Росія розпочала війну проти України

Росія розпочала війну проти України

Оновлюється
Укрінформ
Президент РФ Володимир Путін ухвалив рішення про проведення спеціальної військової операції із «захисту Донбасу». Державний кордон України піддався атаці в Луганській, Сумській, Харківській, Чернігівській та Житомирській областях. По всій Україні оголошений воєнний стан.

Про це повідомляє Укрінформ.

Російські окупаційні війська станом на 18.00 24 лютого здійснюють обстріли українських територій по всій лінії зіткнення. У районі Щастя українські захисники знищили 4 танки противника. В районі населеного пункту Піщевик спроба прориву російських окупаційних військ завершилася невдачею. Ворог відступив з втратами.

***

Оперативна інформація Генштабу: Російські окупаційні війська ведуть агресивні дії по всій лінії кордону України. На Сіверщині противник зупинений по річці Уж в районах Великі Осняки, Рівнопілля. 20 вертольотів КА-52 та Мі-8 Російської Федерації висадили десант на аеродромі Гостомель. Ведеться бій. Також війська противника зупинені в районах населених пунктів Грем’яч та Кролевець.

***

На Донеччині ЗСУ спрацювали на «відмінно», проблемна ситуація на півдні - Президент.

***

Президент України Володимир Зеленський закликав вставати до лав Збройних сил та територіальної оборони.

***

У Маріуполі російські військові обстріляли мікрорайон «Східний», який перший раз був обстріляний окупантами ще в січні 2015 року.

***

Російські війська здійснюють обстріли лікарень, що є прямим порушенням Женевської конвенції, заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

***

Президент Володимир Зеленський назвав намагання російських окупантів захопити Чорнобильську атомну електростанцію оголошенням війни всій Європі.

***

Війська РФ захопили Каховську ГЕС та переправи через Північно-Кримський канал, у Генічеському районі всі державні структури перейшли під контроль загарбників, повідомили у пресслужбі Херсонської ОДА.

***

Росія застосувала бойову авіацію проти прикордонників та бійців ЗСУ на острові Зміїний, одночасно продовжуючи обстріли з корабельних озброєнь - Держприкордонслужба.

***

Російські окупаційні війська взяли оперативну паузу і перегруповуються, водночас на півдні України точаться бої - ОП.

***

У Києві відсьогодні з 22:00 до 7:00 діятиме комендантська година.

***

Російські військові почали завдавати ударів не лише по українським військовим об’єктам, але і по цивільній інфраструктурі. Зокрема, у Вугледарі під обстріл реактивними залповими системами вогню потрапила лікарня. Крім того, градами атакують мікрорайони Маріуполя.

***

Президент Володимир Зеленський перебуває в Києві та продовжує працювати, також в столиці на робочих місцях - урядовці та народні депутати.

***

Декілька диверсійно-розвідувальних груп Російської Федерації хотіли вчинити терористичний акт на Чорнобильській атомній електростанції.

***

На Житомирщині внаслідок обстрілу села Радчиці в Овруцькій громаді зруйновані чотири будинки. Жителів наразі евакуюють.

***

На території Каховської ГЕС присутні невідомі особи без розпізнавальних знаків, а на греблі гідроелектростанції стоять танки - Мененерго.

***

У районі Глухова українські військовослужбовці застосували протитанкові ракетні комплекси Javelin та знешкодили колону техніки Російської Федерації.

***

Міністр оборони Олексій Резніков спростував російські фейки: У Міноборони та Генштабі ЗСУ всі на місцях і працюють.

***

Генічеський міський голова підтвердив, що у місті - війська РФ.

***

Окупаційні війська увійшли з боку території Білорусі до зони Чорнобильської АЕС.

***

Наразі фактично по всій території України ведуться тяжкі бої із загарбниками РФ, серед іншого, ведуться бої біля аеропорту «Гостомель» та біля міст Щастя та Суми. Про це інформує пресслужба МВС станом на 15:40.

***

Через вторгнення збройних формувань Російської Федерації на Донеччину дев'ять мирних мешканців поранені, ще сім загинули. Прокуратура почала досудове розслідування.

***

Острів Зміїний був атакований з російських кораблів. Про це інформує пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

***

У Києві влада оголосила повітряну загрозу, киян просять терміново прослідкувати в укриття.

