосунок "Дія". 

***

Кабінет міністрів у зв’язку із продовженням карантину дозволив перепризначати субсидії їх отримувачам, якщо заборгованість з оплати ЖКП прострочена ними на 3 місяці.

***

Відкриття музеїв під час карантину становить певні ризики, зокрема для тих працівників, які мають бути на самоізоляції.

***

Наступним викликом щодо розвитку ситуації з епідемією COVID-19 після Великодня будуть травневі свята, під час яких треба уникати великих скупчень людей, заявив Президент України Володимир Зеленський.

***

В Україні стартують клінічні дослідження вітчизняного лікарського засобу, який, за попередніми висновками українських учених та виробників, може суттєво знижувати або повністю нейтралізувати загрозу смерті від ускладнень, що спричиняє коронавірус.

***

Пом’якшення обмежень у Києві залежатиме від динаміки захворюваності: якщо у столиці продовжить зростати кількість хворих, то карантин триватиме.

***

Кабінет міністрів схвалив проєкт постанови про продовження дії карантину в Україні до 11 травня 2020 року (включно).

***

Покровський Голосiївський чоловiчий монастир закривається на карантин.

***

Кількість киян, у яких лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус за минулу добу, збільшилась ще на 97 людей, з них - 10 медиків. Загалом у Києві вже 989 підтверджених випадків захворювання на коронавірус

***

Причиною зростання кількості хворих на COVID-19 у Житомирській області, що зафіксували 21 квітня, може бути святкування Вербної неділі.

***

За добу на COVID-19 захворіло 107 медпрацівників, загалом в Україні коронавірусну хворобу виявлено у 1245 медпрацівників.

***

В Україні карантинні обмеження на транспорті точно не зніматимуть до 11 травня.

***

У Сумах розширили перелік осіб, які можуть користуватися міським громадським транспортом у карантин.

***

Через загрозу поширення коронавірусу влада Одеси вирішила вжити додаткових протиепідемічних заходів - закрити всі ринки і обмежити доступ на кладовища. 

Одеський ринок «Привоз» закрили на карантин / Фото: Юлій Зозуля, Укрінформ

***

В Україні не має бути ілюзій, що в травні карантин у зв'язку з коронавірусом закінчиться, і все забудеться. Як прогнозує Всесвітня організація охорони здоров'я, жити в умовах тих чи інших карантинних змін всьому світу доведеться принаймні два роки.

***

У Збройних силах України за минулу добу зареєстровано 4 нові випадки захворювання на COVID-19, а загальна кількість інфікованих в армії сягнула 43-ох. 

***

В Україні лабораторно підтверджено 6 592 випадки захворювання на COVID-19, за добу захворіло 467 людей.

* * *

На великодні свята на кордоні України спостерігався найнижчий рівень потоку людей за всі роки незалежності.

***

Через спалах Covid-19 працівники Одеського облуправління СБУ перевіряють стан забезпечення опорних лікарень медикаментами та наявність засобів індивідуального захисту медперсоналу.

* * *

Респіратори потрібно використовувати медпрацівникам під час роботи з пацієнтами, що мають інфекції із повітряно-краплинним шляхом передавання: туберкульоз, кір, вітряна віспа, COVID-19 тощо.

Респіратори слід використовувати і для догляду за пацієнтами, що мають інфекцію з невідомими шляхами передавання.

Після надягання респіратора щоразу треба робити так званий “тест долоні”.

“Тест-долоні” полягає у тому, що потрібно зробити декілька різких видихів повітря (для респіраторів з клапаном видиху – різких вдихів повітря).

Якщо відчуваєте, що повітря просочується між респіратором та шкірою обличчя, потрібно краще розправити респіратор на обличчі, поправити носову перетинку і лямки, а потім повторити тест.

Джерело: ЦГЗ

* * *

В інших країнах, за даними МЗС, від коронавірусної інфекції лікується 151 громадянин України, у тому числі 121 - в Італії.

* * *

У Чернівецькій області з різницею в один день померли двоє братів, яким було 19 та 25 років. Результати аналізів підтвердили у них коронавірусну інфекцію.

21.04.2020

У Чернівецькій області підтвердили ще 65 нових випадків зараження коронавірусом, загалом на Буковині інфіковані 1053 особи.

* * *

За добу коронавірус виявили у 17 мешканців Житомирської області, загальна кількість хворих у регіоні сягнула 287.

* * *

Карантинні обмеження на транспорті в Україні зніматимуть поступово, розпочнуть з приміських електричок - міністр інфраструктури Владислав Криклій.

* * *

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства готує спеціальний порядок роботи продуктових ринків.

* * *

Світ поступово виходить з карантину

У Італії, Іспанії, США, Франції та Великої Британії - свої плани на ближче майбутнє: відкрити ресторани, дозволити гуляти дітям або почекати ще 2-3 тижні.

​Польща, Австрія, Норвегія, Чехія розписали по днях свої подальші кроки - коли дозволити навчання, торгівлю, концерти, виїзд з країни і прогулянки на велосипеді без маски.

* * *

Уряд може не ухвалити рішення щодо пом’якшення карантину через масові великодні служби у Почаївській та Святогірській лаврах УПЦ МП - міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов.

* * *

В Івано-Франківську правоохоронці склали протокол на священника УПЦ Московського патріархату за порушення правил карантину.

