З архіву: бенефіс Родіона Кірєєва, пенсії Азарова, ультиматум Платіні (2011)

З архіву: бенефіс Родіона Кірєєва, пенсії Азарова, ультиматум Платіні (2011)

Укрінформу 100
Укрінформ
Проект Укрінформу з нагоди сторічного ювілею агентства: «100 років – 100 новин»

Суд над Тимошенко став свого роду лакмусовим папірцем по багатьох напрямах. По-перше, це був прецедент за всі часи української незалежності, коли переможець президентських перегонів судив свого суперника. По-друге, виявилося, що у кандидатки в президенти, яка не набагато відстала від переможця, не так уже й багато прихильників, готових відверто протистояти режиму. І по-третє, в суспільстві розгорілися дискусії з приводу того, а чи правильною була поведінка в суді Юлії Тимошенко, яка не вставала, відповідаючи на запитання судді й не зверталася до нього «ваша честь». Можливо, з висновку, що несправедливий закон не вартий поваги, і почався справжній спротив диктатурі Януковича?

ШЕВЧУК НА ЧОЛІ УГКЦ

26 березня. ЛЬВІВ. УКРІНФОРМ. «На четвертий день роботи виборчого синоду більшістю голосів новим главою УГКЦ обрано Апостольського адміністратора єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Аргентині владику Святослава Шевчука».

Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) під час інтронізації, 27 березня 2011 року. Фото: Укрінформ
Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) під час інтронізації, 27 березня 2011 року. Фото: Укрінформ

Довідково: 40 владик з України та з-за кордону проголосували за одного з наймолодших єпископів. Новому главі церкви на той час був лише 41 рік.

27 березня в Києві у Патріаршому соборі Воскресіння Христового відбулася інтронізація новообраного глави Української греко-католицької церкви Святослава (Шевчука). Церемонія введення на престол розпочалася з хресної ходи від церкви Благовіщення Богородиці до головного храму українських греко-католиків – Патріаршого собору Воскресіння Христового. Потім новообраний глава церкви зійшов на архієрейський амвон («кафедру» в центрі храму), після чого секретар Синоду єпископів УГКЦ владика Богдан (Дзюрах) оголосив синодне рішення про вибори предстоятеля церкви. Під час інтронізації архієпископ Львівський Ігор (Возняк), який до звершення інтронізації виконував обов'язки адміністратора УГКЦ, передав владиці Святославу патріарший жезл і митру (головний убір). Своє предстоятельске богослужіння владика Святослав розпочав молитвою входження на престол.

Перед тим, 10 лютого 2011 року Любомир Гузар повідомив, що Папа Бенедикт XVI прийняв його зречення з уряду Верховного Архієпископа Української греко-католицької церкви.

КРАЩА КОРОТКОМЕТРАЖКА КАННСЬКОГО КІНОФЕСТИВАЛЮ

23 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Золоту пальмову гілку» за кращий короткометражний фільм було присуджено українському кінорежисеру Марині Вроді за 15-хвилинну картину «Крос».

Марина Врода під час нагородження. Канни, 22 травня 2011 року. Фото: twitter
Марина Врода під час нагородження. Канни, 22 травня 2011 року. Фото: twitter

Довідково: Приз вручили у неділю 22 травня голова жюрі конкурсу короткометражних фільмів Мішель Гондрі та актриса Людвівін Сеньє.

«Дуже дякую фестивалю, спасибі жюрі та велике спасибі моїм колегам, дев'ятьом іншим режисерам, разом із якими я брала участь у конкурсі. І, нарешті, спасибі тим, хто зняв фільми, представлені на фестивалі», – сказала на церемонії нагородження М.Врода.

Фільм «Крос» є спільним україно-французьким проектом, заснованим на спогадах автора про уроки фізкультури. Врода знімала свій фільм протягом 6 днів, загальний бюджет картини становив усього 3,5 тис. євро, причому половину з цієї суми у виробництво стрічки вклала з власної кишені сама режисерка, а половину – французька продюсерка і подруга Марини Флоранс Келлер.

У зйомках було залучено непрофесійних акторів, дітей, відібраних зі звичайної київської школи, а роль учительки виконувала справжня учителька тієї ж школи.

СУД НАД ЮЛІЄЮ ТИМОШЕНКО

25 червня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Печерський районний суд м. Києва розпочав у п'ятницю, 24 червня  розгляд справи екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко».

Юлія Тимошенко під час засідання Печерського районного суду. Київ, 29 червня 2011 року. Фото: Укрінформ
Юлія Тимошенко під час засідання Печерського районного суду. Київ, 29 червня 2011 року. Фото: Укрінформ

Довідково: Судове засідання відбувається під головуванням судді Родіона Кірєєва.

