З архіву: зраджена Грузія та меморіал Голодомору, освячений  УПЦ МП (2008)

З архіву: зраджена Грузія та меморіал Голодомору, освячений УПЦ МП (2008)

Укрінформу 100
Укрінформ
Проект Укрінформу з нагоди сторічного ювілею агентства: «100 років – 100 новин»

Для покоління 60-х почути «вживу» Пола Маккартні, та ще й у центрі Києва, було чимось на кшталт польоту на Місяць. Усі про це мріяли, але розуміли про нездійсненність мрії. Але, виявляється, і казки збуваються. Підстаркуваті бітломани часів розвинутого соціалізму 14 червня на Майдані могли сказати собі: «Ми – дожили до цієї миті!». І байдуже, що їхній кумир уже був доволі підтоптаним дідуганом і не міг брати високих октав у своїх піснях, що десь від поштамту і будинку профспілок його майже не було видно, але саме усвідомлення, що ти поряд із ним, гріло. Разом із киянами мокли під зливою і хором співали Let it Be шанувальники здалеку – з Казахстану, Узбекистану, навіть із Південної Кореї, які – дізнавшись про концерт на Майдані – добиралися до Києва через Китай і Середню Азію. Все було, як у тій приказці: «Побачити Маккартні – і вмерти!». От що криється за стислим повідомленням Укрінформу.

ПЕРЕМОГА СЕСТЕР БОНДАРЕНКО

26 січня 2008 року. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Українські тенісистки Альона та Катерина Бондаренко вперше в своїй спортивній кар'єрі і в історії українського тенісу виграли турнір Великого шолому».

Довідково: У фіналі парного розряду Відкритого чемпіонату Австралії, що проходив у Мельбурні з призовим фондом 20 мільйонів 600 тисяч австралійських доларів, сестри Бондаренко 25 січня перемогли Вікторію Азаренко з Білорусії та ізраїльтянку Шахар Пеєр.

Українки виявилися сильнішими за інтернаціональну пару в складі білоруски Вікторії Азаренко й ізраїльтянки Шахар Пеєр. Перший сет виграли суперниці наших співвітчизниць із рахунком 6:2. У другому сестри Бондаренко переламали хід поєдинку, й перемогли – 6:1, а у третьому, вирішальному сеті, закріпили успіх – 6:4.

Українські тенісистки виграли парний розряд «Australian Open-2008», що стало першим подібним успіхом українських спортсменів на змаганнях Гранд Слем.

ВІЗИТ ДЖОРДЖА БУША

1 квітня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «У столиці відбулася офіційна церемонія зустрічі Президента України Віктора Ющенка та Президента Сполучених Штатів Америки Джорджа Буша».

Президент США Джордж Буш і Президент України Віктор Ющенко. Київ, 1 квітня 2008 року
Президент США Джордж Буш і Президент України Віктор Ющенко. Київ, 1 квітня 2008 року

Довідково: 31 березня пізно ввечері Президент США Джордж Буш прибув в Україну і разом зі своєю дружиною вирушив відпочивати. Обговорення плану дій між нашими країнами на найближчі два роки і підписання відповідних документів відклали на 1 квітня. Знаковим є те, що до Києва Буш прилетів перед Бухарестським самітом НАТО, на якому Україна разом із Грузією мала отримати План дій із набуття членства в НАТО.

1 квітня Глава Української держави з дружиною пані Катериною Ющенко зустрів свого американського колегу та першу леді США Лауру Буш на площі перед Секретаріатом Президента. Потім президенти США та України поспілкувалися віч-на-віч,  після чого розпочалися україно-американські переговори в розширеному форматі. Також за підсумками візиту в Київ Дж. Буша було підписано «Дорожню карту», яка визначала перспективи двостороннього співробітництва на найближчі два роки, а також низку двосторонніх документів.

У Будинку з химерами відбувся офіційний обід, потім президенти вшанували пам'ять жертв Голодомору.

Дж. Буш прочитав лекцію для дітей у 57-й школі й прогулявся разом із Ющенком національним заповідником «Софія Київська».

