Європарламент вимагає від Москви негайно звільнити Романа Сущенка - резолюція

Європарламент вимагає від Москви негайно звільнити Романа Сущенка - резолюція

Оновлюється
Укрінформ
Власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в "шпигунстві".

Хронологія останніх подій

Європарламент вимагає від Москви негайно звільнити Романа Сущенка - резолюція

05.10.2017 13:19

Європарламент вимагає від російського режиму припинення репресій проти представників кримськотатарського народу та українців у Криму і закликає до негайного звільнення усіх протиправно ув’язнених Кремлем українських політичних заручників, у тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

На цьому наголошується в ухваленій у четвер резолюції Європарламенту, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Авторами резолюції, яку підтримала переважна більшість європарламентаріїв, виступили депутати п’яти політичних груп, які становлять у законодавчому органі ЄС ліберально-демократичну більшість. Це, зокрема, фракції Європейської народної партії, Альянсу лібералів і демократів за Європу, Прогресивного альянсу соціалісті і демократів, Європейських консерваторів та реформістів, а також "Зелені".

ЄП вимагатиме від Москви звільнити Сущенка та інших політв'язнів – проект резолюції

05.10.2017 11:03

Європарламент вимагатиме від російського режиму звільнення журналіста Укрінформу Романа Сущенка, а також усіх інших українських політв’язнів Кремля.

Про це йдеться у проекті резолюції законодавчого органу ЄС, яка буде проголосована у четвер у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Документ присвячений насамперед справам лідерів кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова, а також журналіста Миколи Семени.

Ім’я політичного заручника Кремля Романа Сущенка згадується у резолюції разом із 46-ма іншими протиправно ув’язненими у Криму та на території РФ українськими громадянами.

Свободу Сущенку: посольство України в Польщі закликає світ тиснути на Росію

30.09.2017 13:52

Міжнародне співтовариство має солідарно здійснювати тиск на Росію, щоб Кремль перестав порушувати міжнародне право, окуповуючи частину території України й утримуючи у себе українських політв'язнів, зокрема журналіста Укрінформу Романа Сущенка. 

На цьому наголошує Посольство України у Польщі. 

“Рік тому у Москві було незаконно затримано українського журналіста, кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, який донині утримується у російській в'язниці за надуманими звинуваченнями. Росія застосовує репресивні методи колишнього НКВС щодо українців та кримських татар”,- наголошують українські дипломати.

Вони закликають демократичний світ “здійснювати солідарний тиск на Росію, аби Кремль припинив порушувати міжнародне право завдяки своїй агресивній політиці й окупації частини території України і брутального викрадення й утримування в Росії українських політв'язнів”.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів закликали звільнити Сущенка

30.09.2017 10:14

Міжнародна і Європейська федерації журналістів (МФЖ і ЄФЖ) відновили заклики до звільнення українського журналіста Романа Сущенка в річницю його незаконного арешту російською владою за звинуваченням у «шпигунстві».

Про це повідомляється на сайті Європейської федерації журналістів.

«Один рік утримання під вартою Романа є образою свободи засобів масової інформації. Ми настійно закликаємо владу негайно звільнити пана Сущенка», — заявив президент МФЖ Ентоні Белленгер.

Його колега з Європейської федерації журналістом Могенс Блічер Б'єррегорд також закликав до звільнення кореспондента Укрінформу, підкресливши, що звинувачення проти Сущенка є сфабрикованими.

«Ми вважаємо, що звинувачення проти Романа повністю сфабриковані заради того, щоб змусити замовчати його критичну думку. Влада (РФ - ред.) повинна негайно звільнити його», - заявив він.

Таким чином організації підтримали вимогу своїх філій — Національного союзу журналістів України (НСЖУ), Незалежної медіа-профспілки України і Російського союзу журналістів - про негайне звільнення Сущенка та засудження звинувачень проти нього.

«Роман - шанований, професійний журналіст з солідною репутацією... Сподіваюся, широко поширене увагу до очевидної абсурдності справи про шпигунство допоможе Роману звільнитися», - зазначив президент НСЖУ Сергій Томіленко.

В ОБСЄ запевнили, що тримають на контролі справу Сущенка

29.09.2017 19:11

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір тримає на контролі ситуацію з українським журналістом Романом Сущенком, якого незаконно тримають під вартою в РФ.