У залі судових засідань присутні Ю.Тимошенко, її захисники і народні депутати. Біля будівлі суду присутні близько 2 тисяч осіб, громадський порядок охороняють Внутрішні війська МВС, підрозділи «Беркуту».

Генпрокуратура обвинувачує Ю.Тимошенко у перевищенні службових повноважень і прийнятті одноосібного рішення при укладенні контрактів із російським «Газпромом» у 2009 році.

23 червня Генпрокуратура заявила, що виступає за максимальну неупередженість, відкритість і прозорість судового процесу за кримінальною справою стосовно екс-прем'єр-міністра Тимошенко. В свою чергу, 21 червня Віктор Янукович заявив, що «зробив би все, щоб процесу над Ю.Тимошенко не існувало». Однак він наголосив, що відповіді стосовно вини Юлії Тимошенко чи її невинуватості може дати лише суд.

Представники опозиції звернулися з листом до Януковича, у якому висловили вимогу забезпечити неупереджений судовий розгляд справи, а також пряму трансляцію засідання.

У наступні кілька місяців, поки тривав суд, під його стінами збирались учасники акції протесту на підтримку Тимошенко. На Хрещатику розбили наметове містечко. Перед початком судового процесу, біля входу до приміщення суду Юлія Тимошенко заявила журналістам, що у Печерському суді починається «політичний фарс».

5 серпня, на вигаданій підставі, що підсудна начебто може ухилятися від слідства, Тимошенко арештували прямо в залі суду. Суддя Родіон Кірєєв звинуватив її у неповазі до суду – бо не називала своє ім'я і двічі спізнювалася на засідання. Виходячи з залу суду, Тимошенко попрохала конвой не надягати на неї кайданки.

11 жовтня 2011 року Тимошенко була засуджена до 7 років позбавлення волі. Крім того, екс-прем'єру заборонили протягом трьох років обіймати посади на держслужбі. Суд також задовольнив позов НАК Нафтогаз України до Тимошенко, згідно з яким вона повинна відшкодувати збиток компанії на суму понад 1,5 млрд грн.

30 грудня Тимошенко етапували в Харків у Качанівську виправну колонію.

АН-158 НА «ЛЕ БУРЖЕ»

21 червня. УКРІНФОРМ. «На Ле Бурже уперше на виставці представлений український пасажирський літак регіонального сполучення Ан-158».

Літак українського виробництва Ан-158 на Міжнародному авіакосмічному салоні в Ле Бурже, Франція, 22 червня 2011 року. Фото: Укрінформ
Літак українського виробництва Ан-158 на Міжнародному авіакосмічному салоні в Ле Бурже, Франція, 22 червня 2011 року. Фото: Укрінформ

Довідково:  ДП «Антонов» та російська лізингова компанія ВАТ «Ільюшин Фінанс Ко» уклали контракт на постачання 10 літаків Ан-158, призначених для перевезення до 99 пасажирів на відстані до 3000 км. Літак розроблений на базі регіонального реактивного літака нового покоління Ан-148.

Свій перший політ Ан-158 виконав 28 квітня 2010 року. До початку 2011 року ДП «Антонов» завершив роботи з сертифікації літака. В лютому 2011 року літак виконав 16 польотів в Ірані, довівши, що здатен базуватися на аеродромах, розташованих на висоті 2200 м над рівнем моря.

Серійне виробництво Ан-158 було розгорнуто на «Серійному заводі «Антонов». В кооперації з виготовлення Ан-158 брали участь більш як 200 підприємств із 15 країн світу.

УСИК, ЛОМАЧЕНКО ТА ІНШІ

11 жовтня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Чемпіонат світу AI-BA завершився тріумфом збірної України, котра влаштувала справжню золоту зливу на бакинському рингу».

Боксер Олександр Усик демонструє свою золоту медаль під час прес-конференції. Сімферополь, 11 жовтня 2011 року. Фото: Укрінформ
Боксер Олександр Усик демонструє свою золоту медаль під час прес-конференції. Сімферополь, 11 жовтня 2011 року. Фото: Укрінформ

Довідково: Чемпіонат світу з боксу проходив у Баку з 22 вересня по 10 жовтня. В активі української збірної – чотири золоті медалі та одна срібна, шість олімпійських ліцензій і загальнокомандне перше місце. Золоті нагороди вибороли Василь Ломаченко (категорія до 60 кг), Тарас Шелестюк (до 69 кг), Євген Хитров (до 74 кг) та Олександр Усик (до 91 кг), срібну нагороду виграв Денис Беринчик (до 64 кг).

