Вода «взяла у кільце» захоплене місто Олешки на Херсонщині

Вода «взяла у кільце» захоплене місто Олешки на Херсонщині

Ексклюзив
Укрінформ
Вода оточила захоплене російськими військами місто Олешки на Херсонщині, люди рятуються на дахах, на допомогу їм ніхто не приходить.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповіла керівник Олешківської МВА Тетяна Гасаненко.

«Вода взяла місто Олешки, можна сказати, в кільце», - сказала Гасаненко.

За її інформацією, станом на ранок 7 червня у центрі міста частково затоплені вулиці Софіївська, Гвардійська, не затоплені - Польова, Миру, район АТБ, ДСНС, район Олімпійських будинків, райвідділ поліції. Однак дістатися й на сухі ділянки проблемно, бо навколо - вода.

Гасаненко підтвердила, що самопроголошена "влада" вивозила 6 червня лежачих хворих з лікарні. Частково тяжких хворих вивезли в Каланчак, Генічеськ, Скадовськ. Паліативних підняли на третій поверх, проте лікарня не затоплена.

Читайте також: У Херсоні рівень води сягає 5,2 метра

Зранку 7 червня вода затопила вулицю Лісну, куди напередодні люди переселялися, щоб врятуватися. Тепер же у місцевих пабліках запитують, як звідти виїхати, бо багато доріг затоплено.

«Вода знову почала підніматися. І це страхіття, бо люди вже на дахах, їх ніхто не рятує, ніхто не знімає. У них розряджаються телефони, зв’язку російського немає, світла немає», - наголосила Гасаненко.

За її словами, зараз важко говорити про повну картину того, що відбувається у місті. Люди, з якими вдається вийти на зв'язок, розповідають про те, що з ними відбувається, окремими реченнями. «Нам пишуть: вдалося встановити зв'язок - і вказують вулицю і конкретний будинок. Зараз такої картини, як учора, коли була комунікація, немає», - пояснила Гасаненко.

За її словами, люди на ніч переміщувалися на вулиці, куди вода не дійшла. За ніч надійшло понад 600 звернень із проханням про евакуацію з дахів та затоплених будинків. Окупаційна "влада" на допомогу їм не приходить.

Читайте також: Рівень Каховського водосховища за ніч упав на 0,5 метра

Гасаненко розповіла, що 6 червня в Олешках з'явилась інформація, що начебто евакуювати будуть лише тих, хто взяв російські паспорти, потім біля будівлі ДСНС представники окупантів кричали, щоб люди підходили для евакуації. «По-перше, туди незручно, всі не підійдуть... А, по-друге, вони ж не казали, куди будуть евакуювати, бо якщо в Росію, то люди не хотіли. Тому до них не пішли і фактично евакуації не було», - зазначає керівник Олешківської МВА.

Водночас почали спливати міни, якими російські військові замінували плавні, берег. Гасаненко розповіла історію 65-річної мешканки Олешок, яка повідомила, що сидить на другому поверсі будинку, навколо плавають міни, і попередила, щоб до неї ніхто не добирався, бо це небезпечно.

Щодо сіл, то село Праві Саги повністю затоплене. За оперативною інформацією, звідти всі виїхали, окрім 70-річного чоловіка.

Зранку знову почалося підняття рівня води в селах Праві Солонці (вода доходить до дахів), Козачі Лагері. Піщанівку почало затоплювати з боку берега і пойми. У Підстепне станом на вечір 6 червня зайшла вода з боку Олешок. Жителі крайніх будинків встигли евакуюватися, інші не змогли через комендантську годину.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС.

На Херсонщині триває евакуація населення.

6 червня мешканців Олешківської громади, які намагалися виїхати самостійно, загарбники не випускали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-