Бріжит Макрон передала найщиріші слова підтримки дружині Сущенка

Бріжит Макрон передала найщиріші слова підтримки дружині Сущенка

Оновлюється
Укрінформ
Власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в "шпигунстві".

Хронологія останніх подій

Бріжит Макрон передала найщиріші слова підтримки дружині Сущенка

ДОКУМЕНТ

19.09.2017 15:35

Перша леді Франції Бріжит Макрон передала найщиріші слова підтримки дружині українського журналіста і політв'язня Романа Сущенка, якого майже рік незаконно утримують в РФ.

Відповідний лист надійшов на адресу Укрінформу від керівника апарату Бріжит Макрон Трістана Броме.

"Пані Бріжит Макрон отримала Вашого листа, у якому Ви висловлюєте свою глибоку стурбованість щодо арешту у Росії Вашого чоловіка, пана Романа Сущенка, журналіста і власного кореспондента Укрінформу у Франції. Небайдужа до випробування, яке випало на Вашу долю, дружина Президента Французької Республіки довірила мені переказати Вам її найщиріші слова підтримки", - зазначив він.

Форум видавців закликає підтримати Сущенка й Семену

17.09.2017 23:19

Форум видавців закликає творчу інтелігенцію підтримати незаконно ув’язнених у Росії українських журналістів, зокрема Романа Сущенка й Миколу Семену.

Про це йдеться в ухваленому учасниками Форуму зверненні на захист журналістів, переслідуваних Москвою.

“Форум видавців закликає українських і зарубіжних письменників і видавців, журналістів, інших представників творчої інтелігенції до виявлення підтримки українців, що стали політичними в’язнями Кремля, серед яких є і сценаристи, і журналісти”, - зазначають автори звернення.

Вони наголошують на важливості висловити підтримку Сущенку й Семені.

“Влучні слова і жести підтримки від відомих авторів, які мають мільйонні читацькі аудиторії, можуть за своєю дією бути порівнянними до потужних міжнародних дипломатичних зусиль по звільненню заручників російської влади”, - підкреслюється в зверненні.

Повідомлення про закінчення слідства у справі Сущенка досі немає - адвокат

17.09.2017 14:26

Російський адвокат Марк Фейгін, який захищає ув'язненого в Москві українського журналіста Романа Сущенка, розповів про затягування слідства, у зв'язку з чим затримується і передача справи до суду.

Про це він повідомив кореспонденту Укрінформу.

«Слідчий поки не повідомляв нас про закінчення слідства. Отже вихід на суд затримується. В даний момент готуємо документи про наявність у мого підзахисного неповнолітньої дитини. Це впливає на деякі питання», - сказав Фейгін.

Продовження арешту для Сущенка розглядатимуть в Мосміськсуді - адвокат

17.09.2017 12:30

Марк Фейгін, який захищає незаконно ув'язненого у Москві українського журналіста Романа Сущенка, уточнив, що засідання про продовження строку арешту Сущенка буде проходити в Мосміськсуді.

Про це він повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Нагадаю, що термін утримання під вартою Сущенка закінчується 30 вересня. І тоді ж виповниться рівно рік з моменту затримання. Тому засідання про продовження строку арешту Сущенка проходитиме не в райсуді, а більш високій інстанції - Мосміськсуді», - сказав Фейгін.

Джапарова: В ОБСЄ займатимуться справами Сущенка та інших українських журналістів

15.09.2017 18:57

Новий представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір дуже добре знає справи українських журналістів, які незаконно утримуються в Росії, або на окупованих територіях - Романа Сущенка, Миколи Семени, Станіслава Асєєва і в рамках свого мандату займатиметься їх подальшою долею.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова. 

“Я зраділа, коли почула від пана Дезіра, що він знає про цих журналістів, що він чітко назвав їхні прізвища. Він сказав, що буде займатися цими питаннями”, - заявила Джапарова.

Вона додала, що представник ОБСЄ пообіцяв зробити все можливе, аби покращити ситуацію в рамках свого мандату.

ОБСЄ вимагає від Росії звільнити журналістів Сущенка, Семену й Асєєва

12.09.2017 19:07

Офіс Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ вимагає від Росії звільнення незаконно затриманих українських журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени і Станіслава Асєєва.

Про це в кулуарах конференції ОБСЄ з імплементації зобов'язань у галузі людського виміру у Варшаві в ексклюзивному коментарі Укрінформу заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір.