* * *

Свято-Успенську лавру закрили на карантин, а навколо міста Почаєва встановлено карантинно-пропускні пости.

***

На Хмельниччині обмежили доступ до Свято-Преображенського жіночого монастиря УПЦ МП в селі Головчинці Летичівського району, де виявили п'ятьох хворих на коронавірусну хворобу.

***

Проведення IV етапу всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів скасовано через загальнонаціональний карантин.

***

У Запорізькій області кладовища закриті до 29 квітня, а Великодні богослужіння у храмах відбудуться наприкінці травня.

***

Посилені карантинні заходи, введені через спалах COVID-19 у райцентрі Подільськ Одеської області, передбачають заборону в'їзду до міста осіб, які тут не зареєстровані або не працюють на підприємствах критичної інфраструктури.

***

Укрзалізниця розглядає можливість введення чотириденного робочого тижня у випадку продовження епідемії захворювання COVID-19 у країні та карантинних обмежень.

***

У місті Почаїв на Тернопільщині, де зафіксовано спалахи коронавірусу, поліція обмежує рух автотранспорту.

***

Міські голови Харкова та Одеси досі не прийняли рішення про закриття продуктових ринків, які продовжують працювати. Про це йшлося під час селекторної наради керівника Офісу Президент з головами обласних державних адміністрацій.

***

До Подільська Одеської області через спалах COVID-19 вводять підрозділи Національної гвардії, які чергуватимуть разом із медиками, поліцейськими та рятувальниками ДСНС на восьми карантинних постах при в'їзді до міста та району.

***

Сплеск захворюваності на COVID-19 може статися через 5-7 днів після Великодня. Про це  сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

***

На традиційній нараді Володимир Зеленський підкреслив, що суспільству треба озвучити чіткий план дій уряду — як і коли може бути пом'якшений карантин.

***

Мінімальну допомогу по безробіттю, яка виплачується без урахування зарплати та трудового стажу, на період карантину збільшено з 650 до 1000 грн. Тим, хто вже отримував її у розмірі 650 грн, зроблять перерахунок.

***

У Києві вже 892 підтверджених випадки захворювання на COVID-19.

***

Пік захворюваності на коронавірусну хворобу в Україні та Києві очікується за тиждень-два, після цього, виходячи із ситуації, будуть впроваджувати поступове послаблення обмежувальних заходів.

***

Лабораторні центри МОЗ на Великдень працювали у штатному режимі, відсутність звітності з 7 областей пов'язана з технічними помилками, а також з тим, що на Великдень багато людей не зверталися до лікарів щодо проведення тестування методом ПЛР.

*** 

Станом на 21 квітня в Україні на COVID-19 захворіло 1138 медичних працівників, за останню добу — 64.

***

Станом на ранок 21 квітня кількість військовослужбовців, хворих на коронавірус, зросла до 39 осіб. З них двоє військових померли, двоє - одужали.
***

Уряд на найближчому засіданні ухвалить рішення про продовження карантину до 12 травня.

***

В Україні зафіксували 6125 випадків коронавірусу, з них за добу - 415.

***

Згідно із рекомендаціями World Health Organization (WHO), медичні маски призначені тільки для одноразового (!) використання.

Виробники масок тестують їх на відповідність. Державний стандарт України щодо одноразових медичних масок: ДСТУ EN 14683.

Медична маска призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб з дихальних шляхів. Маску необхідно надягати пацієнтам, щоб зменшити поширення інфекцій у закритих приміщеннях, або тим, хто працює в асептичних умовах, наприклад, проводить операції.

У яких випадках слід використовувати маску:

  • пацієнти із симптомами застуди або з підозрою на інфекцію, що передається краплинно-аерогенним шляхом, мають надягати маску — вона обмежить потенційне розповсюдження респіраторних виділень;
  • медичні працівники мають надягати маску, щоб захиститися під час надання медичної допомоги і за наявності ризику утворення великих крапель та бризок біологічних рідин пацієнта (кашель у пацієнта з бронхоектатичною хворобою легень, промивання хірургічної рани тощо);
  • медичні працівники мають надягати маску під час процедур і маніпуляцій, які вимагають стерильності, щоб захистити пацієнта від можливих інфекцій.

Також маску слід надягати:

  • хворим, які мають респіраторні симптоми — кашель, нежить;
  • здоровим людям, які перебувають у місцях великого скупчення, з метою додаткового захисту;
  • за вимогою органів влади.

Маска попереджує зайві доторки руками до обличчя. Ризик занесення інфекції на слизові зменшується.

Як надягати маску: закиньте гумки за вуха, розправте маску, щоб вона прикривала ніс та рот, обтисніть носову пластину.

Маску слід змінювати, щойно вона стала вологою.

Не можна чіпати зовнішню частину маски руками. Якщо доторкнулися, і є можливість, помийте руки теплою водою з милом або обробіть їх антисептиком із вмістом спирту не менше 60%.

Маску слід змінювати щочотири години.

Не можна використовувати маску повторно.

Не можна використовувати марлеві маски, вони не забезпечують належного рівня захисту.

Як знімати маску?

Не торкайтеся до її зовнішньої поверхні — зніміть маску за гумки, згорніть і викиньте у закритий смітник.

Джерело: ЦГЗ/Фейсбук

20.04.2020

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив про намір ініціювати продовження карантину до 12 травня - і водночас проанонсував його послаблення.

