Московський суд залишив Сущенка за гратами до 30 червня

Московський суд залишив Сущенка за гратами до 30 червня

Оновлюється
Укрінформ
Власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в "шпигунстві".

Хронологія останніх подій

Захист клопотатиме про побачення Сущенка з сім'єю

18.05.2017 15:05

Адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін заявив, що він з його підзахисним клопотатимуть про побачення з дружиною і донькою затриманого.

Про це адвокат повідомив кореспондентові Укрінформу.

"У нашому клопотанні сьогодні традиційно відмовили. На жаль. Зате дуже важливою новиною вважаю те, що дозволили дзвінок матері Романа. Відповідний дозвіл у Сущенка на руках. Також клопотатимемо про побачення з дружиною і, ймовірно, донькою", - сказав Фейгін.

На його думку, у захисту є хороші шанси отримати дозвіл на побачення Романа Сущенка не лише з дружиною Анжелою, а й з донькою Юлією Сущенко.

Мосміськсуд відхилив скаргу на продовження терміну утримання під вартою Сущенка - Фейгін

18.05.2017 12:36

Мосміськсуд відхилив скаргу адвоката Марка Фейгіна на рішення суду про продовження утримання під вартою до 30 червня незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенко. Про це адвокат повідомив у своєму Twitter.

"Скарга на продовження терміну утримання під вартою Романа Сущенко Мосміськсудом відхилена", - написав він.

Роману Сущенку дозволили подзвонити матері

18.05.2017 12:34

Адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що слідство дало його підзахисному право на дзвінок матері. Про це він написав в Тwitter.

"Суд" над Сущенком: на засіданні заборонили зйомку

17.05.2017 18:37

Адвокат незаконно затриманого у Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що на розгляді скарги у Мосміськсуді 18 травня заборонили зйомку й припустив, що це помста за нові санкції України проти країни-агресора.

Про це він написав у Тwitter.

"Щойно мені повідомили, що завтра на оскарженні з продовження арешту Сущенку у Мосміськсуді заборонять усю зйомку! Навіть протокольну. Я, проте, запрошую журналістів у Мосміськсуд на оскарження щодо Сущенка. О 10.10, 327 зал", - пише Фейгін.

Він припустив, що "заборона на зйомку Сущенка - відповідь на блокування Україною їхніх ресурсів, що зайвий раз доводить, що "контакти"-"однокласники" - це їхній особистий бізнес".

Напередодні засідання суду до Сущенка не пустили адвоката

17.05.2017 17:38

Марка Фейгіна, адвоката незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, не пустили до підзахисного напередодні засідання Мосміськсуду про розгляд скарги на продовження арешту журналіста. Про це Фейгін написав у своєму Twitter.

Син Сущенка написав листа Путіну

17.05.2017 17:33

Син незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Максим звернувся з листом до президента РФ Володимира Путіна.

Про це повідомив у Фейсбуці адвокат Марк Фейгін.

"Від Вас багато залежить у долі мого батька, і в моїй долі теж. Думаю, якщо б Ви особисто вникли в цю історію, то у мене був би хороший шанс знову зустрінеться з батьком", - пише Максим.

Президент запевнив, що боротиметься за звільнення Сущенка

14.05.2017 15:35

Президент Петро Порошенко вважає незаконно затриманого у Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка справжнім героєм і обіцяє, що влада боротиметься за його звільнення.

Про це глава держави заявив на прес-конференції з нагоди відзначення Дня Європи, а також надання Україні безвізового режиму з ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вважаю, що це справжній український герой. Я спілкувався із його родиною. Моя остання телефонна розмова з Путіним стосувалася тільки заручників, в тому числі ми обговорили моє прохання негайно звільнити Сущенка з російської в’язниці", - сказав Порошенко.

За його словами, наслідком цих переговорів була організація зустрічі Сущенка із його родиною.

Польські журналісти закликають Росію негайно звільнити Сущенка

13.05.2017 10:12

Асоціація польських журналістів (SDP) закликала російську владу негайно звільнити власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, підкреслюючи, що це суперечить міжнародному праву і європейським стандартам.

Про це йдеться в опублікованій заяві керівництва Асоціації.

“Асоціація польських журналістів закликає російську владу негайно звільнити українського журналіста Романа Сущенка і нагадує, що утримання в ізоляторі закордонного  журналіста без переконливих доказів злочинної діяльності суперечить праву і європейським стандартам”,- підкреслюється в заяві.

