З архіву: останні постріли Кравченка та остання гастроль Паваротті (2005)

З архіву: останні постріли Кравченка та остання гастроль Паваротті (2005)

Укрінформу 100
Укрінформ
Проект Укрінформу з нагоди сторічного ювілею агентства: «100 років – 100 новин»

Є деталі в історії України, про які інформагентства, а надто – державні, зазвичай, не пишуть, але які надовго стають мемами. Так трапилося з «наколотими апельсинами» і вінком, що впав на Януковича, з «пропало всьо» Юлії Тимошенко та голубом, який не дався в руки Ющенку на інавгурації. Були й такі, про які писали, але вони все-одно ставали мемами – як «самогубство двома пострілами в голову» – чорний гумор постмайданної пори. Цікаво, чи можна було б виписати нашу історію такими мемами?..

ЮЩЕНКО – ПРЕЗИДЕНТ

25 січня. КИЇВ 2005 року. УКРІНФОРМ. «У неділю 23 січня у Верховній Раді, Маріїнському палаці, на майдані Незалежності та в палаці «Україна» відбулися урочистості з нагоди інавгурації новообраного Президента».

На фото: Віктор Ющенко складає присягу на вірність українському народу. - Зйомка 23 січня 2005 року. Київ. Фото Укрінформ.
На фото: Віктор Ющенко складає присягу на вірність українському народу. - Зйомка 23 січня 2005 року. Київ. Фото Укрінформ.

Довідково: 23 січня Віктор Ющенко став третім Президентом України. О 12-й годині було відкрито урочисте засідання Верховної Ради. Після привітання гостей голова Центрвиборчкому Ярослав Давидович оголосив результати президентських виборів 26 грудня 2004 року. Ющенко склав присягу, після чого голова Конституційного Суду повідомив, що Віктор Ющенко вступив на посаду Президента України та що з цього моменту припиняється здійснення повноважень попереднім Президентом Леонідом Кучмою.

Після урочистостей у парламенті, за присутності 59 офіційних делегацій та багатьох тисяч людей, відбулась громадська інавгурація на майдані Незалежності. За процедурою інавгурації можна було спостерігати на чотирьох великих екранах, встановлених по різні боки Майдану.

На фото: Віктор Ющенко під час виступу на Майдані Незалежності. - Зйомка 23 січня 2005 року. Київ. Фото Укрінформ.
На фото: Віктор Ющенко під час виступу на Майдані Незалежності. - Зйомка 23 січня 2005 року. Київ. Фото Укрінформ.

Біля монумента Незалежності поряд із Президентом була і його численна родина. Багато хто з присутніх звернув увагу на вбрання першої леді України – Катерини Чумаченко. Вона була одягнена в елегантний білий кашеміровий костюм, розшитий білими квіточками, як елемент національного оздоблення. Подейкували, що пані Катерина відмовилась від послуг російського модельєра Валентина Юдашкіна, надавши перевагу вітчизняним дизайнерам. На постпомаранчевому Майдані панував святковий настрій. Віктор Ющенко виступив із гарною промовою, в якій зауважив, що «більше ніхто не посміє вказувати нам, як жити і кого обирати...». Під час церемонії Ющенко зробив рух, наче намагаючись упіймати голуба, але білий птах не дався до рук Президента – це сприйняли як поганий знак.

Громадську інавгурацію завершили Тарас Петриненко, який виконав пісню «Україно, Україно...» та багатоголосий Державний гімн. Як і в дні Помаранчевої революції, Майдан періодично скандував прізвище свого обранця. Втім, до переліку гасел додалось нове: «Юлю – у прем'єри».

Вже в понеділок, 24 січня, Віктор Ющенко побував із робочим візитом у Москві. Це був його перший закордонний візит як глави держави. У російській столиці Віктор Ющенко зустрівся зі своїм колегою Володимиром Путіним, а також з патріархом Московським і Всія Русі Алексієм ІІ. Як заявив Ющенко, він мав намір поговорити «швидко і чесно». А ще зауважив, що хоче за рік зробити відносини двох країн «раціональними та взаємовигідними». На думку Президента України, до цього часу в них «було дуже багато кулуарного».

ТИМОШЕНКО – ПРЕМ'ЄР

5 лютого. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Уперше в історії України крісло Прем'єр-міністра зайняла жінка. За призначення Юлії Тимошенко Прем'єр-міністром проголосували 375 парламентарів».

На фото: Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко відповідає на запитання журналістів. -Зйомка 8 лютого 2005 року,Київ. Фото Укрінформ.
На фото: Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко відповідає на запитання журналістів. -Зйомка 8 лютого 2005 року,Київ. Фото Укрінформ.

Довідково: Вже на другий день свого президентства Віктор Ющенко підписав і перші кадрові укази, призначивши виконувачем обов'язків прем'єра Юлію Тимошеко, а секретарем РНБО – Петра Порошенка. Знадобилося декілька днів, аби Юлія Тимошенко стала не в.о., а прем'єр-міністром України. Ця висока посада дісталася їй тому, що за коаліційною угодою між «Нашою Україною» та Блоком Юлії Тимошенко зазначалося, що «після перемоги на президентських виборах В.Ющенко вносить кандидатуру Ю.Тимошенко на пост прем'єр-міністра для затвердження Верховною Радою».

