Фейгін не виключає обмін Сущенка на захопленого під Луганськом військового РФ

Фейгін не виключає обмін Сущенка на захопленого під Луганськом військового РФ

Оновлюється
Укрінформ
Власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в "шпигунстві".

Хронологія останніх подій

Фейгін не виключає обмін Сущенка на захопленого під Луганськом військового РФ

03.07.2017 19:17

Адвокат Марк Фейгін вважає, що його підзахисного - кореспондента Укрінформу Романа Сущенка - можуть обміняти на російського військовослужбовця Віктора Агєєва, якого нещодавно захопили в полон у Луганській області. 

Про це він заявив "Радіо Свобода". 

"Не варто очікувати швидко - Агєєва затримали зі зброєю в руках під Луганськом, має відбутися слідство, має відбутися суд, який ухвалить вирок і з'явиться можливість процесуальних процедур, які ми називаємо обміном, а фактично це - взаємне помилування. Таким чином, вирішення питання двох доль, з одного боку - військовослужбовця Агєєва, якщо його помилує Президент Порошенко, і, наприклад, мого підзахисного Сущенка, якого міг би помилувати після суду Путін", - сказав Фейгін. 

За його словами, історія з Агєєвим стала публічною і схожа на історію росіян Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва, яких обміняли на Надію Савченко. 

«Мати Агєєва дала інтерв’ю «Новой газете», тим самим створивши у внутрішньому медіапросторі певне питання, за схожим сценарієм розвивалася ситуація з Александровим і Єрофеєвим, відносно того, що росіяни своїх не кидають, виникає деякий ідеологічний наратив, мовляв, виручаймо, рятуймо», – додав Фейгін.

На його думку, можливий обмін Агєєва у Росії використають з пропагандистською метою, зважаючи на президентські вибори, що відбудуться у березні 2018 року.

Стала відома дата розгляду скарги на подовження арешту Сущенку

03.07.2017 15:33

Суд Москви 13 липня розгляне скаргу захисту незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка на подовження його арешту.

Про це повідомив адвокат журналіста Марк Фейгін в Twitter.

«Розгляд скарги захисту на рішення про подовження терміну утримання під вартою Сущенка відбудеться в Мосміськсуді 13 липня в 10:10 в залі 327», - написав він.

Грегорі Робертс - Сущенку: Свобода розуму і духу настільки ж важлива, як і фізична

29.06.2017 14:59

Знаменитий австралійський письменник, автор культового роману «Шантарам» Грегорі Робертс прокоментував слова журналіста Укрінформу Романа Сущенка про те, що його книга - одна з найпопулярніших в бібліотеці в СІЗО «Лефортово».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу, який отримав відповідь від літагента письменника Джо Регала.

«Дякуємо вам за повідомлення про «Шантарам» в тюремній бібліотеці. Грег Робертс завжди радий почути, що люди читають його роботу, але особливо люди, що зазнали деяких проблем, які були у нього. Свобода розуму і духу настільки ж важлива, як і фізична свобода, і якщо він зробив свій внесок в це, він вдячний», - написав Регал.

Австралійський письменник Грегорі Девід Робертс у минулому мав різноманітні проблеми з законом, неодноразово перебував в ув'язненні, тікав звідти. Після остаточного звільнення Робертс у 2003 році закінчив і опублікував роман «Шантарам» (за яким також було знято однойменний фільм).

У січні 2014 року на своєму сайті Робертс заявив про те, що «йде з суспільного життя» і просив спілкуватися з ним через його літературного агента Джо Регала (Joe Regal).

Фейгін опротестував продовження арешту Сущенку

27.06.2017 15:27

Адвокат кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін подав скаргу на рішення Лефортовського райсуду продовжити до 30 вересня утримання під вартою.

Про це адвокат написав у Тwitter.

"Сьогоднішнє рішення Лефортовського районного суду, який продовжив термін утримання під вартою Романа Сущенка, подана апеляційна скарга", - повідомив Фейгін.

У Росії продовжили арешт Сущенку ще на три місяці

27.06.2017 11:16

Суд у Москві продовжив термін утримання під вартою Романа Сущенка ще на три місяці, до 30 вересня.

Про це повідомляє в Твіттері адвокат журналіста Марк Фейгін.

"Лефортовський районний суд продовжив термін утримання під вартою Романа Сущенка ще на три місяці, до 30 вересня", - пише адвокат.