ПОЛ МАККАРТНІ В КИЄВІ

14 червня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Проливний дощ не зміг перешкодити прихильникам сера Пола Маккартні побачити живу легенду своїми очима».

Незважаючи на дощ, глядачі займали місця на Майдані Незалежності за кілька годин до початку концерта Пола Маккартні. Київ, 14 червня 2008 року
Незважаючи на дощ, глядачі займали місця на Майдані Незалежності за кілька годин до початку концерта Пола Маккартні. Київ, 14 червня 2008 року

Довідково: Пол Маккартні прилетів до Києва пізно ввечері 13 червня. Концерт Маккартні на Майдані Незалежності повинен був розпочатися о 21 годині. Але через сильну грозу його притримали. Проте коли о 21:30 Сер Пол вийшов на сцену в бітловому піджачку, рожевій сорочці з вишивкою і заспівав «Baby, you can drive my car», всі забули про дощ і почали насолоджуватися концертом. А коли легенда «Бітлз» почав співати Let it Be, то пісню підхопив весь майдан, багато хто відкрито плакав.

Незважаючи на грозу та зливу, на концерт одного з легендарних «Бітлз» прийшло 350 тисяч чоловік. Крім того, концерт транслювався наживо ще в шести найбільших містах країни – Харкові, Дніпрі, Севастополі, Львові, Донецьку та Одесі, зібравши на площах міст близько 200 тисяч охочих подивитися шоу, а понад 13 мільйонів прихильників мали нагоду насолодитися дійством у прямому ефірі по телебаченню. Із 33-х пісень, які виконав Маккартні, 20 були з Beatles.

На Майдані пролунали «All My Loving», «Got To Get You Into My Life», «The Long And Winding Road»,  «Blackbird», «I'll Follow The Sun» та інші. Останньою композицією стала легендарна «Yesterday».

15 червня в «Пінчук Арт Центрі» Пол Маккартні особисто презентував свою виставку, на яку прийшло багато віп-персон нашої країни. До речі, коли в натовпі Пол помітив маленьку дівчинку, то зіграв їй на губній гармошці, а дитина злякалась і розплакалася. Цього ж дня Пол Маккартні особисто зустрівся з Президентом України Віктором Ющенком, який подарував співаку вишиванку.  

ВЕЛИКА ПОВІНЬ

25 липня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «У ніч з 23 на 24 липня внаслідок ускладнення погодних умов (сильний дощ та пориви вітру місцями до 20 м/с) і через спрацювання автоматики захисту ліній електропередач у шести областях сталося знеструмлення 212 населених пунктів».

Співробітники МНС допомагають жителям Могильов-Подільського потрапити до своїх будинків та вивезти найнеобхідніші речі. Вінницька область, 30 липня 2008 року
Співробітники МНС допомагають жителям Могильов-Подільського потрапити до своїх будинків та вивезти найнеобхідніші речі. Вінницька область, 30 липня 2008 року

Довідково: 31 липня Верховною Радою України було оголошено зонами надзвичайної екологічної ситуації терміном на 90 днів території шести областей України: Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької, Закарпатської й Вінницької, також постраждали південні райони Хмельницької області.

На Львівській залізниці через негоду було оголошено надзвичайний стан. У районах, які постраждали від негоди, проводилися роботи з відведення води, прибирання колій від зсувів грунту.

Внаслідок стихійного лиха у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях понад 30 людей загинуло, сотні лишились без даху над головою, у тисяч людей пошкоджено або знищено майно, сотні сіл і містечок залишились без світла та зв`язку. Було розмито 680 км автомобільних доріг, зруйновано 561 пішохідний міст та пошкоджено 360 автомобільних. За оцінками експертів, збитків державі завдано на 1,6 млрд гривень.

РОСІЯ НАПАЛА НА ГРУЗІЮ

12 серпня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «В Україні з тривогою сприймають повідомлення про перехід конфлікту у Південній Осетії (Грузія) у нову фазу із залученням військового потенціалу третьої сторони. На жаль, Російська Федерація, яка довгий час відігравала роль посередника у врегулюванні, стала безпосереднім учасником конфлікту».

