З архіву: Понтифік на «Чайці», Путін в палаці, дочка художника в граніті (2001)

З архіву: Понтифік на «Чайці», Путін в палаці, дочка художника в граніті (2001)

Укрінформу 100
Укрінформ
Проект Укрінформу з нагоди сторічного ювілею агентства: «100 років – 100 новин»

У 2001 році українській незалежності виповнилося 10 років, відбувся візит в Україну Івана Павла ІІ, своє 950-річчя відсвяткувала Києво-Печерська лавра, у Слов'янську вбили тележурналіста Ігоря Александрова, лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко була заарештована вперше, а прем`єр-міністр Ющенко – відправлений у відставку. Окрім того – у Керчі відкрито пам'ятник Шевченку – перший у Криму; Україна вперше бере участь у 49-й Венеційській бієнале; виходить роман 17-річного Любка Дереша «Культ», Андрухович отримує премію Гердера (Австрія). Цього ж року виходить на екрани фільм-перформанс Оксани Чепелик і Оксани Забужко «Хроніки Фортінбраса» за однойменною книгою Забужко, Михайло Андрусяк видає «Братів грому» – першу частину трилогії про воїнів УПА, за яку в 2010 отримає Шевченківську премію; у серпні йде у вічність Сергій Данченко – художній керівник театру імені Франка; полишивши крісло міністра культури, колектив франківців очолює 60-річний Богдан Ступка. Про все це писав Укрінформ.

ВІЗИТ ІВАНА ПАВЛА ІІ

23 червня 2001 року. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Сьогодні до Києва прибуває глава Держави Ватикан, глава Католицької церкви Папа Іван Павло ІІ. Україна стане 123-ю країною, яку відвідає 81-річний Понтифік».

На фото: під час зустрічі Папи Римського Іоанна Павла ІІ на спортивному комплексі «Чайка». Фото Укрінформу.
На фото: під час зустрічі Папи Римського Іоанна Павла ІІ на спортивному комплексі «Чайка». Фото Укрінформу.

Довідково: візит Папи Іоанна Павла ІІ до України відбувся 23-27 червня. Понтифік відвідав два міста – Київ і Львів. Ще в аеропорту Києва Папа, поцілувавши чашу з українською землею, попросив вибачення в українських православних за колишні образи. Крім зустрічі з першими особами держави в Маріїнському палаці, Папа Іван ІІ відвідав Аскольдову могилу, поклав квіти до могили Невідомого солдата в Парку Слави, вшанував пам'ять жертв репресій 30-х років у Биківні, побував біля Меморіалу пам'яті жертв Бабиного Яру. У наступні дні відслужив на спортивному комплексі «Чайка» дві літургії: за латинським обрядом та за візантійським. Послухати й подивитися Папу прийшло чимало молодих українців. Увечері 25 червня Папа відбув до Львова.

У Львові до візиту ватиканського гостя  було відновлено також іподром. Саме тут відбулася 26 червня Служба Божа у латинському обряді, а 27 червня – у візантійському. До чергування було залучено майже 20 тисяч силовиків, військових та волонтерів. Львівський театр опери і балету імені Соломії Крушельницької приурочив до події прем'єру опери Мирослава Скорика «Мойсей». Місцеві ЗМІ надрукували зворушливі листи дітей до Папи. «Я маю заповітне бажання, щоб Ви, Найсвятіший Отче, якнайповніше дізналися про мою Батьківщину, історія якої схожа на хресну дорогу...», – зверталася до Папи 15-літня Богдана Щурко із села Чишки.

Від візиту Івана Павла ІІ в Україну Кремль пережив «важке потрясіння». Російська православна церква, зокрема патріарх Алексій ІІ, засудили візит Понтифіка, вбачаючи в ньому зазіхання на «исконно православную» територію. Його підтримали не тільки російські політики на кшталт Жириновського чи новопризначеного посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна, а й деякі українські. Приміром Наталія Вітренко, лідерка прогресивних соціалістів, заявила: «Те, що візит не погоджено з православною конфесією, а саме з Московським патріархатом, я вважаю образою, ляпасом для православних України».

