ІФА-тестування на COVID-19 розпочнуть на Одещині та Сумщині -  Ляшко

ІФА-тестування на COVID-19 розпочнуть на Одещині та Сумщині - Ляшко

Укрінформ
В Одеській та Сумській областях розпочнеться ІФА-тестування, яке дозволить виявити наявність антитіл до коронавірусу.

Про це у програмі “Свобода слова” на ICTV повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми запускаємо тестування, яке дозволить ретроспективно подивитися наявність антитіл, і подивитися епідеміологічно, чи були пропущені такі випадки (захворювання на COVID-19 - ред.). Перші такі випадки будуть досліджуватися в Одеській та Сумській областях. ІФА-тести до нас уже зайшли. Ми розпочинаємо тестування і будемо бачити реальну картину. Ніхто не збирається приховувати реальну картину захворюваності. Наше завдання - щоб той, хто потребує медичної допомоги, отримав її”, - розповів Ляшко.

Він наголосив, що також буде розширено тестування методом полімеразно-ланцюгової реакції. Однак вийти на такий рівень, як наприклад, у США, Україна не зможе.

Читайте також: Степанов сказав, коли в Україні запустять тестування на антитіла

“Ми говорили що можемо збільшити кількість тестувань до 30 тисяч на тиждень, зараз ми тестуємо 5-6 тисяч на добу, ми вже вийшли на норматив, про який говорили. Далі наша норма - збільшити до 80 тисяч. Якщо ми будемо говорити, про те чи дозволяє нам наша економіка робити такі тестування, як у Сполучених Штатах - не дозволяє. Чи дозволяє закупити таку кількість обладнання і поставити його сьогодні в приміщеннях, які пристосовані? Не дозволяє. В той же час ми зробили все можливе, ампліфікатори для проведення полімеразно-ланцюгової реакції продовжують надходити в Україну, монтуватися. І вірусологи, які ще є і працюють (за що їм велика подяка), проводять в лабораторіях сьогодні майже 24 годин на добу”, - зазначив Ляшко.

Головний санлікар додав, що також досліджуються на коронавірус зразки, взяті в померлих, у яких були діагностовані пневмонії або інші легеневі захворювання. Це робиться, аби виявити якомога більше випадків захворювання на COVID-19.

Читайте також: Ляшко: Пікового навантаження на систему охорони здоров'я немає

Тому, за словами Ляшка, головним завдання залишається надання медичної допомоги всім, хто її потребує, аби не ставити лікарів перед вибором, якому пацієнтові надати допомогу - 40-річному чи 60-річному. Тим більше що зараз заповнені лише 10% ліжок у реанімаційних відділеннях лікарень, де лікують від COVID-19.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 27 квітня в Україні лабораторно підтверджено 9009 випадків захворювання на COVID-19. Унаслідок ускладнень, викликаних хворобою, померли 220 людей. Водночас 864 пацієнти вже одужали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-