У ній наголошується, що  SDP разом з іншими українськими та міжнародними журналістськими організаціями “дуже активно долучається до щасливого завершення кримінального провадження у його справі і швидкого звільнення Романа Сущенка”.

Російський омбудсмен стверджує, що всю кореспонденцію Сущенку передали

12.05.2017 19:09

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова стверджує, що незаконно утримуваний у Росії кореспондент Укрінформу Роман Сущенко станом на квітень мав у СІЗО дев'ять зустрічей.

Відповідного листа з результатами моніторингу дотримання прав журналіста оприлюднив офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

«У ході перевірки встановлено, що Сущенку Р.В. за час утримання в СІЗО-2 було надано дев’ять побачень, вісім з яких із співробітником консульського відділу Посольства України у Російській Федерації та одне  – з дружиною Сущенко А.Ю.», – йдеться у датованому 21 квітня листі.

Крім того, російський омбудсмен стверджує, що вся кореспонденція, в тому числі з консульства України в Парижі і в Москві, передана Сущенкові. За словами Москалькової, журналіст також підтвердив отримання у січні чотирьох номерів тижневика "Дзеркало тижня". Водночас молитвослов для передачі Сущенку у СІЗО не надходив, натомість отримана з передачею 5 грудня ікона того ж дня була вручена адресату, заявила російський омбудсмен.

У листі також зазначається, що у Сущенка скарг та претензій до адміністрації слідчого ізолятора немає.

Адвокат Романа Сущенка звертається до Макрона і Путіна

07.05.2017 22:45

Обрання нового президента Франції може допомогти у звільненні заарештованого в Росії кореспондента Укрінформу.

Про це Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, написав у Фейсбук.

"Варто нагадати Кремлеві, що доречним жестом на адресу нового президента Франції Макрона, стала б передача Києву українського журналіста, який працював у Парижі та був заарештований у Москві, Романа Сущенка", - написав адвокат.

Як повідомляв Укрінформ, 4 травня Марк Фейгін повідомив, що він зі своїм підзахисним готують лист майбутнього президента Франції.

"Вже можна сказати, що ми з Романом Володимировичем готуємо звернення до майбутнього президента Франції. І це логічно, оскільки Сущенко – журналіст-міжнародник, акредитований в МЗС Франції», - повідомив Фейгін.

Він високо оцінив зусилля, дії, що вживаються українською стороною для звільнення українця Сущенка. «Але зрозуміло ж, що в умовах фактичної війни зусиль лише однієї України недостатньо. Їй потрібна міжнародна підтримка. Саме на це спрямовані наші дії», - резюмував адвокат.

Гельсінська комісія США готує "кейс Сущенка" для визнання його політв'язнем

04.05.2017 19:52

Гельсінська комісія США готує пакет документів для визнання політв'язнем незаконно затриманого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це повідомив кореспондентові Укрінформу адвокат Сущенка Марк Фейгін.

"Від глави Гельсінської комісії США сенатора Роджера Уікера стало відомо, що готується "кейс Сущенка" - для офіційного визнання його політв'язнем. Очевидно, це станеться десь влітку. Що і буде оголошено у спеціальній заяві Держдепу", - сказав Фейгін.

Російські журналісти в День свободи преси і не згадали про Сущенка - адвокат

04.05.2017 19:43

Російські журналісти в Міжнародний день свободи преси не проявили солідарність з незаконно затриманим у РФ українським журналістом Романом Сущенком.

Про це його адвокат Марк Фейгін сказав кореспондентові Укрінформу.

«Хотів би підвести своєрідний підсумок Міжнародного дня свободи преси, що пройшов учора, 3 травня. На підтримку мого підзахисного журналіста-міжнародника Романа Сущенка висловлювалися багато організацій по всьому світу. А ось російські журналісти, наскільки я бачу, цю тему повністю проігнорували. Гнітюча ситуація, втім, вона повністю відбиває загальну картину в країні», - заявив Фейгін.

За його словами, сумні справи із захистом свободи висловлювань і у Російському ПЕН-центрі, який став символом угодовства.

Захист Сущенка готує листа майбутньому президенту Франції

04.05.2017 18:24

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, повідомив, що він зі своїм підзахисним готують лист майбутньому президенту Франції.

Про це він розповів кореспондентові Укрінформу.

«Зовсім скоро - другий тур виборів президента Франції. З імовірністю 90% їм стане Еммануель Макрон, який заявив про свою принципову позицію у спілкуванні з Росією. Вже можна сказати, що ми з Романом Володимировичем готуємо звернення до майбутнього президента Франції. І це логічно, оскільки Сущенко – журналіст-міжнародник, акредитований в МЗС Франції», - повідомив Фейгін.

