Казахського посла викликали до МЗС Киргизстану через затримання музиканта Рузахунова

Казахського посла викликали до МЗС Киргизстану через затримання музиканта Рузахунова

Укрінформ
Заступник міністра закордонних справ Киргизстану Азізбек Мадмаров 9 січня вручив послу Казахстану в республіці Рапілю Жошибаєву ноту щодо затримання в Алмати відомого киргизстанського джазового музиканта Вікрама Рузахунова. 

Як передає Укрінформ, при цьому Мадмаров закликав надати консулу Киргизстану доступ до Рузахунова та звільнити останнього "найближчим часом", повідомляє DW.

Зі свого боку, Жошибаєв запевнив, що "у складній ситуації компетентними органами Казахстану буде проведено ретельне розслідування із з'ясуванням усіх обставин і причин того, що сталося".

Крім того, перший заступник глави МЗС Киргизстану Нуран Ніязалієв після затримання Вікрама Рузахунова провів телефонні розмови з Рапілем Жошибаєвим і заступником міністра закордонних справ Казахстану Маратом Сиздиковим, "під час яких висловив надзвичайне занепокоєння киргизької сторони через ситуацію, пов'язану з цим громадянином".

Тим часом у департаменті консульської служби МЗС Киргизстану запевнили родичів музиканта, що міністерство "вживе всіх заходів" для його звільнення.

Раніше, 9 січня, ЗМІ Казахстану опублікували відео допиту одного із затриманих, який зізнавався, що брав участь у протестах за гроші. Родичі впізналися в чоловікові, який мав на обличчі сліди побоїв, киргизстанського музиканта Вікрама Рузахунова.

Того ж дня кілька десятків людей вийшли на мітинг до посольства Казахстану у Бішкеку. На акцію приїхав голова Держкомітету національної безпеки (ДКНБ) Киргизстану Камбичек Ташієв. Він пообіцяв, що влада в Бішкеку не мовчатиме, "коли киргизстанця неправдиво звинувачують", і повідомив, що у зв'язку із затриманням піаніста Киргизстан направив Казахстану ноту протесту.

З 2 січня в Казахстані не вщухають масові протести, які переростають у багатьох місцях у заворушення. Вони почалися через підвищення ціни на автогаз, але згодом набули й політичного характеру.

У ніч на 5 січня в Алмати відбулися жорсткі та масштабні зіткнення силовиків із протестувальниками. Після цих заворушень уряд Казахстану було відправлено у відставку, а президент країни Касим-Жомарт Токаєв увів у країні режим надзвичайного стану.

Токаєв 5 січня звернувся до лідерів країн-членів Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) з проханням "надати допомогу Казахстану у подоланні терористичної загрози". Від Росії до Казахстану в межах цього мандата було направлено підрозділи ПДВ.

Фото: телеграм-канал "ЧДТ"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-