Порошенко на переговорах з Макроном порушив питання звільнення Сущенка

26.06.2017 14:55

Президент Петро Порошенко на переговорах з президентом Франції Макроном порушив питання звільнення незаконного заарештованого в Росії українського журналіста Романа Сущенка.

Про це повідомив прес-секретар глави Української держави Сваятослав Цеголко у Twitter.

Фейгін прогнозує звільнення Сущенка до кінця року 

25.06.2017 18:38

Марк Фейгін, адвокат Романа Сущенка - власного кореспондента Укрінформу, незаконно заарештованого в Москві, - прогнозує початок основного суду у справі свого підзахисного восени, а звільнення журналіста - до кінця року. 

Про це Фейгін розповів в інтерв'ю Front News International, опублікованому в неділю.

«До кінця року. Такі процесуальні строки. Тобто ми чисто теоретично можемо завершити основний суд першої інстанції й оскарження до кінця року. Якщо вирок набере чинності, то ніщо не заважає Путіну з цього моменту наступного дня його помилувати. Грубо кажучи, провести ось цей обмін. Тоді перешкода знімається, тому що формально зараз помилувати його Путін не може. У нього немає для цього повноважень. Спочатку вирок має набути чинності. Строки, звичайно, можуть змінюватися. А вже як буде – подивимося», - сказав адвокат, відповідаючи на запитання журналіста: «Коли можете прогнозувати звільнення Романа?». 

Водночас Фейгін припустив, що «якщо буде якесь істотне загострення між Україною і Росією», питання звільнення Сущенка може відкластися. «Нагадаю вам, що той же Сенцов сидить уже четвертий рік, хоча він теж розраховував на обмін. Ризики є, і саме через цей ризик роботу зі звільнення Романа Сущенка було розпочато не тоді, коли вже пройшов суд. Питання це має постійно бути на рівні політичного рішення, навіть на стадії попереднього слідства. Щоб добитися звільнення політв'язня, переговори мають йти паралельно з будь-якими процесуальними процедурами. А якщо вони гальмуються, то це створює передумови до того, щоб торг вівся довше і ціна зростала», - зазначив адвокат.

Він також додав, що суд щодо продовження арешту Сущенка «однозначно» буде. «Я вже це знаю, оскільки в п'ятницю було ознайомлення з постановою про призначення психолого-психіатричної експертизи. Вона пройде в липні. Тому, щоб її провести в липні, строк арешту потрібно продовжити на два-три місяці. Швидше за все, строк тримання під вартою продовжать до 30 серпня...  Поки не буде домовленості на найвищому рівні про його повернення, жодних змін у справі не буде, і тішити себе ілюзіями не варто», - зазначив адвокат.

Фейгін також повідомив, що основний суд у справі Сущенка не почнеться після 30 серпня, оскільки швидше за все в цей період почнеться ознайомлення зі справою. «Я думаю, що суд почнеться у кращому разі восени. Але точної дати назвати не можу. Це залежить не від захисту, а від слідства», - зазначив він. 

Сущенка з моменту його затримання ніхто з оперативників не відвідував - адвокат

25.06.2017 18:30

З журналістом Укрінформу Романом Сущенком з моменту його затримання в Москві ніхто з оперативних співробітників жодного разу не розмовляв. 

Про це адвокат Сущенка Марк Фейгін розповів в інтерв'ю Front News International, опублікованому в неділю.

«Російська сторона взагалі з ним ніяк не працює. Жодного тиску, взагалі ніякого не було, жодного разу його не відвідував жоден оперативник, який супроводжує справу. Справи кримінальні супроводжують оперативники ФСБ, відповідні служби. Але ніхто з ним ніколи не розмовляв і ні про що не вмовляв, ні про що не говорив. Крім моменту затримання, жодного разу ніхто з оперативних співробітників з ним не розмовляв. А співробітники у в'язниці вирішують тільки побутові питання», - відповів Фейгін на запитання, чи чиниться тиск на його підзахисного.

Посол Франції: За справою Сущенка ми, природно, стежимо

20.06.2017 17:54

Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон заявляє, що у Франції стежать за справою незаконно ув'язненого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка, і прогнозує обговорення цього питання під час очікуваної зустрічі президентів України і Франції.

Про це вона заявила журналістам у вівторок у відповідь на запитання кореспондента Укрінформу, чи зможе новообрана влада Франції допомогти звільнити українського журналіста.