У цьому кореспондента Укрінформу запевнили в офісі Дезіра.

"Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ уважно стежить за справою Романа Сущенка і закликає російську владу звільнити його", - відповіли в Організації на запит агентства.

В офісі нагадали, що коли Сущенка тільки затримали, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ зв'язався з російською владою і попросив надати журналістові всі процесуальні привілеї відповідно до кримінального законодавства.

Справа Сущенка також обговорювалася з українською владою в ході останнього візиту представника у жовтні 2016 року. Це питання порушувалося також під час українсько-російського діалогу профспілок журналістів, зазначили в офісі Арлема Дезіра.

Творець групи #FreeSushchenko: в РФ майже 50 українських політв'язнів

29.09.2017 18:41

Не можна давати забувати політикам і людям за кордоном, що в Росії утримується майже півсотні українських політичних в'язнів.

Про це сказала кореспонденту Укрінформу у ФРН українська активістка Тетяна Летаїв, яка мешкає в Берліні, напередодні річниці арешту українського журналіста Романа Сущенка.

«Дуже важливо нагадувати світу, що у нас є політичні в'язні. І вважаю, що це завдання кожного, хто співчуває людському горю, хто має частинку теплоти у своєму серці, хто хоче допомогти тим, хто потрапив у біду», - заявила Летаив.

Саме вона організувала групу #FreeSushchenko у Facebook буквально через кілька годин після того, як стало відомо про його затримання.

«Я відразу, як тільки почула цю трагічну новину, зателефонувала до кореспондента Укрінформу в Берліні Ольги Танасійчук і запропонувала зробити щось, аби зробити цю справу резонансною. І запропонувала створити групу у Facebook», - згадує активістка.

Спочатку вони занесли в цю групу всіх своїх друзів. До неї почали приєднуватися інші люди, і сьогодні в ній близько 1,5 тис. учасників. «Це дуже активна група, у неї вступають все нові і нові люди», - відзначає її творець.

"Арешт Сущенка" у центрі Берліна: активісти прийшли під посольство РФ

29.09.2017 18:01

Німецькі активісти Рональд Вендлінг і Андреас Роттлеб-Шелльхазе організували у п'ятницю, напередодні річниці арешту українського журналіста Романа Сущенка, сцену його затримання ФСБ.

Свою маленьку виставу вони провели перед посольством РФ у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Вендлінг організовує щотижневі пікети на захист політв'язнів (читайте інтерв'ю на сайті Укрінформу). Зазвичай вони проходять щочетверга, проте 29 вересня зробили виняток. Так Рональд Вендлінг і його товариш Роттлеб-Шелльхазе відзначили річницю незаконного тримання журналіста Укрінформу Романа Сущенка в СІЗО Лефортово у Москві.

Німецькі активісти зіграли сцену арешту Сущенка в центрі Берліна

Євродепутат Гармс закликає світ не замовчувати тему Сущенка

29.09.2017 16:39

Депутат Європарламенту Ребека Гармс вважає важливим постійно привертати міжнародну увагу до справи Романа Сущенка та інших українських політв'язнів.

Про це вона заявила в коментарі кореспондентові Укрінформу у ФРН.

"Важливо привернути увагу міжнародного співтовариства до "справи Сущенка", - заявила німецький політик.

Вона закликала російську владу "негайно звільнити Романа Сущенка з ув’язнення в Лефортово в Москві і гарантувати його безпечне повернення до України". "Я вимагаю того ж для решти всіх українських політв'язнів у російських в'язницях", - додала Гармс.

Росія має надати докази проти Сущенка, або відпустити його - EANA

29.09.2017 16:31

Рада Європейського альянсу інформаційних агентств (EANA) напередодні річниці ув’язнення в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка знов звернулася до влади РФ із закликом звільнити його, якщо переконливі докази вини не будуть представлені.

Про це йдеться у заяві, підписаній президентом EANA, виконавчим директором і головним редактором шведського інформагентства ТТ Юнасом Ерікссоном та генеральним секретарем EANA Еріком Ниленом, яку у п'ятницю отримав Укрінформ.