***

У  Житомирській області за добу лабораторно підтвердили 44 нові випадки зараження коронавірусом, унаслідок захворювання помер літній чоловік.

***

На Херсонщині впродовж останньої доби зафіксовано сім нових випадків COVID-19, серед виявлених хворих – троє підлітків з Нової Каховки.

***

Уряд очікує піку захворюваності на коронавірусну інфекцію COVID-19 на початку травня.

***

У місті Почаїв Кременецького району, де розташована Почаївська лавра, з 21 квітня вводиться заборона на в'їзд/виїзд.

***

Відповідно до карантинних заходів, Україна і далі контролюватиме кордон з РФ і триматиме його закритим.

***

Міністерство охорони здоров’я з’ясовує, чому 7 областей не надали даних щодо ПЛР-тестування, що не дає змогу встановити об’єктивну статистику по Україні.

***

В Україні станом на 20 квітня підтверджено 5 710 випадків COVID-19. Протягом 19 квітня отримано 261 повідомлення про нові підтверджені випадки.

***

За місяць опісля закриття кордонів у зв’язку з епідемію Covid-19 Посольство України в Польщі відповіло у телефонному та електронному режимах майже на 70 тис. запитів трудових мігрантів.

***

Через п'ять-десять днів після Великодніх свят в Україні може статися спалах нових заражень коронавірусом, прогнозує заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Микичак.

19.04.2020

На Житомирщині за добу підтверджено 15 нових випадків Covid-19, у тому числі у 6-місячного хлопчика, загалом захворіли 226 мешканців області.

***

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом порушення карантинних обмежень під час пасхального богослужіння в Почаївській лаврі.

***

В Одеській області підтверджено вже 137 випадків коронавірусу,​ у Подільську від Covid-19 помер 60-річний лікар.

***

На Донеччині у Маріуполі від коронавірусної інфекції COVID-19 одужала 95-річна жінка, а в Дружківці – 78-річна пацієнтка.

***

За кордоном від коронавірусної хвороби вилікувалося 50 українців, однак 7 співгромадян померли.

***

Президент України Володимир Зеленський вдячний духовенству та вірянам за дотримання карантинних обмежень під час Великодніх богослужінь.

***

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом порушення карантинних обмежень у Святогірській Свято-Успенській лаврі, де зібралися понад 300 людей у великодню ніч.

***

У Міністерстві охорони здоров'я пов'язують зростання кількості інфікованих коронавірусом в останні дні з ігноруванням рекомендацій залишатися вдома на Вербну неділю, а також збільшенням кількості тестувань.

***

За час пандемії в Україні на коронавірус захворів 1031 медичний працівник, що становить близько п'ятої частини від усіх хворих.

***

Поліція розпочала одне кримінальне провадження та склала три адміністративних протоколи через порушення карантинних обмежень під час пасхальних богослужінь.

***

В Україні підтвердили 5 449 випадків COVID-19, за добу 343 нових

***

У Києві станом на 19 квітня кількість киян, у яких лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, за минулу добу збільшилася ще на 31 людину та становить 801.

18.04.2020

У Дніпрі медики лікарні ім. Мечникова вже тиждень живуть в відділенні, після того як в лікарню потрапила перша інфікована коронавірусом жінка.

Лікарня ім. Мечникова у Дніпрі / Фото: Микола М'якшиков, Укрінформ

***

Українські телеканали у суботу, 18 квітня, та неділю, 19 квітня, вестимуть пряму трансляцію Великодніх богослужінь.

***

Патріарший Собор Воскресіння Христового УГКЦ у Києві / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

***

Дотримуючись карантину і лишаючись на Великдень вдома, ми дотримуємось однієї з найбільших заповідей – любові до ближнього.

***

Понад 30 осіб одужало від коронавірусу у Тернопільській області.

***

Освячення пасок для безпритульних у Києві / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

***

Президент Володимир Зеленський закликав українців залишатися вдома, зокрема на Великдень, і таким чином проявити єдність заради здоров'я нації та її майбутнього.

***

Минулого року в релігійних обрядах на Великдень взяли участь близько 7,5 мільйонів громадян. Якщо цього року до церков прийде хоча б десята частина, то Україна отримає черговий спалах коронавірусу.

***

У Київській області підтверджено 280 випадків захворювання на COVID-19, у тому числі за останню добу додалося 27 нових випадків.

***

Карантин у Запоріжжі / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

***

На Херсонщині через COVID-19 чотири населені пункти закриваються на карантин - міста Олешки та Генічеськ і села Малі Копані і Ліві Солонці.

***

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов закликав українців відсвяткувати Великдень удома.

***

Президент Володимир Зеленський привітав українців з прийдешнім святом Великодня та зауважив, що цього року підготовка до святкування вдома є своєрідним загальнодежавним сімейним тімбілдингом.

***

Кількість киян, у яких лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, за минулу добу збільшилася ще на 65 людей. З них – 6 медиків. Загалом у Києві вже 770 підтверджених випадків захворювання на COVID-19

***

В Україні підтверджено 5 106 випадків COVID-19, померли 133 людини, 275 людей вже одужали.

Внаслідок ускладнень, викликаних хворобою, померли 133 людини, з них 71 чоловік та 62 жінки. Серед померлих переважають особи віком від 50-ти років (87%).

* * *

Із початку дій обмежувальних заходів в Україні правоохоронці склали близько 7 тисяч адміністративних протоколів.

