Правозахисники вимагають скасувати наказ про стрілянину без попередження у Казахстані

Правозахисники вимагають скасувати наказ про стрілянину без попередження у Казахстані

Укрінформ
Правозахисна організація Human Rights Watch назвала нелегітимним наказ вести вогонь на ураження без попередження, який віддав військовим президент Казахстану.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу HRW.

Влада має негайно скасувати цей наказ, оскільки він порушує міжнародно-правові зобов'язання Казахстану, а саме - вимогу поважати та захищати право на життя, випливає із заяви організації.

"Поліція та збройні сили повинні зробити все можливе для захисту людських життів та застосовувати силу, яка може призвести до смерті, лише у крайньому разі", - заявляють правозахисники.

За їхніми словами, відповідні органи мають забезпечити оперативне, незалежне та ретельне розслідування будь-яких повідомлень про насильство та вбивства.

"Казахстан переживає найжорстокішу кризу з моменту здобуття незалежності, і світ стежить за тим, чи уряд продемонструє готовність дотримуватися основних прав людини", - заявила Летта Тайлер, заступник директора з криз і конфліктів Human Rights Watch.

Як повідомляв Укрінформ, МВС Казахстану заявило, що під час зіткнень з протестувальниками загинуло 18 силовиків та ще 748 отримали поранення. 

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, у ніч на 6 січня розпочалася «антитерористична операція». 

Представник департаменту поліції Алмати Салтанат Азірбек заявила про ліквідацію "десятків учасників заворушень". 

За даними опозиційного політика Жасарала Куанішаліна, в Алмати загинуло щонайменше 30 осіб.

Заступник міністра охорони здоров'я Ажар Гініат повідомила, що більш як 1000 людей постраждали в результаті масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано. 

Мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися в Казахстані 2 січня в Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході Казахстану). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд пішов у відставку, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та його союзників у Казахстан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-