Підрив Каховської ГЕС призвів до затоплення російських позицій – Міноборони

Підрив Каховської ГЕС призвів до затоплення російських позицій – Міноборони

Укрінформ
Підрив Каховської ГЕС спричинив затоплення позицій російських військових підрозділів та може призвести до масштабного змиву російських мінних полів і їх детонації у хаотичному порядку.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

«Були затоплені позиції російських військових підрозділів, що може призвести до масштабного змиву російських мінних полів та їх детонації у хаотичному порядку», - зауважила Маляр.

Читайте також: Унаслідок підриву Каховської ГЕС підтоплені майже 55 тисяч гектарів лісу

За її словами, російська терористична армія вчинила черговий злочин, який здатний спричинити серйозну екологічну та гуманітарну катастрофу. Цілеспрямований підрив дамби був здійснений російськими окупантами, щоб призупинити процес деокупації Силами оборони України та змістити вектор уваги суспільства з подій, які відбуваються у Білгородській області. Натомість російські окупанти отримали протилежний ефект.

Також заступниця міністра зазначила, що наразі у критичному становищі перебувають мирні жителі тимчасово окупованих населених пунктів Херсонщини та Криму, оскільки знищення дамби позбавило їх прісної води.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: науковці зможуть зробити висновок про вплив на довкілля, коли спаде вода

Як повідомляв Укрінформ, російські війська 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС. Внаслідок підриву машинної зали зсередини станцію повністю зруйновано. Через підрив водосховища є ризики підтоплення енергетичних об’єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ. Розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення.

У спільній заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля та Єврокомісара з кризового менеджменту Янеза Ленарчича зазначається, що командири російських підрозділів та безпосередні виконавці руйнування дамби Каховської ГЕС, як і ті, хто винні у руйнуванні інших об’єктів цивільної інфраструктури в Україні, будуть притягнуті до відповідальності, відповідно до міжнародного права.

Фото: Maxar

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-