"Рада Європейського альянсу інформаційних агентств знову висловлює стурбованість у зв'язку з ув’язненням українського журналіста Романа Сущенка. 30 вересня 2017 року виповнюється рік від дня його арешту під час візиту до Росії. Російські органи звинувачують його у "шпигунстві". Він заперечує будь-яку провину. Російська сторона має оприлюднити більш детальну інформацію, що пояснює затримання Романа Сущенка. Якщо ж достовірні докази проти нього не можуть бути негайно представлені, його слід звільнити і дозволити повернутися до рідної країни", - зазначається в заяві.

EANA уже робив подібну заяву 3 жовтня 2016 року, відразу після того, як стало відомо про затриманння Сущенка, а також згодом після першого продовження арешту власкору Укрінформу.

Сейм Польщі: арештом Сущенка Кремль хоче залякати журналістів за критику

29.09.2017 16:03

Арешт і безправне утримання в московському СІЗО кореспондента Укрінформу Романа Сущенка є залякуванням журналістів, які критично пишуть про Росію, й елементом політики Росії з дестабілізації України.

Про це йдеться у відкритій заяві 15-ти польських депутатів та сенаторів від партій “Громадянська платформа” (РО), “Сучасна” (.N) та депутатської групи “Cоюз Європейських демократів”, яку підготовлено з ініціативи депутата РО Марціна Свенціцького, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми, депутати та сенатори парламенту Речі Посполитої, протестуємо проти безправного утримання в Російській Федерації журналіста Українського національного інформаційного агентства “Укрінформ” Романа Сущенка. Оскільки російські органи правосуддя не представили жодних доказів щодо нібито “шпигунської діяльності” Романа Сущенка, маємо всі необхідні підстави стверджувати, що його переслідування пов'язане з його журналістською роботою і має на меті залякати журналістів, які висвітлюють російсько-український конфлікт, що вписується у політику російської влади з 2014 року з дестабілізації України”, - наголошують польські парламентарії.

Білоруси Бельгії висловили підтримку Сущенку

29.09.2017 15:53

Білоруські політичні емігранти у Бельгії підтримали журналіста Укрінформу Романа Сущенка, який вже рік протиправно ув’язнений у Москві.

Міжнародні журналістські організації підтримують Сущенка - голова НСЖУ

29.09.2017 15:12

Усі міжнародні журналістські організації висловлюють свою повну солідарність із незаконно утримуваним у Росії журналістом Укрінформу Романом Сущенком.

Про це повідомив голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко у Києві під час акції-перформансу на підтримку Сущенка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Повну підтримку нам надають міжнародні журналістські організації. Завтра вранці буде спеціальна заява Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів. Тобто всі журналісти світу солідарні з нами і, відповідно, так само домагаються того, щоб наступного року або найближчого часу Роман був разом з нами", - сказав він.

Томіленко закликав єдиним фронтом боротися за звільнення українських журналістів, яких переслідує російська влада. Він також закликав допомагати родинам затриманих, адже журналісти - "це не лише символи, але це і реальні люди, з їхніми родинами, з їхніми потребами, із потребами певної уваги".

Звільнення Сущенка: Президент сподівається на позитив до кінця року

29.09.2017 14:58

Президент Петро Порошенко готовий зробити все від нього залежне, аби журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого вже рік незаконно утримують в РФ, повернувся додому.

Про це глава держави сказав сьогодні в Коломиї, відповідаючи на питання кореспондента Укрінформу.

“Я готовий зробити все, що є в моїх силах, щоб великий українець Сущенко повернувся додому. Я порушив це питання у розмові з (президентом Франції) Еммануелем Макроном, його дружина Бріжіт звернулася із цим до Путіна. І впевнений, що наші скоординовані зусилля повернуть його додому”, - сказав Порошенко.

Він також висловив припущення, що до кінця року "ми отримаємо позитив у цьому питанні".

Литовський політик: Вільнюс вимагає негайного звільнення Сущенка

29.09.2017 14:08

Політики чотирьох фракцій Сейму Литви наполягають на звільненні українських журналістів, які незаконно утримуються в Росії та на окупованих територіях.

На цьому у відеозверненні, яке є в розпорядженні Укрінформу, наголосив депутат литовського парламенту Мантас Адоменас.

