У затоплених Олешках відсутній зв'язок, доля сотень людей невідома

У затоплених Олешках відсутній зв'язок, доля сотень людей невідома

Ексклюзив
Укрінформ
На загарбаній росіянами території Олешківської громади (Херсонська область) – гуманітарна катастрофа, росіяни імітують допомогу.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповіла керівниця Олешківської МВА Тетяна Гасаненко.

За її словами, окупаційна влада запустила кілька човнів, на які почали знімати з дахів людей.

«Це не багато (таких випадків – ред.), це не масово, бо люди і далі волають про допомогу. Запустили (росіяни – ред.) два човни і підбирають двох-трьох чоловік, довозять туди, де людям по груди, і випихають з човна: далі йди пішки. І люди виходять в сторону Житлоселища, де АТБ у нас, в сторону Аметиста. І вони пішки доходять туди, мокрі, босі», - каже Гасаненко.

Читайте також: Люди заблоковані в оселях, затопило кладовище: МВА заявляє про гуманітарну катастрофу в Олешках

Вона розповіла, що людям насправді допомагає саме місцеве населення на сухих ділянках. Люди самоорганізувалися - готують їжу для тих, кого знімають з дахів, хто втратив усе, у кого немає одягу, води, їжі. Хоча й ті, що готують їсти, самі нічого фактично не мають, але діляться.

«Там просто гуманітарна катастрофа», - каже Гасаненко.

За її словами, люди формують списки, щоб визначитися, хто пропав, хто врятувався, бо через відсутність зв’язку доля багатьох мешканців громади невідома, мертвих людей ніхто не витягує, хтось міг випадково врятуватися. Так само невідома доля близько двох сотень людей, яких напередодні автобусами вивезла окупаційна влада у бік Залізного Порту Невідомо навіть, чи це правильна цифра чи ні, бо жодного зв’язку з вивезеними немає.

Своєю чергою, як повідомив Олешківський міський голова Євген Рищук, вода потроху сходить, у населених пунктах громади ситуація різниться, але зв’язку практично немає. Він також зазначив, що на кількох човнах росіяни почали лише зараз знімати людей з дахів. Міський голова припускає, що у ворога принцип такий: спочатку дуже придушити, а потім трішки відпустити, щоб за це їм казали «дякую».

Читайте також: У лікарню затоплених Олешок привезли вісім тіл потонулих мешканців – мер

Як повідомляв Укрінформ, російські війська 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС.

В окупованій і затопленій Олешківській громаді на Херсонщині гуманітарна катастрофа – потрібні вода, харчі, люди досі сидять на дахах, виникла проблема з тілами померлих, оскільки кладовище затоплене, а у морзі немає електропостачання.

З окупованої РФ Голопристанської громади, що на Херсонщині, продовжують надходити повідомлення з проханням про допомогу та евакуацію, але кількість сигналів зменшується, оскільки телефони розряджаються.

За ніч вода на правобережжі Херсонщини упала на 20 сантиметрів, та все ж тримається на відмітці 5, 38 м, станом на ранок з області евакуювали майже 2,5 тисячі людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-