"Звичайно, ми щодня слідкуємо за цими справами, працюємо з російською делегацією у Відні для того, аби добитися від Росії вирішення цих справ. Для нас це є пріоритетом", - заявив Дезір, відповідаючи на запитання про найближчі кроки ОБСЄ у справі звільнення українських журналістів, які незаконно утримуються в Росії та на окупованих територіях Криму і Донбасу.

Дезір підкреслив, що справа кореспондента Укрінформу Романа Сущенка стала для нього однією з перших, з якою він зіткнувся після обрання на посаду представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

"Я дуже добре знаю ситуацію з Романом Сущенком. Мій офіс поінформований про неї, ми дуже детально за цим cлідкуємо. Це було одним із перших питань, на яке я звернув увагу після призначення на посаду”, - сказав Дезір.

Він зазначив, що отримав лист від глави МЗС України Павла Клімкіна щодо ситуації, яка склалася навколо справи Сущенка.

"Мій офіс закликав звільнити цього журналіста, адже він здійснював приватний візит до своєї родини і був там арештований. Я думаю, що зобов’язання членів ОБСЄ з цього питання є однозначним - журналісти з країн-членів ОБСЄ можуть вільно подорожувати простором ОБСЄ. Зрозуміло, що не може бути підстав для арешту Cущенка - журналіста іншої країни-члена ОБСЄ, навіть якщо між вашими державами є конфлікт", - підкреслив Дезір.

Джапарова на конференції ОБСЄ у Варшаві нагадала про Сущенка і Семену

11.09.2017 20:24

Сучасна Росія порушує міжнародне право, викривляє історію, втручається в політику інших держав та арештовує їх громадян.

Про це під час конференції ОБСЄ з людського виміру у Варшаві, виступаючи на дискусійній панелі щодо сводоби ЗМІ і безпеки журналістів, заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

“Це сучасна Росія створює імідж громадян України як терористів, радикалів, націоналістів, нацистів, шпигунів і ворогів держави. Декілька жертв цієї мови ненависті — Микола Семена, Роман Сущенко, Станіслав Асеєв та багато інших політичних в'язнів, понад 40 політичних в'язнів у Криму”, - заявила Джапарова.

Вона підкреслила, що саме сучасна Росія порушує міжнародне право, викривляє історію, створює міфи і втручається у політику інших країн. Крім того, РФ окупувала Крим і Донбас і розповсюджує на цих територіях пропаганду.

“Це російський режим заблокував доступ до понад 60 українських веб-сайтів у Криму і понад 130 у Донбасі”, - констатувала Джапарова.

Представника ОБСЄ попросять зробити справи Сущенка і Семени пріоритетом

11.09.2017 18:48

Національна спілка журналістів України проситиме нового представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлема Дезіра зробити звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени одним з пріоритетів роботи на цій посаді.

Про це у кулуарах конференції ОБСЄ з людського виміру у Варшаві в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

“Я хотів би запропонувати Арлему Дезіру, щоб одним з пріоритетів роботи його бюро було звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени. Важливо, щоб він координував роботу своєї команди в цьому напрямі і тиснув на Росію щодо звільнення журналістів”, - заявив Томіленко. 

Він додав, що НСЖУ хоче постійно тримати справу Романа Сущенка у полі зору. Зазначається, що до річниці затримання у Москві Сущенка 30 вересня буде прийнято відповідну заяву солідарності. Крім того, 17 вересня у Львові відбудеться міжнародний форум видавців, де одна з дискусійних панелей стосуватиметься журналістської солідарності із жертвами Москви Сущенком і Семеною. 

Голова НСЖУ зауважив, що після Форуму видавців у Львові розпочнеться засідання ПЕН-конгресу письменників. Томіленко висловив сподівання, що на цьому заході також буде можливість розширити коло осіб, яким доля Сущенка та Семени не байдужа. 

Сущенко вперше за майже рік поговорив із сином

11.09.2017 17:47

Журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого незаконно заарештували в Москві, вперше за 11,5 місяців поговорив зі своїм 10-річним сином.

Про це розповіла його донька Юлія Сущенко, повідомляє Укрінформ.

"Сьогодні батько вперше за майже рік розлуки поговорив з братом Максимом. Це були 10 хвилин неймовірного та зворушливого щастя - почути рідний голос", - зазначила вона.