"Виповнюється рік з моменту арешту у Москві й утримання в СІЗО без суду і за сфальсифікованими звинуваченнями Романа Сущенка. Ми, група литовських депутатів з чотирьох парламентських фракцій, вимагаємо його негайного звільнення, як і вимагаємо звільнення і зняття звинувачень з інших українських журналістів", - заявив Адоменас.

За його словами, Росія порушує міжнародне право, ігноруючи загальноприйняті міжнародні правила щодо ставлення до журналістів та представників ЗМІ, зокрема і на територіях, які вона окуповує.

Литовський політик підкреслив, що він та його колеги по литовському парламенту закликають міжнародну спільноту дати оцінку незаконному ставленню в Росії до українських журналістів, передусім до Романа Сущенка.

Умеров відповів на лист Сущенка: Незабаром зустрінемося у вільній Україні

29.09.2017 14:05

Незаконно засуджений окупаційною владою Криму заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров отримав лист підтримки від журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого незаконно тримають під вартою у Москві.

У п'ятницю, 29 вересня, напередодні річниці затримання Сущенка, Умеров відповів йому словами підтримки. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Рівно рік тому заарештували Романа Сущенка. Вчора він написав мені лист підтримки у зв'язку з обвинувальним вироком. Пишу відповідь...", - повідомив Умеров.

У листі він говорить, що їх об'єднують не лише сфабриковані проти них кримінальні справи, "а й те, що набагато важливіше, любов до Батьківщини і наша правота".

Кремлю не вдалося зробити із Сущенка “шпигуна” - гендиректор Укрінформу

29.09.2017 13:50

Цілий рік кремлівський режим намагався зробити з кореспондента Укрінформу Романа Сущенка шпигуна, але вийшло непереконливо, натомість на захист українського журналіста став увесь світ.

Про це генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко сказав, виступаючи на акції-перфомансі, яка відбулася у п'ятницю біля офісу Укрінформу в центрі Києва.

«Минає рік перебування Романа Сущенка у слідчому ізоляторі «Лефортово». За цей час багато було великих і малих подій. Народжувалися діти, Ілон Маск запускав космічні кораблі, Китай випробовував 5G, а Кремль, кремлівський режим зі всією його потужною, репресивною, пропагандистською машиною робив із Романа шпигуна. Робити виходило не дуже добре, не дуже переконливо, але Роман все одно залишається в «Лефортово», - сказав Харченко.

Учасники акції-перфомансу, одягнуті у футболки з написом «#FreeSushchenko» та портретом журналіста, випустили у повітря жовті і блакитні кулі з його портретом на знак надії на щонайшвидше звільнення з незаконного ув'язнення у РФ. Кульки символізували кожен з днів, проведених Сущенком у СІЗО «Лефортово».

У Сеймі Литви вимагають від Росії негайно звільнити Сущенка

29.09.2017 12:14

Політики литовського Сейму протестують проти затримання кореспондента Укрінформу Романа Сущенка у Москві і вимагають його звільнення. Вони також наполягають на звільненні Станіслава Асєєва, який утримується бойовиками на Донбасі, і припинення переслідування у Криму журналіста Миколи Семени.

Про це йдеться в заяві 10-ти депутатів Сейму Литви, яка є у розпорядженні Укрінформу.

“Ми, члени Сейму Литовської республіки, які підписалися під цією заявою, рішуче протестуємо проти незаконного ув'язнення українського журналіста Романа Сущенка, якого було затримано 30 вересня 2016 року”, - підкреслюють політики у заяві.

"Романе, тримайся": власкори Укрінформу запустили флешмоб на підтримку Сущенка

29.09.2017 11:42

Закордонні та регіональні кореспонденти агентства підтримали незаконно утримуваного у Москві журналіста Романа Сущенка.

Власкори Укрінформу запустити флешмоб на підтримку Сущенка

#FreeSushchenko: у Польщі закликають тиснути на РФ дипломатичними методами

29.09.2017 11:17

Міжнародне співтовариство має знати про справу арешту українського журналіста, кореспондента Укрінформу Романа Сущенка і вимагати від Росії виконувати свої зобов'язання у сфері свободи пересування тощо.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу заявив депутат польського Сейму Марцін Свенціцький.

