Російські вояки лізли на дерева: мер Нової Каховки розповів, як затопило громаду

Російські вояки лізли на дерева: мер Нової Каховки розповів, як затопило громаду

Ексклюзив
Укрінформ
У Новокаховській громаді найскладніша ситуація через затоплення у селі Корсунка, у самій Новій Каховці затоплення відбулося до третьої вулиці, але вода вже почала відступати.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

«Затоплення відбулося у Новій Каховці до третьої вулиці, але сьогодні вода вже відходить, берег, на якому місто розташоване, більш-менш крутий», - сказав міський голова.

За його словами, під водою залишається паркова зона, зона рекреації.

Крім того, є інформація, що у деяких багатоповерхових будівлях відкачують воду з підвалів – під’їхали кілька машин.

Читайте також: Люди заблоковані в оселях, затопило кладовище: МВА заявляє про гуманітарну катастрофу в Олешках

Коваленко наголосив, що найтрагічніша ситуація у громаді - в селі Корсунка. Воно розташоване за 20 км від Нової Каховки вниз за течією Дніпра, і той берег набагато нижчий.

«Усі жителі Корсунки виїхали в чотири населені пункти громади – Нові Лагері, Піщане, Обривку, Маслівку... Наразі лише одного чоловіка похилого віку не можуть знайти, з’ясовують, де він може бути», - сказав очільник громади.

За його словами, місцеві мешканці самоорганізувалися. Зараз вони на човнах намагаються врятувати тварин.

Читайте також: Maxar показала нові супутникові знімки зруйнованої Каховської ГЕС

Коваленко наголосив, що мешканці з села виїжджали на власному транспорті, допомагали одне одному. В контексті евакуації загарбники «абсолютно нічого не робили», так само як і в Новій Каховці. «Єдине - вчора ввечері привезли тим людям, які виїхали і не встигли нічого з собою взяти, декілька ковдр, якісь продовольчі набори у село Піщане», - заявив він.

Голова громади зазначив, що у Корсунці «затоплена гімназія по другий поверх». За словами мешканців нижніх вулиць, вода почала прибувати о 5-ій ранку 6 червня, коли росіяни підірвали ГЕС. Люди розповідали, що чули в цей час крики російських військових – ті повидиралися на дерева і просили про допомогу.

Читайте також: На Миколаївщині внаслідок підтоплення загинув чоловік

«Між Корсункою і самим Дніпром все було заміноване, і вони (російські військові – ред.) там були. Корсунка закінчується від самого берега десь метрів за 500-600, то на цій відстані були військові російські», - пояснив голова ТГ.

Щодо інших населених пунктів громади він повідомив, що підтоплені вулиці біля самого берега Дніпра у Центральній Основі, Дніпрянах, але "це 40-50 см води".

Посадовець також зазначив, що окупанти не пропонували людям медичну допомогу. Зараз там для того, щоб здати аналіз крові, треба власним транспортом добиратися до лабораторії аж за 30 км від Нової Каховки, а з серйознішими проблемами треба їхати в Новотроїцьке або Генічеськ, і ще й обов’язково запитають, чи є російський паспорт. Щодо ліків, то у місті є аптечний пункт, але ціни там величезні.

Як повідомляв Укрінформ, в ніч проти 6 червня російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС.

На правобережжі Херсонщини розпочали евакуацію населення із небезпечних місць, для яких є ризик затоплення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-