Штати мають сумніви щодо законності введення російських військ до Казахстану

Штати мають сумніви щодо законності введення російських військ до Казахстану

Укрінформ
Сполучені Штати ставлять під сумнів законність розгортання «миротворчих сил» контрольованої Росією Організації договору про колективну безпеку в Казахстані.

Як передає Укрінформ, про це заявила речниця Білого дому Джен Псакі журналістам у четвер.

«Ми уважно стежимо за повідомленнями про те, що Організація договору про колективну безпеку надіслала свої колективні миротворчі сили до Казахстану, - сказала вона. - У нас є питання стосовно характеру запиту (на їх введення, - ред.) і щодо того, законним було це запрошення чи ні. На цей момент ми не знаємо».

США стежитимуть за будь-якими порушеннями прав людини та будь-якими діями, які можуть закласти основу для захоплення казахстанських інституцій, додала вона.

Псакі нагадала, що держсекретар США Ентоні Блінкен провів у четвер телефонну розмову з міністром закордонних справ Казахстану Мухтаром Тілеуберді з приводу надзвичайного стану в Казахстані.

Як повідомляв Укрінформ, МВС Казахстану заявило, що під час зіткнень з протестувальниками загинуло 18 силовиків та ще 748 отримали поранення. 

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, у ніч на 6 січня розпочалася «антитерористична операція». 

Представник департаменту поліції Алмати Салтанат Азірбек заявила про ліквідацію "десятків учасників заворушень". 

За даними опозиційного політика Жасарала Куанішаліна, в Алмати загинуло щонайменше 30 осіб.

Заступник міністра охорони здоров'я Ажар Гініат повідомила, що більш як 1000 людей постраждали в результаті масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано. 

Мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися в Казахстані 2 січня в Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході Казахстану). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд пішов у відставку, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та його союзників у Казахстан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-