За словами Юлії, Сущенку вдалося зателефонувати їй, дружині та батькам.

Під час розмови він цікавився життям та справами сина, розповів про себе.

Також український політв'язень повідомив, що досі не отримав фотографії та речі, які після побачення 21 серпня йому передали дружина та донька.

Україна передала в ООН звернення щодо Сущенка та інших політв'язнів

09.09.2017 15:25

Місія України при ООН передала генсеку Антоніо Гутеррешу офіційне звернення щодо кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, який незаконно ув'язнений з політичних мотивів у Російській Федерації.

Про це повідомив в інтерв'ю Укрінформу постійний представник України при ООН Володимир Єльченко. 

"Останнє, що ми зробили, - передали генеральному секретарю ООН звернення і щодо Сущенка, і щодо інших українських політв'язнів. Це все зберігається в базі даних ООН, вони проводять "тиху" дипломатичну роботу, в тому числі з позиції Секретаріату ООН", - зазначив український дипломат.

Крім того, він зауважив, що українська місія також має намір включити це питання в офіційні рішення Комітету з прав людини ООН, а також провести кілька додаткових заходів.

"Саме в цьому аспекті ми вже запросили до Нью-Йорка кількох людей, у тому числі кримських правозахисників, і пана Афанасьєва – колишнього політв'язня, і першого заступника голови Верховної Ради, представника України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірину Геращенко, і голову Комітету ВР у закордонних справах Ганну Гопко, а також інших народних депутатів України. Ми будемо активно використовувати присутність цих людей саме для просування теми визволення заручників, обміну військовополоненими", - зазначив Єльченко.

За його словами, представники майже двох сотень країн "матимуть можливість послухати, почути, що, напевно, дасть свій результат".

У Брюсселі протестували проти режиму Путіна та підтримали Сущенка

08.09.2017 15:49

У Брюсселі пройшла маніфестація з метою доведення громадянам Євросоюзу сутності агресивного й терористичного режиму у Росії. Окрім цього, друзі України підтримали та вимагають звільнення ув'язненого заручника Кремля українського журналіста Романа Сущенка.

Акція пройшла перед посольством Росії у Бельгії, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Ми розуміємо і не ставимо за мету переконувати у чомусь співробітників цього посольства. Але, що найголовніше, - це показувати європейцям сутність терористичного режиму Путіна. Тому ми тут", - розповів організатор маніфестації, відомий білоруський дисидент Дмитро Піменов (псевдонім Мирон).

Водночас, білоруські активісти під жовто-блакитним прапором України щиро підтримали суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України.

Окремо наголошувалося на підтримці кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

"Це посольство Росії у Брюсселі є представництвом тероризму. Усі європейці повинні це усвідомлювати", - наголошується на плакатах учасників акції.

Сущенко привітав українців з Днем Незалежності: Ми витримаємо усі випробування

30.08.2017 10:00

Журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого незаконно заарештували в Москві, привітав українців з Днем Незалежності.

Лист із вітанням Сущенко передав через свого адвоката, повідомляє Укрінформ.

"Мужні, здорові, та красиві жінки та чоловіки, мої шановні співвітчизники, щиро вітаю з нашим національним святом - Днем Незалежності. Бажаю усім нам нових яскравих звершень, натхнення, наснаги і твердості на шляху захисту інтересів нашої суверенної України та її вільних громадян, миру і статків вашим родинам, нехай життєва енергія щодня вирує у вашій крові, добра вашим домівкам, щоб їх наповнювали дитячий сміх та кохання", - написав Сущенко.

Він наголосив, що чесноти українців - це свобода та гідність.

Лист Сущенка колегам з Укрінформу експонується у Національному історичному музеї

23.08.2017 18:19

Переданий з Лефортово колегам з Укрінформу лист незаконно затриманого у Москві журналіста Романа Сущенка включений до фондів Національного музею історії України і зараз експонується на виставці з нагоди Дня Незалежності.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила генеральний директор музею Тетяна Сосновська.

"Лист Романа Сущенка включений до музейних фондів, зараз він експонується у нас на виставці, і ми його представили так, щоб кожний відвідувач міг прочитати його від початку до кінця з обох боків. Ми обов'язково будемо пояснювати відвідувачам, чому його написано російською мовою, чому наші українські журналісти змушені писати листи додому чужою мовою, аби рідні їх отримали", - сказала Сосновська.

