Нікопольський район може залишитися без централізованого водопостачання

Нікопольський район може залишитися без централізованого водопостачання

Укрінформ
Через стрімке падіння рівня води в Каховському водосховищі внаслідок підриву ГЕС рашистами вже завтра в Нікопольському районі Дніпропетровщини може припинитися централізоване водопостачання.

Про це у відеокоментарі сказав начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко, передає Укрінформ.

"Ми маємо стрімке падіння води, ми маємо загрозу зупинки водоканалів, тобто загрозу зникнення централізованого водопостачання", - заявив він.

Євтушенко зазначив, що водопостачання району забезпечують три великих інфраструктурних об'єкти. Два з них при збереженні нинішніх темпів падіння води вже завтра втратять технічну можливість продовжувати свою роботу. При цьому найменше постраждає районний центр, оскільки Нікопольський водоканал завдяки конструктивним особливостям збереже можливість здійснювати забір води.

Водночас начальник РВА наголосив, що керівництво країни і місцева влада мають плани вирішення критичної ситуації, яка склалася, і працюють над цим. Заплановані урядом великі інфраструктурні рішення не вдасться втілити ні за день, ні за тиждень, тому зараз ідеться про залучення додаткових обсягів води до Нікопольського району. Зокрема, місцевих жителів закликали зробити запаси технічної води, поки є така можливість, і питної бутильованої. Адміністрація залучає українські і міжнародні фонди, які нададуть бутильовану воду вже протягом сьогоднішнього-завтрашнього днів, і громади розподілятимуть її серед населення.

Також, за його словами, з Укрзалізницею опрацьовується питання доставки води цистернами.

Євтушенко наголосив, що задача ускладнюється великою кількістю людей в районі: до повномасштабного вторгнення на Нікопольщині проживало близько 280 тис.людей, до яких наразі додалося близько 40 тис. переміщених осіб. Крім того, в теплу пору року зростає небезпека поширення кишкових інфекцій. Утім, влада усвідомлює ці виклики і працює над їх подоланням.

Читайте також: На Херсонщині моніторять стан питної води, на Запоріжжі та Дніпропетровщині - рівень радіації

Як повідомляв Укрінформ, вночі 6 червня російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС, що призвело до різкого скиду води з Каховського водосховища.

Через падіння рівня води у Каховському водосховищі без водопостачання залишиться значна частина Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей. Агентство відновлення планує збудувати 3 ланки водогону довжиною 87 км, який буде здатний пропускати близько 300 тис. кубометрів води на добу з можливістю збільшення обсягу водопостачання до міст та сіл, де через підрив Каховської ГЕС виникли проблеми з водою. Новозбудована інфраструктура забезпечуватиме якісною питною водою жителів Нікополя, Марганця, Кривого Рогу, Томаківки, Мар’янського і Покрова.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури виділить 1,5 мільярда гривень з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії для будівництва магістральних водопроводів на півдні України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-