17.04.2020

В Українській православній церкві Московського патріархату розглядають кілька варіантів освячення пасхальних кошиків на Великдень.

* * *

У Харкові на великодні свята обмежать релігійні заходи і роботу ринків.

* * *

Києво-Печерська Лавра буде закритою для відвідувачів доти, доки Київська комісія питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій не ухвалить іншого рішення.

* * *

Президент Володимир Зеленський наголосив, що пом’якшення нинішнього режиму карантину можливе після 24 квітня, якщо завдяки дотриманню громадянами самоізоляції не буде великої хвилі інфікування коронавірусом.

* * *

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні наразі контрольована ситуація з кількістю інфікованих коронавірусом, але у разі великих скупчень на свята, заразитися COVID-19 можуть від 2 до 10% населення.

* * *

У разі непокори людей та їхнього великого скупчення біля храмів під час великодніх свят поліція залучатиме сили спеціального призначення.

* * *

Найбільше ПЛР-тестів для визначення COVID-19 передали до Києва, Дніпропетровської та Харківської областей.

* * *

Національна академія наук оприлюднила аналіз розвитку епідемії COVID-19 в Україні в період 13-20 квітня 2020 р. та можливі сценарії її розвитку на період 20 квітня – 30 травня.

* * *

У селищі Вільшани Дергачівського району на Харківщині з 16 квітня закрили на 14-денну обсервацію стаціонар лікарні, оскільки в однієї з пацієнток лабораторно підтвердився COVID-19.

* * *

Низку додаткових обмежувальних заходів запровадив Тернопільський міський оперативний штаб протидії коронавірусу.

* * *

Обласна комісія ТЕБ та НС рекомендує запровадити на Закарпатті додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи під час вихідних та святкових днів 18 - 20 квітня.

* * *

На час Великодніх богослужінь в Україні біля храмів чергуватимуть 22 тисячі правоохоронців.

* * *

На Волині обласна комісія з ТЕБ і НС рекомендувала ввести особливий режим в'їзду та виїзду з території міста Нововолинська і селища Стара Вижівка, де зафіксовано вогнища коронавірусної інфекції.

* * *

На Вінниччині запроваджуються додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи та особливий режим пересування на період великодніх свят та поминальних днів.

* * *

Мер Житомира заявляє, що не бачить можливості виконати постанову головного санітарного лікаря області про посилення карантину із 17 до 27 квітня,

* * *

Лише 26 основних ринків Одещини закрито на карантин, водночас на 21-му ринку триває торгівля, Поліція документує порушення та обіцяє покарання порушникам протиепідемічних заходів.

* * *

МОЗ перезапустило чатбот щодо коронавірусу - відтепер чатбот на ім’я Іван Маск працює в усіх найпопулярніших українських месенджерах: Viber, Telegram та Facebook Messenger.

* * *

На Харківщині правоохоронці під час великодніх свят не заборонятимуть відвідувати храми, але жорстко реагуватимуть на випадки злісного нехтування правилами карантину.

* * *

На Вінниччині з 19 квітня відповідно до рішення обласної комісії з питань техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій закриваються усі ринки.

* * *

На Харківщині з 10 квітня перевіряють на COVID-19 усіх пацієнтів, які потрапляють у лікарні з діагнозом пневмонія – отримано вже близько 30 позитивних ПЛР-тестів.

* * *

Міністерство соціальної політики запустило ініціативу «Піклуйся про сусідів» та закликає допомагати в період карантину тим, хто мешкає поруч.

* * *

У Київській області на період карантину закрили кладовища для відвідування.

* * *

У Тернопільській області коронавірус виявили у трьох священників та п’ятьох хористів, які мають прямий стосунок до Свято-Успенської Почаївської лавр

* * *

Тернопільські рятувальники долучилися до дезінфекції території Почаївської Успенської лаври.

У Почаївській лаврі провели дезінфекції/Фото: ДСНС

* * *

З 1 березня в Україні було закуплено 176 апаратів штучної вентиляції легень.

* * *

Як спекти паску вдома. Прості і надійні рецепти для тих, хто вирішив пекти їх уперше.

* * *

Іонінський монастир у Києві закривають на карантин.

* * *

У Києво-Печерській лаврі виявили ще сім випадків захворювання на COVID-19.

* * *

Міністерство охорони здоров'я підозрює, що у Почаївській лаврі — масове захворювання на коронавірус, але не може це підтвердити, тому що настоятель відмовляється від співпраці.

* * *

У Мукачівській міській ОТГ оголосили про посилення карантину: закривають ринки, крамниці та церкви, перекривають вулиці для проїзду, котрі ведуть до найбільших храмів та соборів міста Мукачево.

* * *

Укрінформ підготував інфографіку з даними про те, як збільшувалась кількість інфікованих на COVID-19 в Україні за останній тиждень.

* * *

На Житомирщині упродовж 18-20 квітня посилять карантинні заходи, аби попередити розповсюдження коронавірусу.

* * *

Із 20 квітня на базі платформи емоційної підтримки киян у період COVID-19 стартує онлайн-дитсадок.

* * *

​Працівники поліції, ДСНС та медики чергують на п'ятьох карантинних постах, установлених на в'їздах до міста Подільськ на Одещині через загрозу поширення коронавірусної інфекції

* * *

У Київській духовній академії та семінарії УПЦ МП на коронавірус захворіло 19 осіб (3 викладача та 16 студентів).

