ПІДРИВ РОСІЯНАМИ КАХОВСЬКОЇ ГЕС. УСІ НОВИНИ

ПІДРИВ РОСІЯНАМИ КАХОВСЬКОЇ ГЕС. УСІ НОВИНИ

Оновлюється
Укрінформ
Російські окупаційні війська вночі 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. ГЕС відновленню не підлягає. Триває евакуація людей із затоплених сіл

23:39 На Херсонщині залишається «стабільно важкою» ситуація через підтоплення, спричинені руйнуванням дамби Каховської ГЕС, повідомив голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко.

«Вода відходить, але відходить дуже повільно. Якщо прибувала вона швидко і з великим напором, то сходить дуже повільно, по сантиметру рівень її знижується», – сказав Самойленко.

Водночас голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін повідомив у відеозверненні у своєму телеграмі, що досі на правому березі затоплено 35 населених пунктів, у воді – 3763 будинки.

***

23:04 Енергоатом відповідно до настанови ДІЯРУ видав розпорядження про переведення блоку №5 Запорізької АЕС у стан «холодного зупину».

"З огляду на ризики для ядерної та радіаційної безпеки, наявні після руйнування Каховської ГЕС, це найбезпечніший стан для атомного реактора. Саме тому Держатомрегулювання 8 червня 2023 року видало відповідне розпорядження, а ДП «НАЕК «Енергоатом» і легітимне, українське, керівництво ЗАЕС почали його негайне виконання", - повідомляє Енергоатом в Телеграмі.

***

22:45 Рівень води в Каховському водосховищі впав з майже 17 метрів на 11,3, сказав у вечірньому звернені начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

"Внаслідок підриву росіянами Каховської дамби падіння водосховища продовжується. Висота стовпа води станом на зараз складає 11,3 метра. Притому, що кілька днів тому ми мали висоту близько 17 метрів. Ситуація залишається досить критичною", - сказав він.

***

21:06 Країни-партнери надали перший пакет допомоги для Херсонщини для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС, повідомляє Херсонська ОВА.

***

Сьогодні до Херсона прибули дві вантажівки з обладнанням для рятувальників. Його надали за фінансової підтримки урядів Великої Британії, Канади, США, Фінляндії, Швеції та Швейцарії.

***

20:56 З підтоплених територій Херсонщини вже евакуйовано понад 2,5 тисячі громадян. Зниження рівня води спостерігається орієнтовно до 30 сантиметрів, проте ситуація в області залишається складною, заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини" заступник голови ДСНС Володимир Демчук.

“Наразі на Херсонщині вже евакуювали понад 2,5 тисячі громадян. Крім того, під час евакуації силами ДСНС було врятовано понад 600 людей”, - сказав Демчук, додавши, що рівень затоплення в районі Херсона - близько 5 метрів.

***

20:52 Міжнародні партнери демонструють готовність допомагати Україні в рятувальній операції, яка проводиться внаслідок підриву Росією Каховської ГЕС.

"Говорив сьогодні з премʼєр-міністрами Японії та Нідерландів. Поінформував про нашу рятувальну операцію в південних районах, про наші нагальні потреби. Готовність допомагати Україні є, і я вдячний за це партнерам. Є рішення щодо пакетів гуманітарної підтримки", - сказав Президент Володимир Зеленський у весірньому відеозверненні.

Відео: Офіс Президента

***

20:19 У Миколаївській області почався спад рівня води, яка піднялася після підриву росіянами Каховської ГЕС, повідомив начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

***

19:58 Азербайджан відправляє гуманітарну допомогу для подолання наслідків підриву дамби Каховської ГЕС, повідомив поголова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Хочу подякувати народу Азербайджану й особисто помічнику президента Хікмету Гаджиєву за швидку реакцію. У найкоротші терміни для нас було зібрано і відправлено надувні човни, насоси, мотопомпи, рятувальні жилети, захисні костюми", - зазначив Арахамія.

***

19:41 На Дніпропетровщині фахівці відбирають проби води з водойм і постійно моніторять ситуацію. Загрози спалаху холери немає, повідомляє ДніпроОВА.

"Останній спалах холери в Україні був у 2011 році. А на Дніпропетровщині – у 1994-му. Попри це, ми постійно моніторимо стан водойм. З червня по вересень відбираємо проби води у визначених точках. За необхідності збільшуємо кількість ділянок, які необхідно перевірити. Усіх хворих на кишкові інфекції направляємо на додаткові обстеження. Нині загрози спалаху холери в області немає", - прокоментувала завідувачка відділення обласного центру контролю та профілактики хвороб Галина Шамичкова.

***

19:35 ООН направила питну воду, продуктові набори, матеріали для ремонту житла, медикаменти до Білозерської громади та Херсона, які найбільше постраждали через підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС.

"Гуманітарний вантаж супроводжує Деніз Браун – постійна координаторка системи ООН в Україні. До складу місії також увійшли Сара Хілдінг дер Ведувен – голова офісу УКГС в Україні (Швеція), Метью Холлінгворт – представник ВПП та директор по країні (Ірландія). Делегація зустрілася з начальником Херсонської ОВА Олександром Прокудіним і представниками військової адміністрації. Говорили про потреби регіону та наступні надходження допомоги", - повідомляє Херсонська ОВА.

***

19:02 Падіння рівня Каховського водосховища загрожує ядерній безпеці України та світу, заявляє Greenpeace.

“Довготривала окупація ЗАЕС Росією ставить під загрозу ядерну безпеку та виключає будь-яке екстрене втручання, якщо внаслідок пошкодження дамби електростанції виникне кризова ситуація. Таке пошкодження може бути як випадковим, через підвищення тиску води, так і наслідком злочинного акту саботажу з боку російських військ. Російська окупація має бути негайно припинена, а український контроль над станцією — відновлений”, - йдеться у повідомленні організації Greenpeace, переданому Укрінформу.

Відео: Greenpeace

***

18:47 Уряд Латвії вирішив виділити Україні з резервних фондів 200 тис. євро, щоб допомогти впоратися з екологічною та гуманітарною кризою після руйнування Росією греблі Каховської ГЕС.

Запит української сторони про допомогу включає такі невідкладні потреби, як водовози для перевезення питної води, рятувальні шлюпки та транспортні засоби для пересування по затоплених районах, надпотужні насоси питної води, фільтри для води, продуктові набори тощо, передає Укрінформ з посиланням на національного мовника LSM.

***

18:43 Очільник Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив про запуск програми допомоги Україні у зв’язку з підривом військами РФ греблі на Каховській ГЕС.

«Сьогодні я запускаю програму допомоги Україні після прохання Президента Зеленського про міжнародну допомогу», — заявив Гроссі у відеозверненні, не згадавши про відповідальність Москви за цей акт тероризму.

***

18:40 Прямі та непрямі втрати українського агросектору від підриву Каховської ГЕС можуть зрости до понад $10 млрд через неможливість повноцінного здійснення сільськогосподарської діяльності на затоплених територіях. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі «5 каналу».

"Для відновлення сільськогосподарських земель в зоні підтоплення треба буде 5 років мінімум. Ми можемо розуміти, що це вже збитки, які розраховуються орієнтовно в 10 млрд доларів і більше", - сказав він.

***

18:22 Американські розвідувальні супутники,оснащені інфрачервоними датчиками, зафіксували вибух на греблі Каховської ГЕС безпосередньо перед її обвалом. За словами високопоставленого чиновника адміністрації президента США Джо Байдена, аналітики американської розвідки підозрюють, що за руйнуванням греблі стоїть Росія. Проте він додав, що розвідка США досі не має жодних переконливих доказів щодо відповідальних за теракт.

***

18:04 Унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС і зниження рівня води у водосховищі є проблеми із водопостачанням в Нікопольському і Криворізькому районах Дніпропетровщини.  Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

"На Нікопольщині водопостачання припинене у Покрові, Марганці, частині Покровської громади, Томаківській, Мирівській, Червоногригорівській ТГ. Організовано підвезення води. Нікополь з перебоями, знижено тиск, тому місцями може не бути води", - йдеться у повідомленні.

За словами Лукашука, на Криворіжжі ситуація трохи краща. В Апостолівській громаді вода подаватиметься погодинно, в Грушівській громаді плануються відключення, але організовано підвезення води. Софіївська громада – воду подають погодинно, заповнюють резервуари.

***

17:58 Уряд Бельгії виділяє Україні гуманітарну допомогу в 200 000 євро для вирішення потреб людей, які постраждали від затоплення населених пунктів у Херсонській області внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, але не може негайно надіслати рятувальників у зону лиха.

«Речник B-FAST (команда з надзвичайної допомоги Бельгії – ред.) підтвердив, що Україна запросила допомогу після пробою греблі. Україні необхідні потужні водяні помпи, подібні до тих, що надавалися під час повені в Італії та в Пакистані. … Бельгія надсилає пакет допомоги вартістю 200 000 євро», - передає Укрінформ з посиланням на бельгійське видання VRT.

***

17:40 Відновлення Каховської ГЕС коштуватиме орієнтовно 1 млрд євро, ще стільки ж коштуватимуть інші супутні роботи. Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду.

«Відновлення ГЕС, за попередніми даними Укргідроенерго, коштуватиме орієнтовно 1 млрд євро. Ще стільки ж коштуватимуть інші супутні роботи», - сказав Шмигаль.

***

17:39 До ліквідації наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС залучили 1400 осіб та 345 одиниць техніки. Про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду.

«Працює штаб з ліквідації наслідків аварії на чолі з головою МВС. Задіяно 1400 осіб та 345 одиниць техніки. На Херсонщині розгорнули 9 евакуаційних пунктів, евакуювали станом на сьогодні 2,3 тис. людей, організували підвіз питної води», - зазначив очільник уряду.

***

17:25 Кабінет Міністрів вже виділив сумарно 2,4 млрд гривень для забезпечення водою жителів Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду.

Відео: телеграм-канал Премʼєр-міністра України

***

17:14 Станом на 9 червня 350 насосних станцій та меліоративні канали загальною довжиною понад 1100 км залишилися без джерела зрошення внаслідок підриву Каховської ГЕС. Про це повідомляє пресслужба Державного агентства меліорації та рибного господарства України.

Загалом Каховське водосховище живило водою понад 30 зрошувальних систем у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях загальною площею зрошуваних земель понад 580 тис. га.

***

16:32 Українці зможуть отримати компенсацію за пошкоджене та зруйноване житло внаслідок підриву російськими окупантами греблі Каховської ГЕС в межах програми «єВідновлення». Про це повідомила голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Підтоплення, пошкодження та руйнування будинків, що відбулися через знищення ГЕС, обов’язково підпаде під дію відповідного закону», - зазначила депутатка.

***

16:28  У Херсонській області росіяни вимагають гроші від людей, які хочуть евакуювати громадян із захоплених територій. Цю інфомацію у телемарафоні «Єдині новини» підтвердив т.в.о. директора Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Михайло Гриб.

"У ДСНС, на жаль, немає можливості (туди добратися – ред.) - нас зразу обстріляють, нам немає сенсу туди (рухатися – ред.)», - сказав він.

***

16:08  У Бериславському районі Херсонщини у водяній пастці опинилося село Новогреднєве. «Підтоплені оселі. Відсутнє електропостачання», - повідомив у Телеграмі начальник Бериславської РВА Володимир Літвінов.

***

15:15  Поблизу міста Южне на Одещині можна побачити плаваючі у морі будинки та велику кількість уламків і сміття з затопленої Херсонщини.

14:46  У деокупованій Снігурівській громаді на Миколаївщині внаслідок підриву Каховської ГЕС ситуація з підтопленням продовжує погіршуватися – вода досі прибуває по сантиметру щогодини. Затоплено сонячні електростанції та чотири мости.