“Потрібно протестувати, щоб громадська думка усвідомлювала і знала, що відбувається. Цю справу також потрібно піднімати і на дипломатичному рівні, оскільки Росія підписала міжнародні зобов'язання у сферах свободи пересування, праці, неупередженого судочинства і повинна їх виконувати”, - заявив польський політик.

На його переконання, ситуація навколо арешту і утримання Сущенка впродовж року в московському слідчому ізоляторі є “радикальним випадком”.

“Тут чітко видно, що це - конкретна відплата, помста і кара, адже він займався невигідними для Росії справами, активно висвітлював перебіг російсько-українського конфлікту”, - підкреслив депутат польського Сейму.

Україна закликала генсека ООН посприяти звільненню Сущенка

27.09.2017 22:01

Глава Постійного представництва України при ООН направив генсеку Організації офіційного листа, який супроводжує коментар МЗС України у справі Романа Сущенка, з проханням поширити його як офіційний документ порядку денного Генасамблеї та Ради безпеки ООН.

Текст документа Укрінформ має у своєму розпорядженні.

"Дійсним маю честь поширити коментар Міністерства закордонних справ України від 25 вересня 2017 року про рішення Московського міського суду щодо справи Романа Сущенка, незаконно затриманого в Росії", - наголошується в офіційному листі за підписом глави Місії України при ООН Володимира Єльченка.

При цьому в документі висловлюється прохання до генсека ООН "допомогти в поширенні цього листа в якості документа Генеральної асамблеї відповідно до пункту (с) параграфу 72 Порядку денного 72-ї сесії, а також документа Ради безпеки".

Сущенко був для Путіна як більмо на оці - німецький активіст

27.09.2017 18:19

Журналіст Укрінформу Роман Сущенко став заручником Кремля тому, що критикував російське керівництво, переконаний німецький активіст Рональд Вендлінг, який щочетверга організовує в центрі Берліна пікети на захист українських політв'язнів у Росії.

"Роман Сущенко неодноразово висловлювався дуже критично на адресу Путіна, критично з питання захоплення Криму і з приводу війни в Україні. І тому був для Путіна як більмо на оці", - розповів Вендлінг в інтерв'ю Укрінформу.

Він вважає, що український журналіст сьогодні - це "найважливіша тема".

Звільнення Сущенка можливе лише в результаті політичного тиску - адвокат

27.09.2017 17:17

Російський суд Романа Сущенка не виправдає, його звільнення можливе тільки в результаті політичного тиску.

Про це заявив на прес-конференції адвокат українського журналіста Марк Фейгін, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу. 

"Що стосується перспектив, то точно так само, що відбувається з Умеровим, відбувається у відомому сенсі, в іншій мірі з Романом Сущенком. Суду немає, і тому розраховувати там доводиться тільки на політичний тиск. Я знаю, мені відомо, що дійсно якісь переговори йдуть, обговорення йдуть, але остаточних варіантів може бути досягнуто тільки у рамках якогось саміту. Наприклад, "нормандського формату", де долю Сущенка та ряду інших українських політв'язнів обговорюватимуть на найвищому рівні. Саме цього ми і чекаємо. А розраховувати на те, що суд якимось чином змінить свою позицію, змінить запобіжний захід Роману Сущенку або суддя виправдає його, не доводиться. Тому тут методологія точно така сама, що й у справі Ільмі Умерова. Я не бачу тут іншого шляху", - наголосив Фейгін. 

Він зазначив, що по Сущенку закінчується попереднє слідство, яке відповідно до кримінально-процесуального кодексу може тривати два роки. І тому недавнє продовження його арешту ще на 2 місяці є цілком звичним. "Ці 2 місяці слідство попросило у суду для закінчення справи і початку ознайомлення з нею", - сказав Фейгін. 

В Укрінформі відкрилася фотовиставка до річниці арешту Сущенка

27.09.2017 16:11

У Києві в національному інформагентстві "Укрінформ" відкрилася фотовиставка "Рік за гратами", присвячена річниці незаконного арешту в Москві українського журналіста Романа Сущенка.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фотовиставка розміщена у вікнах офісу Укрінформу і включає світлини про перебіг подій навколо справи Сущенка, зокрема судові засідання у Росії та акції на підтримку журналіста в Україні та світі, а також фото з особистого архіву журналіста.