"Мені складно вам це сказати, бо у нас парламентські вибори відбулися два дні тому, тож говорити про це трошки зарано. Але буде спілкування між нашими лідерами, і за справою Сущенка ми, природно, стежимо", - сказала Дюмон.

На конференції ОБСЄ Росію закликали звільнити Сущенка й Семену

19.06.2017 15:50

Речниця Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца на конференції Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) у Відні закликала Росію негайно припинити переслідування українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени.

Про це Беца повідомила у своєму Twitter. 

"#fomconf2017 Закликала РФ негайно припинити незаконне і політичне переслідування українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени", - зазначила вона. 

У ході виступу на конференції ОБСЄ Беца також наголосила на грубих порушеннях Росією свободи слова та ЗМІ в окупованому Криму та на Донбасі. 

Сущенку призначили психіатричну експертизу - Фейгін

16.06.2017 19:57

Незаконно заарештованому в Росії українському журналісту Роману Сущенко призначили психолого-психіатричну експертизу.

Про це повідомив його адвокат Марк Фейгін у Facebook.

"Сьогодні моєму підзахисному Роману Сущенку призначено психолого-психіатричну експертизу. Вона пройде, очевидно, вже в липні", - написав він.

Під посольством РФ у Берліні пройшла акція на підтримку Сущенка

15.06.2017 23:39

Під час "прямої лінії" президента РФ Володимира Путіна навпроти посольства Росії в Берліні розвішали плакати на підтримку кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, а також із засудженням дій російських силовиків 12 червня.

"Я закликаю звільнити не лише Романа Сущенка, але і всіх українських громадян, які є заручниками в Росії. Я сам був політичним в'язнем в НДР в 1984 році. І став вільним, тільки опинившись у ФРН", - сказав кореспондентові Укрінформу активіст Рональд Вендлінг.

Прапори України, кримських татар, плакати "Free Roman Sushchenko", "SOS. Help Roman Sushchenko", а також "12.06.2017. Russland. Росія буде вільною" були встановлені навпроти посольства РФ і "протрималися" з 13:30 до 16:30.

Представник ОБСЄ закликав Росію звільнити Сущенка й Семену

09.06.2017 13:05

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук виступив на засіданні Постійної ради ОБСЄ із заявою, в якій розповів про переслідування Росією українських журналістів Миколи Семени і Романа Сущенка. 

Про це йдеться на офіційному сайті Постійного представництва України в міжнародних організаціях у Відні.

"Українського журналіста Миколу Семену тримають у тимчасово окупованому Криму за сфабрикованими обвинуваченнями російського окупаційного суду в Сімферополі під час триваючого демонстративного процесу. Український журналіст Роман Сущенко продовжує залишатися у незаконному ув'язненні в Москві. Ми закликаємо Росію негайно звільнити цих журналістів та інших громадян України, яких тримають у російських тюрмах як політичних в'язнів", - сказав у своєму виступі Прокопчук.

Він закликав керівництво ОБСЄ і відповідні інституції цієї міжнародної організації використати свої інструменти для моніторингу всіх порушень основних прав людини, які відбуваються як в тимчасово окупованому Криму, так і в самій Росії.

Мінінформ та студенти провели акцію на підтримку Сущенка й Семени

06.06.2017 15:41

Сьогодні, 6 червня, о 14:30 біля Київського університету імені Бориса Грінченка Міністерство інформаційної політики разом із викладачами Інституту журналістики та студентами вишу провели акцію на підтримку українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени.

Про це у коментарі Укрінформу повідомила завідувач сектору медіакомунікацій та зв'язків зі ЗМІ Міністерства інформаційної політики України Марина Соботюк.

"Акція щойно закінчилася. Участь в акції взяли  близько 40-50 студентів і викладачів. Ми обрали двір університету Грінченка, де є інститут журналістики. Багато викладачів зазначили, що вони зокрема їздили і спілкувалися з Сущенком, коли він працював у Франції, ділилися своїми поглядами і спогадами", - розповіла Соботюк. 

Вона зазначила, що викладачі та студенти утворили напис "Free" на підтримку визволення наших журналістів та написали крейдою імена ув'язнених журналістів. 

"Міністерство інформаційної політики провело вже не одну акцію і буде ще робити, залучаючи і регіони, співпрацюючи з освітніми закладами та студентами", - додала вона.