Російська бронетехніка у Південній Осетії.  Цхінвалі, 8 серпня 2008 року
Російська бронетехніка у Південній Осетії. Цхінвалі, 8 серпня 2008 року

Довідково: Цього дня, 8 серпня Росія напала на Грузію й окупувала частину її території. Після обстрілів грузинських сіл збройні сили Грузії заявили про намір «відновити конституційний лад» на території Південної Осетії й у результаті боїв зайняли більшу частину Цхінвалі. Проте, Росія не захотіла миритися з поразкою проросійських сепаратистів, і Кремль втрутився в цей внутрішній конфлікт.

Російські державні ЗМІ звинуватили Грузію в цілеспрямованому обстрілі Цхінвалі. Ще за день до цього, 7 серпня, РФ почала перекидати в зону конфлікту війська. Під час прямого сухопутного вторгнення російської армії в Грузію танкові бригади росіян вийшли за межі невизнаної Південної Осетії й дійшли до Кодорської ущелини. Росія піддала бомбардуванню грузинські міста, військові бази та об'єкти цивільної інфраструктури та залучила свої військово-морські сили. Разом із тим, росіяни зайняли головний порт Грузії – Поті й знищили на рейді всі грузинські катери та кораблі, які мали військове позначення, включно з кораблями прикордонників.

З огляду на пряме вторгнення Росії, у Тбілісі заявили про відвід військ із Цхінвалі й про одностороннє припинення вогню. 12 серпня був підписаний план перемир'я, запропонований Євросоюзом, головними пунктами якого було остаточне припинення вогню і повернення сторонами конфлікту військ на свої бази. Незважаючи на це, російські війська активно просувалися вглиб грузинської території – були зайняті міста Горі, Сенакі, Поті, перерізана стратегічна дорога, що з'єднує західну і східну Грузію.

Верховна Рада в ті дні була на канікулах. Депутати від НУНСу вимагали негайного скликання позачергового засідання парламенту, проте їх не підтримала жодна інша фракція. Верховна Рада зібралась лише 2 вересня, проте так і не спромоглася ухвалити жодної заяви з цього приводу.

Ще перед тим, наприкінці серпня, Віктор Янукович зробив заяву на підтримку незалежності Південної Осетії та Абхазії. Через два дні кримський осередок Партії регіонів закликав парламентську фракцію ПР зробити те ж саме. У своєму зверненні регіонали засудили владу за те, що вона, мовляв, не зайняла нейтральної позиції та втягнула Україну в конфлікт на боці Грузії, а також за розгортання "масивної антиросійської пропаганди". Водночас, Партією регіонів до парламенту була внесена постанова про визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії, яку, до речі, підтримали 167 регіоналів та комуністів.

Були зареєстровані в Раді й законопроекти, що засуджували російську агресію. Але голосували за це тільки депутати «Нашої України». Блок Юлії Тимошенко, «Партія регіонів», комуністи і Блок Литвина або утримувалися від голосування, або голосували проти.

Відкрито підтримував Грузію президент Ющенко. 12 серпня він разом із президентами Польщі, Литви, Естонії та прем'єром Латвії вилетів до Тбілісі для підтримки президента Саакашвілі. Окрім того, Ющенко видав Укази, якими вводив у дію рішення РНБО, де, зокрема, йшлося, про небажаність участі кораблів Чорноморського флоту, що тимчасово дислоковані на території України, у військовому конфлікті в Південній Осетії. А для того, аби запобігти втягуванню у збройний конфлікт, Україна повідомила, що залишатиме за собою право згідно з нормами міжнародного права й законодавства України заборонити повернення суден, які брали участь у конфлікті, в українські порти.

Натомість МЗС Росії висунуло на нашу адресу звинувачення в тому, що ми постачаємо озброєння грузинській армії, а також що українські інструктори беруть участь у підготовці грузинських військових. Тодішній міністр оборони Юрій Єхануров назвав ці звинувачення безпідставними.