СВЯТКУВАННЯ 10-Ї РІЧНИЦІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

28 серпня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «У світлий, сонячний літній день 23 серпня з усіх боків прямував людський потік до врочистого, у майорінні знамен національного палацу «Україна»... Урочисте засідання з нагоди 10-ї річниці Незалежності України почалося із внесення Державного Прапора. Лунає гімн України. На сцену для виступу піднімається Президент Леонід Кучма».

На фото: під час урочистостей святкування 10-ї річниці Незалежності України. Фото Укрінформу
На фото: під час урочистостей святкування 10-ї річниці Незалежності України. Фото Укрінформу

Довідково: Офіційна частина святкувань з нагоди 10-ї річниці Незалежності України відбулася в Національному палаці «Україна». Серед гостей – президенти Росії – Путін, Польщі – Александр Кваснєвський та Македонії – Борис Трайковський. Президент Кучма виступив із промовою. «Незалежна Україна відбулася назавжди і безповоротно», – резюмував він. А ще зауважив, що «нікому не вдасться зіштовхнути владу з народом». Тим часом під палацом «Україна» стояли учасники акції «Україна без Кучми». Відбулись також і альтернативні збори опозиції, присвячені 10-річчю Незалежності країни, в яких узяли участь близько тисячі представників опозиційних об'єднань. Альтернативні збори опозиції прийняли «Маніфест демократичних сил України», в якому заявили про те, що Україна «не має майбутнього з нинішнім режимом», і закликали усунути його від управління державою.

До 10-ліття української незалежності в Києві було відкрито монумент Незалежності, реконструйовано Київський центральний залізничний вокзал, Севастопольську площу, упорядкували парк Шевченка: асфальт замінили цегляним покривом, доріжку до пам'ятника Шевченку вистелили у вигляді вишитого українського рушника, встановили нові ліхтарі.

На фото: в урочистостях на Майдані Незалежності взяли участь керівники України, столиці, представники духовенства, високі зарубіжні гості і тисячі киян. Фото Укрінформу.
На фото: в урочистостях на Майдані Незалежності взяли участь керівники України, столиці, представники духовенства, високі зарубіжні гості і тисячі киян. Фото Укрінформу.

До 10-ї річниці Незалежності було підготовлено грандіозну програму. Майданом Незалежності пройшли шість із половиною тисяч солдатів та офіцерів, були залучені 332 одиниці бойової та спеціальної техніки, майже 50 літальних апаратів, зокрема й Ан-124 «Руслан» та Ан-225 «Мрія».

Понад 600 тисяч чоловік відвідали за вихідні Хрещатик і Майдан Незалежності. Київський міський голова Олександр Омельченко отримав Героя України.

ВІДКРИТТЯ МОНУМЕНТА НА МАЙДАНІ 

22 серпня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Тисячі людей на майдані Незалежності дивуються бронзовій з позолотою скульптурі матері-України».

На фото: монумент Незалежності України. Фото Укрінформу.
На фото: монумент Незалежності України. Фото Укрінформу.

Довідково: Офіційне відкриття Монумента Незалежності відбулося 23 серпня до 10-ї річниці Незалежності України. В церемонії взяли участь президенти України та Польщі Леонід Кучма і Олександр Кваснєвський.

Монумент Незалежності України являє собою 62-метрову тріумфальну колону, увінчану 24-тонною статуєю жінки з литої бронзи, що тримає в руках гілку калини. 33-метрова колона зроблена із найсвітлішого у світі пенсільванського граніту «Бет Уайт». Її виготовляли італійські майстри по каменю й вона була представлена (звісно, не в оригіналі) на міжнародній виставці у Вероні як еталон найвищої майстерності. Всередині колони – гвинтові сходи. Під час спорудження монумента були використані технічні механізми, схожі з тими, що використовувалися під час будівництва Батьківщини-Матері. Монумент має залізобетонний каркас, може витримати й ураган. Позаду колони планувалося встановити скульптури 12 найвідоміших українських державних діячів і збудувати «Музей державності». Втім, замість музею збудували «Глобус», який кияни одразу ж обізвали «теплицями». Від скульптур державотворців довелося відмовитися, щоби поважні бронзові мужі не тулилися до магазину.