МЗС: Вимагаємо від Росії припинити переслідування журналістів Сущенка та Семени

06.06.2017 13:31

Міністерство закордонних справ України у День журналіста вимагає від Російської Федерації припинити політичні переслідування українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени.

Про це написала у Тwitter речник МЗС Мар'яна Беца.

"Зі святом, дорогі журналісти! Поки ви є - працює демократія! Щиро вдячні за гарну співпрацю! І саме в День журналіста вкотре вимагаємо від РФ припинити політичне переслідування журналістів Сущенка та Семени", - зазначила Беца.

Адвокат вважає, що у справі Сущенка "хороші перспективи"

31.05.2017 14:17

Захисник незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін вважає, що у справі Сущенка "хороші перспективи", оскільки "це питання обговорюється на рівні голів держав".

Про це Фейгін розповів в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Коли його (Сущенка - ред.) відпустять, залежить не від адвоката, а від низки обставин, причому в основному політичних. Взагалі, такі історії залежать в основному від рівня ухвалення рішень: що вищий цей рівень, то швидше буде досягнуто результату. Я сподіваюся, що у Романа Сущенка дуже хороші перспективи саме в силу цих причин. Це питання обговорюється на рівні голів держав. І тільки там воно може вирішитися. Я розраховую на те, що це станеться в осяжному майбутньому", - сказав Фейгін.

Слідство у справі Сущенка знову "в анабіозі" - адвокат

31.05.2017 14:08

Марк Фейгін, захисник незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, повідомив, що слідчі дії у його справі знову припинилися.

Про це Фейгін розповів в інтерв'ю Укрінформу.

"Щодо слідчих дій, то тут знову настав стан анабіозу", - сказав Фейгін.

У цих умовах, на його думку, найближчою важливою новиною буде черговий саміт в "нормандському форматі". "З появою нового президента Франції "нормандський процес" отримав нову динаміку. Молодий лідер однієї з провідних країн Європи - сильний, принциповий, із блиском в очах. Упевнений, що питання про українських політв'язнів у Росії, у тому числі й про Романа Сущенка, буде на майбутньому саміті одним із найважливіших", - вважає адвокат.

Сущенко вперше за вісім місяців поговорив з батьком

30.05.2017 18:25

Незаконно затриманий у Росії кореспондент Укрінформу Роман Сущенко вперше за вісім місяців поговорив по телефону з батьком Володимиром Сущенком.

Про це повідомила родина журналіста.

"Розмова тривала 10 хвилин. Нарешті вдалося почути рідний голос та впевнитися, що з ним все добре. Коротко поговорили про його стан, він передає всім великий привіт та дякує за підтримку", - розповів батько журналіста.

За словами батька, протягом останнього часу син відправив 20 листів, однак жоден з них не дійшов. Роман багато читає, малює, намагається слідкувати за новинами, сподівається на повернення додому до родини в найближчому майбутньому.

У стенограмі на сайті Кремля вирізали питання France Press до Путіна про Сущенка

30.05.2017 16:25

У стенограму на сайті Кремля за підсумками переговорів президентів РФ і Франції Володимира Путіна Еммануеля Макрона не включили згадку про питання France Press про незаконно затриманого в Росії українського журналіста Романа Сущенка.

Як повідомляє власний кореспондент УНІАН у РФ, на відео на сайті Кремля на тайм коді 11.20 журналіст France Press, серед іншого, запитує про права людини в Росії і чи обговорювалося питання Романа Сущенка, якого перекладач назвав "російським".

У стенограмі про це не зазначено і запитання викладено так: "Запитання (як перекладено): Пане Путін, Ви у березні в Кремлі приймали кандидата від Національного фронту (Марін Ле Пен) і, принаймні негласно, надали їй підтримку в президентській кампанії. Крім того, була ще "справа хакерів". Говорять, що, можливо, вони були з Росії, вони намагалися втрутитися в хід виборчої кампанії у Франції. Хотів би у вас обох запитати: зараз ви стоїте на цій трибуні поруч один з одним, і у нас немає враження, що франко-російські відносини такі вже теплі. Хоч трішки теплішими вони стали в результаті цієї зустрічі? Ми зараз говоримо про клімат зустрічі, але виникає також питання прав людини. Ви говорили про це?".