* * *

За останню добу на Закарпатті зафіксовано найбільшу кількість хворих на COVІD-19 з початку епідемії коронавірусу в Україні - підтверджені 34 випадки.

* * *

Станом на ранок 17 квітня в ЗСУ загалом зареєстровано 29 випадків захворювання на коронавірус. За минулу добу підтверджено один новий випадок.

* * *

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов закликав українців залишатися вдома на Великдень через зростання кількості інфікованих COVID-19.

* * *

В Україні зареєстровано 4662 випадки захворювання на COVID-19, за добу - 501 новий випадок.

* * *

Митрополит Київський і всієї України закликав усіх вірян залишатися на Великдень вдома та долучатися до богослужіння онлайн.  

* * *

* * *

Київська міська клінічна лікарня №6 / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

***

В Україні розглядають варіант переходу до так званого смарт-режиму карантину після 24 квітня.

***

Відсьогодні і до 20 квітня на всіх в'їздах у Київ з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції почали функціонувати десять санітарно-пропускних пунктів. Відтак у цей період обов’язковою є термометрія для водіїв та пасажирів, які прямують до столиці.

***

Посилений контроль на Житомирській трасі / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

***

Посилений контроль на Гостомельській трасі / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

***

Працівники поліції, підпорядковані Головному управлінню Національної поліції в Луганській області, намагаються більше роз’яснювати та інформувати громадян про небезпеку порушення карантинних правил, ніж складати протоколи щодо штрафів.

***

Харків на карантині / Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

***

У Коростені, де зафіксовано найбільший на Житомирщині спалах коронавірусу, опублікували список вулиць, на яких проживають інфіковані.

***

У Житомирі заборонили мирянам відвідувати храми упродовж великодніх свят 18-20 квітня - з метою недопущення поширення коронавірусу.

***

Міністерство освіти та науки радить школам не проводити останні дзвоники та випускні вечори.

***

Київ напередодні Великодня / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

***

На Великодні свята Чернігівщина встановить контрольно-пропускний пункт на кордоні з Сумською областю, де в м. Шостка зафіксовано спалах коронавірусу.

***

Масове тестування медичних працівників продовжується у Тернополі.

***

Посилений контроль на всіх в'їздах до Києва триватиме до понеділка, 20 квітня, після цього обмеження можуть зняти.

***

Державний експертний центр МОЗ запустив інформаційний ресурс - covid19.dec.gov.ua - про застосування ліків при COVID-19.

***

Столична влада встановила 9 пропускних пунктів на в’їздах та виїздах до Києва, на яких всі авто, що прямують у місто, перевірятимуть медики та правоохоронці.

***

Міністерство соціальної політики запровадило інформаційну онлайн-платформу "Допомога поруч” для надання адресної допомоги вразливим верствам населення в період карантину.

***

В умовах карантину в Україні виникла проблема зі здачею донорської крові.

***

В Україні на сьогодні 788 медичних працівників захворіи на коронавірусну хворобу.

***

У Збройних силах за добу підтверджено 5 нових випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

***

В Україні підтверджено 4161 випадок захворювання на COVID-19. За добу зареєстровано 397 нових випадків.

* * *

Тривалий суворий карантин не може бути засобом боротьби з епідемією коронавірусу, вважає підприємець, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи, співзасновник платформи «Нова Країна» Валерій Пекар.

* * *

Мінреінтеграції попереджає громадян на тимчасово окупованих територіях про такі чинники небезпеки поширення коронавірусу, як сполучення з Російською Федерацією та підготовка до параду на честь 9 травня. Тим часом окупанти визнали, що більшість випадків Covid-19 потрапили до Криму з РФ.

15.04.2020

У Чернівецькій області ще у чотирьох священників підтвердили зараження коронавірусом. Один із них не визнає результатів аналізів та планує завтра проводити церковну службу.

* * *

У Житомирській області за добу підтверджено 28 випадків зараження коронавірусом, загалом у регіоні захворіли 162 особи.

* * *

У кожному районі Києва планують відкрити пункти прийому використаних медичних масок і рукавичок.

* * *

Повноцінну роботу контрольні пункти на основних в’їздах до Києва, на яких водіям та пасажирам транспорту вимірюватимуть температуру, розпочнуть із 13:00 16 квітня. Контрольно-пропускні пункти розміщуватимуться на в’їздах та виїздах із міста за такими адресами:

  • вул. Богатирська, 32-Е (поруч із приміщенням стаціонарного посту);

  • просп. Броварський (навпроти приміщення стаціонарного посту);

  • вул. Бориспільське шосе (до зупинки громадського транспорту перед пл. Харківська);

  • просп. Академіка Глушкова (навпроти приміщення стаціонарного посту за пішохідним переходом);

  • шосе Житомирське (навпроти приміщення стаціонарного посту за пішохідним переходом);

  • вул. Гостомельське шосе, 1/-Б (біля приміщення стаціонарного посту);

  • Дніпровське шосе (навпроти приміщення стаціонарного пункту)

  • вул. Вишгородська, 83-А;

  • шосе Столичне (біля санаторію «Жовтень).

* * *

Православна церква України закликає вірян у зв'язку із карантином долучитись до спільної молитви під час онлайн-трансляцій богослужінь на офіційних сторінках у Facebook та на YouTube.

* * *

В Івано-Франківську посилили патрулювання парків, пішохідних зон та міського озера.