***

14:42  Із зони підтоплення внаслідок підриву ворогом Каховської ГЕС уже евакуйовано майже три тисячі людей, операція з порятунку триває. Про це розповіла начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

***

14:32  За оцінками міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, аграрії не зможуть повноцінно використовувати 1-1,5 млн га сільськогосподарських земель внаслідок підриву Каховської ГЕС. Про це міністр сказав в ефірі телемарафону «Єдині новини».

***

14:23  Операція з евакуації населення з Херсонщини через підрив ворогом Каховської ГЕС триватиме ще кілька днів, рятувальних сил і засобів там абсолютно достатньо. Про це розповіла начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

***

14:10  У перші дні після теракту росіян на Каховській ГЕС понад 40 лідерів світу зробили чіткі заяви щодо покладання вини на агресора і можливих наслідків. Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв’ю Укрінформу.

***

14:08  У Нікопольському районі Дніпропетровської області через підрив Каховської ГЕС вода відійшла від берега на 500 метрів. Через що зупинилась робота насосної станції та водоканалів.

***

13:22  У Херсонській області після аварії на Каховській ГЕС загалом вже підтоплено 48 населених пунктів, з яких 34 – на підконтрольній Україні території.

***

13:08  Унаслідок російського теракту на Каховській ГЕС ускладнено доступ до питної води сотень тисяч людей. Про це заявив Президент Володимир Зеленський.

***

12:04  На загарбаній росіянами території Олешківської громади (Херсонська область) – гуманітарна катастрофа, росіяни імітують допомогу. У Олешках відсутній зв'язок, доля сотень людей невідома. Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповіла керівниця Олешківської МВА Тетяна Гасаненко.

***

11:31  Понад 20 тисяч диких тварин та 160 тисяч птахів опинилися під загрозою загибелі через підрив росіянами Каховської ГЕС. Про повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

***

11:00  Через підрив росіянами дамби Каховської ГЕС Україна вже втратила 6,5 кубокілометра води.

***

10:44  Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції стабільний, повідомляє НАЕК «Енергоатом».

«Станом на 08:00 9 червня рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя становить 11,74 м, а у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС - 16,66 м, і цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції», - ідеться в повідомленні.

***

10:33  Перехоплення СБУ підтверджує, що Каховську ГЕС підірвала диверсійна група росіян. Російські загарбники хотіли шантажувати українців підривом дамби.

Джерело: СБУ

10:28  Росія виділила шість мільйонів доларів на кампанію з дезінформації стосовно підриву Каховської ГЕС. Про це інформує пресслужба Головного управління розвідки Міноборони.

***

10:15  На правобережній Херсонщині підтоплені 32 населені пункти, повідомляє поліція.

«Рятувальна операція на Херсонщині триває… Наразі евакуйовано 2374 особи, з яких 1765 – з мікрорайону «Корабел» у Херсоні», - йдеться у повідомленні.

***

10:14  На Миколаївщині вперше після підриву Каховської ГЕС не зафіксовано зростання рівня води по річці Інгулець. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

***

09:55  Рівень води в Каховському водосховищі за останню добу знизився ще на метр та продовжує знижуватися, повідомляє ПрАТ «Укргідроенерго».

"За добу рівень води у Каховському водосховищі знизився ще на метр. А від ранку 6 червня рівень води впав загалом вже на 4,7 метри", - йдеться в повідомленні.

***

09:33  У Снігурівській громаді на Миколаївщині внаслідок підриву Каховської ГЕС затоплено 13 населених пунктів, евакуйовано майже 600 людей, немає електрики та води.

***

09:16  Наразі в Херсоні ситуація з прибуттям води стабілізувалася, але вода піднімається нижче по руслу річки Інгулець. Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” сказав директор департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС Віктор Вітовецький.

***

08:58  За ніч вода на правобережжі Херсонщини упала на 20 сантиметрів, та все ж тримається на відмітці 5,38 м, станом на ранок з області евакуювали майже 2,5 тисячі людей. Про це в Телеграмі повідомив начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

***

05:14 Унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС національному природному парку «Нижньодніпровський» завдано збитків у розмірі 46,55 млрд гривень.

«Через затоплення постраждав весь видовий склад флори та фауни НПП. Деякі види можуть зникнути. Шкоди зазнали понад 1016 видів рослин парку. Серед тварин, що можуть загинути: кабан, лань, олень благородний, козуля, заєць-русак, фазан, бобер, ондатра», - зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

***

04:46 Наслідки катастрофи, спричиненої підривом Каховської ГЕС, позначаться, не тільки на звичайному ритмі життя людей, а й на культурній спадщині.

У цьому переконаний міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко: «Унаслідок підриву Каховської ГЕС завдані збитки культурним об’єктам на лівому березі Дніпра, в Олешках, Новій Каховці, безпосередньо самій Каховці. Йдеться як про монументальне мистецтво, наприклад, у Новій Каховці, так і про конкретні музеї, бібліотеки, клуби в усіх цих містах».

***

02:53 Своєю брехнею російські ЗМІ визнали, що саме РФ підірвала Каховську ГЕС.

Таку думку висловив американський історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер. Він пояснив: якби російські ЗМІ справді вважали, що це зробила Україна, то перебільшували б наслідки, а не применшували їх.

***

01:56  Глава МЗС Дмитро Кулеба і держсекретар США Ентоні Блінкен обговорили продовження військової підтримки України, а також гуманітарні потреби у зв’язку з  руйнуванням Каховської ГЕС.

Блінкен висловив стурбованість через те, що тисячі українців постраждали від руйнування Каховської ГЕС, зазначається в заяві речника Держдепартаменту США. У цьому зв’язку він запропонував додаткову підтримку постраждалим з боку Сполучених Штатів.

***

01:39  Обстрілюючи Херсонщину, російські терористи намагаються ще більше погіршити ситуацію, яку вони спричинили підривом Каховської ГЕС.

«Російські терористи намагаються ще погіршити ситуацію, яку вони спричинили своїм екоцидом. Абсолютно свідомо. Вони продовжують обстрілювати Херсон і громади області, вже затоплені терористами ж. Вони обстрілюють навіть точки евакуації, що є вже таким проявом зла, на яке, мабуть, жодні терористи у світі, окрім російських, не йшли», - наголосив Президент України у відеозверненні.

***

01:17 Підрив Каховської ГЕС російськими загарбниками прямо не впливає на роботу зернового коридору, в тому числі на відвантаження продовольства.

«Якщо дивитися, чи катастрофа на Каховській ГЕС якось впливає на зерновий коридор і роботу портових терміналів чи відвантаження, то такого прямого впливу немає», - зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

***

9 ЧЕРВНЯ 00:15 Розслідування підриву греблі Каховської ГЕС неможливе в умовах окупації та відмови загарбницької адміністрації від співпраці.

«Ви можете зробити логічний висновок, що будь-яке розслідування за нинішніх умов окупації та відмови окупаційної влади від співпраці неможливе», – заявив журналыстам постпред України при ООН Сергій Кислиця

***

23:42  Група країн в ООН, зокрема Україна, її партнери в Раді Безпеки та країни Євросоюзу, рішуче засудили обстріли російськими військами районів евакуації в зоні катастрофи, спричиненої підривом Каховської греблі.

«Ми рішуче засуджуємо обстріли районів евакуації та закликаємо Російську Федерацію припинити такі атаки й дозволити евакуаційним групам безпечно допомагати постраждалому цивільному населенню», – ідеться в заяві, яку зачитав журналістам постпред України при ООН Сергій Кислиця.

***

23:26 Під час робочої поїздки до Дніпропетровської області Володимир Зеленський провів нараду щодо реалізації проєктів магістральних водогонів на заміну тим, які живилися з Каховського водосховища, задля забезпечення водою жителів регіону.

У ході наради глава держави також доручив опрацювати питання стосовно залучення додаткової техніки для підвезення води в населені пункти.

***

23:17 Знищивши греблю Каховської ГЕС, Росія спричинила екоцид, за що обов’язково мусить бути покарана.

“Цей екоцид - продовження невиправданого повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Це - ще один злочин, що відняв у світу мову. Наші погляди знову прикуті до Росії, яка мусить бути притягненою до відповідальності за свої злочини”, - написала у Твіттері шведська екоактивістка Грета Тунберг.

***

22:56 Із правобережжя Херсонщини можуть евакуювати майже 16 тисяч людей.

Якщо вода внаслідок підриву Каховської ГЕС буде підійматися й надалі, з правобережжя Херсонщини доведеться евакуювати майже 16 тис. жителів. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

***

22:21 Україна створює експертну групу для консолідації світової спільноти з метою притягнення Російської Федерації до відповідальності за екоцид.

"Так само, як ми створили спеціальні експертні групи, що займаються просуванням санкцій і гарантій безпеки для України, ми створюємо експертну групу, яка буде займатися передусім консолідацією світу, щоб за екоцид була повна відповідальність Росії, щоб наша країна не залишилася наодинці із цією трагедією – з екоцидом", – сказав Володимир Зеленський під час звернення до світових екоактивістів, лідерів думок та міжнародних експертів.

***

22:15 Рівень води у Каховському водосховищі досяг 12,5, що нижче «мертвої точки».

«Рівень уже 12,5 метрів. Це нижче за «мертву» точку 12,7 метра, коли ми вже не можемо робити водозабір у населені пункти та для Запорізької АЕС», — сказав генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

***

22:06 Наразі фактично відсутня увага міжнародних організацій до затопленої внаслідок теракту на Каховській ГЕС тимчасово окупованої території України.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час звернення до світових екоактивістів, лідерів думок та міжнародних експертів.

***

21:58 Херсонська ОВА запустила «гарячу лінію» для допомоги постраждалим унаслідок підтоплення після підриву Каховської ГЕС.

Кожен небайдужий громадянин може зателефонувати на «гарячу лінію» з приводу надання допомоги постраждалим жителям Херсонщини - 0 800 101 102.

***

21:39  Необхідно консолідувати світ, щоб Росія понесла відповідальність за екоцид, а Україна не залишилася наодинці з трагедією, яку спричинив підрив загарбниками Каховської ГЕС.

Про це Володимир Зеленський сказав у зверненні до представників світової екологічної спільноти.

***

21:28 Унаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС аграрному сектору України може бути завдано збитків на півтора мільярда доларів, заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телемарафону «Єдині новини».

За його словами, на правобережжі затоплено 10 тисяч гектарів сільськогосподарських земель. Водночас, за його словами, на лівобережжі, за даними моделювання та супутниковими знімками, збитки завдані десяткам тисяч гектарів угідь.

***

21:13 У Херсонській області станом вечір 8 червня із зони підтоплення вдалося евакуювати вже 2 339 людей, 120 з них — діти. За інформацією ДСНС, врятовані 563 людей, зокрема 28 дітей. 201 людині надана психологічна допомога. Розгорнута робота дев'яти евакуаційних пунктів. Від початку робіт до Служби порятунку від громадян надійшли 856 звернень.

***

20:25 Рішення про підрив Каховської ГЕС віддавав особисто президент Російської Федерації Володимир Путін, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов повідомив.

"Зараз порушене кримінальне провадження, триває слідство, і всі дані передаються в межах цього розслідування. Так, це була вибухівка. Так, це був внутрішній вибух і керована детонація. Це та інформація, яку ми зараз можемо оприлюднювати", – зазначив він в інтерв‘ю "Українській правді".

***

19:48 Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надасть 22,5 млн гривень допомоги постраждалим від підриву Каховської ГЕС господарствам. Про це йдеться у пресрелізі посольства США в Україні.

Зазначається, що завдяки прямій бюджетній підтримці Кабміну у розмірі 22,9 млрд доларів США, USAID допомагає уряду України виплачувати заробітну плату понад 57 000 співробітників ДСНС, у тому числі рятувальникам, які працюють у Херсонській області.

***

19:42 Україна передала НАТО список термінових гуманітарних потреб для подолання наслідків підриву Росією греблі Каховської ГЕС і найближчим часом отримає допомогу в рамках Євроатлантичного координаційного центру реагування на природні лиха та катастрофи. Про це йшлося під час участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби у терміновому засіданні Комісії Україна — НАТО.