На це Макрон відповів: "Що стосується питання прав людини та інших, ми про це говорили. Так, ми згадували конкретні випадки цього, але публічно ми не будемо згадувати ці окремі випадки. Я не думаю, що це допоможе просуванню справ у цих питаннях. Принаймні, я дуже хочу, щоб ми змогли знайти рішення, яке б відповідало тим цінностям, які ми сповідуємо. І я не поступлюся цими цінностями".

У свою чергу Путін проігнорував це запитання про права людини.

30 травня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання, чи обговорювалася на зустрічі в Парижі доля українського журналіста Сущенка та інших незаконно ув’язнених у Росії українців, сказав, що "не порушувалося", але глави держав обговорювали, "чи можливо хоч щось зробити, щоб усе з мертвої точки зрушити" у врегулюванні ситуації на Донбасі.

Макрон натякнув, що говорив із Путіним про Сущенка

29.05.2017 20:21

Президент Франції Еммануель Макрон торкався під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним ситуації щодо протиправно ув’язненого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Це витікає із відповіді Макрона на запитання журналіста агентства AFP під час спільної прес-конференції президентів у понеділок у Версальському палаці, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Що стосується питання прав людини та інших, ми про це говорили. Конкретні випадки ми також згадували. Але ми не будемо публічно згадувати ці окремі випадки. Я не думаю, що це допоможе просуванню справ у цих питаннях. Принаймні, я дуже хочу, щоб ми найшли рішення, яке б відповідало тим цінностях, яким ми віддані. Я не поступлюся цими цінностями», - сказав Макрон, відповідаючи на запитання щодо ситуації із журналістом Романом Сущенком.

У свою чергу, президент РФ Путін проігнорував це запитання, яке ставилося обом лідерам.

Польський депутат нагадав, як Сущенко демаскував агентів Кремля у Парижі

29.05.2017 18:32

Сьогодні увесь вільний світ солідаризується з українським журналістом Романом Сущенком. Про це написав у Facebook польський політик, депутат Сейму від партії "Громадянська платформа" Марцін Свенціцький.

“Увесь вільний світ висловлює солідарність з українським журналістом Романом Сущенком, який з осені 2016 року утримується в російському слідчому ізоляторі у звинуваченні в нібито шпигунстві”, - написав Свенціцький, розмістивши своє фото з логотипом #freeSushchenko.

Польський політик звернув увагу, що Сущенко як український журналіст у Парижі “змушував речника Міністерства закордонних справ Франції говорити про позицію Парижа щодо агресії Путіна щодо Криму та Донбасу, демаскував союзників й агентів Кремля у Парижі”.

“А сьогодні він потребує нашої підтримки”, - резюмував депутат Сейму. 

Посольство України в Польщі приєдналося до акції на підтримку Сущенка

29.05.2017 17:05

Посольство України в Польщі підтримало всесвітній флешмоб на підтримку незаконно ув’язненого у Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це дипломати повідомили у Facebook, розмістивши групове фото з написом #freeSushchenko.

"Приєднуємося до закликів, які лунають сьогодні до Кремля з різних куточків світу”, - написали дипломати.

Дружина сподівається, що Сущенка можуть обміняти

29.05.2017 14:49

Дружина незаконно затриманого у Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка заявила, що сподівається на вирішення його справи "у гуманітарному аспекті, як це вже було з деякими попередніми справами українців", тобто повернення на Батьківщину в результаті обміну. Про це Анжеліка Сущенко розповіла в інтерв'ю "Новой газете".

Вона також відзначила, що не сподівається на початок судового процесу незабаром після закінчення нинішнього терміну арешту (30 червня).

Дружина Сущенка про зустріч із чоловіком: Ми спілкувалися через скло

29.05.2017 14:35

Побачення незаконно затриманого у Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка з дружиною Анжелікою стало можливим після розмови президентів України та Росії Петра Порошенка і Володимира Путіна. Про це дружина політв'язня розповіла в інтерв'ю "Новой газете".

"Цей візит (побачення з чоловіком в Лефортово - ред.) -  результат прямих телефонних переговорів Путіна й Президента України Порошенка. Ми з Романом спілкувалися через скло. Він розповів, що у нього все благополучно", - сказала Анжеліка Сущенко.

Якби у Анжеліки Сущенко була можливість поставити запитання Путіну на прес-конференції президентів Франції й Росії, вона б запитала: Наскільки вважає для себе допустимим глава такої держави, як Росія, мати побічним ефектом своєї політики долю маленького хлопчика, нашого з Романом сина, залишивши його без батька?

