Треба пройти пік COVID-19: Шмигаль відреагував на прохання пришвидшити вихід із карантину

Треба пройти пік COVID-19: Шмигаль відреагував на прохання пришвидшити вихід із карантину

Укрінформ
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відреагував на численні дописи та листи з проханням пришвидшити процес виходу з карантину і зауважив, що в Україні на початку травня необхідно успішно пройти пік захворюваності на коронавірус.

Про це він повідомив у Facebook.

"Мені пишуть численні дописи та листи з проханням пришвидшити процес виходу України з карантину. Цілком розумію причини звернень. Але я також усвідомлюю відповідальність влади за життя та здоров’я українців. Адже на початку травня ми очікуємо пік захворювання, який маємо успішно пройти, щоби почати процес послаблення обмежень", - написав Шмигаль.

Він додав, що у світі існує три сценарії, як жити далі в умовах пандемії.

Читайте також: Шмигаля просять дозволити роботу літніх майданчиків кафе і ресторанів

"Перший — це йти жорстким шляхом. Залишати все закритим, як це робить Сінгапур або Туреччина. На період священного для мусульман Рамадану турецька влада запроваджує комендантську годину на вихідних, дозволяючи виходити в найближчі магазини лише з 9 до 14 години. Такий сценарій точно не для нас", - зауважив Шмигаль.

За його словами, другий варіант — ліберальний і передбачає повернення до звичного життя та відкриття всіх закладів.

Читайте також: Шмигаль: Другий, третій і четвертий етапи виходу з карантину можуть початися одночасно

"Піти за прикладом Швеції. Однак наразі у Швеції виявлено понад 18 600 випадків захворювань та зафіксовано більш ніж 2 100 смертей. Тобто, летальність становить понад 11%. Це вп’ятеро вище, ніж наразі в Україні", - наголосив Прем'єр.

Він додав, що третій сценарій — це не обирати між здоров’ям та економікою, а запускати адаптивний карантин із переходом до нових соціальних норм життя, як це робить більшість країн, зокрема Чехія та Польща, динаміка захворювань яких схожа на ситуацію в Україні.

Глава уряду також звернув увагу, що поступове зняття обмежень дасть змогу постійно контролювати ситуацію із захворюваністю та в разі спалахів оперативно їх локалізовувати.

Як повідомлялося 24 квітня, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль оприлюднив план виходу з карантину в Україні, який складається з 5 етапів. Глава уряду також поінформував, що стартова точка реалізації цього плану може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації. Кожен етап має чіткі індикатори та залежить від динаміки поширення захворювання.

Читайте також: П’ять етапів: уряд розробив план виходу України з карантину

З 12 березня уряд запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Зокрема, було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

Наразі карантин в Україні продовжено до 11 травня 2020 року.

24 квітня Прем'єр-міністр Денис Шмигаль оприлюднив 5-етапний план виходу України з карантину. За його словами, реалізація цього плану може розпочатися з 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації.

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 28 квітня в Україні 9410 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 239 летальних, 992 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 401 новий випадок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-