Євросоюз пропонує Казахстану допомогу у врегулюванні кризи - Боррель

Євросоюз пропонує Казахстану допомогу у врегулюванні кризи - Боррель

Укрінформ
Глава зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель у суботу заявив, що ЄС готовий допомогти Казахстану у врегулюванні кризи.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської служби зовнішніх дій, передає Укрінформ.

«Казахстан є важливим партнером для Європейського Союзу, з яким (укладена) чинна Угода про партнерство і співробітництво… Ми готові надати допомогу для мирного вирішення кризи. Зовнішня військова підтримка має поважати суверенітет та незалежність Казахстану, як і фундаментальні права його населення», - йдеться у документі.

Високий представник ЄС висловив глибокий жаль з приводу людських втрат та рішуче засудив широко поширені акти насильства. Він наголосив на важливості запобігти подальшій ескалації, уникнути будь-якого підбурювання до насильства, виявляти стриманість та не використовувати поточну напругу для досягнення інших цілей. Він наголосив, що ситуація в Казахстані є важливою для стабільності усього регіону.

«Ми закликаємо владу Казахстану дотримуватися власних зобов’язань у ці складні часи, включаючи повагу до прав людини та фундаментальних свобод своїх громадян, зокрема, до свободи зібрань, свободи висловлювань та преси», - наголошується у Декларації Високого представника ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 людей.

Заступниця міністра охорони здоров'я Ажар Ґініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив 7 січня, що в Алмати ситуація стабілізувалася, проте терористи продовжують завдавати збитків державі та приватному майну, тому він наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-