***

Російські війська отримали контроль над трасою Київ-Москва від кордону щонайменше до Батурина на Чернігівщині. Про це йдеться у зверненні голови Сумської ОДА Дмитра Живицького.

***

Українські військові ведуть бій з російськими окупантами поблизу міста Суми, ворог наступає з боку Конотопа.

***

Від початку доби в Україні було зафіксовано 203 ворожі обстріли та 7 фактів незаконного перетину кордону. Про це повідомляє МВС.

***

Україна просить світ вплинути на РФ, аби дала вивезти із гарячих точок жінок і дітей. "Офіційно як сторона, звертаємось до міжнародних партнерів, до ОБСЄ, до усіх міжнародних майданчиків, щоб вплинули на Росію з тим, аби дати вивезти наших дітей. Ми розуміємо, що це війна. Ми знаємо, але діти та жінки мають мати можливість залишити населені пункти, які знаходяться під нищівним вогнем", - сказала віцепрем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук на брифінгу.

***

На Одещині загинули 18 осіб внаслідок російського авіаудару, завданого вранці 24 лютого по військовій частині. Про це повідомляє пресслужба Одеської облдержадміністрації на своїй сторінці в Фейсбуці.

***

НАТО завтра проведе віртуальний саміт для обговорення ситуації з безпеки, що склалася після нападу Росії на Україну, та проведе консультації за статтею 4 Вашингтонського договору за запитом великої групи країн на східному фланзі Альянсу.

***

Влада Російської Федерації не йде на переговори з українкою владою. Про це радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк сказав на брифінгу.

***

Москва висунула ультиматум: Росія готова вести переговори з керівництвом України про нейтральний статус країни та відмову від розміщення на її території озброєнь.

***

В Одеській області під час обстрілу військової частини ЗСУ дістали осколкові поранення 10 військовослужбовців, на Київщині впав військовий літак ЗСУ, є загиблі.

***

Російські окупаційні війська станом на 13:00 24 лютого завдали понад 30 ударів крилатими ракетами “Калібр”, РСЗО, авіацією та артилерією по об’єктам цивільної та військової інфраструктури України. Про це в Фейсбуці повідомляє пресслужба Генштабу ЗСУ.

***

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про затвердження указу про загальну мобілізацію.

***

У Київській області російська військова техніка пішла на прорив на КПВВ "Вільча".

***

Над Межигір'ям було збито російський вертоліт Ка-52. Про це в Телеграмі повідомив радник глави Міністерства внутрішніх справ України Антон Геращенко.

***

Російські збройні формування завдали ряд ударів залпового вогню системою «Смерч» по житлових масивах Маріуполя, по аеропорту, в результаті чого загинуло троє та поранено семеро мирних жителів. Про це на пресконференції заявив Маріупольський міський голова Вадим Бойченко.

***

В Житомирській області російська військова техніка пішла на прорив на КПВВ "Вільча", відділ прикордонслужби "Млачівка" обстріляли прикордонників "Градами". Про це повідомляє у Фейсбуці пресцентр Держприкордонслужби України.

***

Об’єднані сили збили сьомий російський військовий літак. Як передає Укрінформ, про це Сухопутні війська Зройних сил України повідомляють у Фейсбуці.

***

Біля сіл Бутове та Городище у Рівненській області біля сіл Бутове та Городище помічено передислокацію військової техніки на території Республіки Білорусь, у Ніжині під час бомбардування аеродрому ДСНС загинув поліцейський. Про це йдеться в оперативному повідомленні МВС України.

***

Кримський перешийок, зона ООС, Чернігівський та Харківський напрямки є найбільш небезпечними з погляду просування російських окупаційних військ. Про це повідомив позаштатний радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович.

***

Зараз може розпочатися хвиля наступних повітряних ударів по Україні, у тому числі по Києву. Про це заявив позаштатний радник голови Офісу Президента України Олексій Арестович під час брифінгу в ОП. «Зараз може бути хвиля наступних повітряних ударів по Україні, у тому числі по об’єктах у Києві», - зазначив він.

***

Важкі бої ведуться на Харківському напрямку та в районі проведення операції Об’єднаних сил, де противник поніс втрати в живій силі та техніці.