***

19:34 Внаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС залишаються підтопленими 3 375 осель українців. Про це міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив у відеозверненні.

"Третій день уся Україна бореться з наслідками катастрофи, яку викликала атака збройних сил РФ на Каховську ГЕС. На цей час евакуйовано 2 272 особи (за оновленими даними 2 334 особи – ред.), підтопленими залишаються на цю мить 3 375 осель наших громадян", – сказав Клименко.

***

19:03 Станом на вечір четверга із зони підтоплення в Херсоні та Херсонської області евакуйовано 2 334 людей. Зокрема, за даними МВС, із мікрорайону «Корабел» евакуювали 1 765 осіб, із Корабельного району Херсона – 210, із Дніпровського району Херсона – 27, із Суворовського району Херсона – 10, із Чорнобаївки – 3, із Калинінського – 27, із Бобрового Кута – 4, із Краснолюбецького – 14, із Заповіта – 5, із Тягинки – 41 із Бургунки – 10, із Микільського – 10, із Козацького – 4, із Садового – 75, із Понятівки – 4, із Львового – 3, із Білозерки – 19, з Інгульця – 89, з Ясної Поляни – 4, із Дар’ївки – 5, із Токарівки – 2.

***

18:32 На окупованій території Херсонщини в Олешках затопило будинок художниці українського наїву Поліни Райко. Про це повідомив кореспонденту Укрінформу Семен Храмцов, проєктний менеджер Благодійного фонду ім. Поліни Райко, куратор Херсонського музею сучасного мистецтва та культурний активіст.

«Люди, які перебувають в Олешках, кажуть, що вулиця Нижня, де розташований будинок Поліни Райко, затоплена. Нині ті, хто лишався в окупації і жив на цій вулиці, звідти вибралися на іншу територію міста, де сухо. Туди дістатися можна лише човном, і то там дуже сильна течія», - зазначив Храмцов.

***

18:18 Західні військові не мають жодного сумніву у тому, що за підривом греблі Каховської ГЕС стоять саме росіяни. Про це в інтерв’ю Укрінформу наголосив відомий польський експерт, екскомандувач сухопутних військ Польщі, колишній заступник міністра національної оборони країни Вальдемар Скшипчак.

“Російська пропаганда і гроші російських олігархів, які все ще спонсорують ЗМІ на Заході, сіють ці сумніви (щодо відповідальності Росії чи України за підрив Каховської ГЕС – ред.). Але ніхто з військових не має сумніву, що це зробили росіяни”, - наголосив Скшипчак.

***

18:10 Міжнародний валютний фонд уважно відстежує ситуацію, пов’язану з підривом Каховської ГЕС, й тісно взаємодіє з урядом України з цього питання, щоби оцінити економічний вплив трагедії. Про це повідомила директорка Департаменту з питань комунікації МВФ Джулія Козак на прохання Укрінформу дати попередню оцінку наслідків трагедії.

«На жаль, ще зарано оцінювати збитки для економіки. Звісно, ми уважно стежимо за ситуацією. Наша команда підтримує дуже тісні й постійні контакти з органами влади (в Україні – ред.), і згодом ми надамо повну оцінку», – зауважила представниця Фонду.

***

18:06 Велика кількість мін дрейфує у воді за течією Дніпра після підриву російською армією греблі Каховської ГЕС. Як повідомляє Оперативне командування "Південь", човни, навіть будівельні конструкції стрімкою течією несе річкою Дніпро і частково винесло в Чорне море.

"Потоками також позривало мінно-вибухові загородження, які окупанти облаштовували на лівому березі. Наразі велика кількість мін дрейфує у воді за течією", - ідеться у повідомленні.

***

17:41 У Миколаївській області евакуювали 467 жителів сіл, підтоплених через підрив росіянами Каховської ГЕС. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

«На Миколаївщині створено додатковий штаб, який цілодобово працює. Це Снігурівська та Горохівська громади. Наразі 274 будинки підтоплено, евакуйовано 467 людей з підтоплених через підрив Каховської ГЕС сіл. Є одна жертва», - сказав Кім.

***

17:30 Китай готовий направити в Україну гуманітарну допомогу постраждалим від затоплення, спричиненого підривом російськими військовими греблі Каховської ГЕС. Про це на брифінгу заявив речник Міністерства закордонних справ КНР Ван Веньбінь.

Ван зауважив, що Китай «серйозно стурбований» повідомленням про руйнування греблі і конструкцій Каховської ГЕС та його гуманітарними, економічними й екологічними наслідками.

***

16:59 «Укргідроенерго» звернулось до Європейського Суду з прав людини та проінформувало суд в межах справи за заявою № 47938/22 «Ukrgidroenergo, PAT v. Russia» про вчинений росією терористичний акт.

«З метою якнайшвидшого захисту порушених прав та інтересів компанія просить суд розглянути можливість визначити першочерговість розгляду відповідної справи у зв’язку з терористичними діями росії», – йдеться у повідомленні компанії.

***

16:50 У Херсонській області з підтоплених унаслідок підриву російськими загарбниками Каховської ГЕС територій евакуювали 2 154 людей, серед них 120 дітей. За попередніми даними ДСНС, всього підтоплено 28 населених пунктів та 3 329 будинків на правому березі річки Дніпро.

Відео: Телеграм-канал Херсонської ОВА

***

16:48 У воді Південного Бугу та Інгульця на Миколаївщині наразі немає значних перевищень гранично допустимої концентрації шкідливих речовин. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

"Щодо якості води р. Південний Буг та в р. Інгулець внаслідок затоплення дніпровською водою. Згідно з дослідженнями, проведеними в пробах, відібраних в р. Південний Буг 7 червня та в р. Інгулець 8 червня, значних відхилень та перевищень гранично допустимої концентрації речовин не спостерігається", - написав Кім.

***

16:38 В окупованих Олешках на Херсонщині, що потерпають від затоплення через підрив військовими РФ Каховської ГЕС, у місцеву лікарню надходять тіла потонулих мешканців. Про це повідомив у розмові з кореспондентом Укрінформу Олешківський міський голова Євген Рищук.

Також він зазначив, що наразі йому не відомо, чи є постраждалі люди у результаті сьогоднішнього ворожого обстрілу школи, де знайшли прихисток люди, які тікають від затоплення.

***

15:52 У Хотині Чернівецької області місцеві зоозахисники прихистили 105 кошенят і цуценят, яких врятували із підтоплених районів Херсонщини. Про це кореспондентові Укрінформу розповіла керівниця місцевого притулку "Дім Милосердя" Юлія Попович.

"Позавчора до нас приїхало 105 тваринок із Херсонщини. Частина врятованих також поїхали далі, на Івано-Франківщину. Я одразу домовлялася з представниками організації UAnimals, що зможу прихистити лише кошенят і цуценят. Бо для великих тварин у нас немає багато місця. Тому і змогла забрати їх, зараз намагаюся прилаштувати тварин у добрі руки", - сказала Попович.

***

15:20 Гуманітарні місії ООН працювали на Херсонщині після деокупації і почали допомагати постраждалим від підриву Каховської ГЕС із першого дня.

«З 6 червня, коли сталося знищення (Каховської ГЕС), у нас там вже були операції, тому ми з першого дня почали надавати постраждалим від цієї нової катастрофи підтримку», - заявив у коментарі Укрінформу речник Управління ООН з координації гуманітарних справ (УКГП) Савіано Абреу.

***

15:16 Чорноморська організація економічного співробітництва вперше від початку повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну офіційно відреагувала на ситуацію, висловивши занепокоєння наслідками підриву Каховської ГЕС.

“В ОЧЕС завжди розказують про те, що вони поза політикою, виключно економічна організація й це визначено статутними документами. Ми ж зі свого боку постійно наголошували, що за час повномасштабного вторгнення не було зроблено жодної заяви. Кілька разів зустрічався з генеральним секретарем, також із сербським головуванням. І після терористичного акту Росії на Каховській ГЕС звернувся знову, оскільки наслідки відчують всі країни Чорноморського регіону”, - повідомив у коментарі Укрінформу генеральний консул України в Стамбулі Роман Недільський.

***

15:15 Президент Володимир Зеленський приїхав у Миколаївську область і відвідав насосну станцію Управління каналів річки Інгулець, затоплену через руйнування Каховської ГЕС.

“Миколаївщина. Відвідали Головну насосну станцію Управління каналів річки Інгулець, затоплену через руйнування греблі Каховської ГЕС”, - зазначив Зеленський у Телеграмі.

***

15:07 Рівень води у водосховищі на території Національного природного парку «Кам’янська Січ» знизився на 4 м і продовжує падати. Подекуди вода відійшла майже на 160 м від берега, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

«Через підрив Каховської ГЕС рівень води водосховища на території Нацпарку «Кам’янська Січ» знизився на 4 метри та продовжує падати. Це може призвести до незворотної втрати цілих екосистем рослинного та тваринного світу», - наголосив міністр.

***

15:01 Україна може втратити мільйони тонн урожаю через знищення Каховської ГЕС, а для відновлення ґрунтів доведеться застосовувати спеціальні методи. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

"Декілька мільйонів тонн українського врожаю може бути втрачено через затоплення внаслідок знищення Каховської ГЕС. Землі, які затоплені, потребують повної агроекологічної оцінки стану ґрунтів, але після того, як зійде вода. У більшості випадків потрібно буде застосовувати спеціальні методи відновлення ґрунтів", - сказав Висоцький.

***

14:50 На території двох громад Баштанського району Миколаївської області рівень води піднявся майже на шість метрів, повідомила Миколаївська обласна прокуратура .

«У рамках досудового розслідування спеціалісти-криміналісти ВКЗ СУ ГУНП у Миколаївській області фіксують місця підтоплення на території Баштанського району, зокрема Горохівської та Снігурівської ОТГ. Станом на 11.30 08.06.2023 рівень підвищення води по вищевказаних ОТГ сягає 592 см, в річці Інгулець - 1250 см», - йдеться у повідомленні.

***

14:32 У Новокаховській громаді найскладніша ситуація через затоплення у селі Корсунка, у самій Новій Каховці затоплення відбулося до третьої вулиці, але вода вже почала відступати. Про це кореспондентові Укрінформу повідомив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

За його словами, під водою залишається паркова зона, зона рекреації. Крім того, є інформація, що у деяких багатоповерхових будівлях відкачують воду з підвалів – під’їхали кілька машин.

***

14:04 На Миколаївщині через підрив Каховської ГЕС піднімається рівень води, вже затоплено понад 3 000 гектарів території лісництв, повідомляє Південний лісовий офіс.

"Підтоплення дійшло ще в декілька лісництв Миколаївщини. Станом на 8.30 8 червня, в селі Василівка Очаківської громади на Кінбурні затопило перші дві вулиці. Місцеві мешканці передають, що в будинках - до 20 см води. Озера навколо сіл наповнюються. Відзначається стрімка швидкість прибування води", - йдеться у повідомленні.

***

14:00 Міністерство енергетики та «Укргідроенерго» опрацьовують оптимізовану модель роботи ГЕС Дніпровського каскаду для зменшення обсягів води та підтоплень.

«Українські ГЕС та ГАЕС минулої доби виробили на 30% більше електроенергії, ніж прогнозувалося. Наразі експертами Міненерго та Укргідроенерго опрацьовується оптимізована модель роботи ГЕС Дніпровського каскаду для зменшення обсягів води та, відповідно, підтоплень, які виникли внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС», – йдеться у повідомленні пресслужби Міненерго.

***

13:56 Польща, Австрія, Чехія, Німеччина, Швейцарія, Норвегія та Фінляндія надали гуманітарну допомогу на запит України до Механізму цивільного захисту ЄС після підриву Каховської ГЕС. Про це заявила директор Департаменту економічної дипломатії МЗС України, спецпредставниця з питань гуманітарної та санкційної політики Олександра Василенко на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

***

13:37 Уряд України працює над тим, щоб допомогти ООН і Червоному Хресту скоріше розгорнути місії у постраждалих від підриву Каховської ГЕС регіонах, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі Сніданку з 1+1.