За офіційними грузинськими даними, в конфлікті з грузинської сторони загинули 413 осіб. Серед них: 177 військових, 16 поліцейських і 220 цивільних осіб, поранення отримали 2234 людей.

Після окупації частини Грузії сторонами таки було досягнуто угоду про припинення вогню за участю міжнародних посередників. Згідно з досягнутими домовленостями, вивід російських військ із грузинської території мав закінчитися до 1 жовтня 2008 року, проте росіяни залишаються на території самопроголошених республік і понині. За ці роки Росія значно зміцнила свої військові бази, незаконно розміщені в окупованих регіонах Грузії, та збільшила кількість військовослужбовців і важкого наступального озброєння.

ЗАХОПЛЕННЯ СУДНА «ФАЇНА»

27 вересня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Судно «Фаїна», що перевозило партію бронетехніки та іншу зброю, захоплено піратами біля берегів Сомалі 25 вересня».

Довідково:  25 вересня о 17 год. 04 хв. в морський консультаційний центр у Греції надійшло повідомлення про захоплення піратами поблизу сомалійського узбережжя судна «Фаїна». Екіпаж судна складається з 21 особи, із яких 17 – громадяни України (капітан корабля – громадянин України), 3 росіян й 1 латвієць.

Судно прямувало до Кенії й перевозило військову техніку. Зокрема, близько 30 танків Т-72, зенітні установки і гранатомети. Довкола захопленого судна розгорівся міжнародний скандал: були заяви, що вантаж призначався для Судану, відносно якого діяло ембарго на поставку зброї.

«Фаїна» була в полоні понад 4 місяці. Лише 5 лютого 2009 року судно було звільнено за викуп у 3 мільйони 200 тисяч доларів. Увечері 11 лютого до аеропорту кенійського міста Момбаса прибув спецрейсом український літак, який доставив туди змінний екіпаж «Фаїни», готовий у найкоротші терміни прийняти судно. Цим же літаком до Кенії прибули лікарі, представники компаній-спецекспортерів, судновласник, журналісти низки українських засобів масової інформації, щоб зустріти судно в порту 12 лютого.

Українське судно
Українське судно "Фаїна", звільнене із полону сомалійських піратів, у супроводі кораблів ВМС США і Республіки Кенія прибуло до порту Момбаса. 12 лютого 2009 року

Зранку 13 лютого звільнені з піратського полону моряки – члени екіпажу судна «Фаїна» повернулися на батьківщину. Літак із моряками приземлився в аеропорту «Бориспіль» близько 11 години ранку. Крім родичів і друзів українців приїхав зустріти й Президент України.

ВІТАЛІЙ КЛИЧКО – ЧЕМПІОН ЗА ВЕРСІЄЮ WBC

14 жовтня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Віталій Кличко, перемігши Семюеля Пітера став чемпіоном світу за версією WBC (Всесвітня боксерська рада) в суперважкій вазі».

Довідково: Українець володів поясом із квітня 2004 по грудень 2005 року. Проте після травми, яку він отримав у 2005 році, Кличко був змушений перервати свою кар'єру. WBC присвоїв йому звання «почесного чемпіона» і дав можливість у разі повернення на ринг зустрітися з діючим чемпіоном. І ось через три роки і вісім місяців Кличко-старший тріумфально повернувся на ринг. До титулу почесного чемпіона WBC 37-річний киянин додав звання реального чемпіона за найпрестижнішою версією професіонального боксу.

Бій Кличка і Пітера тривав понад шість раундів. Утім, уже з самого початку поєдинку стало зрозуміло, що виграє Віталій. Пітер протримався вісім раундів, а потім відмовився від продовження бою. Всі раунди Кличко за очками вигравав.

 Брати Володимир і Віталій Клички на прес-конференції по завершенні поєдинку. Берлін, 11 жовтня 2008 року.
Брати Володимир і Віталій Клички на прес-конференції по завершенні поєдинку. Берлін, 11 жовтня 2008 року.

