Підрив Каховської ГЕС: Україна скликатиме Радбез ООН і звернеться до Міжнародного суду

Підрив Каховської ГЕС: Україна скликатиме Радбез ООН і звернеться до Міжнародного суду

Укрінформ
Україна вимагає скликання Ради Безпеки ООН та звернеться до міжнародних природоохоронних організацій і Міжнародного кримінального суду щодо дій російських загарбників із підриву Каховської ГЕС.

Про це повідомляє пресслужба глави держави за результатами засідання РНБО, передає Укрінформ.

"Учасники засідання погодили комплекс міжнародних заходів, серед яких – скликання засідання Ради Безпеки ООН, звернення до міжнародних природоохоронних організацій, до Міжнародного кримінального суду, оскільки такі дії росіян містять явні ознаки порушення Женевської конвенції", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Зеленський провів РНБО - погодили дії через руйнування росіянами Каховської ГЕС

За даними ОП, на засіданні доповідали міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота, перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький, президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Члени Ради нацбезпеки і оборони заслухали інформацію голови Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна, голови Запорізької ОВА Юрія Малашка, а також командувача ОСУВ «Одеса» Едуарда Москальова щодо актуальної ситуації. В Офісі глави держави зауважили, що жертв серед цивільного населення та військових не зафіксовано.

Членам РНБО розповіли, що близько 2:50 ворог здійснив внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС, негайно було поінформовано всі надзвичайні служби та військових.

Читайте також: Данілов після засідання РНБО: Жоден росіянин не зупинить звільнення України, час якого настав

На засіданні повідомили також, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

Зазначається, що український персонал Запорізької АЕС тримає ситуацію під контролем і має інструменти на випадок будь-якого розвитку подій.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська вночі 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. У зоні підтоплення близько 80 населених пунктів, триває евакуація населення. Президент Володимир Зеленський провів термінове засідання Ради національної безпеки і оборони України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-