* * *

У Вінниці великодніх вихідних обмежать рух громадського транспорту - пасажироперевезення призупинять з 18:00 суботи до 11:00 неділі.

* * *

На Хмельниччині у Великодню неділю, 19 квітня, будуть зачинені всі магазини, за винятком АЗС та аптек, для запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

* * *

Міністерство освіти та науки зібрало всю інформацію про всі зміни в освіті у зв'язку з карантином на окремому сайті.

* * *

Після набрання чинності рішення Кабміну про тимчасове закриття ще 10 пунктів пропуску на кордоні й далі працюватимуть ще 18 автомобільних пунктів пропуску.

* * *

У місті Тростянець Сумської області вирішили не закривати місцевий сільськогосподарський ринок.

* * *

Офіс Президента опублікував відеоролик про поширення коронавірусу у світі та важливість дотримання вимог карантину в цей час.

* * *

В Україні на період карантину мінімальний розмір допомоги на випадок безробіття збільшують із 650 до 1000 гривень.

* * *

У Дніпрі для проїзду у спецтранспорті цими вихідними буде потрібна довідка з роботи. Із 13:00 суботи, 18 квітня, до 6:00 ранку понеділка, 20 квітня, для проїзду у спецтранспорті Дніпра потрібно буде пред’явити не лише спецквиток і посвідчення особи, а й довідку з роботи.

* * *

Директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич повідомив, що в умовах карантину процедура реєстрації безробітних максимально спрощена.

* * *

Міністерство культури та інформаційної політики рекомендувало перелік онлайн-ресурсів для навчання, а також пізнавальні відеолекції, українське кіно та бібліотеки.

* * *

На Запоріжжі через посилення карантинних заходів на святкові дні "закривають" чотири міста

* * *

Із загальної кількості осіб, які звернулися до Київського міського центру зайнятості у період з 12 березня по 13 квітня, 43% тих, хто втратив роботу через карантинні заходи.

* * *

Міністерство культури та інформаційної політики в межах проєкту #КультураОнлайн запрошує послухати виступ музикантів Національного академічного оркестру народних інструментів України.

* * *

Кабмін розширив повноваження Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і призначив главу МОЗ Максима Степанова керівником ліквідації наслідків медико-біологічної ситуації, пов'язаної з поширенням на території України COVID-19.

* * *

Від початку карантину в Україні розлучилися дві тисячі пар, що значно менше, ніж зазвичай.

* * *

У місті Коростені, де зосереджений епіцентр коронавірусу на Житомирщині, упродовж 18-20 квітня не працюватимуть магазини, а також заборонено проведення богослужінь.

* * *

Місто Бердичів, що є одним із найбільшою кількістю хворих на COVID-19 у Житомирській області, посилено патрулюють поліція та Національна гвардія.

* * *

Кабінет міністрів ухвалив рішення про тимчасове закриття ще 10 пунктів пропуску через державний кордон: Устилуг, Хмільниця, Грушів, Угринів, Солотовино, Кельменці, Брониця, Сокиряни, Паланка і Нові Трояни.

* * *

У столиці запускають онлайн лекції для емоційної підтримки населення під час карантину.

* * *

У Києво-Печерській лаврі провели посилену дезінфекцію всіх будівель, а також приміщень духовної академії та семінарії.

* * *

У програму телевізійних трансляцій Великодніх богослужінь було внесено зміни, зокрема телеканал "Україна" не вестиме трансляцію служби Української православної церкви (МП).

* * *

Моніторинговий центр з протидії COVID-19 відкрив у Києві офіційну телефонну лінію, за допомогою якої можна отримати відповіді на основні питання, пов’язані з карантинними заходами

* * *

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що у Києві за минулу добу коронавірус діагностували ще у 61 особи, серед них – шестеро дітей.

* * *

Міністр інфраструктури Владислав Криклій заявив, що громадській транспорт в Україні поновлюватиме свою роботу поступово, не раніше травня.

* * *

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що з виділених СБ Україні 135 мільйонів доларів 35 мільйонів будуть витрачені на боротьбу з COVID-19, 20 мільйонів - на закупівлю необхідних матеріалів та обладнання і 15 мільйонів - на додаткове фінансування медзакладів.

***

В Україні протягом доби коронавірус виявили у 392 осіб, а загальна кількість лабораторно підтверджених випадків COVID-19 сягнула 3764.

***

54% українців більше побоюються економічних наслідків від запровадження карантинних обмежень, аніж епідемії коронавірусу.

***

Соціальними наслідками пандемії для України можуть стати прискорений перехід на цифрові технології та дистанційне навчання, вважає соціолог, професор, доктор філософських наук Євген Головаха.

***

У квітні через епідемію коронавірусу 17% найманих працівників в Україні мусили піти у неоплачувану відпустку, 6% - погодитися на зменшення оплати, а 4% взагалі не отримують зарплати, проте у 74% таких проблем не виникало.

14.04.2020

Показник летальності від коронавірусу в Україні становить 2,9%, зазначають у Центрі громадського здоров'я. 79% померлих мали важкі серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, хвороби нирок, легень та ожиріння.

***

Телеканали ICTV, UA:Перший, "1+1", "Україна" та "Інтер" вестимуть прямі трансляції Великодніх богослужінь Української греко-католицької церкви, Православної церкви України та Української православної церкви.