Польські журналісти закликали Кремль негайно звільнити Сущенка

27.09.2017 15:37

Центр моніторингу свободи преси Асоціації польських журналістів (SDP) протестує проти продовження арешту в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка і закликає російську владу звільнити українського журналіста.

Про це йдеться в оприлюдненій у середу заяві SDP.

“Центр моніторингу свободи преси Асоціації польських журналістів рішуче протестує проти продовження ще на два місяці арешту у Москві журналіста українського інформагентства “Укрінформ” Романа Сущенка за звинуваченням у шпигунстві і закликає російську владу зняти звинувачення проти журналіста і негайно його звільнити”, - йдеться у повідомленні SDP.

Польські журналісти також закликають міжнародні організації, аби вони здійснили кроки, які сприятимуть звільненню Сущенка й інших українських журналістів, які утримуються в Росії та на окупованих нею територіях.

Справа Сущенка: адвокат анонсував слідчу дію

25.09.2017 20:11

Російський адвокат Марк Фейгін, який захищає незаконно утримуваного в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенко, розповів, що на цьому тижні його підзахисного ознайомлять з експертизою.

Про це він повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Сьогодні після засідання суду про продовження тримання під вартою (на 2 місяці - ред.) ще дві години пробув у мого підзахисного в СІЗО. У четвер знову буду в Лефортово, очікується слідча дія – нас ознайомлять з психолого-психіатричною експертизою в остаточній редакції", - сказав Фейгін.

За його словами, зі здоров'ям у Романа все в порядку. Також Роман нещодавно отримав дві передачі - від свого двоюрідного брата в Москві і від української організації, що підтримує політв'язнів в Росії.

Київ закликає світ натиснути на Москву заради звільнення Сущенка

25.09.2017 18:48

МЗС закликає світову спільноту та міжнародні організації вжити всіх можливих заходів для звільнення та повернення в Україну її громадян, які незаконно утримуються у російських в’язницях, у тому числі й кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це йдеться в коментарі МЗС щодо рішення Московського міського суду у справі Сущенка.

"Закликаємо світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції вжити всіх можливих правових, політичних та економічних заходів з метою звільнення та повернення в Україну її громадян, які незаконно утримуються на території Росії за сфальсифікованими політично вмотивованими обвинуваченнями", - йдеться в повідомленні.

Водночас у МЗС вкотре наголосили, що безпідставне утримання журналіста Укрінформу Романа Сущенка під вартою в Російській Федерації за політично вмотивованим обвинуваченням у "шпигунстві" є додатковим доказом відсутності в цій країні системи правосуддя та забезпечення права на справедливий суд.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням Московського міського суду від 25.09.2017 щодо продовження на 2 місяці терміну тримання під вартою українського журналіста Романа Сущенка, незаконно затриманого в Росії за сфальсифікованими обвинуваченнями", - підкреслили в Міністерстві закордонних справ.

Євродепутати закликали Москву звільнити Сущенка

25.09.2017 17:27

Російська влада повинна звільнити зі слідчого ізолятора в Лефортово українського журналіста Романа Сущенка і гарантувати йому безпечне повернення в Україну.

Росія й Україна повинні відновити обмін політв'язнями відповідно до Мінських домовленостей, а також забезпечити міжнародний моніторинг умов утримання та фізичного й психічного стану в'язнів.

Про це йдеться у зверненні групи депутатів трьох фракцій Європарламенту, оприлюдненому  в день рішення Московського суду щодо продовження арешту для Сущенка на чергові два місяці, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Cправа Романа Сущенка, який до 30 вересня очікував на рішення суду, є одним з питань значного занепокоєння з боку депутатів Європарламенту", - зазначають депутати ЄП.

МЗС висловило протест через продовження арешту Сущенку

25.09.2017 13:29

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку із безпідставним триманням під вартою у російській в'язниці за фіктивним обвинуваченням журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це повідомила у Twitter речник МЗС Мар'яна Беца.

"Безпідставне тримання журналіста Р.Сущенка під вартою в РФ за фіктивним обвинуваченням. Висловлюємо протест. Боремось далі", - написала Беца.

