З архіву: «велика шумиха» Гітлера та шкідники-переписники населення у Сталіна (1936-1937)

З архіву: «велика шумиха» Гітлера та шкідники-переписники населення у Сталіна (1936-1937)

Укрінформу 100
Укрінформ
Проект Укрінформу з нагоди сторічного ювілею агентства: «100 років – 100 новин»

Кінець 30-х років ХХ століття – доба розквіту двох тоталітарних режимів. Сталін почав раніше, Гітлер невдовзі його обігнав. Війна з внутрішніми й зовнішніми ворогами вийшла на новий щабель. Диктатори ревниво спостерігали за діями одне одного, і кожен намагався перебрехати іншого. Що  й знаходило відображення  у стилі новин, які подавали державні агентства двох країн. Тоді здавалося, їм вдасться поділити світ на двох…

Гітлер почав переділ Європи

8 березня 1936 року. Берлін. РАТАУ з посиланням на ТАРС повідомило: «Німецька фашистська преса з великою шумихою повідомляє про вступ перших німецьких військових частин до міст рейнської демілітаризованої зони. За повідомленням із Кельна, опівдні над містом з'явилася перша ескадрилья військових літаків».

Довідково: 7 березня німецькі збройні сили зайняли демілітаризовану Рейнську область, порушивши тим самим Версальський договір і Локарнські угоди. Це стало прологом до початку Другої світової війни.

Версальський мирний договір був підписаний після закінчення Першої світової у липні 1919 року. Згідно з цим документом  армія Німеччини істотно скорочувалася, країна втрачала колонії і велику частину спірних з сусідніми державами територій, а німецьке лівобережжя Рейну і 50-кілометрова смуга правобережжя підлягали демілітаризації.

У 1925 році мирна конференція у Локарно затвердила кордони європейських держав, визначені у Версальському договорі, і погодилась прийняти Німеччину до Ліги націй. У 1930 році з демілітаризованої Рейнської області було виведено останні військові частини країн-переможниць.

Після приходу до влади Гітлера, Німеччина у 1935 році в односторонньому порядку денонсувала Локарнські угоди, а 7 березня 1936 року піхотні батальйони німецької армії і військові літаки були перекинуті в Рейнську область.

Показово, що Європа, Франція та Британія обмежились з цього приводу лише низкою заяв. Ліга націй теж обмежилася констатацією факту порушення Німеччиною Локарнських угод.

Після захоплення  Рейнської області Гітлер у листуванні з главами провідних європейських держава божився, що це його переш і останнє територіальне придбання. Те саме він казав і в 1938 році, коли анексував Австрію, і потім, коли розчленив Чехословаччину. Потрібна була лише відверта збройна агресія проти Польщі, щоб світ нарешті зрозумів –диктатор брехав і продовжує брехати.

Засекречений перепис населення

6 січня 1937 року. Київ. РАТАУ. «По всій неосяжній країні, по великих просторах могутнього СРСР відбувається сьогодні перепис населення... У нас, більшовиків, у партії, що всю свою боротьбу грунтує на засадах наукового комунізму, на засадах геніального вчення Маркса-Леніна-Сталіна, облік, статистика завжди були в пошані...»

Довідково: перепис 6 січня 1937 року став другим на теренах України, що організували більшовики і єдиним в історії одноденним переписом у СРСР. Він проходив з 8 години ранку до 12 години ночі. День було обрано не випадково, адже 6 січня   - переддень Різдва, передбачалося, що більшість населення буде вдома.

Шпальта газети за 6 січня 1937 року. Фото: Укрінформ
Шпальта газети за 6 січня 1937 року. Фото: Укрінформ

Програма перепису включала декілька пунктів, серед яких - стать, вік, національність, рідна мова, релігія, громадянство, писемність, клас чи курс, закінчив вищу чи середню школу, назва навчального закладу, вид діяльності, місце роботи, суспільна група, перебування у шлюбі.

Вважалося, що цей перепис має стати своєрідним тріумфом соціалістичного розвитку, до нього готувались і пропагували, передбачаючи підсумки, однак, після оприлюднення перших результатів, всі дані засекретили.

Як виявилося, отримані попередні результати значно відрізнялись від даних поточного обліку населення, що публікувались раніше. Щодо України, то чисельність її населення у 1937 році взагалі виявилася меншою, ніж у 1926.

У зв'язку з цим, 16 січня 1937 року було створено спеціальну комісію, яка виявила недооблік груп населення і всю провину поклала на відповідальних за проведення перепису осіб. Згодом були «виявлені шкідники» в Центральному управлінні Народно-господарського обліку Держплану СРСР, аналогічні «викриття» пройшли на всіх рівнях і в усіх органах обліку в союзних республіках. Дісталося і співробітникам РАГСів: їх звинувачували у переобліку смертей і недообліку народжень, тобто низькому рівні природного приросту населення.

Вже влітку 1937 року всі зібрані матеріали були вилучені, а згодом і засекречені. Гриф «таємно» із цифр цього перепису було знято лише на початку 1990-х.

(далі буде)

Фото вгорі: Французькі війська біля Рейну у районі Німецького кута. м. Кобленц. Фото: wikipedia

Хроніка попередніх років: 1918,  1919,  1920-1921,  1922-19231924-19251926-1927, 1928-1929, 1930 -1932, 1933-1934

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-