За словами адвоката, Франція була місцем роботи і проживання власкора Укрінформу, а значить, другою – після України – країною, що має відношення, зацікавленість у його долі.

Сущенко надіслав листи родичам і колегам

04.05.2017 05:06

Адвокат незаконно затриманого в Росії Романа Сущенко Марк Фейгін, побувавши у підзахисного, повідомив, що той відправив велику нову порцію листів в Україну.

Про це адвокат сказав кореспонденту Укрінформу

"Після травневих свят побував у Сущенко. Дізнався, що він відправив багато нових листів в Україну, близько десятка – родичам, колегам. Але з поштою у нас біда. Як сказали дружина і дочка Романа, нещодавно вони отримали тільки лютневі листи. Так що можна уявити, коли дійдуть ці", - сказав Фейгін.

За його словами, затримка пов'язана не з роботою пошти, а з тривалою перевіркою цензури.

Адвокат Сущенка припустив, що слідство триватиме все літо

04.05.2017 02:51

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, повідомив, що у справі його підзахисного слідчих дій поки не очікується.

Про це адвокат сказав кореспонденту Укрінформу.

"Ми припускали, що десь між святами у нас пройдуть якісь слідчі дії, представлять результати експертиз. Але, на жаль, поки слідчий ні про що не говорить. Подивимося, може бути, щось буде вже по закінченні свят", - сказав Фейгін.

Раніше адвокат припускав, що за його приблизною оцінкою слідство триватиме все літо, і матеріали можуть бути передані до суду у серпні-вересні.

Захист Сущенка готується до розгляду скарги на продовження арешту

04.05.2017 00:17

Адвокат незаконно затриманого в Росії Романа Сущенка Марк Фейгін повідомив, що вони з підзахисним готуються до розгляду скарги на продовження арешту, яке відбудеться 18 травня.

Про це адвокат сказав кореспонденту Укрінформу.

"Після свят побував у Романа Сущенка. Готувалися до розгляду скарги на продовження арешту 18 травня. Як і раніше, будемо наполягати на домашньому арешті і статусі «іншої особи» («громадського захисника») для українського консула Геннадія Брескаленко", - сказав Фейгін.

Він також уточнив, що Геннадій Семенович відвідував Сущенка в минулу п'ятницю, а в наступний раз піде до нього 5 травня (за законом йому дозволено два відвідування на місяць).

В Укрінформі показали фільм про Романа Сущенка

03.05.2017 17:49

На честь Дня свободи преси в Укрінформі відбулася презентація агентства, яке готується до свого 100-річчя, українським та зарубіжним журналістам.

У рамках презентації було продемонстровано фільми, присвячені Укрінформу, а також кореспонденту агентства у Франції Роману Сущенку, незаконно ув'язненому Кремлем,  повідомляє кореспондент агентства.

"Майже 100 років агентства означають, що тисячі журналістів творили в ім'я цього агентства. Вони були на передовій під час Другої світової війни, були у самому пеклі Чорнобиля. Сьогодні вони працюють у зоні військових дій, продовжуючи творити ім'я нашого агентства... Не було б цієї війни, не було б арешту нашого колеги Романа Сущенка, якого продовжують утримувати в Москві, незважаючи на всю абсурдність, весь цинізм і голослівність звинувачень проти нього", - сказав під час презентації генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко.

Він додав, що потужна кампанія, яка розгорнулася на підтримку Романа, свідчить про те, що не так просто буде Кремлю поширити "русский мир" на весь світ.

"І нам ця підтримка дає надію, що Роман скоро буде з нами. І ми, наші дипломати, громадські активісти, Міністерство інформполітики, продовжуємо докладати для цього всіх зусиль. Тож чим авторитетніше буде наше агентство, тим більше шансів, що Роман Сущенко швидше буде з нами", - підкреслив генеральний директор.

Харченко також нагадав, що у війні, яку веде РФ проти України, загинув журналіст Укрінформу Олег Задоянчук, інші працівники агентства, на щастя, повернулися.

"Ми будемо надалі як журналісти працювати над донесенням правди про цю війну", - підкреслив керівник Укрінформу.

Як зазначалося, сюжет про Укрінформ та документальний фільм про Сущенка зняті  UA/TV. Фільм уже був показаний представникам ЗМІ в Клубі Кабінету міністрів на день народження журналіста. Роман Сущенко висунутий НСЖУ як номінант на всесвітню журналістську премію ЮНЕСКО і сьогодні очікується оголошення результатів.