***

Сьогодні більше третини українців найбільше турбуються про здоров'я рідних у зв'язку з коронавірусною інфекцією, майже третина - занепокоєні зростанням цін на продукти, а у кожного четвертого виникли фінансові труднощі.

***

Позитивно оцінюють успіхи влади у протидії епідемії коронавірусу 46% українців, водночас більшість відзначає недостатнє забезпечення медиків засобами індивідуального захисту (70%).

***

Президент Володимир Зеленський підтвердив домовленості з українськими медіагрупами щодо трансляції Великодніх богослужінь та наголосив, що від дисципліни українців на свято залежатиме термін карантину.

***

На непідконтрольних українському уряду територіях у Донецькій і Луганських областях наслідки пандемії коронавірусу можуть бути надзвичайно негативними: заяви представників «влади» в ОРДЛО про незначну кількість хворих на COVID-19 не відповідають дійсності.

***

Великодні богослужіння УГКЦ у прямому ефірі буде транслювати «Живе телебачення», а також ретранслюватимуть загальнонаціональні та регіональні телеканали України.

* * *

Карантин у Харкові: люди носять захисні маски, та не збираються великими групами.

* * *
З 00:00 16 квітня на в’їздах до Києва буде запроваджено вимірювання температури для тих, хто в’їжджає до столиці: якщо температура буде вище 37°C, то братимуть аналізи на COVID-19, якщо вище 38°C - можуть госпіталізувати.
* * *
Управління соціального служіння Київської митрополії розпочало виготовлення у Видубицькому монастирі захисних екранів для медичних працівників.

* * *

Нацбанк підбив підсумки першого місяця карантину

Джерело: НБУ

* * *

На Полтавщині на час Великодніх свят запровадять низку додаткових обмежувальних заходів для запобігання поширенню коронавірусу.

* * *

За результатами експрес-опитування, проведеного Європейською бізнес-асоціацією (ЕВА), 50% респондентів підтримують послаблення обмежувальних заходів у країні.

* * *

Міністерство соціальної політики у квітні виплатить одноразову грошову допомогу в сумі 1000 гривень пенсіонерам, особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю. Окрім того - одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, а також - одержувачам тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

* * *

У Києві вже 551 підтверджений випадок захворювання на COVID-19.

* * *

В областях перевірять готовність лікарень до прийому хворих на коронавірус та як виконується протокол лікування таких недужих.

* * *

Президент Володимир Зеленський наголосив, що на Великдень кожен має усвідомлювати важливість карантину і якщо вдасться уникнути скупчень людей, то можна буде говорити про покращення ситуації в Україні.

* * *

В Івано-Франківську на лікарняних перебувають 430 медпрацівників, що створює дефіцит персоналу в лікарнях.

* * *

Державні структури вже спрямували 1,47 млрд грн на закупівлю товарів та послуг для боротьби з епідемією коронавірусу.

* * *

У Києво-Печерській лаврі за минулу добу зареєстровано ще два випадки захворювання на коронавірус.

Лавра на карантині/ Фото: Геннадій Мінченко

* * *

З четверга 16 квітня до понеділка 20 квітня запровадять посилений контроль на постах, виставлених на всіх в'їздах до Києва.

* * *

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає найоптимістичнішим сценарієм повернення України і світу до звичайного життя після пов’язаних з коронавірусом обмежень наприкінці літа.

* * *

На Миколаївщині підтверджено ще 9 випадків захворювання на COVID-19.

* * *

В Україні протягом доби коронавірус виявлено у 270 осіб, а загальна кількість лабораторно підтверджених випадків COVID-19 сягнула 3372-ох.

* * *

У Київській області підтверджено 224 випадків захворювання на коронавірус.

* * *

Ближче до 24 квітня буде прийматися рішення щодо зменшення карантинних обмежень.

* * *

У Збройних силах України протягом минулої доби не виявлено нових випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2.

* * *

З початку епідемії COVID-19 на території України захворіло майже 600 медпрацівників.

* * *

Особливий режим обмежувальних заходів, який у Чернівецькій області впроваджували на минулих та позаминулих вихідних, буде продовжено і на великодні свята.

* * *

Постанова головного державного санітарного лікаря від 30 березня “Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19) у місцях торгівлі” з 14 квітня втратить чинність - ринки на час карантину знову закриють.

* * *

* * *

Серед заходів, спрямованих на вихід з карантину, буде запровадження нового виду тестування - ІФА (імуноферментний аналіз), заявив головний державний санітарний лікар.

* * *

У Київській області на Великдень священники проводитимуть святкові служби в режимі онлайн. Паски освячуватимуть за умов підвищеної антивірусної безпеки - у пекарнях та місцях продажу цих пасок.

* * *

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що система охорони здоров'я розрахована на одночасне перебування у відділеннях інтенсивної терапії не більше 3,5 тисяч хворих на Covid-19.

13.04.2020

За кордоном від коронавірусної хвороби одужали 24 українці. 175 громадян України проходять лікування у закордонних клініках.

* * *

Кияни не підхопили фейк про те, що тварини нібито можуть передавати COVID-19 своїм власникам. Тенденції, що люди нібито почали масово виганяти на вулицю домашніх улюбленців не спостерігається.

* * *

Державний центр зайнятості полегшив процедуру подання документів до центрів зайнятості. Відтепер потрібно заповнити лише дві заяви – про надання статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю.

* * *

Поліція станом на 13 квітня склала 6 042 адмінпротоколи через порушення карантину.