«Ми пришвидшуємо (місії ООН). Ми вчора з ними працювали – я й інші колеги по уряду – сьогодні ми будемо працювати. Я думаю, що ми вийдемо на максимальне розгортання потужностей організацій структури ООН», - сказав міністр.

***

13:30 У селі Василівка Миколаївської області внаслідок затоплення, спричиненого підривом Каховської ГЕС, загинув 53-річний чоловік. Про це повідомивначальник поліції Миколаївської області Сергій Шайхет, передає Укрінформ.

***

13:24 Унаслідок підриву російськими військами греблі ГЕС із 6 червня рівень води у Каховському водосховищі упав на три метри. Водночас у ставках-охолоджувачах Запорізької атомної станції він залишається нормальним. Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

"Сьогодні на ранок рівень води становить 13,5 м, тоді як нормально - 16,5 м, на три метри вода пішла. Але в ставках на території ЗАЕС рівень залишається 16,6 м", - сказав він.

***

13:11 Рівень води поблизу острова Хортиця, що у Запоріжжі, знизився. Через це на території Хортицької заплави оголюються значні ділянки озер та більшості проток. Є загроза для екосистеми, повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу науковий співробітник сектору охорони природи Національного заповідника “Хортиця” Михайло Муленко.

"Для Хортицької заплави підрив Каховської ГЕС загрожує тим, що її (заплави) не буде. В найдраматичнішому сценарії - це буде замор риби, розкладання рослинності водної, висихання лісу. Це для екосистеми загроза", - сказав він.

***

13:00 ОБСЄ готова долучитися до подолання наслідків підриву дамби Каховської ГЕС.

"Відповідно до мандату Організації та завдяки особливим зусиллям Бюро Координатора економічної та екологічної діяльності, ОБСЄ у партнерстві з установами ООН та польовими операціями працює над подоланням наслідків та викликів війни в Україні для довкілля та безпеки. Нещодавнє руйнування дамби в Новій Каховці на Херсонщині створює додаткові виклики, різко збільшуючи загрози для засобів до існування та посилюючи економічні ризики для відповідного населення", - йдеться у повідомленні ОБСЄ.

***

12:52 Пік висоти підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС уже пройдений, заявив генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота в телемарафоні «Єдині новини».

«Сьогодні ми з проєктним інститутом розробляємо рішення щодо ліквідації наслідків і термінового будівництва перемички (перекриття) у верхній частині водойми, щоб можна було перекрити місце, де була підірвана станція. Це вимагатиме близько двох місяців. Зараз розроблюються проєктні рішення, визначається потреба в устаткуванні, машинах, механізмах, готуються матеріали, обраховується вартість та терміни», – сказав Сирота.

***

12:25 Президент Володимир Зеленський у межах робочої поїздки до Херсонської області відвідав пункт евакуації жителів, які постраждали від затоплення, спричиненого підривом конструкцій Каховської ГЕС. Пункт розгорнутий на базі одного з медичних закладів Херсона. Тут люди можуть пройти обстеження й отримати відповідне лікування, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Президента.

Відео: Офіційний канал Президента України

***

12:22  Через підрив дамби Каховської ГЕС спостерігається підняття рівня води у річці Інгулець, через це під загрозою затоплення опинилися населені пункти Калинівської громади Херсонської області.

***

11:36  У Мар’янському Зеленодольської громади Дніпропетровської області стався масовий мор риби.

"Все через стрімке обміління водосховища, яке спричинили росіяни, підірвавши Каховську ГЕС. На місце виїхали представники Держагенства меліорації та рибного господарства. Вони підрахували, що загинуло приблизно 855 кг біоресурсів. Це карасі, приблизно 28 тис. рибин. Таке фахівці бачили вперше", – сказав голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

***

11:34  Президент Володимир Зеленський у Херсоні відвідав переправу, на якій здійснюється евакуація населення з підтоплених внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС територій.

***

11:22  На правобережжі Херсонщини внаслідок викликаного підривом Каховської ГЕС затоплення пошкоджено 2629 будинків у 20 населених пунктах, найбільше - у Херсонському районі. Про це повідомляє у Телеграмі пресслужба Херсонської ОВА.

***

10:39  В окупованій і затопленій Олешківській громаді на Херсонщині гуманітарна катастрофа – потрібні вода, харчі, люди досі сидять на дахах, виникла проблема з тілами померлих, оскільки кладовище затоплене, а у морзі немає електропостачання. Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповіла керівниця Олешківської МВА Тетяна Гасаненко.

***

10:38  Внаслідок зниження рівня води у Каховському водосховищі судноплавство на Дніпрі нижче ДніпроГЕСу припиняється на невизначений час. Судна передислокують вище по Дніпру.

***

10:28  Рівень води в Каховському водосховищі за минулу добу, 7 червня, впав на метр і продовжує знижуватися. Про це повідомляє Укргідроенерго.

***

10:01  У Снігурівській громаді Миколаївської області внаслідок підриву Каховської ГЕС затоплено 11 населених пунктів, евакуювали майже 300 людей.

***

09:43  В акваторії Миколаєва внаслідок підриву Каховської ГЕС рівень води піднявся на 97 сантиметрів. Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич у Телеграмі.

***

09:37  У Нікопольському районі через критичне падіння рівня води в Каховському водосховищі зупинились два водоканали.

***

09:13  У Миколаївській області внаслідок підтоплень, спричинених підривом Каховської ГЕС, залило дорогу до зайнятої загарбниками Кінбурнської коси, відрізавши півострів від материка.

***

08:45  Унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС на Херсонщині, станом на ранок 8 червня, під водою опинилися 600 кв. км території, середній рівень підтоплення - 5,61 м. Про це повідомив у Телеграмі начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

"На шосту ранку небезпечні території покинули 1999 людей. Найбільше евакуювали з мікрорайону Корабел - 1495 людей", - зазначив керівник ОВА.

***

07:57  Безпілотники Армії дронів допомагають жителям Херсонської області, які постраждали внаслідок підріву росіянами Каховської ГЕС.

***

05:21 На Запорізькій АЕС тривають роботи з метою забезпечення максимальних запасів води для охолодження реакторів - на випадок, якщо вона перестане надходити з Каховського водосховища.

За оцінками гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, у разі наповнення всіх наявних резервуарів запасів води для охолодження реакторів ЗАЕС може вистачити на кілька місяців.

***

03:35 Російська окупаційна адміністрація не евакуює людей із затоплених Олешок на Херсонщині та не дозволяє нікому залишити місто самостійно.

"Щодо евакуації, ми не можемо там нічого зробити, тому що ми не є на місці, а російська окупаційна влада нічого не робить, щоб евакуювати людей", - розповів мер Олешок Євген Рищук. Ба більше, за його словами, росіяни не випускають людей, які хочуть залишити територію громади самостійно, до того ж просто немає чим вибиратися.

***

01:43 З Олешок вдалося вивезти жінку з дітьми, які рятувалися від води на даху будинку

З міста Олешки на тимчасово захопленій території Херсонщини працівникам Нацполіції України вдалося евакуювати жінку з двома дітьми, які благали про порятунок на даху підтопленого будинку, повідомляє Нацполіція.

***

8 ЧЕРВНЯ  00:46 Відповідальність за руйнування Каховської ГЕС лежить на Росії, вважає офіційний Вашингтон.

США продовжують оцінювати ситуацію з підривом Каховської ГЕС, однак уже на нинішньому етапі покладають відповідальність за руйнування на Росію, яка окупувала цю територію та контролювала греблю. З такою заявою виступила на брифінгу в Вашингтоні речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

***

23:53 ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста наразі не надали Україні жодної допомоги для подолання наслідків екологічної катастрофи, спричиненої підривом Росією Каховської дамби.

"Дуже б хотілося подякувати міжнародним організаціям, які надали допомогу Україні через спричинений Російською Федерацією вибух, який призвів до екологічного катастрофи – підірвана дамба Каховського водосховища. Але я сьогодні не можу подякувати міжнародним організаціям", - заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю німецькому виданню Bild.

***

23:49 Темпи підйому рівнів води в регіонах, затоплених після підриву росіянами Каховської ГЕС, сьогодні знизилися, проте підвищення все ще фіксуються.

За словами заступника голови ДСНС Володимира Демчука, наразі фіксується підвищення рівнів води від 1 до 6 см. З початку прориву греблі вода піднялася в районі Херсона на 5,5 метрів. Найскладніша ситуація у Корабельному районі міста, де на даний час підтоплено понад 1800 будинків. Загалом підтоплено 20 населених пунктів на правому березі Дніпра.

***

23:46 Усі винуватці руйнації греблі Каховської гідроелектростанції обов’язково будуть притягнуті до відповідальності.

“Канада солідарна з Україною та готова й надалі надавати допомогу українцям. Цивільні люди й критична інфраструктура - незаконні цілі війни, й ми упевнимося в тому, що відповідальні за цей акт й інші обурливі дії проти суверенітету України постануть перед правосуддям за свої злочини”, - сказала міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі.

***

23:44 Росіяни підірвали Каховську дамбу, щоб уповільнити процес звільнення Україною своєї території. 

"Вони (російська сторона – ред.) розуміють, що вони програють в цій битві, і це лише питання часу. І тому на цьому шляху вони такими кроками вони уповільнюють процес нашої деокупації", - прокоментував Президент України Володимир Зеленський підрив росіянами Каховської дамби в інтерв’ю німецькому виданню Bild.

***

23:28  Президент України запевнив, що всі жителі регіонів, які постраждали внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, будуть забезпечені питною водою.

"Окремо я хочу зазначити кілька речей, які важливі для всієї нашої країни, а особливо для людей у тих наших регіонах, які залежали від Каховського водосховища… Питною водою всіх забезпечимо. В усіх областях, районах, містах і селах, де це необхідно. Де зараз підвіз питної води, будуть зроблені всі необхідні системи постачання. Сталість постачання – це головний принцип", - заявив Володимир Зеленський у відеозверенні.

***

23:00 У Херсонській області внаслідок підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС постраждав весь видовий склад флори та фауни національного природного парку «Нижньодніпровський».

«Внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС нацпарку «Нижньодніпровський» завдано збитків на 46 550 000 000 гривень. Через затоплення постраждав весь видовий склад флори та фауни нацпарку. Деякі види можуть зникнути», - повідомляє «Каховська ГЕС | штаб info».

***

22:52 До порятунку людей на окупованій частині Херсонщини, які постраждали внаслідок підриву російськими агресорами Каховської ГЕС, мають негайно долучитися міжнародні організації, зокрема МКЧХ.

"Зараз потрібна чітка та швидка реакція світу на те, що відбувається. Навіть неможливо встановити достеменно, скільки людей на тимчасово окупованій території Херсонщини можуть загинути без порятунку, без питної води, без їжі, без медичної допомоги. Наші військові та спецслужби настільки, наскільки це можливо, попри обстріли рятують людей. Але потрібні масштабніші зусилля", - заявив Володимир Зеленський у відеозверненні.

***

22:40 Станом на 21:30 підтоплено 2629 будинків. Евакуйовано 1 995 осіб (з них 103 дитини).

Крім того, на території Миколаївської області є окремі локальні підтоплення в 16 населених пунктах Баштанського району: підтоплено 127 домогосподарств, з яких евакуйовано 284 особи (серед них 62 дитини), повідомили в Нацполіції.

***

22:24 Тимчасово окуповане росіянами місто Олешки на лівому березі Херсонщини внаслідок підриву окупантами ГЕС затоплене на 90%, а в тергромаді є населені пункти, повністю поглинуті водою.