Вона додала, що лист Сущенка - перший подібний експонат у фондах музею. Водночас Сосновська висловила сподівання, що він дасть поштовх музейникам активніше збирати подібні свідчення сьогоднішньої історії - можливо, на додаток до листів українських політв'язнів, ще й записи свідчень адвокатів або розповіді членів родини.

"У майбутньому я хотіла б зробити виставку таких листів, замальовок, можливо, коротких записок, які наші політв'язні сьогодні мають можливість відправити своїм рідним і друзям. Вони не можуть писати пафосних листів, бо їх не пропустить цензура, тому вони пишуть про своє життя, погоду, здоров'я, нібито про дрібні побутові речі, але насправді вони волають до рідних, що ми живі і ми прагнемо до вас", - акцентувала Сосновська.

За її словами, подібні музейні експонати цінні ще й як запобіжник від можливих спроб переписати і сьогоднішню нашу історію. Гендиректор зауважила, що не хочеться прогнозувати якихось негативних подій, але насправді історія непередбачувана, тож не виключено, що з часом представники опозиційних партій говоритимуть про "згущення фарб або про ще щось, протилежне теперішній дійсності".

"І тоді дослідники витягнуть ці листи з фондів нашого музею і покажуть тим, хто, можливо, буде восхваляти "братню єдність російського і українського народу" і нібито російську доброту до нас, і все стане на свої місця. Ці листи будуть німими свідками нинішної історії, про яку ми зараз говоримо, але нам опонують представники російської політичної еліти. Але історія все розставить на свої місця завдяки й цим листам також", - переконана гендиректор Національного музею історії. 

Сосновська також повідомила, що музейники встановили поруч з вітриною із листом Сущенка  скриньку і поклали листочки, на яких можна написати листа українським політв'язням, аби передати "тепло сердець, любов повагу і надію на якнайшвидше повернення в Україну".  

Донька Сущенка: Зустріч з батьком перервали через півтори години, хоча обіцяли три

22.08.2017 19:21

Донька незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка розповіла, що замість дозволених на зустріч трьох годин, побачення з ним тривало лише півтори.

Про це вона розповіла в інтерв'ю Укрінформу.

"Нам сказали, що зустріч дозволили протягом трьох годин, однак вона тривала всього півтори години. Ніхто нікому нічого не пояснив, чому так мало вийшло. Тим більше, що ми з мамою були вдвох і хотілося розповісти в два рази більше", - повідомила Юлія Сущенко.

Донька українського бранця зазначила, що зустріч відбувалася через скло, розмовляли по телефону. 

"Коли ми зайшли до приміщення для побачення, батько уже був там. Одразу дуже захотілося нарешті обійняти одне одного. Однак нас розділяло скло. Натомість ми з двох сторін прикладали долоні, знаєте, як у фільмах, і ніби тримали одне одного. Це було дуже зворушливо і символічно", - розповіла вона.

До Сущенка пустили дружину і дочку - адвокат

21.08.2017 20:04

Марк Фейгін, який захищає ув'язненого в Москві українського журналіста Романа Сущенка, повідомив, що у Лефортово пройшло побачення Сущенка з дружиною і дочкою.

Про це він пише у Фейсбуці

"Сьогодні у мого підзахисного, українського журналіста Романа Сущенка в Лефортово на побаченні побували дружина і дочка", – зазначив Фейгін.

Слідство у справі Сущенка може закінчитися у вересні - адвокат

18.08.2017 15:59

Слідчі дії у справі незаконно затриманого в Москві українського журналіста Романа Сущенка можуть закінчитися у вересні, якщо його не почнуть навмисно "гальмувати".

Таку думку адвокат журналіста Марк Фейгін висловив в інтерв'ю Укрінформу.

"Якщо справу Сущенка не почнуть гальмувати, то можу дати попередній прогноз, що у вересні вийдемо на завершення слідчих дій", - сказав він.

Сурков через обмін Сущенка хоче вирішити свої "санкційні проблеми" - Фейгін

13.08.2017 13:15

Адвокат ув'язненого у Москві українського журналіста Романа Сущенка Марк Фейгін вважає, що помічник президента РФ Владислав Сурков, який займається українським напрямом, пропозицією про обмін Сущенка на Агеєва хоче вирішити свої проблеми санкцій.

