Голова ОБСЄ запропонував Казахстану підтримку на шляху політичних реформ

Голова ОБСЄ запропонував Казахстану підтримку на шляху політичних реформ

Укрінформ
Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау закликав владу Казахстану дотримуватися зобов'язань, у тому числі у сфері прав людини.

Як передає Укрінформ із посиланням на ОБСЄ, про це Рау заявив під час телефонної розмови з в.о. віцепрем'єра - міністра закордонних справ Казахстану Мухтаром Тлеуберді.

"Міністр Рау висловив співчуття з приводу численних жертв насильства за останній тиждень і наголосив на необхідності дотримуватися зобов'язань ОБСЄ, у тому числі стосовно прав людини", - йдеться у повідомленні.

Чинний голова ОБСЄ закликав усі сторони діяти відповідально та стримано, а також утримуватися від дій, які можуть призвести до подальшої ескалації та насильства. Він запропонував допомогу та підтримку владі й народу Казахстану у продовженні політичних реформ з повним дотриманням зобов’язань, у тому числі через програмний офіс ОБСЄ в Нур-Султані.

Зазначається, що зі свого боку Мухтар Тлеуберді поінформував співрозмовника про поточну ситуацію у Казахстані, у т. ч. щодо місії ОДКБ. А також запевнив у намірі влади "поважати та виконувати всі міжнародні зобов’язання, у тому числі щодо прав та основних свобод людини".

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого подорожчання скрапленого газу почалися 2 січня на заході Казахстану. Вони переросли у масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, та було оголошено зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації Договору про колективну безпеку по допомогу в придушенні протестів. На всій території країни було запроваджено режим надзвичайного стану.

7 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

Міністерство внутрішніх справ Казахстану 9 січня заявило про затримання 7 939 осіб, які брали участь у протестах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-