Рівень води поблизу острова Хортиця знизився

Рівень води поблизу острова Хортиця знизився

Ексклюзив
Укрінформ
Рівень води поблизу острова Хортиця, що у Запоріжжі, знизився. Через це на території Хортицької заплави оголюються значні ділянки озер та більшості проток. Є загроза для екосистеми.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив науковий співробітник сектору охорони природи Національного заповідника “Хортиця” Михайло Муленко.

"Для Хортицької заплави підрив Каховської ГЕС загрожує тим, що її (заплави) не буде. В найдраматичнішому сценарії - це буде замор риби, розкладання рослинності водної, висихання лісу. Це для екосистеми загроза", - сказав він.

Читайте також: Через підрив дамби Каховської ГЕС піднімається рівень води в Інгульці

За словами Муленка, загальний рівень води в Каховському водосховищі знизився на 3,87 см від 20:00 години 5 червня.

На сторінці Національного заповідника Хортиця у Фейсбуці зазначається, що гідрологічний режим Дніпра в районі острова Хортиця з 1958 року регулювався технологічними процесами Каховської ГЕС. Оскільки греблю зруйновано, то рівень води знижується.

Темпи зниження рівня води менші за прогнозовані, і мають тенденцію до зменшення. В заплаві острова Хортиця був зафіксований рівень на пів метра нижчий за нормальний для цього періоду року, але не критичний. Фахівці заповідника говорять, що наразі складно прогнозувати подальший стан Хортицької заплави, оскільки не відомі характер та об'єми руйнування греблі Каховської ГЕС та, таким чином, найнижчий піковий рівень води.

Читайте також: Рівень води у Каховському водосховищі за добу впав на метр - Укргідроенерго

Як повідомляв Укрінформ, станом на 7 червня, у Запоріжжі, що також постраждало через підрив Каховської ГЕС, рівень води знижувався на 5 см за годину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-