Назарбаєв сам вирішив залишити посаду голови Радбезу Казахстану - прессекретар

Назарбаєв сам вирішив залишити посаду голови Радбезу Казахстану - прессекретар

Укрінформ
Колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв сам ухвалив рішення передати посаду голови Ради безпеки країни Касим-Жомарту Токаєву, оскільки заворушення вимагали "оперативної" та "жорсткої" відповіді.

Про це заявив прессекретар Назарбаєва Айдос Укібай, передає Укрінформ із посиланням на BBC.

Зазначається, що досі це питання залишалося без пояснень. Токаєв 5 січня на тлі зростання протестів у країні лише заявив, що "відсьогодні я очолюю Раду безпеки Казахстану". Водночас ця посада була закріплена за Назарбаєвим довічно.

Токаєв не пояснював, чому колишній президент залишив посаду. Втім, Назарбаєв як перший президент країни, як і раніше, має статус лідера нації - "Елбаси".

Тим часом за участь у Казахстані вже затримано майже 6 тисяч протестувальників. Зокрема, ситуаційний центр МВС країни поінформував про затримання 5 969 осіб.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли у масові протести попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-