4 лютого Юлія Тимошенко стає Прем'єр-міністром, за таке рішення у парламенті проголосувало 375 депутатів. Кандидатуру Тимошенко підтримали соціалісти на чолі з Олександром Морозом, фракція Народної аграрної партії, група «Демократичні ініціативи». Представник соціал-демократів об'єднаних заявив, що їхня фракція голосуватиме у вільному режимі. «Регіони» теж не були проти кандидатури Тимошенко. Представляючи кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем'єр-міністра, Президент України Ющенко наголосив на важливості цього питання для країни: «Усвідомлюючи всю відповідальність, хочу акцентувати увагу на тому, чого не робитиме уряд Ющенка. Він не крастиме і не братиме хабарів, а діятиме виключно на засадах публічності й прозорості...» Прикметно, що Президент називав новий уряд саме «урядом Ющенка». А ще назвав Юлію Володимирівну своїм політичним партнером і професіоналом.

Спочатку взаємини між Президентом і прем'єром були майже ідилічними: жодної критики, підкреслена гречність, взаємоповага і взаємопідтримка. У липні Юлія Тимошенко посіла третє місце у списку 100 найвпливовіших жінок світу, оприлюдненого Forbes. Попереду Леді Ю були лише держсекретар США Кондоліза Райс та міністр охорони здоров'я Китаю Ву Ї.

Втім тріщина в президентсько-прем'єрському тандемі поглиблювалася. І хоча ще 24 серпня Президент Ющенко, виступаючи на святкуванні з нагоди Дня Незалежності України, назве уряд Тимошенко «найкращим», вже 8 вересня відправить у відставку через конфлікти всередині виконавчої влади.

САМОГУБСТВО ЮРІЯ КРАВЧЕНКА

5 березня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Керівник Центру громадських зв'язків МВС України Костянтин Стогній підтвердив факт загибелі Юрія Кравченка».

На фото: міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко. Фото Укрінформ.
На фото: міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко. Фото Укрінформ.

Довідково: 4 березня на своїй дачі в Конча-Заспі під Києвом екс-міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко був знайдений мертвим із двома вогнепальними пораненнями у голову. Разом з тілом була знайдена і передсмертна записка. Цього дня він повинен був прийти на допит до Генпрокуратури у справі Георгія Гонгадзе.

Після порушення ГПУ кримінальної справи основною версією слідства було самогубство. Однак цю версію деякі експерти вважали сумнівною. У травні 2005 року ГПУ оголосила висновок, що самогубство – це остаточна причина смерті Кравченка й пізніше закрила справу. У 2006 році розслідування було відновлено, а 31 січня 2007 року Генпрокуратура остаточно закрила кримінальну справу за фактом смерті Кравченка в зв'язку з відсутністю складу злочину.

Юрий Кравченко свого часу був у фаворі в Президента Кучми і вважався одним із його довірених осіб. Можливо тому посприяли близькі стосунки з очільником АП, а потім спікером парламенту Литвином. Кравченка також називали можливим кандидатом на прем`єрство і навіть наступником Кучми.

ПАВАРОТТІ В КИЄВІ

14 квітня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Всесвітньо відомий тенор Лучано Паваротті прибув до нашої столиці, маючи статус особистого гостя Президента України Віктора Ющенка».

На фото: Віктор Ющенко та Лучано Паваротті: дружній потиск рук. - Зйомка 13 квітня 2005 року. Київ. Фото Укрінформ.
На фото: Віктор Ющенко та Лучано Паваротті: дружній потиск рук. - Зйомка 13 квітня 2005 року. Київ. Фото Укрінформ.

Довідково: Лучано Паваротті – одного з найвідоміших оперних співаків сучасності, славетного тенора, приймали на державному рівні. 70-річний співак відвідував Київ у рамках свого прощального туру й на запрошення Президента України. Планувалося, що до приїзду знаменитості відкриється розкішний готель «Редісон-SAS», але в ньому так і не встигли завершити ремонт. Тож знаменитий співак поселився в «Національному». Люксовий номер на десятому поверсі переобладнали так, щоб артист власноруч міг готувати собі страви – такою була одна з його вимог. А ще в Україну літаком із Дубаї, де гастролював Паваротті, доставили улюблений скутер маестро, котрий допомагав огрядному виконавцю (він важив 150 кілограмів) пересуватися готелем.

Квитки до столичного Палацу «Україна», де 13 квітня ввечері відбувся концерт Паваротті, розкупили ще за кілька тижнів до концерту. Ціни були рекордні – від 800 до 5 000 гривень. Відомий італієць ще в червні 2002-го року повідомив, що через три роки має намір завершити музичну кар'єру. «З жовтня 2005-го» я не співатиму навіть у ванній під душем», – заявив співак.