Спілка журналістів закликає колег добиватися звільнення Семени і Сущенка

03.05.2017 12:24

Національна спілка журналістів України у Всесвітній день свободи преси просить медійників не забувати про колег, які стали жертвами режиму РФ та втратили свободу – Миколу Семену і Романа Сущенка.

Про це йдеться у заяві НСЖУ, розміщеній на сайті Спілки.

"Не забувати про колег, які стали жертвами режиму Російської Федерації та втратили свободу – Миколу Семену і Романа Сущенка – закликає Національна спілка журналістів України. З нагоди Всесвітнього дня свободи преси НСЖУ нагадує, що солідарність – один з головних інструментів у боротьбі за право на професію", - йдеться у повідомленні.

Стець нагадав світові про справи Сущенка і Семени

03.05.2017 09:41

Міністерство інформаційної політики України твердо стоїть на боці безпеки журналістів і захисту їх прав - для нас це своєрідний «кодекс честі». На цьому наголосив міністр інформполітики Юрій Стець, закликавши у Всесвітній день свободи преси звернути увагу на справи Сущенка і Семени, інформує прес-служба Мінінформу.

За його словами, сьогодні справи Миколи Семени та Романа Сущенка – приклади порушення прав журналістів на професію та свободу слова з боку РФ. “В цей день я закликаю світову спільноту звернути увагу на наших політичних в’язнів-журналістів. Без підтримки міжнародних організацій, думок лідерів європейських держав швидкого визволення не досягнути”, - наголосив Стець.

Репортери без кордонів закликають Кремль звільнити Сущенка

03.05.2017 09:29

Правозахисна організація "Репортери без кордонів" у Всесвітній день свободи преси, 3 травня, вкотре закликала Москву звільнити українського журналіста Романа Сущенка. Так на прохання кореспондента Укрінформу в Берліні прокоментувати ситуацію з продовженням незаконного утримання в Росії кореспондента Українського державного інформагентства відповів керуючий справами організації Крістіан Мір.

"У Міжнародній день свободи преси "Репортери без кордонів" закликають російський уряд негайно звільнити Романа Сущенка, який сидить у Москві у в'язниці протягом семи місяців без належного судового розгляду", - заявив Мір. Він підкреслив, що Сущенко є заручником конфлікту між двома країнами, і журналісти все частіше відчувають тиск у своїй роботі.

У Конгресі США стежитимуть за справами Сенцова, Сущенка та інших

28.04.2017 06:25

Гельсінська комісія Конгресу Сполучених Штатів зосереджуватиме увагу на розвитку ситуації зі справами Олега Сенцова, Романа Сущенка, Олександра Кольченка, Миколи Семени та інших українців, ув'язнених в Росії за політичними мотивами.

Про це повідомив у четвер під час брифінгу в американському Конгресі керівник апарату Гельсінської комісії посол Девід Кілліон, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Справа Сенцова – це тільки один із кричущих випадків величезної несправедливості проти українців з боку російського уряду. Олександр Кольченко, Роман Сущенко, Микола Семена – це лише кілька імен з цього довжелезного списку, по відношенню до яких застосоване хибне правосуддя через їхні гідні вчинки", - зауважив представник американського урядового агентства.

"Ми будемо зосереджувати увагу не тільки на справі Сенцова, а й на справах усіх цих українців", - підкреслив Кілліон під час брифінгу в Конгресі на тему порушень прав людини в Росії проти українських громадян.

Він також зауважив, що Гельсінська комісія розгляне способи, які можуть допомогти вирішити ситуацію. У цьому зв'язку представник агентства не виключив прийняття офіційної заяви Гельсінською комісією за підсумками заходів, що пройшли останніми днями в контексті порушень прав людини в Росії та незаконного утримання українців у цій країні.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні в Конгресі США відбулися слухання щодо порушень принципів демократії та прав людини в Росії.

Гельсінська комісія США (Комісія з питань безпеки та співробітництва в Європі) є незалежним урядовим агентством Сполучених Штатів, заснованим Конгресом у 1975 році. Основною метою її створення передбачається контроль за дотриманням Гельсінського заключного акту, що став основою для діяльності ОБСЄ. Гельсінська комісія складається з членів Сенату США, Палати представників, а також урядовців з Держдепартаменту, Пентагону та Міністерства торгівлі США.