Таким чином, брати Клички встановили світовий рекорд – уперше в історії професійного боксу чемпіонами у важкій ваговій категорії за версіями найпрестижніших світових організацій IBF, WBC та WBO стали одночасно два рідних брати.

Це не єдина перемога нашої країни в боксі. 15 листопада в англійському Ліверпулі завершився Чемпіонат Європи серед боксерів-любителів, за підсумками якого збірна України вперше у своїй історії зайняла перше загальнокомандне місце. Золото в своїх вагових категоріях здобули Георгій Чигаєв, Василь Ломаченко, Іван Сенай, Олександр Усик.

МЕМОРІАЛ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ

25 листопада. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «В Києві на 75 роковини Голодомору був відкритий Меморіал пам'яті жертв Голодоморів». 

Меморіал пам'яті жертв Голодоморів
Меморіал пам'яті жертв Голодоморів

Довідково: 22 листопада біля меморіального знаку «Свічка пам'яті» відбулися заходи в пам'ять про жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. У них взяли участь Президент України Віктор Ющенко з дружиною, глави держав та іноземні делегації, які прибули в Україну з нагоди 75-х роковин Голодомору. Пам'ять загиблих прийшли вшанувати глава уряду Юлія Тимошенко, представники Верховної Ради, органів виконавчої влади, релігійних конфесій та інші.

Освятив же Меморіал не Патріарх УПЦ КП Філарет, що було б логічним, а Предстоятель УПЦ МП Володимир. Справа в тому, що ще 2007 року митрополит Володимир (Сабодан) визнав Голодомор геноцидом українського народу, а згодом це стало офіційною позицією очолюваної ним церкви. Напередодні 22 листопада гінці від Ющенка переконали Патріарха Філарета поступитися Митрополиту Володимиру правом відкривати Меморіал за те, аби віддати УПЦ МП належне за її принциповий вчинок. Його Святість Філарет жертовно погодився. Завершуючи цей «ліричний відступ», варто нагадати, що наступник Сабодана митрополит Онуфрій того ж таки 2008 року назвав Голодомор «карою небесною»  для людей, які «повстали проти Бога».

Ще в березні 2003 року на парламентських слуханнях, присвячених роковинам Голодомору, депутати постановили: спорудити меморіал жертвам Голодомору і політичних репресій. Було оголошено конкурс проектів. На початку 2005 року конкурс виграли архітектори Роман та Дмитро Селюки, але їхню концепцію було відхилено президентом Ющенком як «невідповідну до масштабу національної трагедії». Зрештою, у 2006 році було обрано проект Анатолія Гайдамаки.

Нині Меморіал пам'яті жертв голодоморів є першим і єдиним державним музеєм – Меморіалом, що висвітлює історію Голодомору. Сам комплекс складається з меморіальної частини – Свічки Пам'яті, скульптури «Гірка пам'ять дитинства» (дівчинки з колосками в руках на площі Пам'яті), Ангелів при вході, алеї «Чорних табличок», Калинового гаю та Зали пам'яті.

На першому фото: Сестри Олена (праворуч) і Катерина Бондаренко з кубком Australian Open. Австралія, 25 січня 2008 року. Фото: Укрінформ

(далі буде)

Хроніка попередніх років: 1918,  1919,  1920-1921,  1922-1923,  1924-1925,  1926-1927,  1928-1929,  1930-1932,  1933-1934,  1936-1937,  1937-1938,  1939,  1940,  1941-1943,  1944,  1945,  1946-1947,  1948,  1949,  1950,  1951,  1953,  1954,  1955-1956,  1957,  1958-1959,  1960 1961,  1962-1963,  1964,  1965,  1966,  1967-1968,  1970,  1971,  1972,  1973-1975,  1976-1977,  1978,  1979-1980,  1981,  1982 1983,  1984,  1985,  1986,  1987-1988,  1989,  1990,  1991,  1992,  1993,  1994,  1995,  1996,  1997,  1998,  1999,  2000,  2001,  2002,  2003,  2004,  2005,  2006,  2007

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-