Президент Казахстану ініціював проведення саміту ОДКБ

Президент Казахстану ініціював проведення саміту ОДКБ

Укрінформ
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ініціював проведення найближчим часом саміту Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) через масові протести.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті президента Казахстану.

Токаєв сказав це під час телефонної розмови з президентом РФ.

«Глава нашої держави запропонував провести найближчим часом саміт ОДКБ в онлайн-форматі. Терміни зустрічі будуть узгоджені дипломатичними каналами», - йдеться у повідомленні.

Водночас, на сайті Кремля зазначається, що пропозицію Токаєва підтримали прем'єр Вірменії Нікол Пашинян і та білоруський "лідер" Олександр Лукашенко.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

Військовий контингент країн-учасниць ОДКБ, направлений до Казахстану, очолив російський генерал Андрій Сердюков, який у 2014 році організовував військову операцію із захоплення АРК Крим.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 людей.

Заступниця міністра охорони здоров'я Ажар Ґініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив 7 січня, що в Алмати ситуація стабілізувалася, проте "терористи продовжують завдавати збитків державі та приватному майну", тому він наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-