Роман Сущенко не отримує листів з лютого - дружина журналіста

29.05.2017 13:27

Незаконно затриманий у Росії кореспондент Укрінформу Роман Сущенко з лютого не може обмінюватися листами з сім'єю.

Про це його дружина Анжеліка Сущенко розповіла в інтерв'ю "Новой газете".

"З найбільш наболілих для нас зараз проблем залишається та, що адміністрація СІЗО (Лефортово - ред.) повністю припинила наше спілкування поштою. Роман не може одержати з лютого наші листи і малюнки сина Максима, і ми не одержуємо від нього жодних листів. Ну, можливо, це такий тиск на Романа. Хоча ми і з цим справляємося, завдяки відвідинам адвоката і українського консула", - сказала дружина політв'язня.

По всьому світу проходять акції на підтримку Сущенка

29.05.2017 12:25

У багатьох країнах світу та на трьох континентах українці й друзі України беруть участь у флешмобі на підтримку протиправно ув’язненого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Допомогу в організації та координації акції надає Всесвітній рух патріотів України, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Всесвітній рух патріотів України засуджує дії Росії відносно Романа Сущенка. Ми всі віримо в перемогу над тиранами! На підтримку Романа, в усіх куточках світу ми проводимо флешмоб. Українці своїх не лишають!» - наголосила керівник громадського патріотичного руху Ірина фон Бург.

Лише станом на першу половину дня понеділка участь в акції взяли сотні українців та друзів України із багатьох країн Європи, а також Північної Америки та Австралії.

Колеги Сущенка з Укрінформу також провели флешмоб.

До приїзду Путіна у Франції готують пікети на підтримку Сущенка

25.05.2017 22:21

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка повідомив, що до зустрічі президентів Франції та Росії у Версалі готуються пікети на підтримку України і, в тому числі, Сущенка.

Про це Фейгін розповів кореспонденту Укрінформу на III Форумі вільної Росії у Вільнюсі.

"Можу точно сказати, що до приїзду Путіна у Франції будуть акції протесту проукраїнських активістів. Як мінімум, на площі Трокадеро в Парижі. Можливо, якщо дозволить сек'юріті, то і у Версалі, де пройде зустріч. Будуть підняті теми Криму, Донбасу, українських політв'язнів. І в тому числі, Романа Сущенка", - сказав Фейгін.

У Макрона отримали листа Сущенка - адвокат

25.05.2017 21:27

Адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що лист його підзахисного Еммануелю Макрону доставлено, щонайменше, в канцелярію президента Франції.

Про це Фейгін розповів кореспонденту Укрінформу на III Форумі вільної Росії у Вільнюсі.

"У французькому посольстві мені підтвердили, що лист мого підзахисного президенту Макрону доставлено за призначенням. Тобто, щонайменше, - в канцелярію президента Франції. Сподіваюся, на зустрічі Макрона і Путіна 29 травня якось ця тема порушуватиметься", - сказав Фейгін.

Він пояснив, що, на його думку, сьогодні французько-російський діалог неможливий без обговорення ряду проблем, серед яких перша, - спроби втручання у вибори Президента Франції, а також, серед інших - і "кейс Сущенка", журналіста-міжнародника, акредитованого при французькому МЗС.

Справа Сущенка вже "розрослася" до десяти томів – адвокат

25.05.2017 19:46

Адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що його підопічний був ознайомлений з результатом ще однієї експертизи.

Про це Фейгін розповів кореспондентові Укрінформу на III Форумі вільної Росії у Вільнюсі.

"Днями нас з Сущенком ознайомили з результатами експертизи окремих документів, наявних у справі. Їх не так багато. Начебто залишилося ще буквально дві експертизи, і на цьому увесь процесуальний матеріал закінчується", - сказав Фейгін.

За його експертною оцінкою, на даний момент матеріали справи укладаються в обсяг менше 10 томів.

Адвокат пояснив, чому листи до Сущенка потрапляють з великим запізненням

22.05.2017 18:58

Незаконно затриманий у Росії кореспондент Укрінформу Роман Сущенко отримує листи з великим запізненням через цензурування.

Про це його адвокат Марк Фейгін розповів в інтерв'ю Укрінформу.

