Західні військові не сумніваються, що Каховська ГЕС була підірвана Росією - польський генерал

Західні військові не сумніваються, що Каховська ГЕС була підірвана Росією - польський генерал

Ексклюзив
Укрінформ
Західні військові не мають жодного сумніву у тому, що за підривом греблі Каховської ГЕС стоять саме росіяни.

На цьому в інтерв’ю власному кореспондентові Укрінформу наголосив відомий польський експерт, екскомандувач сухопутних військ Польщі, колишній заступник міністра національної оборони країни Вальдемар Скшипчак.

“Російська пропаганда і гроші російських олігархів, які все ще спонсорують ЗМІ на Заході, сіють ці сумніви (щодо відповідальності Росії чи України за підрив Каховської ГЕС – ред.). Але ніхто з військових не має сумніву, що це зробили росіяни”, - наголосив Скшипчак.

За його словами, у росіян для цього давно було все готове. Зокрема, вони ще торік розмістили там вибухівку, коли українська армія вела активну операцію на Херсонському напрямку.

“Вони чекали на відповідний момент, оскільки бояться українського контрнаступу. Російська армія перелякалася українських дій на Бахмутському і Харківському напрямках і на Запоріжжі, де українська армія атакує, хоча це ще не контрнаступ, а оперативне введення противника в оману”, - підкреслив експерт.

Читайте також: Будували так, щоб витримала ядерний удар: фахівець виключає саморуйнацію Каховської ГЕС

Скшипак наголосив, що політичним наслідком для Росії від підриву греблі Каховської ГЕС має бути “тотальна ізоляція Росії на міжнародній арені за спричинення гуманітарної катастрофи”.

На його переконання, має бути відповідна резолюція на рівні ООН, яка покладе на Росію відповідальність за це.

"Це нелюдський вчинок, але треба усвідомлювати, що вони завжди так діяли, навіть по відношенню до своїх громадян", - констатував експерт.

Натомість у військовому плані, як зазначив польський генерал, через підрив греблі складно буде переправлятися через Дніпро упродовж двох-трьох тижнів, адже має зменшитися потік води, мають висохнути береги.

“Росіяни перелякалися, оскільки думали, що українська армія перейшла у контрнаступ на кількох напрямках, відтак, підриваючи греблю, захищали свої позиції із заходу, аби через Дніпро не пішли українські сили. Це був їхній військовий крок, оскільки частину сил з півдня росіяни до цього перекинули на Запоріжжя, побоюючись, що саме там буде напрям головного удару української армії”,- наголосив екскомандувач сухопутних військ Польщі.

На переконання експерта, російська сторона від підриву греблі не отримала перевагу, а лише убезпечила ліве крило своїх військ, які перебувають в районі Запоріжжя. Він звернув увагу на побоювання росіян, що частина українських сил форсуватиме Дніпро і вдарить на угруповання, що дислокується в Запорізькій області, а також у напрямку Криму.

Читайте також: Україна звернулася до ЄСПЛ через російський теракт на Каховській ГЕС

“Але, на мою думку, росіяни прорахувалися, оскільки цей напрямок не розглядався українським командуванням як головний. Головний напрямок – в іншому місці, де є більше можливостей маневрувати і не треба форсувати Дніпро”,- підкреслив Скшипчак.

Він додав, що форсування Дніпра може бути надзвичайно складною справою.

“Той, хто форсував великі ріки, знає, наскільки це важко. Я форсував Одру, Варту, Віслу (ріки в Польщі - ред.) – це дуже складний організаційний процес. Крім того, із знімків видно, як багато мін росіяни встановили на протилежному боці Дніпра”, - констатував польський генерал.

Повну версію інтерв’ю читайте завтра на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-