Сущенку продовжили арешт на два місяці

25.09.2017 12:17

Мосміськсуд в понеділок подовжив термін тримання під вартою незаконно утримуваному журналісту Укрінформу Роману Сущенку на два місяці - до 30 листопада 2017 року.

Про це повідомив його адвокат Марк Фейгін у Твіттері.

"Роману Сущенку продовжений термін утримання під вартою на два місяці", - написав він.

Фейгін також додав, що захист буде оскаржувати рішення.

Московський суд сьогодні розгляне продовження арешту Сущенка

25.09.2017 06:55

Засідання Мосміськсуду про продовження арешту незаконно утримуваного у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка відбудеться у понеділок, 25 вересня.

Про це повідомив його адвокат Марк Фейгін на своїй сторінці в Facebook.

"У понеділок, 25 вересня, о 10:30 у Московському міському суді відбудеться розгляд клопотання слідства про продовження терміну утримання під вартою мого підзахисного, українського журналіста Романа Сущенка, що звинувачується за ст.276 КК РФ", - написав Фейгін.

Засідання про продовження строку арешту Сущенку в Москві відбудеться 25 вересня

23.09.2017 12:40

Засідання Мосміськсуду про продовження арешту незаконно утримуваного у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка відбудеться у понеділок, 25 вересня.

Про це повідомив його адвокат Марк Фейгін на своїй сторінці в Facebook.

"У понеділок, 25 вересня, о 10:30 у Московському міському суді відбудеться розгляд клопотання слідства про продовження терміну утримання під вартою мого підзахисного, українського журналіста Романа Сущенка, що звинувачується за ст.276 КК РФ", - написав Фейгін.

Президент назвав прізвища українських політв'язнів у Росії

20.09.2017 19:49

Росія продовжує свідомо гальмувати процес звільнення українських заручників у рамках Мінського процесу, утримуючи у своїх катівнях щонайменше 16 політв'язнів, у тому числі режисера Олега Сенцова та журналіста Романа Сущенка.

Про це заявив у середу під час засідання Генеральної асамблеї ООН Президент України Петро Порошенко, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Росія все ще утримує щонайменше 16 українських політв’язнів на своїй території.Серед найбільш відомих - український режисер Олег Сєнцов та український журналіст Роман Сущенко", - зазначив Петро Порошенко.

Водночас, він підкреслив, що кількість полонених українців на Донбасі постійно зростає, а Москва свідомо затягує процес їх звільнення.

"Питання звільнення заручників у рамках Мінського процесу зайшло в глухий кут. Список українських заручників на Донбасі постійно зростає. Люди викрадаються навмисно. Єдиною їхньою провиною є проукраїнська позиція", - зауважив український лідер. 

Порошенко подякував дружині Макрона за підтримку родини Сущенка

20.09.2017 19:01

Президент України Петро Порошенко подякував дружині Президента Франції Еммануеля Макрона за підтримку родини українського журналіста Романа Сущенка, незаконно заарештованого в Росії.

Це відбулося під час зустрічі глави держави з французьким лідером у Нью-Йорку, повідомляє у Facebook прес-секретар Президента Святослав Цеголко.

“Петро Порошенко подякував дружині Еммануеля Макрона за підтримку родини українського журналіста Романа Сущенка, незаконно ув'язненого в Росії”, - написав він. 

У Львові - хода на підтримку Сущенка та інших в’язнів Кремля

20.09.2017 13:41

У Львові з площі Ринок стартувала хода студентської солідарності з в’язнями Москви - за звільнення Миколи Семени, Романа Сущенка, Павла Гриба та інших незаконно затриманих і ув’язнених Кремлем українців.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Такі механізми впливу є найбільш дієвими як на країну-агресора, так і на міжнародну адвокатську та інші спільноти. Піша хода засвідчить солідарність із кореспондентом Укрінформу Романом Сущенком, кримським журналістом Миколою Семеною та більш як сорока іншими політв’язнями", - зазначив один з організаторів акції, колишній в’язень Москви, радник міністра закордонних справ Юрій Яценко.

***

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому було висунуто обвинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

18 травня в Мосміськсуді у скарзі на продовження тримання під вартою Сущенку було відмовлено.

Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-