***

Служба безпеки України закликала українців зберігати спокій, чітко слідувати інструкціям військових і місцевої влади у своїх містах та не піддаватися паніці й дезінформації.

***

Президент Володимир Зеленський запевняє, що Збройні сили ведуть тяжкі бої, відбиваючи атаки, ворог зазнав серйозних втрат.

***

Війська Російської Федерації наразі розвивають наступ у двох напрямках - на Мелітополь і  Херсон.

***

Президент Володимир Зеленський закликав українців здавати кров для поранених захисників.

***

На Вінниччині унаслідок обстрілу та спричиненої ним пожежі на арсеналі поблизу м. Калинівка загинули двоє військових, ще 25 осіб поранені.

***

Держава видає зброю усім громадянам, які спроможні захищати Україну, заявив Президент Володимир Зеленський на брифінгу.

***

Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією, заявив Президент України Володимир Зеленський.

***

Об'єднані сили ЗСУ дають гідну відсіч збройним силам Російської Федерації та перебувають на своїх позиціях. Російські окупаційні війська зазнають втрат.

***

Заборони для населення на виїзд з Донеччини наразі немає, але краще залишатися у безпечному місці повідомив керівник Донецької військово-цивільної обласної адміністрації Павло Кириленко.

***

На Сумщині до лікарень Глухова і Шостки почали доправляти поранених українських бійців.

***

Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає зберігати спокій і запевняє, що допомагає оповіщати і допомагати в евакуації населення.

***

У Київській області в ніч на 24 лютого пошкоджено внаслідок ракетних обстрілів більше 10 об’єктів, більшість з яких – військові.

***

У Чугуєві Харківської області внаслідок ворожого обстрілу загинув неповнолітній хлопчик, триває ліквідація пожежі в житловому будинку.

***

У Миколаєві під час обстрілу Кульбакінського військового аеродрому поранено одну людину, а на прикордонному пункті пропуску піски у Харківській області зайшли збройні сили РФ.

***

«Укрзалізниця» повідомила про зміни в русі низки поїздів, а також тимчасово скасувала курсування потягів до Харкова.

***

У Бердянському районі, у селі Берда, в результаті обстрілів військової частини одна людина загинула, п'ятеро поранених.

***

Збройні сили України знищили на околицях Харкова чотири танки збройних сил Росії

***

На Львівщині ворожі війська атакували три військові частини - у Бродах, Новому Калинові та Кам’янці-Бузькій, зараз там працює ДСНС.

***

Перший удар російських нападників по Україні провалився, заявив позаштатний радник голови Офісу Президента Олексій Арестович, передає кореспондент Укрінформу.

***

Окупанти вимагають від військовослужбовців Ізмаїльського прикордонного загону на острові Зміїний здатися.

***

У Державній службі України із надзвичайних ситуацій оприлюднили алгоритм дій для громадян у випадку отримання сигналу «Увага всім».

***

«Укрзалізниця» планує евакуювати мешканців міст, які розташовані поряд з лінією розмежування.

***

Інформація щодо відключення мобільного звʼязку та інтернету не відповідає дійсності, повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації.

***

На Вінниччині оголосили евакуацію людей, які мешкають поблизу обстріляних ворогом військових складів поруч із містом Калинівка.

***

Поблизу Краматорська Збройні сили України знищили шостий російський літак, який порушив державний кордон України.

***

У Закарпатській області готуються приймати біженців, розгортають ліжкомісця та організовують харчування.

***

Банківська система України працює у звичайному режимі, є обмеження на зняття готівки.

***

В Уманському районі Черкаської області оголошена евакуація населення в радіусі військової частини - 30 км від Розсішок.

***

У Державній прикордонній службі України заявили, що внаслідок російського вторгнення загинуло вже троє прикордонників.

***

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко спростував інформацію російських ЗМІ щодо нібито знищення штабу операції Об'єднаних сил.

***

На Донеччині із мінометів та артилерії російські збройні формування обстріляли околиці Авдіївки та ще чотирьох селищ.

***

ОП: Збройні сили України чинять спротив окупанту, але втрати є. Президент постійно перебуває на зв'язку з лідерами країн-парнерів, нашу державу підтримують.

***

Мешканців Кривого Рогу евакуйовують після ракетних ударів по складах танкової бригади.