"Вчора (6 червня), десь о першій годині дня, вже у нас було масове підтоплення населених пунктів. Сьогодні у нас є населені пункти, які затоплені на 100%, є населені пункти, які затоплені на 10%. А в тих, що знаходяться трохи далі від річки, зовсім нічого немає. Відтак Підстепне та Піщанівка затоплені десь на 50%, Козачі Лагері — 10%, зокрема прибережна берегова лінія й ті домівки, які там стоять. Олешки затоплені десь на 90%, можливо, трохи більше. Тобто в місті дуже мало сухої території", — розповів мер Олешок Євген Рищук.

***

22:23 Підірвана російськими військовими Каховська ГЕС відновленню не підлягає, на її місці доведеться будувати нову станцію.

"Після деокупації нам доведеться будувати нову станцію. Найперше, що потрібно зробити сьогодні — перегородити зруйновану дамбу і забезпечити водою населення, сільське господарство і промисловість. Уже сьогодні будуть перші проєктні рішення з цього питання", - заявив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

***

21:31  В адміністрації США оцінюють, що повінь внаслідок підриву греблі на Каховській ГЕС створює комплексні загрози, а також негайного переселення близько 20 тисяч людей.

«Зазначу, що 16 тисяч жителів постали перед прямим ризиком повені в результаті пошкодження та руйнування, причому близько 20 тисяч людей потребують переселення», - заявив під час брифінгу в Вашингтоні заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател.

***

21:19 У Телеграмі з’явився офіційний інформаційний канал «Каховська ГЕС | штаб info» щодо ліквідації наслідків підриву Каховської гідроелектростанції російськими загарбниками.

В офіційному Телеграм-каналі штабу можна знайти всю необхідну достовірну інформацію про ситуацію на Херсонщині, евакуаційні рейси, вказівки та повідомлення рятувальників і органів місцевої влади.

***

21:13  Світовий банк проведе швидку оцінку збитків та потреб, спричинених підривом Росією дамби Каховської ГЕС. Про це повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Світовий банк проведе швидку оцінку збитків та потреб, спричинених терактом Росії. Обговорили з Анною Б'єрде (віцепрезидентом Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії - ред.) наслідки руйнування дамби Каховської ГЕС. Вдячний Світовому банку за постійну підтримку України”, - зазначив Шмигаль.

***

21:04 Ситуація на Запорізькій АЕС контрольована, радіаційний фон стабільний. Про це заявив голова Запорізької ОВА Юрій Малашко і закликав не панікувати.

"Закликаю мешканців Запорізької області зберігати спокій та довіряти тільки перевіреній інформації. Ситуація на Запорізькій АЕС контрольована, радіаційний фон стабільний. Резервуари заповнені до нормального технічного рівня. Фахівцями розроблений перелік заходів і відповідні інструкції, як діяти персоналу ЗАЕС, аби гарантувати безпеку станції", - повідомив він.

***

21:01 На сьогодні відомо про трьох загиблих людей від повені у тимчасово окупованих Олешках на Херсонщині. "Є у нас уже один чоловік загиблий. В лікарню зараз привезли ще двох. Я думаю їх буде набагато більше. Багато людей прикутих до ліжка, були безногі, як безногі людина залізе на дах?", - повідомив міський голова Євген Рищук Суспільному.

***

20:48 У Херсонській області із затоплених територій вже вивезли понад 400 домашніх улюбленців. "Чотирилапа" евакуація триває. Волонтери зі всіх куточків України разом із представниками влади докладають усіх зусиль, аби врятувати тварин", - повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Відео: Телеграм-канал голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна

***

20:38 Є доказова база підриву дамби Каховської ГЕС окупантами і вона активно продовжує збиратись. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

«Є доказова база і вона активно продовжує зараз збиратись. Є маса прямих і непрямих свідчень того, що за цілеспрямованим знищенням дамби Каховської ГЕС, а мова йде про підрив, стоїть не просто РФ, а воєнно-політичне керівництво», - сказав Юсов.

***

20:06 Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з Президентом Франції Еммануелем Макроном обговорив ситуацію на Херсонщині та потреби України для ліквідації катастрофи.

”Провів ґрунтовну телефонну розмову з Президентом Франції Еммануелем Макроном. Дякую за можливість узяти участь у саміті Європейської політичної спільноти та за підтримку на Раді Безпеки ООН. Розповів про актуальну ситуацію на Херсонщині, екологічні та гуманітарні наслідки російського теракту. Передав нагальні потреби України для ліквідації катастрофи. Обговорили можливість задіяння міжнародних механізмів для розслідування її причин”, - зазначив Зеленський у Телеграмі.

***

20:03 У Запоріжжі, що також постраждало через підрив Каховської ГЕС, рівень води знижується на 5 см за годину. "Наразі фіксований спад води - 5 см за годину. В місті Запоріжжі вода буде, бо забор води знаходиться у верхньому б'єфі", - повідомив в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

***

19:54 На Херсонщині, де внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС підтоплені населені пункти, медична допомога надається в повному обсязі, у лікарнях двох областей сформовано запаси питної води.

“По Херсону у нас виділено щонайменше 455 ліжок для евакуації маломобільних, і на сьогодні цієї кількості достатньо, щоб евакуювати тих людей, які підлягають евакуації. Меддопомога надається в повному обсязі за рахунок тих лікарень, які функціонують в області”, - повідомив заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

***

19:42 Через зниження рівня води водно-болотні угіддя національного природного парку “Великий Луг”, розташованого у Запорізькій області, можуть обміліти. Про це повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

***

19:40 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль від імені уряду закликав міжнародні гуманітарні організації взяти на себе питання евакуації людей з окупованих росіянами територій Херсонщини, які потерпають від катастрофи, спричиненої підривом росіянами дамби Каховської ГЕС.

Зокрема, Шмигаль звернувся до керівництва ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних організацій щодо підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС.

Відео: Телеграм-канал Премʼєр-міністра України

***

19:36 Підтоплення на півдні країни несе ризики спалахів вірусного гепатиту, кишкових інфекцій та ботулізму.

"Стосовно прогнозів. Підтоплення є суттєвим фактором ризику розвитку спалахів інфекцій, які пов'язані з питною водою. Насамперед, це таке захворювання, як вірусний гепатит, і, на жаль, воно з'являється найперше під час таких випадків. Друге, це поширення гострих кишкових інфекцій, які пов'язані з тим, яким чином застосовуються чи використовуються продукти харчування, чи є можливість ці продукти вимити або адекватно їх приготувати. І гострі кишкові інфекції також пов'язані з можливістю доступу до безпечної та якісної питної води. Тому ми не виключаємо, що ситуація по гострих кишкових інфекціях також може бути погіршена", - заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

***

19:28 Велика вода через підрив Каховської ГЕС добралася до Миколаєва – підтоплено пляжі, човникові бази, зупинки громадського транспорту, яхт-клуб та ресторани на березі Дніпро-Бузького лиману. «Станом на 18 годину 7 червня рівень води в акваторії міста загалом піднявся на 82 см», - повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

Фото: Олександр Сєнкевич, Телеграм

19:07 На річці Дніпро нижче Каховської ГЕС після її підриву сповільнюватиметься підвищення рівнів води з утриманням значного затоплення прируслових територій та деяких населених пунктів на Херсонщині.

«7-8 червня на р. Дніпро нижче Каховської ГЕС внаслідок її підриву відбуватиметься сповільнення підвищення рівнів води з утриманням значного затоплення прируслових територій та частин населених пунктів (житлові, господарські та промислові об’єкти): м. Херсон, у Каховському, Херсонському, Бериславському та Скадовському районах Херсонської області (ІІІ рівень небезпеки – червоний)», – повідомили у пресслужбі ДСНС.

***

18:44 На посту міста Херсон рівень води вже сягнув відмітки 5 метрів 51 сантиметр. «Якщо говорити станом на зараз, то у нас із моменту аварії фактично на посту міста Херсон вода піднялася на 5 метрів 51 сантиметр. І тут ще йде раптове зниження води саме на Нікопольському посту - це 2 метри 83 сантиметри», -повідомив у телемарафоні «Єдині новини» пресофіцер Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий.

***

18:37 Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) разом із партнерами впродовж перших годин після підриву Каховської ГЕС розгорнули допомогу для українських мешканців, постраждалих від наслідків цієї катастрофи. Про це поінформувала адміністраторка USAID Саманта Пауер.

***

18:33 Україна готова швидко реагувати у випадку виникнення спалахів холери, заявив заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. За його словами, ризики спалахів холери мають Одеська, Миколаївська, Херсонська області та АРК Крим.

"З 1 червня був розпочатий посилений інфекційний нагляд, тому ми не виключаємо, що серед інфекційних захворювань, які можуть бути після спаду води, можуть виникати точково випадки холери. Ризики є, ризики ми не виключаємо, але з нашого боку забезпечено, щоб таких випадків не сталося, щоб вони були контрольовані", - сказав Кузін.

***

18:31 Через стрімке падіння рівня води в Каховському водосховищі вже завтра в Нікопольському районі Дніпропетровщини може припинитися централізоване водопостачання.

"Ми маємо стрімке падіння води, ми маємо загрозу зупинки водоканалів, тобто загрозу зникнення централізованого водопостачання", - заявив начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

***

18:22 На Миколаївщині внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС затоплено три мости та частину свердловин питної води у Снігурівській громаді.

«Мостовий перехід біля села Василівка, що сполучав Снігурівку з Василівським, Павлівським та Тамаринським старостинськими округами, повністю затоплений, відповідно, рух по ньому зупинено», - повідомив голова Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта.

***

18:04 У Херсонській області, станом на 17:00, евакуйовано 1894 особи, з яких із мікрорайону «Корабел» - 1431. За даними Міністерства внутрішніх справ, на Херсонщині, станом на 17:00, евакуйовано 1 894 громадян: мікрорайон «Корабел» – 1 431, Корабельний район, м. Херсон – 179, Дніпровський район, м. Херсон – 27, Суворовський район, м. Херсон – 10, с. Тягинка – 41, с. Бургунка – 10, с. Микільське – 10, смт Козацьке – 4, с. Садове – 72, с. Понятівка – 4, с. Львове – 3, смт Білозерка – 19, с. Інгулець – 75, с. Ясна Поляна – 4, с. Дар’ївка – 5.

Відео: Телеграм-канал Національної поліції України

***

17:48 На Херсонщині для порятунку громад та людей, що потерпають від затоплення, потрібні дрони, човни, техніка для перекачування стічних вод, потрібна питна вода та пальне; щодо збору коштів, то влада просить бути обачними, щоб не натрапити на шахраїв.

«Для порятунку людей, їх домівок маємо гостру необхідність у наступному: найголовніше – це питна вода. Для евакуації на суші та воді: автобуси (20-30 місць), моторні та надувні човни, катери, малі судна, акваланги, гідрокостюми, все, що підтримує на воді потерпілих – рятувальні жилети, рятувальні круги, нагрудники та інше», - повідомив у відеозверненні начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

***

17:44 В Олешківській громаді, на загарбаній росіянами території Херсонщини, люди рятують один одного, окупаційна влада населенню не допомагає. Про це кореспондентові Укрінформу телефоном на умовах анонімності розповіла мешканка громади, яка сама змушена була покинути домівку через затоплення.

«На дахах багато людей, багато потопилися… Дідусі, бабусі, лежачі, хто не міг, не встиг піднятися, самі розумієте… Під’їжджають човнами, когось встигають забирати», - каже жінка.

***

17:37 У Херсонській області внаслідок підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС затопило території національного природного парку "Нижньодніпровський". За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, станом на сьогодні рівень води біля островів піднявся на три метри. Відповідні показники фіксуються на площі понад 77 тисяч гектарів.

***

17:29 На Херсонщині контроль води для населення здійснюють 84 групи спостереження Центрів контролю та профілактики хвороб чотирьох областей. Відхилень від показників безпечності поки не зафіксовано. На території Запорізької та Дніпропетровської областей ведеться моніторинг радіаційного фону, повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

***

17:24 Штаб із ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС шукає шляхи для того, щоб евакуювати людей з лівого берега Херсонщини. Про це заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко у Херсоні, де працює штаб із ліквідації наслідків підриву ГЕС.