Про це адвокат написав у Facebook.

"Навіщо це (інформаційна атака на Фейгіна - ред.) Суркову? Ну, окрім, власне, заняття всією "українською темою" (у тому числі політв'язнів), у нього є намір повністю контролювати процес відновлення обмінів між Україною і Росією ув‘язненими з політичної тематики. Він має намір через обмін Сущенка та Агеєва вирішити свої, особисті, санкційні проблеми. Зрозуміло, Фейгін тому вельми істотна перешкода", – заявив адвокат.

Сущенко передав із ув’язнення лист колегам з Укрінформу

12.08.2017 12:06

Журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого незаконно затримали в Москві, передав лист своїм колегам.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Пишаюся, що є одним із вас. Відчуваю, що попри пору відпусток десятки листів із щирою підтримкою – в дорозі. Спасибі вам за людську теплоту, небайдужість, співучасть і допомогу родині. Попереду місяці очікування та невизначеності. Влаштовую нехитре дозвілля", - пише Сущенко.

Він давно змінив "пельменний гумор ("Шоу уральских пельменей» - гумористична програма на російському ТБ - ред.), людожерські ток-шоу, безперервні поліцейські серіали на фоні сталого формування культу" - на книги й малювання.

За словами Сущенка, креативні вправи з олівцем, кульковою ручкою – справжня психотерапія (нещодавно Роман переслав родині другий свій малюнок в ув’язненні – міський пейзаж Женеви). Серед книжкових очікувань ув’язненого - книга ізраїльського історика Юваля Ноя Харарі "Homo Deus: коротка історія майбутнього".

Сущенко у «Лефортово» малює картини ручкою, чаєм і лушпинням з цибулі

10.08.2017 11:51

Журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого незаконно затримали в Москві, надіслав новий малюнок – пейзаж швейцарського міста Женева.

Про це розповіла дочка журналіста Юлія Сущенко.

«Сьогодні отримала нову партію листів від нашого Романа Сущенка, датовану квітнем-травнем. Батько намалював ще один шедевр - цього разу Женеву», - повідомила вона.

За словами доньки Сущенка, листи з «Лефортово» пішли лише 13 липня, хоча написані були декілька місяців тому.

Як вказав сам Сущенко, малюнок формату А4 він створив за допомогою паперу, кулькової ручки, чаю та лушпиння цибулі.

Це другий малюнок, який намалював український журналіст в ув’язненні в СІЗО «Лефортово». До цього він зобразив вид на французьку столицю Париж.

Сущенку дозволили побачення з дружиною та дзвінок сину - Фейгін

10.08.2017 01:17

Адвокат ув'язненого у Москві українського журналіста Романа Сущенко Марк Фейгін повідомив, що його підзахисному надано дозвіл на побачення з дружиною й дочкою, а також право на ще один дзвінок - сину.

Про це адвокат повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Вдалося домогтися дозволу на побачення Романа Сущенка з дружиною і дочкою. Анжеліка і Юля незабаром поїдуть до нього... І дали ще один дзвінок сину", – сказав Фейгін.

Український консул відвідав Сущенка у СІЗО "Лефортово"

01.08.2017 17:19

Адвокат незаконно заарештованого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що в понеділок його підзахисного відвідав український консул Геннадій Брескаленко.

Про це Фейгін розповів Укрінформу.

"Завтра виїжджаю в Крим - у справі Умерова". Тим часом, пройшло жеребкування на відвідання "Лефортово". Буду у Романа Сущенка  наступного четверга 10 серпня. До речі, вчора у нього був український консул Геннадій Брескаленко", - сказав адвокат.

Російський "Меморіал" розглядає лист Сущенка і готує заяву

27.07.2017 16:58

Учасник і координатор російського правозахисного центру "Меморіал" Сергій Давідіс заявив, що лист журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно затриманого у Москві, отриманий і розглядається.

Про це він розповів Укрінформу.

"Лист Романа Сущенка отримано. Без сумнівів ми, "Меморіал", співчуваємо йому. Ми бачимо, що його справа виглядає сумнівно. При цьому висловлення повноцінної підтримки, визнання статусу "політичного ув'язненого" наразі складно через засекречену справу", - підкреслив Давідіс.