***

У Вінницькій ОДА підтвердили пошкодження трьох об'єктів військової інфраструктури на території області – у військових частинах поблизу м. Тульчина, с. Бохоники та м. Калинівки.

***

У будівлі Офісу Президента починає роботу постійно діючий пресцентр.

***

Міський голова Києва Віталій Кличко звернувся до киян та повідомив про рішення Оперативного штабу столиці у зв’язку зі вторгненням Росії та запровадженням воєнного стану в країні.

***

На Луганщині на рубежі Красна Талівка, Мілове, Городище зайшли колони російських танків.

***

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію негайно припинити військові дії проти України та підтвердив тверду підтримку України всіма союзниками по Альянсу.

***

Національна поліція видаватиме зброю ветеранам органів внутрішніх справ. Такий наказ голова Національної поліції України Ігор Клименко віддав керівникам Головних управлінь Нацполіції в областях.

***

По передмістю Харкова було завдано удару некерованими ракетами "Смерч", повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

***

Міністр оборони Олексій Резніков закликав українців, які вміють тримати зброю, стати до лав Сил територіальної оборони.

***

Один з об’єктів Державної прикордонної служби у Київській області був обстріляний, ймовірно з ракетного озброєння.

***

Президент Володимир Зеленський закликав світ накласти на президента Російської Федерації Володимира Путіна всі можливі санкції та врятувати Україну та весь демократичний світ.

***

У зв’язку з початком Росією військової операції проти України Президент Володимир Зеленський провів термінову нараду з керівництвом уряду, представниками оборонного сектора та економічного блоку.

***

У Києві рятувальники ліквідовують пожежу у військовій частині на Броварському проспекті, є постраждалі.

***

Українські військові дають гідну відсіч спробам прорвати кордон, ситуація контрольована - Залужний.

***

У Львові лунають сирени, людей евакуюють в укриття.

***

В оновленому довіднику «У разі надзвичайної ситуації або війни» зібрані потрібні поради, як захистити себе у кризовій ситуації, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. З довідником можна ознайомитися за посиланням.

***

У районі населеного пункту Преображенка на Херсонщині внаслідок обстрілу з території тимчасово окупованого Криму загинув прикордонник.

***

У лікарнях Броварів перебувають шестеро поранених внаслідок російської атаки.

***

Воєнний стан в Україні запроваджено з 5:30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

***

У Подільську Одеської області внаслідок бомбардування у військовій частині 0173 шестеро загиблих, семеро поранених і 19 є безвісти зниклими.

***

Кабінет Міністрів та інші органи влади працюють в Києві, у режимі воєнного стану.

***

Об'єднана енергосистема (ОЕС) України планово перейшла в ізольований режим, робота енергосистеми стабільна.

***

У ніч проти 24 лютого та вранці відбувалися та відбуваються кібератаки на всі базові інформаційні ресурси.

***

Сьогодні о 5:30 ранку завдали авіаційних ударів по військовій базі, що знаходиться у Мелітополі.

***

Російські війська обстріляли аеродроми в Хмельницькому, Краматорську, Ніжині, є пошкодження і постраждалі.

***

Президент Володимир Зеленський щогодини повідомлятиме громадянам актуальну і достовірну інформацію про ситуацію в Україні.

***

У Ніжині на Чернігівщині ракетним ударом зруйновано пункт управління Ніжинським аеродромом.

***

Російська військова техніка, в тому числі броньована порушила державний кордон в Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській областях.

***

Російські війська обстріляли військову частину 3027 у Вишгороді.

***

Росія заводить військову техніку з території тимчасово окупованого Криму.

***

По військовому порту міста Очакова на Миколаївщині завдано повітряний удар - поранено четверо військових.

***

На Луганщині російські війська захопили села Городище та Мілове, по Україні - пожежі на військових складах, у Луцьку підірвали телевежу.

***

На Донеччині в районі міста Часів Яр противник застосував авіацію, поблизу Торецька інтенсивні обстріли позицій ЗСУ.

***

Збройні сили України в Луганській області збили 5 літаків та 1 гелікоптер ЗС РФ, які порушили державний кордон України.

***

У Державній службі України з надзвичайних ситуацій закликали громадян зберігати спокій, зібрати цінні речі, теплий одяг та у разі загрози звертатися за номером 101.