Відео: Телеграм-канал МВС України

***

17:08 На Херсонщині людей евакуює український винахід - всюдихід «Богун». «На відео - український винахід. Всюдихід «Богун». Ще недавно його тестували, а сьогодні він вже виконує надважливі завдання - евакуює людей», - йдеться у повідомленні Херсонська ОВА.

***

16:41 Найбільші пошкодження через підрив російськими загарбниками Каховської ГЕС загрожують електромережам. Про це директор аналітично-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко повідомив Українському Радіо

"Коли заливає підвали чи перші поверхи, то страждають несучі конструкції, стіни, підлога, меблі. Якщо йдеться не про хатину початку ХХ століття, то нічого з фундаментами не станеться. Можуть бути зовнішні пошкодження на стінах, можуть відійти шпалери, але якщо є цегляні стіни й бетонні фундаменти, то навряд чи станеться щось критичне. Комунікаціям є загроза, особливо електричним мережам", — зазначив він.

***

16:33 Варшава передала Києву 10 великих цистерн для води і 10 високопродуктивних насосів для відкачування води із затоплених районів унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС.

“Через драматичне становище цивільного населення після того, як Росія зруйнувала дамбу на річці Дніпро в Новій Каховці, ми з прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким ухвалили рішення передати Україні 10 цистерн для води місткістю 18 тис. літрів і 10 високопродуктивних насосів”, - повідомив міністр внутрішніх справ і адміністрації Польщі Маріуш Камінський.

***

15:55  Російські агресори на загарбаному ними лівобережжі Херсонщини евакуацію населення провалили, вони також можуть використати ситуацію з підривом ГЕС для того, щоб переселити людей з постраждалих населених пунктів просто на територію Росії.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

За його словами, російські військові не були долучені до евакуаційних процесів - їх не залучали для допомоги населенню. Як зазначив Соболевський, навпаки, військові РФ заважали працювати волонтерам. «Людям, які намагалися допомогти своїм сусідам, російські військові просто створювали перешкоди», - каже Соболевський.

***

15:42  Кримінальне провадження за фактом підриву Каховської ГЕС розслідують 10 слідчо-оперативних груп, які складаються зі співробітників Служби безпеки і Національної поліції.

Наразі правоохоронці проводять фіксацію місць підтоплення. Зокрема, проведено огляди п'ятьох місць подій за допомогою квадрокоптера – в зоні спостереження чотири об’єкти критичної інфраструктури у місті Херсоні. Вони пов’язані з водопостачанням та водовідведенням.

***

15:13  Російські військові свідомо підірвали Каховську ГЕС за вказівкою з Кремля, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

"Підрив дамби відбувся російськими терористами тієї вибухівкою, яка була закладена ще заздалегідь, у вересні-жовтні минулого року, скоріше за все, за вказівкою Москви, все це відбулося вчора. Команда на цей терористичний акт видавалася з Кремля, із кабінету Путіна. На інших рівнях такі вказівки не віддаються. Це не рівень батальйону, дивізії, це не рівень навіть ситуації, пов’язаної із Шойгу", – наголосив Данілов в ефірі проєкту Радіо Свобода.

***

15:08  Європейський Союз, у відповідь на запит від України, мобілізує допомогу для населення, що постраждало внаслідок руйнації російськими загарбниками греблі Каховської ГЕС та руйнівної повені, що спричинили такі дії.

«Руйнація греблі в Новій Каховці в Україні призвела до руйнівних гуманітарних та екологічних наслідків. В той час, як триває евакуація постраждалого населення, Україна запросила міжнародну допомогу від ЄС у формі обладнання та механізмів для зусиль з полегшення ситуації. У відповідь ЄС негайно спрямував допомогу через Механізм цивільного захисту ЄС, зокрема, завдяки першим пропозиціям, що надійшли від Німеччини, Австрії та Литви», - йдеться на сайті Єврокомісії.

***

14:57  У Херсонській області з затоплених територій відучора евакуювали 1700 осіб, водночас російські хакери атакували гарячу лінію, на яку люди звертаються по допомогу.

***

14:50 Медзаклади Херсонської області перебувають поза зоною підтоплення, загроза існує тільки для онкологічного центру. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини” заявив заступник міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Зараз медзаклади (Херсонської) області не підтоплені, ті пацієнти, які перебували в медзакладах, максимально наближених до підтоплених областей, були переміщені в інші. Працює щонайменше 25 бригад екстреної меддопомоги, бригади Червоного Хреста, і лікарні на рівні міста Херсона продовжують свою роботу", - поінформував Кузін.

***

14:36  Жителі окупованої Нової Каховки підтверджують інформацію, що росіяни заклали вибухівку перед тим, як підірвати дамбу, ніхто з місцевих не чув прильоту - глухий звук ішов з-під землі. Про це повідомляє у Телеграмі Каховська міська військова адміністрація.

***

13:32  Навіть в умовах гуманітарної евакуації російські окупаційні війська продовжують обстрілювати правобережжя Херсонщини.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

***

14:25 До поліції станом на сьогодні вже надійшло три звернення щодо зниклих безвісти громадян у зоні катастрофи на Херсощині. «Станом на ранок ми отримали три виклики на лінію 102 щодо осіб, які зникли за особливих обставин в Херсонській області», - повідомив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко.

***

12:58  Станом на 7 червня енергосистема працює стабільно, але через підрив Каховської ГЕС і повінь без світла залишаються 20 тис. споживачів, у Херсоні підтоплені 129 трансформаторних підстанцій, на Миколаївщині затоплені дві сонячні електростанції. Про це повідомляє Міністерство енергетики.

***

12:50  Президент Володимир Зеленський провів селекторну нараду, під час якої розглянули ситуацію з Каховською ГЕС, перевіркою бомбосховищ та забезпеченням ЗСУ.

"Ситуація з Каховською ГЕС – тема номер один на сьогоднішньому ранковому селекторі. Доповідав новопризначений керівник штабу з подолання наслідків міністр Клименко. Він уже на місці", - зазначив Президент у Телеграмі.

***

12:41  Підрив Каховської гідроелектростанції є російським терактом, який готувався довго. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. 

“Україна інформувала публічно, а також і партнерів іншими каналами про те, що готується мінування і можливий підрив. Це не спонтанний акт, це теракт, який готувався (росіянами - ред.) дуже довго", - підкреслив він.

***

12:29  У Бериславському районі на Херсонщині частково підтоплено сільське кладовище, затопило мости та будинки.

***

12:20  Станом на ранок 7 червня у Херсоні вже затоплені 17 свердловин, 6 насосних станцій каналізації, зруйновано два водозабори, ще одна насосна станція водопроводу – під загрозою затоплення. Про це повідомив директор міського комунального підприємства «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Херсон» Олексій Савченко.

***

12:17  Після підриву росіянами Каховської ГЕС вже евакуювали понад 1450 осіб. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» поінформував речник ДСНС Олександр Хорунжий.

«Зараз у нас евакуйовано понад 1450 осіб. У нас також розгорнуто роботу 9 евакуаційних пунктів, і наразі там ще перебувають люди та отримують психологічну допомогу – їм роздається вода, продукти», - сказав Хорунжий.

***

12:14  У Новій Каховці частина тварин із затопленого зоопарку «Казкова діброва» врятувалася – вони перебували не в зоопарку. Про це у Фейсбуці повідомляє зоопарк «Казкова діброва».

11:53  У населених пунктах загарбаної Голопристанської громади Херсонської області вода прибуває, її рівень подекуди сягає 3,5 метра. Про це повідомила начальниця Голопристанської МВА Світлана Лінник.

***

11:35  Вода оточила захоплене російськими військами місто Олешки на Херсонщині, люди рятуються на дахах, на допомогу їм ніхто не приходить. Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповіла керівник Олешківської МВА Тетяна Гасаненко.

«Вода взяла місто Олешки, можна сказати, в кільце», - сказала Гасаненко.

***

11:30  На тимчасово захопленій Росією території Херсонської області загарбники навіть не намагаються допомогти людям, які постраждали від підриву Каховської гідроелектростанції.

Про це написав у Телеграмі Президент Володимир Зеленський та опублікував фото із затопленої Херсонщини.

***

11:28  Агентство відновлення планує збудувати 3 ланки водогону довжиною 87 км, який буде здатний пропускати близько 300 тис. кубометрів води на добу з можливістю збільшення обсягу водопостачання до міст та сіл, де через підрив Каховської ГЕС виникли проблеми з водою.

***

11:06  Баланс доказів, аргументів та риторики вказує на те, що росіяни навмисно пошкодили дамбу Каховської ГЕС. Про це кажуть аналітики Інституту вивчення війни.

***

10:00  Нові супутникові знімки Херсонської області з'явилися у мережі за одну добу після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Зображення компанії Maxar Technologies показують масштаби затоплення довколишньої території.

***

09:40  Гребля Каховської ГЕС продовжує руйнуватися. Цей процес може спричинити додаткові повені протягом наступних кількох діб, вважають аналітики британської розвідки.

***

09:32  Ціна будівництва нової ГЕС замість Каховської може коштувати близько $1 млрд, оскільки мова йде не тільки про встановлення нових гідроагрегатів, а про відновлення цілісності величезної греблі, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

"Лише на відновлення дамби піде щонайменше п’ять років і кумулятивний ефект гуманітарних та екологічних наслідків підриву буде лише наростати", - прокоментувала перший віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

***

09:26  Рівень води у Херсоні внаслідок підриву Каховської ГЕС на ранок середи, 7 червня, становить 5 м 29 см. Про це повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини" керівник Херсонського обласного центру з гідрометеорології Юрій Кіряк.

“Станом на 8-му ранку гідрологічний рівень становить 5 м 29 см, тобто за останні 29 годин рівень води піднявся фактично на 5 метрів”, - сказав Кіряк. За його словами, фахівці заміряють рівень води що пів години.

***

09:05  Унаслідок продовження руйнування дамби Каховської ГЕС протягом 20 годин рівень води підніметься іще на метрПро це повідомив в ефірі телемарафону "Єдині новини" речник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

***

08:48  Рівень води у Каховському водосховищі за ніч впав ще на 0,5 м, а з моменту руйнування дамби ГЕС - на 2,5 м. Водоканал у Кривому Розі працює у штатному режимі, повідомив голова міської військової адміністрації Олександр Вілкул.

***

08:15 У Херсонській області співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій за минулу добу врятували 52 людини, зокрема двох дітей з підтоплених внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС територій. Про це ДСНС повідомляє у Телеграмі.

***

05:25  Біосферному заповіднику «Асканія-Нова» не загрожує підтоплення внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу сказав науковець, ексдиректор біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко. Водночас він указав на загрозу для Херсонщини, для всього пониззя Дніпра, де постраждають екосистеми.

***

03:03  Російські загарбники не організовують евакуацію цивільного населення тимчасово захоплених районів, які зазнали підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС, заявив на засіданні Ради Безпеки ООН постпред України при цій організації Сергій Кислиця.

***

02:14 Підривом Каховської ГЕС Російська Федерація вкотре підтвердила свою терористичну природу, тож настав час для запровадження міжнародною спільнотою нових нищівних санкцій проти агресора. Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

***

01:29 Скоївши теракт на Каховській ГЕС, Росія визнала, що захоплені території їй не належать, заявив на Радбезі ООН постійний представник України Сергій Кислиця.

***

01:12 Президент США Джо Байден висловив тверду готовність надати необхідну допомогу Україні після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

***

00:37 Підрив Каховської ГЕС і масштаби цієї катастрофи є трагічним результатом агресії Росії, яка в міжнародних домовленостях зобов’язалася не атакувати греблі та інші подібні об’єкти інфраструктури. З такою заявою виступив на засіданні Радбезу ООН заступник постійного представника США при цій організації Роберт Вуд,

***

00:19 Підірвавши Каховську ГЕС, російські окупанти скоїли найбільший злочин екоциду - і не лише за час цієї війни, а за десятки років. і у відповідь на цей терор потрібна негайна й максимальна реакція світу. Про це Володимир Зеленський сказав у відеозверненні.