Він також уточнив, що "Меморіал" планує зробити заяву, де приверне увагу громадськості до "справи Сущенка", до факту його засекречення, що обмежує можливості громадського контролю.

У листі "Меморіалу" Сущенко поінформував правозахисну організацію про обставини своєї справи, визначивши її як політичну. Журналіст також написав листи главі Євроазіатського департаменту правозахисної організації Human Rights Watch(HRW) Рейчел Денбар і Президентові України Петру Порошенку.

Лист Сущенка передали в російський "Меморіал" - адвокат

27.07.2017 16:38

Адвокат незаконно заарештованого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що лист його підзахисного надіслано в російську правозахисну організацію "Меморіал".

Про це Фейгін розповів Укрінформу, передавши копію листа.

"У "Меморіалі" переданим листом Романа Сущенка зараз займається відомий російський громадський діяч Сергій Давідіс", - повідомив адвокат.

У листі Сущенко інформує правозахисну організацію про обставини своєї справи, визначаючи її як політичну.

За словами Фейгіна, Сущенко також написав листи главі Євроазіатського департаменту правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) Рейчел Денбар і Президентові України Петру Порошенку.

Посольство РФ у Берліні пікетували на підтримку Сущенка

25.07.2017 18:10

Черговий пікет на підтримку українського політв'язня, кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, пройшов у Берліні.

Як повідомляє кореспондент агентства в Німеччині, цього разу традиційна вже акція відбулася не в четвер, як завжди, а у вівторок.

Її організатор німецький активіст Рональд Вендлінг влаштовує пікети перед Посольством Російської Федерації у Берліні вже багато місяців. Він виступає за звільнення всіх українських політв'язнів у Росії.

Лист Сущенка передали голові Євроазійського департаменту HRW

25.07.2017 11:58

Адвокат Романа Сущенка Марк Фейгін віддав Рейчел Денбар - керівнику Євроазійського департаменту правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), яка прибула до Москви, лист від свого підзахисного.

Про це Фейгін розповів Укрінформу, передавши копію листа.

"У Москву прилетіла голова Євроазійського департаменту HRW Рейчел Денбар. Вчора я зустрівся з нею і передав лист від Романа Сущенка", - повідомив адвокат.

У листі Сущенко інформує правозахисницю про обставини своєї справи у контексті агресивної політики Росії щодо України, яка і досі триває.

Роман Сущенко привітав з днем народження доньку

25.07.2017 10:30

Незаконно заарештований в Москві кореспондент Укрінформу Роман Сущенко привітав з днем народження дочку Юлію, яка також працює в Укрінформі.

Про це розповів адвокат Сущенка Марк Фейгін.

"Зараз відправлятиму телеграму від Романа дочці Юлі з привітанням. Але медіа, напевно, працюють швидше. Отже ось текст привітання: "Юлечко, рідна донечка! Вітаю з днем народження. Будь щаслива, здорова і успішна. Ти моя гордість, люблю тебе. До швидкого. Тато", - повідомив адвокат.

За його словами, Сущенко також написав листи в МЕМОРІАЛ, главі Євроазіайського департаменту HRW Рейчел Денбар, а також Президенту України Петру Порошенку.

Порошенко на "нормандських переговорах" нагадав про Сенцова та Сущенка

24.07.2017 15:52

Президент України Петро Порошенко під час телефонної конференції у "нормандському форматі" вчергове закликав Росію негайно звільнити українських заручників на території РФ.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.   

"Глава Української держави також вчергове підкреслив, що звільнення заручників блокує російська сторона: Україна наполягає на негайному звільненні всіх заручників, в тому числі тих, хто незаконно утримується на території Росії, зокрема Олега Сенцова та Романа Сущенка", - йдеться у повідомленні.

До Сущенка можуть пустити родичів - Фейгін

21.07.2017 16:36

Адвокат ув'язненого в Москві українського журналіста Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що його підзахисний вже зробив два телефонні дзвінки родичам, тепер вирішується питання з побаченням.

Про це адвокат розповів кореспондентові Укрінформу.

"Як ви пам'ятаєте, минулого тижня моєму підзахисному дали право на три телефонні дзвінки близьким до України. Два він вже зробив - мамі і дружині. Також зараз вирішується питання з дозволом побачення з Романом. Найшвидше, приїде дружина Анжела, можливо, з дочкою Юлею", - сказав Фейгін.

