Гуменюк: Ворог продовжує обстрілювати правобережжя Херсонщини попри евакуаційні заходи

Гуменюк: Ворог продовжує обстрілювати правобережжя Херсонщини попри евакуаційні заходи

Єдині новини
Укрінформ
Навіть в умовах гуманітарної евакуації російські окупаційні війська продовжують обстрілювати правобережжя Херсонщини.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

«Ситуація дійсно ускладнена. Ускладнена саме наслідками того терористичного акту, який влаштували росіяни. Але маємо зрозуміти, що навіть в цих умовах воєнна складова не припиняється і тривають обстріли. Ворог продовжує обстрілювати правий берег, продовжує тероризувати мирне населення навіть в умовах гуманітарної евакуації, і водночас продовжує розганяти інформаційну хвилю щодо того, що саме бойова робота Сил оборони не дозволяє евакуювати мешканців лівого берега. Зрозуміло, що цивілізований світ не сприймає таку інформацію, всі бачать і усвідомлюють, що по мирному населенню Сили оборони не працюють. Ми знаємо чітко, що там, де знаходяться мирні потерпілі від повені, цієї нашої вогневої роботи там немає», - зазначила Гуменюк.

Речниця також заявила, що, відстежуючи поведінку ворога на лівому березі, можна констатувати, що вони почали відтягувати свої підрозділи за декілька днів до теракту.

Гуменюк підтвердила, що Сили оборони були готові до такого сценарію окупантів, адже ще в жовтні минулого року Президент попереджав про мінування ворогом Каховської ГЕС.

«Один з елементів розвитку подій, спрямований саме на таку ситуацію, був відпрацьований, у тому числі в планах нашої роботи і підготовки. Ми усвідомлювали, що може бути така ситуація і говорили про те, що треба підготувати в тому числі й населення. Але все ж таки відбулося це досить раптово. Ми відчували, що ворог нервується, що ворог не знає, звідки вже чекати того контрнаступу і може вдатися до найбожевільніших кроків, як і сталося», - зазначила Гуменюк.

Читайте також: Сили оборони на Бахмутському напрямку за добу просунулися більш як на кілометр - Маляр

Також вона сказала, що звинувачення Сил оборони в підриві дамби - це класичний спосіб пропаганди росіян, тому вони робили акцент на цьому з самого початку.

Відповідаючи на питання щодо стану ворожого угруповання на тимчасово окупованих територіях, Гуменюк повідомила: «Вони відійшли на різну відстань, в залежності від розливу води - від 5 до 15 км повідтягували свої позиції, але тим не менше не припинили обстрілів правого берега і безпосередньо під час евакуації, і роботи груп поліцейських, рятувальників з місцевим населенням, гатили по тих районах Херсона, які позаливало».

Речниця водночас зауважила, що у ворога залишається можливість обстрілювати правобережжя Херсонщини, однак вода прибуває, і Сили оборони намагаються відсунути їх вогневим способом хоча б на 30 км, щоб унеможливити артилерійські обстріли.

Читайте також: Росіяни підірвали Каховську ГЕС з метою тиску на Сили оборони та Україну загалом – Гуменюк

«Наразі дуже ускладнилась їхня мінометна робота, і вони, відчуваючи це напередодні трагедії, дуже суттєво і сильно гатили саме мінометами. Зараз у них залишається у потужностях артилерія і РСЗВ, а також авіабомби. Ми спостерігаємо, що активність ворожої авіації час від часу проявляється», - повідомила Гуменюк.

За її словами, поки що бомбардувань не зафіксовано, однак речниця закликала мешканців Бериславщини бути обережними, евакуюватися від узбережжя та подбати про укриття.

«Скоріш за все, ворог повторить застосування керованих авіабомб», – застерегла Гуменюк.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. ГЕС відновленню не підлягає. Триває евакуація людей із затоплених територій. Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов повідомив, що підрив Каховської гідроелектростанції є російським терактом, який готувався довго.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-