***

Президент США Джо Байден запевнив Президента України Володимира Зеленського в запровадженні суворих санкцій проти Росії, а також в продовженні військової та іншої підтримки України на тлі збройної агресії з боку РФ.

***

У Борисполі відбулася спроба атаки на аеропорт, заявив мер Борисполя Володимир Борисенко.

***

Верховна Рада затвердила указ Президента України Володимира Зеленського щодо введення воєнного стану на всій території України.

***

В Івано-Франківську сталося загоряння будівлі паливно-мастильних матеріалів аеродрому.

***

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба позначив п’ять першочергових дій у зв’язку з нападом Російської Федерації на Україну.

***

У Черкаському районі була атакована військова частина - Черкаська ОДА оголосила про евакуацію населення.

***

Чужих сухопутних військових підрозділів на території Миколаївської області немає, повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

***

У Київській області внаслідок обстрілів сталися загоряння на об'єктах військової інфраструктури в с.Сольшаниця, с.Нові Петрівці, Межигір'я, у Ніжині (Чернігівщина) поранено трьох рятувальників, повідомляє ДСНС.

***

ПС ЗСУ відбивають напад РФ, інформація про десант в Одесі не відповідає дійсності – Генштаб.

***

Інформація щодо висадки десанту і захоплення Маріуполя не відповідає дійсності, заявив керівник Донецької військово-цивільної обласної адміністрації Павло Кириленко.

***

Колишній радник міністра оборони Юрій Бірюков заявляє, що працює українська ППО, і багато "вибухів" - це пуски.

***

У Києві зафіксована повітряна загроза, у разі ввімкнення сирен слід терміново прослідувати в укриття.

***

Державний кордон України піддався атаці в Луганській, Сумській, Харківській, Чернігівській та Житомирській областях.

***

Поїзди до та зі столиці, а також поїзди західного напрямку курсують і продовжать відправлятися за графіком; Поїзди східного напрямку продовжують рух на безпечній швидкості, можливі зупинки.

***

З аеропорту «Бориспіль» евакуювали пасажирів.

***

Мер Василькова Наталія Баласинович повідомила про обстріли аеропорту.

***

Україна закликала міжнародну спільноту діяти негайно і активувати пакет нових санкцій, щоб зупинити агресію Путіна проти нашої країни.

***

У Нью-Йорку розпочалося термінове засідання Ради Безпеки ООН у зв’язку зі зверненням проросійських незаконних формувань - так званих «ДНР» і «ЛНР» - до російського президента з проханням надати їм військову допомогу.

***

Українська армія тримає оборону і дає відсіч, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

***

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг засудив безумну атаку Росії на Україну та оголосив, що сьогодні проведе зустріч союзників, щоб скоординувати відповідь НАТО на нову російську агресію.

***

Міський голова Києва Віталій Кличко закликав киян залишатися вдома та тримати напоготові «тривожну валізку» у зв’язку із нападом Російської Федерації на Україну.

***

У Луганській області оголосили загальну евакуацію - власними автомобілями людям рекомендують рухатися в напрямку Дніпра, людям без транспорту - іти на вокзали.

***

У Бердянську в районі аеропорту обстріляли військову частину.

***

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців і заявив про введення по всій Україні воєнного стану.

***

Росія почала повномасштабну війну проти України, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

***

Президент Володимир Зеленський скликає Раду Національної безпеки і оборони.

***

Через високий ризик авіаційній безпеці для цивільної авіації з 00.45 utc (2.45 за київським часом) ОЦВС України вжило термінових заходів щодо закриття повітряного простору України для цивільних користувачів повітряного простору.

***

Мер Борисполя Володимир Борисенко заявив, що постріли, які лунали в місті 24 лютого, -  це робота українських ППО

***

По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, в Одесі висадився російський десант, а війська РФ перейшли кордон під Харковом, повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

***

Зранку 24 лютого жителі Києва прокинулися від звуків гучних вибухів. Крім того, заявляють про вибухи в Бердянську, Краматорську, Борисполі, Броварах, Гатному, Тарасівці та інших містах. 

***

Раніше ватажки проросійських незаконних формувань так званих "ДНР" і "ЛНР" звернулися до Путіна з офіційним проханням допомогти у збройній протидії українському війську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-