***

7 ЧЕРВНЯ  00:10 Масштаби катастрофи, спричиненої підривом греблі Каховської ГЕС стануть зрозумілі найближчим днями, але вже очевидно, що вона матиме далекосяжні наслідки для багатьох тисяч людей. Про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявив заступник генсека цієї організації з гуманітарних питань Мартін Гріффітс.

***

22:28 Створена російськими терористами катастрофа на Каховській ГЕС не зупинить Україну.  Про це Володимир Зеленський заявив у відеозверненні.

Відео: Офіс Президента

***

22:25 Російський теракт із підриву дамби Каховської ГЕС не вплине на функціонування енергосистеми України. Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду. За його словами, Каховська ГЕС не залучена в енергогенерації.

***

22:11 Володимир Зеленський поінформував гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі про масштабні наслідки терористичного акту Росії, яка підірвала дамбу Каховської ГЕС. У ході розмови було досягнуто домовленості про візит гендиректора МАГАТЕ до України.

***

22:06 Після підриву Каховської ГЕС може виникнути необхідність обговорення з Конгресом виділення більших коштів у наступному масштабному пакеті допомоги Україні. Про це заявив під час брифінгу в Білому домі координатор Ради нацбезпеки США Джон Кірбі.

***

21:53 Підрив росіянами Каховської ГЕС не завадить українському контрнаступу, тож всі тимчасово окуповані території будуть звільнені, включно з Кримом. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов у ефірі телемарафону “Єдині новини”.

***

21:48 Усім евакуйованим з Херсонщини у зв’язку з підривом Каховської ГЕС буде виплачена грошова допомога у розмірі 2000 гривень на дорослого і 3000 гривень на дітей віком до 18 років та осіб з інвалідністю. Про це йшлося під час позачергового засідання Координаційного штабу з питань евакуації населення в умовах воєнного стану, на якому обговорили безпекову та гуманітарну ситуацію на Херсонщині, повідомляє пресслужба Мінреінтеграці.

***

21:19 Кабінет Міністрів швидко напрацював рішення у зв’язку з підривом росіянами Каховської ГЕС: 1,5 млрд грн виділено на будівництво двох нових магістральних водогонів та 846 млн грн - на забезпечення потреб регіонів у питній воді. Про це повідовим Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

***

21:05 Пік розливу води з Каховського водосховища очікується до ранку 7 червня, прогнозує гендиректор "Укргідроенерго" Ігорь Сирота. Далі, за його словами, відбудеться стабілізація рівня води. Через 4-5 днів вода почне спадати.

***

21:02 Кабінет Міністрів створив міжвідомчу робочу групу під керівництвом міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, яка відповідатиме за подолання наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС. Про це віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону «Єдині новини».

***

20:10 На супутникових знімках сервісу Planet Labs видно Каховську ГЕС із різницею у декілька днів до і після підриву росіянами. «На цих знімках (супутникового сузір’я – ред.) SkySat зображено воду, яка просочується через дамбу Нової Каховки на півдні України. Дамба розрізає українську річку Дніпро, стримуючи величезний резервуар води», - йдеться у повідомленні.

***

19:51 Президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача щодо ситуації на Каховській ГЕС. "Доповідь розвідки про ситуацію на Каховській ГЕС. Головний висновок – підрив був навмисним, але ворог діяв хаотично, допустивши затоплення власної техніки", - заявив Зеленський.

***

19:32 Катастрофа на Каховській ГЕС позначиться на рівні води на інших українських гідроелектростанціях, через що може виникнути дисбаланс в енергосистемі. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час екстреного засідання Міжнародної консультативної ради високого рівня у зв'язку з катастрофою на Каховській ГЕС. 

***

18:48 Наслідки підриву греблі Каховської ГЕС стануть зрозумілими приблизно за тиждень, заявив Президент Володимир Зеленський на пресконференції у Києві.

"Ми розуміємо, що будуть великі проблеми, і вони вже є. Тому ми готувались. Будуть великі проблеми з питною водою, навіть там, де не затоплено. В усьому регіоні, як Дніпропетровському, так і в Запорізькому, і в Херсонському. Наслідки трагедії будуть зрозумілі десь за тиждень. Коли піде вода, буде зрозуміло, що там залишилось і що буде далі", - сказав глава держави.

***

18:10 Ситуація з підривом дамби Каховської ГЕС і спуском води не позначиться на водопостачанні Черкас, повідомила пресслужба Черкаської міської ради з посиланням на КП "Черкасиводоканал".

***

17:34 Підрив Каховської ГЕС не становить загрози для гідроелектростанції в Кременчуці Полтавської області, заявляє Кременчуцька міська рада з посиланням на Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи.

***

17:29 Підрив Каховської ГЕС спричинив затоплення позицій російських військових підрозділів та може призвести до масштабного змиву російських мінних полів і їх детонації у хаотичному порядку, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

***

17:22 Підрив Каховської ГЕС спричинив підтоплення майже 55 тис. га лісу на Херсонщині, що призведе до масової загибелі диких тварин. Про це повідомив в.о. генерального директора ДП «Ліси України» Юрій Болоховець. За його словами, потоки води могли знести родючий пласт лісів і молоді насадження. Якщо вода стоятиме до 20 днів, це загрожує загибелі дерев, особливо віком до 10 років.

***

16:56 Понад 60 закладів освіти під загрозою через підрив Каховської ГЕС російським ворогом, повідомляє Міністерство освіти та науки. Ймовірно, затопить приблизно 27 дошкільних навчальних закладів, 15 шкіл, 6 закладів професійно-технічної та 15 закладів вищої освіти, 2 наукові установи НАН України.

***

15:44  У Херсонській області із зон підтоплення внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС евакуювали близько 1 тисячі 300 осіб, повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій. За попередньою інформацією, підтоплено 13 населених пунктів на правому березі Дніпра та понад 260 будинків.

Відео: телеграм-канал ДСНС України

***

15:35  Внаслідок підриву Каховської ГЕС під водою опинились 80 міст і сіл. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час онлайн-виступу на саміті «Бухарестської дев’ятки».

"На жаль, уже понад рік Росія контролює і цю дамбу, і всю Каховську гідроелектростанцію. І підірвати її якось ззовні, обстрілами фізично нереально. Вона була замінована. Замінована саме російськими окупантами. І підірвана ними. І це ще раз демонструє, із яким цинізмом Росія ставиться до людей, чию землю захопила, та що насправді Росія несе Європі та світу", - сказав глава держави.

***

15:22  Північнокримський канал внаслідок підриву російськими загарбниками Каховської ГЕС залишиться без води. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону «Єдині новини» сказав генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

***

15:17  Нова Каховка та інші міста нижче за течією Дніпра внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС швидко йдуть під воду, на площах, де вчора були люди і машини, плавають лебеді.

***

15:11  Постійна рада ОБСЄ у вівторок проведе спеціальне засідання щодо підриву Росією Каховської ГЕС. Про це Укрінформу повідомили у Постійному представництві України при міжнародних організаціях у Відні.

***

15:05  Президент Володимир Зеленський опублікував відеопідбірку кадрів про руйнування росіянами Каховської ГЕС та підтоплення населених пунктів.

"Це лише один день російської агресії. Це лише один російський теракт. Це лише один російський злочин війни. Тепер Росія винна в жорстокому екоциді. Будь-які коментарі зайві. Світ повинен відреагувати. Росія воює проти життя, проти природи, проти цивілізації. Росія повинна піти з української землі та понести повну відповідальність за свій терор", - підкреслив Президент.

***

14:44  Унаслідок підриву Каховської ГЕС було знищено і машинний зал, у якому знаходилося 450 тонн технічного мазуту, і з них 150 тонн уже опинилися у річці Дніпро. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» поінформував міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

***

14:38  Підрив греблі Каховської ГЕС є черговим жахливим свідченням варварської суті розв'язаної Росією війни проти України та новим витком ескалації. Про це заявив речник ЄС Пітер Стано на брифінгу у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це відбувається в контексті злочинної російської агресії проти України, під час якої Путін не вагається застосовувати як зброю холод, голод та енергетику, грає у небезпечну ядерну гру з атомними станціями в Україні. Це нова ескалація, яка демонструє всю жахливу та варварську суть російської агресії проти України», - наголосив речник.

***

14:20  Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що Україна не має жодного відношення до підриву Каховської ГЕС, а заяви Росії про нібито причетність до цього нашої держави назвав нісенітницями.

Він також заявив, що на сьогодні ситуація на Запорізькій АЕС складна, але контрольована. За словами Данілова, вже є заява керівника МАГАТЕ, “що він найближчим часом приїде для того, щоб з’ясовувати це питання”.

***

14:09  Співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій, Національної поліції та волонтери із зон підтоплення в Херсонській області евакуювали понад 650 людей, ще понад 420 евакуювалися самостійно.

***

14:03  Загарбники готувалися до евакуації за два дні до підриву Каховської ГЕС. Про це повідомив Телеграм-канал «Кримські партизани».

Оприлюднили документ на підтвердження цього повідомлення – доручення, датоване 4 червня від «глави» так званої Генічеської військово-цивільної адміністрації.

***

13:53  У зоні підтоплення внаслідок техногенної катастрофи на Каховській ГЕС, яку спричинила Російська Федерація, зростає небезпека від вибухонебезпечних предметів, що опинились під водою та можуть бути знесені потоками.

“Ситуація, що склалась в результаті техногенної катастрофи, вчиненої росією унаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, вивчається Державною спеціальною службою транспорту МО України. Попереджаємо місцеве населення у зоні підтоплення про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками”, - йдеться в повідомленні Міноборони.

***

13:43  Підрив Каховської ГЕС не впливає безпосередньо на функціонування Запорізької АЕС. Розроблений алгоритм заходів щодо роботи станції та персоналу на той випадок, якщо води Каховського водосховища буде недостатньо для підживлення ставка-охолоджувача. Про це повідомив Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін у телемарафоні «Єдині новини».

***

13:38  У Херсоні вже розгорнуто 4 евакуаційні пункти. Про це у Фейсбуці поінформував т.в.о. керівника Нацполіції України Іван Вигівський.

«Станом на 12:30 з зон підтоплення на Херсонщині 885 осіб евакуйовано, поліцейські разом із рятувальниками ДСНС проводять патрулювання та допомагають громадянам евакуюватись до безпечних місць. У Херсоні розгорнуті чотири евакуаційних пункти», - заявив він.

***

13:23  Російські загарбники планували підрив Каховської ГЕС давно, рівень води був максимально піднятий для створення великої хвилі й затоплення великої території. Про це зазначила радниця керівника Офісу Президента Дарія Зарівна у Телеграмі.

"Російська пропагандистська машина зараз розповідає, що це Україна підірвала Каховську ГЕС, щоб прискорити контрнаступ. Це класична брехня, оскільки підрив ГЕС планувався ворогом давно, рівень води був максимально піднятий для того, щоб створити велику хвилю та затопити велику територію, ускладнивши ситуацію саме для України", - підкреслила вона.

***

13:21  Рівень води у Каховському водосховищі знижується і впав майже на 1,5 метра, повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

"Рівень води у водосховищі знижується. Впав майже на 1,5 метра. До надзвичайної ситуації ми готувалися. Нікопольщина та Криворіжжя забезпечені спеціалізованою технікою для підвозу води і системами доочистки. Кривий Ріг має резерв водопостачання за рахунок максимального наповнення Південного та Карачунівського водосховищ", - написав він.

***

13:01  Підрив Каховської ГЕС свідчить про жорстокість російської війни в Україні. Про це під час відкриття саміту “Бухарестської дев’ятки” (B9) заявив генсек НАТО Єнс Стонтенберг, передає власний кореспондент Укрінформу. 