"Побував сьогодні в СІЗО у Романа Сущенка. В цілому все нормально. Вирішуємо різні побутові проблеми. Зокрема – питання отримання листів після цензурування. Цей процес триває дуже довго", - сказав Фейгін.

Прес-секретар Путіна про лист сина Сущенка: Це абсолютно нічого не змінює

22.05.2017 16:34

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив інформацію про передачу в Кремль листа сина незаконно заарештованого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

"Дійсно, було передано листа, написаного дитиною, але це абсолютно не змінює суті того, що інкримінується пану Сущенку", - сказав Пєсков.

Сущенко передав адвокату листа для Макрона

22.05.2017 16:24

Незаконно затриманий в Росії кореспондент Укрінформу Роман Сущенко передав своєму адвокату Марку Фейгіну лист, адресований президенту Франції Еммануелю Макрону.

Про це Фейгін повідомив кореспонденту Укрінформу після відвідин сьогодні свого підзахисного.

"Був сьогодні в СІЗО. Взяв у Романа лист, адресований новообраному президентові Франції. Оперативно передам його, щоб він швидше надійшов у канцелярію Макрона. Важливо, щоб це звернення було розглянуто і відтрефлексовано до поїздки Путіна до Парижа 29 травня", - сказав адвокат.

На його думку, зараз з'явилися додаткові можливості для вирішення "справи Сущенка".

"Російська дипломатія під час виборів у Франції поводилася незграбно. Тепер президент Путін першим проявив ініціативу, подзвонив, щоб поїхати до Парижа з таким напівофіційним візитом. Позитивне рішення "кейса Сущенка" для російської сторони - хороша можливість дещо згладити виниклі розбіжності", - пояснив Фейгін.

Він також сподівається, що в ході консультацій МЗС України з оновленою командою їх колег у Франції увага до справи Сущенка буде на високому рівні.

Дружина Сущенка звернулася до першої леді Франції

22.05.2017 09:33

Дружина незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка попросила про допомогу у першої леді Франції Бріжит Макрон. Про це повідомив адвокат Марк Фейгін у своєму Twitter.

"Дружина Романа Сущенка, українського журналіста, заарештованого в Москві, вже звернулася по допомогу про звільнення чоловіка до Бріжит Макрон", - написав він.

Адвокат також відзначив, що його підзахисний напередодні візиту президента РФ Володимира Путіна до Парижа звернеться до керівництва Французької Республіки з проханням порушити питання про його звільнення на переговорах з російським лідером. 

Адвокат заявляє про додаткові можливості в "кейсі Сущенка"

18.05.2017 15:17

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, вважає, що перед зустріччю в "нормандському форматі" в новому складі є додаткові можливості для вирішення гуманітарних питань. Про це адвокат повідомив кореспонденту Укрінформу.

"Наскільки я розумію, зараз російська дипломатія активно опрацьовує організацію зустрічі в Нормандському форматі, вперше за участю новообраного президента Франції. У цих умовах з'являються додаткові можливості для певного просування з гуманітарних питань у "кейсі Сущенка", - пояснив Фейгін.

Захист клопотатиме про побачення Сущенка з сім'єю

18.05.2017 15:05

Адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін заявив, що він з його підзахисним клопотатимуть про побачення з дружиною і донькою затриманого.

Про це адвокат повідомив кореспондентові Укрінформу.

"У нашому клопотанні сьогодні традиційно відмовили. На жаль. Зате дуже важливою новиною вважаю те, що дозволили дзвінок матері Романа. Відповідний дозвіл у Сущенка на руках. Також клопотатимемо про побачення з дружиною і, ймовірно, донькою", - сказав Фейгін.

На його думку, у захисту є хороші шанси отримати дозвіл на побачення Романа Сущенка не лише з дружиною Анжелою, а й з донькою Юлією Сущенко.

Мосміськсуд відхилив скаргу на продовження терміну утримання під вартою Сущенка - Фейгін

18.05.2017 12:36

Мосміськсуд відхилив скаргу адвоката Марка Фейгіна на рішення суду про продовження утримання під вартою до 30 червня незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенко. Про це адвокат повідомив у своєму Twitter.

"Скарга на продовження терміну утримання під вартою Романа Сущенко Мосміськсудом відхилена", - написав він.

***

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому було висунуто обвинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

18 травня в Мосміськсуді у скарзі на продовження тримання під вартою Сущенку було відмовлено.

Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-