Справа Сущенка: адвокат розповів про слідчі дії на травневі

26.04.2017 19:09

Адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка повідомив, що у справі його підзахисного очікуються слідчі дії 3-5 травня.

Про це Марк Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Незабаром почнуться травневі свята. У ці дні життя в країні часто завмирає. Проте в нашому випадку в проміжки між цими святами, вихідними днями, очікуються певні слідчі дії, десь 3-5 травня", - сказав Фейгін.

На його думку, це, швидше за все, буде ознайомлення з підсумками проведених слідством експертиз. Раніше адвокат повідомив, що за його приблизною оцінкою слідство триватиме все літо, і матеріали можуть бути передані до суду в серпні-вересні.

Адвокат Сущенка про рішення суду: Це якась бюрократична гра

26.04.2017 18:55

Адвокат незаконно затриманого в Росії українського журналіста Романа Сущенка вважає бюрократичною грою рішення Лефортовського райсуду подовжити перебування його підзахисного під вартою до 30 червня, а не до 30 липня.

Таку думку Марк Фейгін висловив кореспондентові Укрінформу.

"Не потрібно дуже оптимістично ставитися до того, що термін тримання Сущенка під вартою подовжили на два, а не три місяці. Думаю, це просто якась бюрократична гра і за цим немає якоїсь особливо обнадійливої основи", - сказав Фейгін.

Він також зазначив, що за приблизною оцінкою, слідство триватиме все літо і матеріали можуть бути передані до суду в серпні-вересні.

МЗС вкотре вимагає від Росії звільнити журналіста Сущенка

26.04.2017 18:44

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з рішенням Лефортовського районного суду Москви продовжити на два місяці термін утримання під вартою журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно затриманого в Росії за сфальсифікованими обвинуваченнями.

Про це йдеться у коментарі МЗС України.

"Судова влада Російської Федерації вкотре знехтувала клопотаннями захисту українського громадянина та консула України про зміну для Романа Сущенка запобіжного заходу на домашній арешт. Це, як і провокативний характер його затримання та безпідставність висунутих проти Романа звинувачень, є демонстративним свідченням того, що політично заангажовані справи проти громадян України, які незаконно утримуються в Росії, є невід'ємним елементом гібридної війни, що веде держава-агресор проти України та її народу", - зазначили в МЗС.

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони припинити свавілля щодо незаконно утримуваних громадян України, невідкладно звільнити Сущенка та забезпечити його безперешкодне повернення в Україну. 

Лутковська сподівається на допомогу омбудсмена РФ у справі Сущенка

26.04.2017 17:55

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська сподівається на допомогу російської колеги у справі незаконно затриманого у Москві журналіста Романа Сущенка.

Про це омбудсмен сказала в ефірі телеканалу "112 Україна".

"На сьогодні склалися непогані відносини із омбудсменом РФ. Сьогодні з`явилася інформація, що за моїм проханням було декілька звернень до омбудсмена РФ по ситуації в Сімферопольському СІЗО, то відповідно, вже туди відбувся візит із центрального офісу із залученням так званого місцевого омбудсмена. Відповідно є реакція, я сподіваюсь, що і по справі Сущенка теж вдасться", - сказала Лутковська.

Вона не стала прогнозувати розвиток ситуації із Сущенком.

"Якимось чином спрогнозувати цей процес на майбутнє, думаю, що нам, з України буде важко, тому що це російське правосуддя і як воно буде розвиватися, я не знаю. Але є, дійсно, певні важелі, – політичні, це питання політичних домовленостей стосовно обміну, стосовно механізму, який був вже застосований на визволення Савченко. У мене в руках є інші механізми і важелі впливу, але виключно на гуманітарну складову, я б так сказала, цього процесу, тобто умови, в яких перебуває Сущенко, можливість спілкуватися з адвокатом, з родичами, можливість отримання листів, газет і так далі", - зазначила Лутковська.

Захист Сущенка подав скаргу на продовження арешту

26.04.2017 16:14

Захист незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка подав скаргу на рішення Лефортовського райсуду про продовження перебування його під вартою до 30 червня.

Про це адвокат журналіста Марк Фейгін написав у Twitter.

"Подав скаргу на рішення Лефортовського районного суду про продовження терміну утримання під вартою Романа Сущенка в Мосміськсуд", - зазначив Фейгін.

Справа Сущенка: консулу не дозволили стати "громадським захисником"

26.04.2017 14:44

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, повідомив, що на засіданні суду відмовлено в залученні як "громадського захисника" українського консула Геннадія Брескаленка.

Про це адвокат написав у Twitter.