ПЕНСІЙНА РЕФОРМА

9 вересня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Президент України Віктор Янукович підписав Закон України N 3668-VI «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи».

Довідково: Стартувала скандальна пенсійна реформа 1 жовтня. Відповідно до цього закону, для жінок пенсійний вік поступово збільшувався з 55 до 60 років, підвищено і страховий стаж до 30 років для жінок і до 35 – для чоловіків.

Ця реформа в країні була сприйнята вкрай негативно. Розуміючи це, влада відтягувала її впровадження майже рік. Однак реформи вимагав МВФ, називаючи її однією з умов отримання Україною чергового траншу кредиту. Одночасно росла діра в бюджеті, з якого фінансувався Пенсійний фонд.

Попри нищівну критику пенсійного закону Азарова-Януковича, демократична опозиція, прийшовши до влади, так і не відмінила передбачене ним підвищення пенсійного віку.

ВІДКРИТТЯ НСК «ОЛІМПІЙСЬКИЙ»

8 жовтня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «У столиці України розпочалася урочиста церемонія відкриття Національного спортивного комплексу «Олімпійський» – головного стадіону чемпіонату Європи з футболу».

НСК «Олімпійський» з висоти пташиного польоту під час урочистої церемонії відкриття, Київ, 8 жовтня 2011 року. Фото: Укрінформ
НСК «Олімпійський» з висоти пташиного польоту під час урочистої церемонії відкриття, Київ, 8 жовтня 2011 року. Фото: Укрінформ

Довідково: Про готовність красеня-стадіону до XIV чемпіонату Європи з футболу оголосив Президент України. Саме на ньому влітку наступного року відбудеться п'ять матчів турніру, в тому числі фінал та церемонія закриття Євро-2012.

На урочистості головної спортивної арени країни було запрошено близько 58 тисяч гостей з України і світу. Але, як це нерідко траплялося за часів Януковича, не обійшлося і без неприємних моментів. Під час урочистої церемонії відкриття комплексу «Олімпійський» після піротехнічного шоу загорілися елементи конструкції освітлення над VIP-ложею. За допомогою вогнегасників пожежу було оперативно ліквідовано, ніхто не постраждав.

Реконструкція НСК «Олімпійський», профінансована за рахунок бюджету України на суму 560-580 млн доларів, розпочалася у серпні 2008 року. За цей час стадіон перетворився на сучасну спортивну арену.

Інфраструктура "Олімпійського" відповідає вимогам УЄФА до стадіонів класу «Еліт» – з новою системою безпеки, збільшенням кількості підходів до арени та шляхів евакуації, системами відеоспостереження з моніторами і відеокамерами, інформаційно-комп'ютерними технологіями.

Але реконструкції «Олімпійського» передував конфлікт довкола торговельного центру «Троїцький», який почали будувати навпроти футбольної арени. Президент УЄФА Мішель Платіні категорично заявив, що якщо споруда перед головним стадіоном країни не буде знесена, матчі чемпіонату Європи в Києві проводитися не будуть. На думку футбольних урядовців, «Троїцький» загрожував безпеці відвідувачів стадіону. Переговори з власником будівництва, який вимагав значної компенсації, затягувалися. Рік консультацій закінчився практично нічим. Але буквально за день до контрольного візиту інспекторів УЄФА до Києва влада пішла на умови забудовника, йому пообіцяли відновити будівництво центру одразу після чемпіонату Європи.

Прем'єрний поєдинок на оновленій арені НСК «Олімпійський», яка відтоді вміщає 70 тисяч 50 глядачів, відбувся 11 листопада 2011 року. Національна збірна України приймала триразових чемпіонів світу – команду Німеччини.

Також 29 жовтня у Львові відкрито «Арену-Львів» – ще один із чотирьох стадіонів України, який мав приймати матчі фінальної частини Євро-2012.

 (далі буде)

Хроніка попередніх років: 1918,  1919,  1920-1921,  1922-1923,  1924-1925,  1926-1927,  1928-1929,  1930-1932,  1933-1934,  1936-1937,  1937-1938,  1939,  1940,  1941-1943,  1944,  1945,  1946-1947,  1948,  1949,  1950,  1951,  1953,  1954,  1955-1956,  1957,  1958-1959,  1960 1961,  1962-1963,  1964,  1965,  1966,  1967-1968,  1970,  1971,  1972,  1973-1975,  1976-1977,  1978,  1979-1980,  1981,  1982 1983,  1984,  1985,  1986,  1987-1988,  1989,  1990,  1991,  1992,  1993,  1994,  1995,  1996,  1997,  1998,  1999,  2000,  2001,  2002,  2003,  2004,  2005,  2006,  2007,  2008,  2009,  2010

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-