Підрив Каховської ГЕС свідчить про жорстокість російської війни в Україні - Столтенберг

Підрив Каховської ГЕС свідчить про жорстокість російської війни в Україні - Столтенберг

Укрінформ
Підрив Каховської ГЕС ставить під загрозу життя тисяч людей і є черговим свідченням жорстокості війни Росії проти України.

Про це під час відкриття саміту “Бухарестської дев’ятки” (B9) заявив генсек НАТО Єнс Стонтенберг, передає власний кореспондент Укрінформу. 

“Руйнування сьогодні Каховської ГЕС ставить під загрозу життя тисяч мирних жителів і завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу. Це обурливий акт, який ще раз демонструє жорстокість російської війни в Україні”,- підкреслив Столтенерг.

Читайте також: Контрнаступ ЗСУ буде вражаючим — ексдиректор ЦРУ

Він додав, що рішення, які союзники ухвалять на саміті НАТО в липні у Вільнюсі “будуть дуже значущими”.

Cтолтенберг підкреслив, що Альянс посилить підтримку України завдяки багаторічному пакету допомоги, аби сприяти переходу від радянської епохи до стандартів НАТО і наблизити Україну до Організації.

Він наголосив, що двері до НАТО залишаються відкритими, зауваживши, що Україна стане членом Альянсу, а Росія не матиме права вето на вступ нових країн до НАТО.

Читайте також: ООН оприлюднила твіт про російську мову і не згадала про Каховську ГЕС – МЗС

Генсек НАТО зазначив, що разом із США Альянс посилюватиме систему стримування та оборони. Він додав, що необхідно збільшувати чисельність військ високої готовності та посилювати систему управління та контролю НАТО.

Столтенберг також підкреслив, що країни НАТО повинні взяти на себе "тверді зобов’язання" щодо збільшення інвестицій в обороноздатність до рівня мінімум 2% від ВВП країн.

Він також підкреслив, що триває інтенсивна робота над тим, щоб у найближчому майбутньому Швеція приєдналася до Альянсу.

Читайте також: У Північнокримському каналі падає рівень води після підриву Каховської ГЕС - партизани

Як повідомлялося, у Братиславі у вівторок відбувається зустріч лідерів "Бухарестської дев’ятки" за участю генсека НАТО Столтенберга. Головні теми переговорів – підготовка до липневого саміту НАТО і допомога Україні у відбитті російської агресії.

Російські окупаційні війська вночі 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. ГЕС відновленню не підлягає. Триває евакуація людей із затоплених сіл.

Формат В9, або "Бухарестська дев’ятка", створений з ініціативи президентів Румунії та Польщі в листопаді 2015 року, охоплює країни східного флангу НАТО. Крім Польщі та Румунії, до В9 також належать Болгарія, Угорщина, Словаччина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-