Кабмін опублікував постанову щодо поновлення роботи ринків з умовами

Кабмін опублікував постанову щодо поновлення роботи ринків з умовами

Укрінформ
Кабінет Міністрів опублікував рішення щодо дозволу поновлення роботи ринків за умови дотримання протиепідемічних вимог.

Відповідна постанова від 29 квітня № 313 опублікована на Урядовому порталі.

Зокрема рішення передбачає внесення окремих змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”.

Зокрема доповнено перелік видів діяльності, які дозволені під час карантину новим пунктом, який дозволяє роботу агропродовольчих ринків, які є операторами ринку харчових продуктів відповідно до Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, за умови дотримання протиепідемічних вимог до діяльності агропродовольчих ринків, встановлених головним державним санітарним лікарем України.

Читайте також: Шмигаль анонсував нові рішення про послаблення карантину

Також цією постановою передбачається, що Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів протягом дії карантину має забезпечити проведення щоденних позапланових перевірок за дотриманням агропродовольчими ринками протиепідемічних вимог.

Крім того, Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів протягом дії карантину має забезпечити присутність не менш як двох інспекторів на агропродовольчому ринку протягом усього часу його роботи та проведення ними позапланових перевірок.

Як повідомлялося раніше, Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови №211 від 11 березня 2020 року, якими впорядкував діяльність агропродовольчих ринків на період карантину.

Читайте також: У Тернополі відмовилися відкривати продуктові ринки

За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, вже завтра відновити роботу зможуть 872 продовольчі ринки.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко анонсував, що прийнята постанова буде 30 квітня опублікована в Урядовому кур’єрі, що означатиме фактичний рестарт роботи ринків.

В Уряді також повідомили, що головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко розробив та затвердив перелік вимог щодо профілактичних заходів протидії коронавірусної хвороби COVID-19 при здійсненні торгівлі харчовими продуктами.

Зокрема вимоги такі:

  • наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів;
  • допуск працівників та відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (респіратора);
  • проходження безконтактного температурного скринінгу;
  • наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;
  • кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не більше одного на 10 кв. м торговельної площі;
  • відстань між місцями продавців – не менше трьох метрів,
  • місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику).
Читайте також: В Україні запрацюють 872 ринки, на кожному - по два інспектори

Затверджені умови також передбачають:

  • проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня;
  • відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
  • забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися;
  • ринки зобов’язуються дотримуватися вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення COVID-19 та оперативного усунення порушень.

Як повідомлялося, з 12 березня уряд запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

Наразі карантин в Україні продовжено до 11 травня 2020 року.

Станом на 9:00 29 квітня в Україні 9 866 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 250 летальних, 1103 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 456 нових випадків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-