У Казахстані силовики затримали вже понад п'ять тисяч людей

У Казахстані силовики затримали вже понад п'ять тисяч людей

Укрінформ
У Казахстані кількість затриманих за участь у протестах зросла до 5135 осіб: їх підозрюють у вбивствах, насильстві щодо представників влади та розбійних нападах.

Про це в неділю, 9 січня, повідомило республіканське МВС, передає Укрінформ із посиланням на телеканал "Хабар 24".

"По всьому Казахстану на цей момент затримано 5135 осіб", - йдеться в повідомленні.

Як заявив в ефірі телеканалу виконувач обов'язків голови МВС Єрлан Тургумбаєв, за фактами вбивств, насильства щодо представників влади, розбійних нападів, хуліганства та крадіжок розпочато 125 досудових розслідувань.

Напередодні у МВС Казахстану повідомлялося, що серед затриманих є іноземці.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 людей.

Заступниця міністра охорони здоров'я Ажар Ґініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив 7 січня, що в Алмати ситуація стабілізувалася, проте терористи продовжують завдавати збитків державі та приватному майну, тому він наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-