Токаєв оголосив, що війська ОДКБ почнуть виводити з Казахстану 13 січня

Токаєв оголосив, що війська ОДКБ почнуть виводити з Казахстану 13 січня

Укрінформ
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що виведення миротворчих сил ОДКБ з країни розпочинається в четвер, 13 січня.

Про це Токаєв заявив на засіданні оперативного штабу в Алмати в середу, повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт президента Казахстану.

«Завтра (13 січня – ред.) розпочинається організоване виведення миротворчого контингенту ОДКБ. У мене були переговори з керівниками відповідних держав... Місія оцінюється як дуже успішна», – зазначив Токаєв.

За словами акима Бакитжана Сагінтаєва, всі об'єкти теплопостачання, електропостачання, водопостачання та газопостачання Алмати працюють у штатному режимі. Відновлюють роботу об'єкти торгівлі, громадського харчування, ринки, АЗС та промислові підприємства, запущено громадський транспорт.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у вівторок Токаєв заявив про завершення військової місії країн Організації договору колективної безпеки в його країні. Він зазначив, що війська ОДКБ буде виведено протягом 10 днів.

Мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися в Казахстані 2 січня в Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, незважаючи на те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку по допомогу в придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинуло щонайменше 30 осіб.

Заступник міністра охорони здоров'я Ажар Гініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 госпіталізовано.

На всій території країни запроваджено режим надзвичайного стану.

7 січня президент Казахстану наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

9 січня Міністерство внутрішніх справ країни заявило про затримання 7 939 осіб під час протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-