Дипломати опрацьовують шляхи евакуації українців із Казахстану – МЗС

Дипломати опрацьовують шляхи евакуації українців із Казахстану – МЗС

Укрінформ
Українське посольство в Казахстані надає консульську допомогу співгромадянам, які через скасовані авіарейси не можуть залишити країну.

Про це Укрінформу повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

«Зараз найбільша кількість людей в Алмати – 116. Міжнародний аеропорт Алмати призупинив обслуговування цивільних літаків і використовується для військово-транспортної авіації держав-членів ОДКБ», - зазначив він.

Речник МЗС додав, що всі застряглі громадяни забезпечені тимчасовим житлом та продуктами харчування.

«Загроз їхньому життю чи безпеці немає. Посольство підтримує з усіма пасажирами постійний зв‘язок та інформуватиме їх про подальші кроки», - запевнив Ніколенко.

Він поінформував, що, за попередньою інформацією, 9 січня планується відновлення регулярних авіарейсів за маршрутом Нур-Сулатан - Київ.

За словами Ніколенка, МЗС України взаємодіє із урядами іноземних держав, громадяни яких також не можуть залишити територію Казахстану.

«Враховуючи триваючу силову операцію та складну безпекову ситуацію, зокрема в Алмати та Алматинській області, нині найбезпечнішим варіантом для українців є залишатися в місцях їхнього тимчасового проживання», - порадив речник МЗС.

Він також повідомив, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив дипломатам пропрацювати альтернативні шляхи виїзду наших громадян із Казахстану у разі істотних затримок відновлення регулярного авіасполучення.

«До цієї роботи долучилися усі українські посольства в регіоні. Водночас головною передумовою будь-яких подальших заходів є стабілізація безпекової ситуації», - зауважив Ніколенко.

За інформацією МЗС України, загиблих, постраждалих або затриманих українців під час масових заходів в Казахстані немає.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли у масові протести попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

За участь у заворушеннях затримали вже майже 6 тисяч людей. Загинули в Казахстані з початку протестів 164 людини, поінформували в МОЗ.

У неділю, 9 січня, влада Казахстану заявила, що в усіх регіонах країни ситуація стабілізувалася, уряд встановив контроль над оперативною обстановкою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-