Що відбувається у Казахстані? Хроніка протестів

Що відбувається у Казахстані? Хроніка протестів

Оновлюється
Укрінформ
У Казахстані розпочалося виведення військ ОДКБ та техніки "миротворців", більшість із яких прибули з Росії. Кількість затриманих під час протестів, які охопили всю країну, наближається до 10 тисяч.

Вечірня інформація станом на 5 січня: аеропорт захоплений протестувальниками, Інтернет відключений, судячи з тональності другого звернення президента до нації, над Казахстаном нависла тінь громадянської війни.

Протестувальники вийшли на вулиці 3 січня через здорожчання автомобільного газу вдвічі – з 60 до 120 тенге за літр.

4 січня протести поширилися на значну територію країни, включно з обома столицями – політичною (Нур-Султан) і діловою та історичною (Алмати), почався штурм адміністративних будівель, а президент Касим-Жомарт Токаєв виступив із зверненням до народу, де пообіцяв ціни повернути (і повернув), але політичні зміни відкинув.

Уже в ніч на 5 січня президент відправив уряд у відставку із звинуваченням у тому, що саме діяльність уряду призвела до протестного вибуху. Втім, це не заспокоїло казахів: з самого ранку 5-го вони продовжили штурм акиматів (місцеві адміністрації - ред.), громадський транспорт не працює, аеропорт Алмати припинив приймати рейси, подекуди зброя сил правопорядку перейшла в руки повсталих, лунають постріли…

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-