Автором Монумента Незалежності є відомий український скульптор Анатолій Кущ, «батько» таких відомих київських пам'ятників як «Засновники Київської Русі» та «Архангел Михаїл». Моделлю для дівчини-Незалежності скульптору слугувала дочка, 20-річна Христина Кущ-Катракіс – відома нині американська мисткиня, художниця, кураторка міжнародних мистецьких проектів.

Деякі кияни скептично поставилися і до реконструкції головної площі столиці, й до самого монумента. Лесь Подерв'янський назвав архітектуру нового Майдану Незалежності «застиглою музикою Михайла Поплавського». Дехто називав дівчину на постаменті «молодицею з бананами», інші – «Галею». Натомість сам скульптор залишився задоволений власною роботою й стверджує, що за кожною цяточкою на постаменті криється певний смисл, який треба вміти розшифровувати. Він радить взяти бінокль та добре роздивитися дівчину-Незалежність. На її одязі – вся українська історія від Трипілля до християнства.

Втім, нового смислового наповнення монумент Незалежності набув після двох революцій. Особливо під час Революції Гідності, коли дівчина-Незалежність переможно височіла над потопаючим у чорному диму і полум'ї, знеможеним від кривавого протистояння, але не скореним українським Майданом.

ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ПЕРЕПИС НАСЕЛЕННЯ

5 грудня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Сьогодні розпочався перший Всеукраїнський перепис населення незалежної України. В ході цієї знакової події ми з'ясуємо, яке воно, наше суспільство...»

На фото: населення широко сповіщено про перепис. Фото Укрінформу.
На фото: населення широко сповіщено про перепис. Фото Укрінформу.

Довідково: Всеукраїнський перепис населення проходив 5-14 грудня. Ще в перші його дні Інститут соціальної та політичної психології опитав понад дві тисячі респондентів в усіх областях України, Криму та в місті Києві. За результатами опитування абсолютна більшість респондентів поставилася до державного заходу цілком схвально. Певні побоювання виникли лише у восьми відсотків громадян.

Перші результати стали відомі на початку квітня наступного, 2002 року. Виявилося, що українців не «52 мільйони», як запевняли нас із екранів телебачення, а 48 млн 457 тис. осіб. Міське населення складало 67,2%, сільське – 32,8%; чоловіків було 22 млн 441 тис. осіб, або 46,3%; жінок більше – 26 млн 16 тис. осіб, або 53,7%. За даними Всеукраїнського перепису населення, на території країни проживають представники понад 130 національностей і народностей. У національному складі населення України значна більшість українців, чисельність яких становила 77,8% від загальної кількості населення. Друге місце за чисельністю посідали росіяни. Питома вага росіян у загальній чисельності населення зменшилася на 4,8 відсоткового пункту і становила 17,3%. Українську мову вважали рідною 67,5% населення України, що на 2,8 відсоткового пункту більше, ніж за даними перепису 1989 року. Російську мову визначили як рідну 29,6% населення, у порівнянні з минулим переписом населення цей показник зменшився на 3,2 відсоткового пункта.

За встановленою практикою і згідно з рекомендаціями Організації Об'єднаних Націй, переписи населення у більшості країн світу проводяться раз на десять років. Тож наступний Всеукраїнський перепис населення заплановано на 2020 рік.

(далі буде)

Хроніка попередніх років: 1918,  1919,  1920-1921,  1922-1923,  1924-1925,  1926-1927,  1928-1929,  1930-1932,  1933-1934,  1936-1937,  1937-1938,  1939,  1940,  1941-1943,  1944,  1945,  1946-1947,  1948,  1949,  1950,  1951,  1953,  1954,  1955-1956,  1957,  1958-1959,  1960 1961,  1962-1963,  1964,  1965,  1966,  1967-1968,  1970,  1971,  1972,  1973-1975,  1976-1977,  1978,  1979-1980,  1981,  1982 1983,  1984,  1985,  1986,  1987-1988,  1989,  1990,  1991,  1992,  1993,  1994,  1995,  1996,  1997,  1998,  1999

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-