Данілов: Україна не має жодного відношення до підриву Каховської ГЕС

Данілов: Україна не має жодного відношення до підриву Каховської ГЕС

Єдині новини
Укрінформ
Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що Україна не має жодного відношення до підриву Каховської ГЕС, а заяви Росії про нібито причетність до цього нашої держави назвав нісенітницями.

Про це Данілов сказав у ефірі телемарафону “Єдині новини”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Вони (росіяни - ред.) захлинаються від злоби, що вони не можуть вирішити питання військовим шляхом. І тому зараз вигадують різні нісенітниці, які не мають ніякого підтвердження. По-перше, вона (Каховська ГЕС - ред.) була повністю під контролем ще з березня, на жаль, минулого року російських окупантів, російських терористів. Там не було жодного нашого військового або наших представників, тому про що волає ця людина (речник президента РФ Дмитро Пєсков - ред.), мені складно сказати. Але я вже звик, коли цей чоловік з вусами починає щось розповідати, якісь нісенітниці для того, щоб виправдати ту агресію, яку вони здійснюють по відношенню до нашої країни. Нам було відомо, що у вересні - жовтні минулого року було зроблено так звані закладки. І саме зараз вони вирішили їх використати для того, щоб запобігти нашому контрнаступу, про який зі зрозумілих причин на сьогодні каже увесь світ. Тільки єдине, про що ми можемо говорити - ми до цього не маємо ніякого відношення, що б там на Кремлі не розповідали”, - сказав Данілов.

Читайте також: Загарбники готувалися до евакуації за два дні до підриву Каховської ГЕС - партизани

Також він підтвердив, що винуватці підриву Каховської ГЕС - мотострілецька бригада 205-ї армії РФ.

“Звичайно, саме вони знаходилися й контролювали ситуацію до 2 годин 50 хвилин сьогоднішнього дня. В той час, коли вони зробили цей підрив, цей терористичний акт по відношенню до не тільки нашої країни, а до всесвіту”, - наголосив Данілов, відповідаючи на запитання, чи може він підтвердити інформацію, що винуватці катастрофи на Каховській ГЕС - мотострілецька бригада 205 -ї армії Російської Федерації. 

Данілов наголосив, що “наслідки цієї катастрофи будуть вкрай, вкрай складними”. 

“Справа в тому, що тут окрім питання, яке вони хочуть вирішити - завадити нашим Збройним Силам звільняти наші території, але я можу сказати точно - їм це не допоможе. Ми обов’язково звільнимо свою землю, тут ще й питання екологічне. Справа в тому, що 360 тонн того мастила, яке там є, ризики, ті, що можуть виникнути на Запорізькій атомній станції - саме це сьогодні зранку Президент України, голова Ради нацбезпеки і оборони нашої країни, проговорював з членами Радбезу, яку він доручив зібрати терміново і зранку таке засідання відбулося”, - поінформував Секретар РНБО.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС - це спроба знищити південь України «прісноводним цунамі»

У контексті можливих розрахунків російських загарбників щодо підриву Каховської ГЕС, Данілов зауважив, що вода - це найбільш "руйнівна сила, яка є на планеті”. 

“Ви можете приборкати вогонь, але ви ніколи не можете приборкати воду. І робити якісь розрахунки щодо води - це повне безглуздя, особливо коли росіяни в цій операції використовували саме вибухові пристрої. Це неможливі розрахунки, це ще раз каже про їх безглуздя, яке вони зараз чинять на території нашої країни”, - наголосив Секретар РНБО.

Як повідомлялося, вночі 6 червня російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС. На Херсонщині розпочали евакуацію населення з небезпечних місць, для яких є ризик затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид". 

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-