У Казахстані затримали ексголову комітету нацбезпеки

У Казахстані затримали ексголову комітету нацбезпеки

Укрінформ
У Казахстані затримали колишнього голову комітету нацбезпеки, якого підозрюють у держзраді.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Комітет національної безпеки (КНБ) Казахстану.

"6 січня поточного року Комітет національної безпеки розпочав досудове розслідування за фактом державної зради, за статтею 175 частини 1 Кримінального кодексу Республіки Казахстан.

Цього ж дня за підозрою у скоєнні цього злочину затримано і поміщено в ізолятор тимчасового тримання колишнього Голову КНБ Масімова К.К. та інших осіб".

Зазначається також, що інша інформація "розголошенню не підлягає".

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 людей.

Заступниця міністра охорони здоров'я Ажар Ґініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив 7 січня, що в Алмати ситуація стабілізувалася, проте "терористи продовжують завдавати збитків державі та приватному майну", тому він наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

Фото: Turar Kazangapov, АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-