До Казахстану прибув військовий контингент ОДКБ

До Казахстану прибув військовий контингент ОДКБ

Відео
Укрінформ
Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) офіційно підтвердила прибуття військового контингенту росіян та їхніх союзників до Казахстану, де тривають сутички протестувальників та силовиків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті ОДКБ.

«Згідно з рішенням Ради колективної безпеки ОДКБ, прийнятим 6 січня 2022 р., до Республіки Казахстан на обмежений період для стабілізації та нормалізації становища направлені Колективні миротворчі сили ОДКБ. До їхнього складу увійшли підрозділи збройних сил РФ, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Республіки Таджикистан та Киргизької Республіки», - йдеться в заяві.

У заяві на сайті ОДКБ зазначається, що основними завданнями «Колективних миротворчих сил» стане охорона важливих державних та військових об’єктів, а також «сприяння правоохоронним силам Республіки Казахстан у стабілізації ситуації та її повернення у правове поле».

Окрім цього, у тексті заяви вказується, що Росія надала для операції свої підрозділи Повітряно-десантних військ. Про які саме підрозділи йдеться, не уточнюється, але зазначається, що наразі триває перекидання літаками російських ВПС «російської частини миротворчого контингенту», який вже приступив до виконання завдань.

Деякі ЗМІ та експерти вже порівняли це з ситуацією на Майдані у лютому 2014 року, коли російські спецпризначенці прибули до Києва на прохання Віктора Януковича та взяли участь у розстрілі протестувальників.

Відзначимо, що Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ, Ташкентський договір) – це військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан. Організація має цінність для Росії як інструмент реалізації російської зовнішньої політики та засіб відновлення впливу Росії на пострадянському просторі.

Як повідомляв Укрінформ, у найбільшому місті Казахстану, де тривають масові акції протесту, влада розпочала антитерористичну операцію.

Мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися в Казахстані 2 січня в Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході Казахстану). Вони переросли в масові протести, незважаючи на те, що уряд пішов у відставку, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Фото: пресслужба ОДКБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-