“Руйнування сьогодні Каховської ГЕС ставить під загрозу життя тисяч мирних жителів і завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу. Це обурливий акт, який ще раз демонструє жорстокість російської війни в Україні”,- підкреслив Столтенерг.

***

12:30 Україна вимагає скликання Ради Безпеки ООН і звернеться до Міжнародного суду щодо дій російських загарбників із підриву Каховської ГЕС.

На засіданні РНБО погодили комплекс міжнародних заходів, серед яких – скликання засідання Ради Безпеки ООН, звернення до міжнародних природоохоронних організацій, до Міжнародного кримінального суду, оскільки такі дії росіян містять явні ознаки порушення Женевської конвенції.

На засіданні доповідали міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота, перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький, президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Члени РНБО заслухали інформацію голови Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна, голови Запорізької ОВА Юрія Малашка, а також командувача ОСУВ «Одеса» Едуарда Москальова щодо актуальної ситуації. 

На засіданні повідомили також, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

                                                                ***

12:20 Через підрив Каховської ГЕС є ризики підтоплення Херсонської ТЕЦ

Через підрив Каховської ГЕС є ризики підтоплення енергетичних об’єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ. Як повідомляє Міненерго, у місті вже знеструмлено майже 12 тисяч споживачів (р-н «Острів»), можливі проблеми з водопостачанням.

                                                               ***

12:15 Жертв через підрив росіянами Каховської ГЕС наразі немає.

Прем'єр-мінстр Денис Шмигаль поінформував про це за результатами засідання Державної комісії ТЕБ та НС.

За його словами, нині стоїть завдання організувати евакуацію та розміщення людей на безпечних територіях.

"Перші потяги з Херсона відправляються о 13:00", – зауважив Шмигаль.

Він повідомив, що ситуація на Запорізькій АЕС наразі контрольована, та наголосив на важливості не допустити розвитку найгіршого сценарію.

Щодо питання забезпечення питною водою, Шмигаль зауважив, що вже напрацьовані пропозиції, є підготовлені проєктні рішення. 

                                                                  ***

12:10 Україна закликала світ засудити російський теракт на Каховській ГЕС.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту рішуче засудити російський теракт на Каховській ГЕС і наголосило, що Росія має відшкодувати всі наслідки свого злочину як для людей, так і для інфраструктури та довкілля.

                                                                    ***

11:54 Військове командування України завчасно передбачало можливі дії російської армії щодо підриву Каховської ГЕС та робило відповідні розрахунки. Тож, такі дії ворога не зашкодять наступу Сил оборони.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу повідомив командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

                                                                         ***

11:40 Підрив Каховської ГЕС не вплинув на стабільність роботи енергосистеми.

ПрАТ «Укргідроенерго» і НЕК «Укренерго» контролюють ситуацію та проводять оцінку ризиків.

Про це повідомляє пресслужба Укренерго у Телеграмі.

«Гідроелектростанція з перших днів агресії окупована і була замінована росіянами, з нею втрачено технологічний зв’язок, видача потужності на підконтрольну територію України з неї не здійснювалася», - йдеться у повідомленні. 

***

11:30 Майже вся Каховська ГЕС вже під водою

У Держприкордонслужбі оприлюднили відео, де можна побачити, що майже вся Каховська ГЕС опинилась під водою.

***

10:52  Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що шокований підривом греблі Каховської ГЕС, та підкреслив, що руйнація російськими загарбниками цивільної інфраструктури є воєнним злочином. Про це він написав у Твіттері.

«Шокований безпрецедентною атакою на греблю у Новій Каховці. Руйнація цивільної інфраструктури чітко кваліфікується як воєнний злочин, і ми притягнемо Росію та її помічників до відповідальності», - зазначив Шарль Мішель.

***

10:39  У Херсоні вже затоплені Гідропарк та Нафтогавань, в області - вісім сіл. Крім  того, існує загроза можливого підтоплення мікрорайону Корабел та району Річкового порту, також частково можливе підтоплення Антонівського та Садівського старостинських округів.

Як повідомляв начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін, станом на 7.30 повністю або частково затоплені такі населені пункти: Тягинка, Львове, Одрадокам'янка – це Бериславський район, Іванівка, Микільське, Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів у Херсоні – це Херсонського району.

На позачерговому засіданні Координаційного штабу з питань евакуації цивільного населення вирішують питання евакуації, розселення, забезпечення першочергових потреб евакуйованого населення з населених пунктів Херсонщини, інформує пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

“Через ворожу атаку по Каховській ГЕС безпекова ситуація в деяких населених пунктах Херсонщини набула критичного рівня. Місцева влада оголосила про евакуацію в населених пунктах Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове та частково в місті Херсон. Триває евакуація населення автобусами до Херсона, далі до Миколаєва і звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва й інших міст”, - ідеться в повідомленні.

Мешканців закликають зібрати найнеобхідніші речі та очікувати на евакуаційні автобуси.

З питань евакуації радять звертатися до органів місцевої влади або ж телефонувати за номером гарячої лінії кризового реагування Мінреінтеграції: 15-48.

10:38  Після підриву росіянами Каховської ГЕС станом на 10:00 відповідними групами було евакуйовано вже 742 людей. Про це у Фейсбуці поінформував міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

***

10:21  Ворог підірвав Каховську ГЕС, щоб ускладнити український наступ. Про це йдеться у повідомленні Головного управління розвідки Міноборони.

"Цей терористичний акт є ознакою паніки путінського режиму та намаганням ускладнити дії українських Сил безпеки та оборони. Він стане вагомим доказом на міжнародному трибуналі, який, безсумнівно, очікує на кожного причетного до здійснення воєнних злочинів на території України", – зазначили у ГУР.

У розвідці уточнили, що підрив стався 6 червня близько 2:30 ночі.

***

10:12  Ситуація з підривом російськими загарбниками дамби Каховської ГЕС і спуском води з Каховського водосховища жодним чином не позначиться на водопостачанні столиці. Про це у Телеграмі повідомляє Київська міська державна адміністрація.

***

09:53  Російські війська підірвали частину конструкції Каховської гідроелектростанції з метою тиску на Сили оборони та Україну загалом. Про це сказала керівник Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Вона висловила думку, що російські війська, не маючи сил чекати, звідки почнеться контрнаступ Сил оборони України, намагаються таким чином спровокувати «певну ситуацію». "А зрозумівши, що накоїли, зараз самі евакуюються", - додала Гуменюк.

***

09:43  За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид. Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

“Розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами екоциду та порушення законів і звичаїв війни”, - йдеться у повідомленні.

***

09:36  Безпосередньої загрози ядерній безпеці на Запорізькій атомній електростанції через підрив російськими загарбниками Каховської ГЕС немає. Про це Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) повідомило у Tвіттері.

У МАГАТЕ заявили, що поінформовані про повідомлення щодо пошкоджень на Каховській гідроелектростанції.

"Експерти агентства на Запорізькій атомній електростанції уважно стежать за ситуацією, безпосередньої загрози ядерній безпеці на станції немає", - зазначили в МАГАТЕ.

***

09:29  Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано і вона відновленню не підлягає, повідомляє пресслужба ПрАТ «Укргідроенерго».

«Вночі 6 червня російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає. Станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення», - йдеться в повідомленні.

***

09:25  Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав підрив Каховської ГЕС жахливим військовим злочином, що спричинив найбільшу технологічну катастрофу в Європі за десятиліття. Про це глава української дипломатії написав у Твіттері.

"Росія зруйнувала Каховську дамбу, спричинивши, напевно, найбільшу технологічну катастрофу в Європі за десятиліття та поставивши під загрозу життя тисяч мирних жителів. Це жахливий військовий злочин. Єдиний спосіб зупинити Росію, найбільшого терориста 21 століття,- це вигнати її з України", - заявив Кулеба.

Своєю чергою генеральний прокурор Андрій Костін зазначив, що Росія не зупиниться ні перед чим і підрив Каховської ГЕС є черговим доказом цього і міжнародним злочином.

***

09:18  У зоні лиха на правобережжі Херсонщини через підрив ворогом дамби Каховської ГЕС опинилися близько 16 тисяч людей. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомив начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«На теперішній час ми розуміємо, що близько 16 тисяч людей опинилися у критичній зоні на правому березі Дніпра», - зазначив Прокудін.

За його словами, ОВА, поліція, ДСНС о 5 ранку підняті по тривозі, зібрали комісію ТЕБ та НС, поставлені завдання, відбувається евакуація населення.

***

09:08  "Укрзалізниця" призначила перший евакуаційний поїзд із Херсона, щоб допомогти місцевій владі з евакуацією жителів та прилеглих сіл через підрив російськими загарбниками Каховської ГЕС.

"Перший евакуаційний поїзд відправиться з Херсона о 12:00. За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди", - йдеться в повідомленні Укрзалізниці у Телеграмі.

***

08:37  Підрив російськими військами Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для Запорізької атомної електростанції, проте ситуація контрольована. Про це НАЕК "Енергатом" повідомляє у Телеграмі.

Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС, ідеться в повідомленні.

Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатьно для потреб станції, підкреслили в Енергоатомі.

"Енергоатом моніторить ситуацію і слідкує за діями рашистів на ЗАЕС разом з іншими міжнародними організаціями, що присутні на станції, зокрема МАГАТЕ", - зазначили в компанії.

***

08:30  Президент України Володимир Зеленський наголошує, що підрив росіянами дамби Каховської ГЕС лише підтверджує, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі.

Про це він написав у Телеграмі та оприлюднив відео наслідків підриву дамби.

"Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде", - наголосив Президент.

"Ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну", - заявив він.

***

08:25  У Херсоні знеструмлений мікрорайон Корабел, з метою безпеки через кілька годин також відключать газопостачання, повідомила Херсонська МВА.

«Мікрорайон Корабел в Херсоні знеструмлено», - йдеться у повідомленні.

***

07:51  Підрозділи Національної поліції та Державної служби з надзвичайних ситуацій Херсонської області підняті за тривогою для оповіщення та евакуації населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро.

***

07:58  Підрив росіянами Каховської ГЕС загрожує Запорізькій АЕС. Про це зазначив у Телеграмі керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак. Як підкреслив він, росіяни відповідатимуть за можливе позбавлення питної води людей на півдні Херсонської області та в Криму, можливе знищення частини населених пунктів та біосфери.

***

07:45  Президент України Володимир Зеленський збирає екстрене засідання РНБО у зв’язку з підривом дамби Каховского водосховища. Про це повідомив секретар РНБОУ Олексій Данілов у Твіттері.

“Президент України Володимир Зеленський у зв’язку з підривом дамби Каховского водосховища прийняв рішення про проведення екстреного засідання РНБО Украіни”, - зазначив він.

***

07:33 Через підрив Каховської ГЕС у Каховському водосховищі стрімко падає вода. Про це в Телеграмі повідомляє начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

"Російські мразі знищили Каховську ГЕС та дамбу. Вода у Каховському водосховищі стрімко падає, близько 15 см за годину", - йдеться у дописі.

Він закликав людей зробити максимально можливий запас питної і технічної води.

***

06:53  На Херсонщині розпочали евакуацію населення із небезпечних місць, для яких є ризик затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. Про це повідомив у Телеграмі начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

"Розпочата евакуація мешканців небезпечних районів. Усі служби працюють. ДСНС, поліція, військові - всі поруч. Прошу зібрати документи та речі першої потреби та чекати автобусів евакуації", - йдеться у зверненні.

***

У Кривому Розі проводиться екстрена нарада щодо забезпечення міста водою після підриву російськими військами Каховської ГЕС. Про це голова міської військової адміністрації Олександр Вілкул повідомив у Телеграмі.

***

6 ЧЕРВНЯ 06:07  Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Про це повідомили в ОК "Південь". «Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується», зазначили у повідомленні.

Перше фото: libkos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-