Он також уточнив, що відвідає Романа Сущенка в СІЗО у вівторок.

Гельсінська комісія США внесла Сущенка до списку політв'язнів Кремля

19.07.2017 20:36

Комісія з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія США) внесла українського журналіста Романа Сущенка до списку політв'язнів, утримуваних в Росії.

На це звернув увагу у своєму Twitter в середу адвокат Сущенка Марк Фейгін.

"Гельсінська комісія США внесла мого підзахисного, українського журналіста Романа Сущенка до списку політв'язнів", - написав адвокат.

У заяві Гельсінської комісії, зокрема, йдеться, що український журналіст Роман Сущенко обвинувачується у "шпіонажі" за статтею 276 Кримінального кодексу РФ. "З 2010 року Роман працює паризьким кореспондентом Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ", - зазначається в публікації.

При цьому нагадується, що журналіст був затриманий 30 вересня 2016 р. в Москві одразу після того, як прилетів з Парижу у приватних справах. "Його звинуватили у зборі секретної інформації про діяльність збройних сил та Національної гвардії Росії. Пан Сущенко заперечує будь-яку причетність до шпигунства. Його роботодавець "Укрінформ" також вважає обвинувачення неправдивими і називає його затримання "планованою провокацією", - зазначили в Гельсінській комісії.

У іншому твіті Фейгін додав, що Комісія також оприлюднила матеріал, приурочений до Всесвітнього дня свободи преси – 2017, де також згадала про незаконне утримання Романа Сущенка в російській в'язниці.

Сущенко привітав сина з днем народження: Люблю тебе, до скорого

16.07.2017 13:39

Незаконно заарештований в Москві кореспондент Укрінформу Роман Сущенко привітав із Днем народження сина Максима, якому виповнилося 10 років.

Про це Укрінформу повідомила сім'я журналіста.

"Максиме, рідний сину, вітаю з Днем народження. Будь здоровий, рости справжнім чоловіком, розумним і сильним. Люблю тебе, до скорого... Твій тато Роман", - написав він у телеграмі.

Раніше адвокат Сущенка Марк Фейгін повідомляв, що його підзахисному дозволили зробити три телефонні дзвінки близьким родичам.

Адвокат закликав усіх бажаючих привітати сина Сущенка з 10-річчям

15.07.2017 18:58

Адвокат незаконно заарештованого у Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін закликав усіх бажаючих привітати з днем народження сина журналіста Максима, якому сьогодні виповнюється 10 років.

Про це Фейгін написав у Facebook.

"Сьогодні Максиму, синові мого підзахисного Романа Сущенка, виповняться 10 років. Батьку з в'язниці непросто його привітати. Допоможемо політв'язневі, зробимо це всі разом!" - відзначив Фейгін.

Суд Москви залишив Сущенка під арештом до 30 вересня

13.07.2017 11:28

Суд Москви відхилив скаргу захисту незаконно затриманого у Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка на продовження його арешту ще на три місяці до 30 вересня. Про це повідомив адвокат журналіста Марк Фейгін у Twitter.

"Мосміськсуд залишив у силі рішення Лефортовського районного суду про продовження терміну утримання під вартою Романа Сущенка на три місяці", - написав він.

Сущенку дозволили зробити три телефонних дзвінки - адвокат

13.07.2017 10:57

Ув’язненому у Москві українському журналісту Роману Сущенку дозволили зробити три телефонних дзвінки близьким родичам.

Про це повідомив адвокат журналіста Марк Фейгін на своїй сторінці в Twitter.

"Сущенку дозволили три телефонних дзвінки близьким в Україні. Синові Романа Сущенка Максиму 15.07 виповнюється 10 років. Тепер Роман його привітає!" - написав Фейгін.

Суд Москви сьогодні розгляне скаргу на продовження арешту Сущенка

13.07.2017 10:20

Суд Москви в четвер розгляне скаргу захисту незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка на продовження його арешту. Про це повідомив адвокат журналіста Марк Фейгін у Twitter. 

«Сьогодні в Мосміськсуді буде розглянута моя скарга на рішення Лефортовського суду про продовження терміну утримання під вартою Сущенка на 3 місяці», - написав він.

Планується, що засідання розпочнеться о 10:10.

***

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому було висунуто обвинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

18 травня в Мосміськсуді у скарзі на продовження тримання під вартою Сущенку було відмовлено.

Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-