Репетиції Паваротті проходили в малому залі Національної філармонії. Разом із українським тенором Володимиром Гришком та молодою вокалісткою Кармелою Реміджіо італієць заспівав «Застільну» з «Травіати» Верді. В антракті до гримерної Паваротті заходили Ющенко з дружиною. Катерина Михайлівна вручила тенору помаранчевий шарф із написом: «Вірю, знаю, можемо!» і срібну медаль із зображенням Президента України. То був перший і останній візит знаменитості – за два роки Паваротті не стане.

ПЕРШЕ УКРАЇНСЬКЕ ЄВРОБАЧЕННЯ 

18 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «У понеділок о 19-й перед Маріїнським палацом у Києві відбулася офіційна церемонія  відкриття міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2005».

На фото: Руслана вітає переможницю ПКЄ-2005 Гелену Папаризу. - Зйомка 22 травня 2005 року. Київ. Фото Укрінформ.
На фото: Руслана вітає переможницю ПКЄ-2005 Гелену Папаризу. - Зйомка 22 травня 2005 року. Київ. Фото Укрінформ.

Довідково: 16 травня у Маріїнському парку столиці офіційно відкрився 50-й міжнародний пісенний конкурс «Євробачення-2005». Право проведення конкурсу дісталося Україні разом із перемогою Руслани на «Євробаченні-2004», що проходило в Стамбулі. До столиці України приїхали 38 офіційних делегацій країн-учасниць конкурсу. Відповідальним за проведення пісенного конкурсу було призначено Тараса Стецьківа. Фінал «Євробачення» проходив у Палаці спорту 21 травня, перемогу в ньому здобула представниця Греції Хелена Папаризу. 

На сцені - гурт «Гринджоли» (на фото). - Зйомка 20 травня 2005 року. Київ. Фото Укрінформ.
На сцені - гурт «Гринджоли» (на фото). - Зйомка 20 травня 2005 року. Київ. Фото Укрінформ.

Україну на співочому конкурсі представляв гурт з Івано-Франківська «Ґринджоли», який приєднався до національного відбіркового конкурсу в останній момент, посунувши фаворита Ані Лорак. На тому, щоб «Ґринджоли» увійшли одразу до фіналу національного відбору, наполіг тодішній віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань Микола Томенко. На самому конкурсі «Ґринджоли» зі своїм помаранчевим хітом «Разом нас багато» зайняли лише 19-е місце. Вони були єдиною групою, що виступала в стилі хіп-хоп. Найбільше голосів українському гурту віддали поляки.

Кошторис пісенного конкурсу «Євробачення-2005» в Україні складав близько 120 мільйонів гривень (близько 23 мільйонів доларів при тодішньому курсі 5,25 гривень за долар). Попри скандали, які не оминули українське Євробачення, Україна підтвердила, що може проводити масові заходи міжнародного рівня.

ПРОДАЖ «КРИВОРІЖСТАЛІ»

25  жовтня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «За 24 мільярди 200 мільйонів гривень придбала німецька компанія Mittal Steel 93,02 відсотка статутного фонду ВАТ «Криворіжсталь».

Довідково: Найбільший український металургійний комбінат – «Криворіжсталь» на аукціоні був проданий компанії Mittal Steel. «Криворіжсталь» за часів Кучми і Януковича була продана «Інвестиційно-металургійному союзу», що належав Ренату Ахметову та Віктору Пінчуку. Сталося це 14 червня 2004 року. Після зміни влади Ющенко оголосив про реприватизацію, тобто повернення державі проданих задешево підприємств і повторний їх продаж за справедливу ціну. Одним із таких підприємств і була «Криворіжсталь». Ще у квітні 2005 року Господарський суд Києва визнав незаконним продаж 93,02%-го пакету акцій підприємства і постановив повернути їх Фонду держмайна. Компанія Mittal Steel купила металургійний завод за 24,2 млрд гривень (4,8 млрд доларів), що на той час дорівнювало чверті бюджету країни. У ході аукціону, на якому були присутні президент країни Віктор Ющенко і прем'єр-міністр Юрій Єхануров, ціна піднімалася 78 разів. Торги тривали 50 хвилин і в прямому ефірі транслювалися по українських телеканалах.

(далі буде)

Хроніка попередніх років: 1918,  1919,  1920-1921,  1922-1923,  1924-1925,  1926-1927,  1928-1929,  1930-1932,  1933-1934,  1936-1937,  1937-1938,  1939,  1940,  1941-1943,  1944,  1945,  1946-1947,  1948,  1949,  1950,  1951,  1953,  1954,  1955-1956,  1957,  1958-1959,  1960 1961,  1962-1963,  1964,  1965,  1966,  1967-1968,  1970,  1971,  1972,  1973-1975,  1976-1977,  1978,  1979-1980,  1981,  1982 1983,  1984,  1985,  1986,  1987-1988,  1989,  1990,  1991,  1992,  1993,  1994,  1995,  1996,  1997,  1998,  1999,  2000,  2001,  2002

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-