* * * 

Блокпост на межі Івано-Франківської та Чернівецької областей / Фото: Юрій Рильчук. Укрінформ

* * *

Артисти Тіна Кароль, Dzidzio, Надя Дорофєєва, Володимир Дантес та Павло Зібров уже долучилися до соціального проєкту і записали для українців відео щодо важливості залишатися вдома під час карантину.

* * *

Міністерство охорони здоров'я закликає дотримуватися обмежувальних заходів на Великодні свята.

* * *

Вірус може зберігається на упаковці (папір, картон, пластик) від 24 до 72 годин.

* * *

У Києво-Печерській лаврі, де зафіксовано спалах коронавірусної інфекції, підтвердили другий випадок смерті.

* * *

Верховна Рада визначила поняття "самоізоляція" та "обсервація", а також дозволила обробку персональних даних без згоди особи з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

* * *

У Києві правоохоронці вже склали 814 адміністративних протоколів щодо порушників обмежувальних заходів, запроваджених для запобігання поширенню коронавірусу.

* * *

Церкви в Україні готуються до Великодніх богослужінь онлайн, а українці вже замовили понад 14 тисяч посилок з освяченими пасками. Про відзначення Великодніх свят ішлося на нараді під головуванням Президента щодо питань боротьби з коронавірусом.

* * *

Києво-Печерська Лавра закривається на карантин.

* * *

У Києві зареєстровано 495 випадків захворювання на коронавірус, з них 79 - за минулу добу.

* * *

В Україні на COVID-19 протестували 11 тисяч 136 осіб.

* * *

Надбавки медикам у розмірі 300%, що задіяні в боротьбі з COVID-19, виплатять за рахунок медсубвенції. Про це на брифінгу в понеділок сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

* * *

Міністерство освіти та науки оприлюднило розклад Всеукраїнської школи онлайн на другий тиждень навчання - 13-17 квітня.

З цього тижня на YouTube-каналі МОН усі уроки розпочинатимуться так:

  • 1 урок – 10:00

  • 2 урок – 10:30

  • 3 урок (руханка) – 11:00

  • 4 урок – 11:15

  • 5 урок – 11:45

  • 6 урок (руханка) – 12:15

  • 7 урок – 12:30

* * *

На ранок 13 квітня в Збройних силах України зареєстровано 19 випадків захворювання на COVID-19, з них 1 летальний, одна людина одужала.

* * *

В Україні лабораторно підтверджено 325 нових випадків COVID-19, з них - 12 у дітей.

* * *

ЯК ВІДРІЗНИТИ СЕЗОННУ АЛЕРГІЮ ВІД COVID-19?

Із початком цвітіння в багатьох людей проявляється алергія на пилок рослин (поліноз). Її симптоми — нежить, свербіж очей, гортані тощо — легко переплутати з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), зокрема COVID-19.

Ключові відмінності сезонної алергії — для неї не характерне підвищення температури і симптоми знімаються протиалергійними засобами.

Якщо у людини поліноз, вона має уникати контактів зі специфічними алергенами і проконсультуватися з лікарем щодо протигістамінних ліків та імунотерапії. Пандемія COVID-19 на це не впливає.

Водночас пам’ятаймо, що нова коронавірусна інфекція небезпечна передусім для літніх людей та осіб із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної системи, діабетом, онкологічними недугами та ін. Тому дуже важливо дотримуватися правил профілактики, щоб не поширювати вірус.

  • Прикривайте рот і ніс під час кашлю або чхання одноразовими серветками. Після використання їх треба викинути у сміттєвий контейнер з кришкою. У разі відсутності серветок чхайте і кашляйте у згин ліктя.
  • Мийте чи обробляйте спиртовмісним дезінфектором руки до та після туалету, після вулиці, перед приготуванням їжі, після доторків до поверхонь загального користування: дверних ручок, вимикачів, кнопок у ліфтах тощо.
  • Мити руки потрібно теплою водою з милом 20–40 с. Якщо немає можливості вимити руки, обробіть їх дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%.
  • Після миття руки ліпше витерти одноразовим рушником або серветками, які потім треба викинути у сміттєвий контейнер.
  • Не виходьте надвір без нагальної потреби, а якщо вийшли, уникайте громадських місць і дотримуйтеся відстані щодо інших людей не менше 1,5–2 м.
  • Поставтеся до карантину відповідально. Тривале перебування вдома — нелегкий час. Тож сплануйте свій щоденний розпорядок. Додайте до нього фізичні вправи і навчання, а домашній відпочинок (читання, фільми, серіали) можна урізноманітнити онлайн-переглядом опер, театральних вистав, віртуальними екскурсіями. Багато музеїв та інших організацій на час карантину відкрили безкоштовний доступ до своїх ресурсів.
  • Оберіть надійного постачальника продуктів, предметів особистої гігієни тощо, який доставлятиме ваше замовлення додому. Це допоможе рідше виходити у продуктові магазини чи аптеки.

Увага‼️! У разі появи перших симптомів ГРВІ негайно зверніться до сімейного лікаря. Якщо ви не знаєте, до кого звернутися, телефонуйте на гарячу лінію Центру громадського здоров’я України для консультації щодо нової коронавірусної інфекції: 0-800-505-840.

Діагноз "коронавірусна інфекція" може бути підтверджений лише лабораторними методами діагностики.

Джерело: ЦГЗ/Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-