З архіву: Бесарабія для Сталіна і льодоруб для Троцького (1940)

З архіву: Бесарабія для Сталіна і льодоруб для Троцького (1940)

Укрінформу 100
Укрінформ
Проект Укрінформу з нагоди сторічного ювілею агентства: «100 років – 100 новин»

Чимало хто з істориків вважає, що Сталін планував напасти на гітлерівську Німеччину першим. І захопив Бесарабію, аби підійти на відстань 180 км до щедрих румунських родовищ нафти, з яких Німеччина черпала 58% свого нафтового імпорту. Можливо, саме цей крок став для Гітлера головним аргументом для початку операції «Барбаросса». Утім пересічні українці, читаючи новини РАТАУ у 1940 році, усього цього не знали.

Приєднання Буковини і Бессарабії до України

28 червня 1940 року РАТАУ поширило повідомлення ТАРС: «Сьогодні о 2 годині дня радянські війська перейшли румунський кордон на всьому протязі північної частини Буковини і Бессарабії».

Довідково: після закінчення Першої світової війни і розпаду Австро-Угорської імперії, частина її колишніх територій увійшла до новоутворених і сусідніх держав. Зокрема, на Буковину претендувала Румунія.

3 листопада 1918 року у Чернівцях відбулось Буковинське віче, що ухвалило рішення про входження цих територій до Західно-Української Народної Республіки.  Згодом, 22 січня 1919 року, відповідно Акту Злуки, у складі ЗУНР Буковина об'єдналася з Українською Народною Республікою. Проте, після поразки України у Польсько-українській війні буковинські землі були окуповані військами Румунії. На відміну від Буковини, Бессарабія була занята румунами ще з 1918 року.

26 червня 1940 року на підставі Пакту Молотова-Ріббентропа сталінське керівництво висунуло перед Румунією вимогу передати СРСР Бессарабію. Однак, відповіді від румунів не було. Тоді Румунії була передана ще одна нота, в якій ультимативно пропонувалось «протягом 4 днів, починаючи з 2 годин дня за московським часом 28 червня, румунським військам очистити територію Бессарабії і північної частини Буковини». Не маючи підтримки Німеччини, Румунія змушена була прийняти ці умови і 28 червня 1940 року радянська армія перейшла Дністер та встановила контроль над містами Чернівці, Хотин, Кишинів, Ізмаїл та Акерман.

2 серпня 1940 року РАТАУ поширює текст закону, прийнятого Верховною Радою СРСР «Про включення північної частини Буковини і Хотинського, Аккерманського та Ізмаїльського повітів Бессарабії в склад Української Радянської Соціалістичної Республіки». Іншим законом, опублікованим цього ж дня, ліквідовано Молдавську Автономну Радянську Соціалістичну Республіку в складі УРСР і на її основі, а також шістьох повітів Бессарабії, створено Молдавську Радянську Соціалістичну Республіку зі столицею в Кишиневі. Разом з тим, Акерманський та більша частина Ізмаїльського й Хотинського повітів Бессарабії були включені до складу Одеської області, а Північна Буковина реорганізована в Чернівецьку область.

Таким чином, внаслідок подій вересня 1939 - червня 1940 року територія України охопила майже всі, за винятком Закарпаття, етнічні українські землі.

Радянські танки на параді в Кишиневі, 1940 рік. Фото: Twitter
Радянські танки на параді в Кишиневі, 1940 рік. Фото: Twitter

Смерть Троцького

22 серпня. РАТАУ поширило повідомлення ТАРС: «Лондонське радіо сьогодні повідомило: В Мексиці в лікарні помер Троцький від пролому черепа, який він дістав під час замаху на нього однією з осіб його найближчого оточення».

Довідково: Троцького було смертельно поранено ще 20 серпня 1940 року. Нападником виявився іспанський революціонер Рамон Меркадер, агент НКВД, що виконував особисте замовлення Сталіна.

Лейба Бронштейн, а саме таке справжнє ім'я революціонера Льва Троцького, народився в Херсонській губернії (нині це територія Кіровоградської області). Його батько - Давид Бронштейн, був заможним землевласником і успішно торгував сільськогосподарською продукцією. Згодом вже більшовик Троцький відрікся від батьків, як від класових ворогів.

Лев Троцький - один з керівників Жовтневого перевороту 1917 року. Разом з тим, один з організаторів та перший командувач Червоної армії, ідеолог колективізації.

Після смерті Леніна між Троцьким і Сталіним розгорілася боротьба за одноосібну владу у компартії, але Троцький програв. Спочатку його виключили з партії і відправили до Казахстану, а у 1929 році і взагалі вигнали з Радянського Союзу. Він жив з родиною спочатку в Туреччині, потім в різних країнах Західної Європи, а у 1936 році отримав дозвіл жити в Мексиці.

Оселившись у передмісті Мехіко, Троцький пережив один замах ще у травні 1940 року, вчинений лівацьким угрупуванням, але Рамон Меркадер виявився спритнішим.

Іспанський комуніст Рамон Меркадер був завербований НКВД ще в 1937 році під час війни в Іспанії. Видаючи себе за бельгійського бізнесмена, який підтримує ліві політичні рухи, Меркадер зблизився з Троцьким. В черговий свій прихід він приніс статтю про троцькістський рух і ніби-то хотів дізнатись думку про неї. Коли Троцький схилився над рукописом, Меркадер завдав йому удару по голові льодорубом, який проніс під плащем. Через добу після замаху Троцький помер.

Рамон Меркадер був засуджений до 20 років ув'язнення. Коли він вийшов на волю, то перебрався спочатку на Кубу, а потім і до СРСР, де його нагородили Зіркою Героя.

(далі буде)

Хроніка попередніх років: Хроніка попередніх років: 1918,  1919,  1920-1921,  1922-19231924-19251926-19271928-1929, 1930-19321936-1937,1939

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-