"У клопотанні про залучення згідно з ч.2 ст.49 КПК РФ консула Брескаленка Д.А. (очевидно, тут помилка, оскільки ініціали консула Г.С. - ред.) захисником у суді відмовлено", - пише Фейгін.

Російський суд продовжив арешт Сущенка до 30 червня

26.04.2017 14:42

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, повідомив, що Лефортовський районний суд продовжив термін перебування Сущенка під вартою до 30 червня.

Про це адвокат написав у Twitter.

"Лефортовським судом міста Москви журналісту Роману Сущенку продовжено термін утримання під вартою на 2 (два) місяці - до 30 червня 2017 року", - пише Фейгін.

Адвокат вже говорив про те, що термін арешту з якоїсь причини може бути продовжено на два, а не три місяці.

Раніше повідомлялося, що на засідання суду захисту було відмовлено у залученні до справи як "громадського захисника" українського консула Геннадія Брескаленка.

Суд у середу розгляне продовження арешту Сущенка

25.04.2017 11:03

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, повідомив, що засідання суду про продовження терміну тримання під вартою його підзахисного відбудеться 26 квітня.

Про це адвокат написав у Twitter.

"Завтра, 26 квітня, в Лефортовському суді о 13:00 буде розглянуто клопотання слідства про продовження терміну тримання під вартою Романа Сущенка", - пише Фейгін.

Фейгін пропонує Кремлю для поліпшення відносин з Макроном повернути додому Сущенка

23.04.2017 22:50

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, запропонував Кремлю в знак примирення з Еммануелем Макроном відпустити його підзахисного, акредитованого в МЗС Франції.

Про це Фейгін написав у Фейсбуці.

"У зв'язку з наближенням перемоги Макрона, Кремль міг би зробити "подарунок" майбутньому главі Французької Республіки - повернути додому мого підзахисного Романа Сущенка, постійного кореспондента "УКРІНФОРМ" у Парижі, заарештованого в Москві за звинуваченням у шпигунстві", - сказав Фейгін.

На його думку, це могло б допомогти згладити «непривітне тло відносин з Єлисейським Палацом через підтримку Марін Ле Пен». «Захист Романа буде дуже намагатися навіяти цю перспективу Кремлеві», - наголошує адвокат.

Справа Сущенка може дійти до суду наприкінці літа - адвокат

20.04.2017 16:10

Справа незаконно затриманого в РФ кореспондента Укрінформу Романа Сущенка може бути передана до суду не раніше кінця літа.

Про це адвокат журналіста Марк Фейгін повідомив кореспондента Укрінформу.

"На тижні поговорив про перспективи закінчення слідства. Мені сказали, що «хотілося б вийти на суд наприкінці літа». Але це говорилося туманно, без особливої переконаності. Все може і затягнутися. Томів у справі не дуже багато. Скільки саме, не уточнили. Коли ознайомимося з матеріалами, вирішимо, чи буде мій підзахисний свідчити. Ну і, звичайно ж, обвинувачення ми не визнаємо", - сказав Фейгін.

Він також повідомив, що в спілкуванні опоненти йому натякають, ніби тільки визнання дає право і шанси на обмін, у тому сенсі, що «ми журналістів на розвідників не міняємо». «Проте ми відкидаємо подібну логіку. Достатньо очевидно, що в нашій справі визнання провини потрібне російській владі виключно в пропагандистських цілях. Водночас важливо зазначити: розуміння того, що ця справа повинна закінчитися обміном, по-моєму, вже присутнє повною мірою», - вважає Фейгін.

Захист Сущенка ознайомився з результатами двох технічних експертиз

20.04.2017 15:16

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, повідомив, що минулого тижня після кількамісячної перерви пройшли хоч якісь слідчі дії в справі його підзахисного.

Про це адвокат сказав кореспондентові Укрінформу.

"Цього тижня я двічі побував у Романа Володимировича. Один раз просто відвідав, другий – у зв'язку з якимись слідчими діями. Ми ознайомилися з результатами двох технічних експертиз", - пояснив Фейгін.

Він уточнив, що матеріали експертиз представлені не були, тільки висновки. "Тому у захисту як і раніше немає відповідей на запитання про обсяг і переконливості доказів слідства. Про це ми зможемо судити, тільки ознайомившись з матеріалами. А так, справді, ми поставлені перед фактом, що слідством проведено якісь експертизи і зроблені якісь висновки", - сказав адвокат.

Сущенко писатиме листи високопоставленим особам різних країн

20.04.2017 11:17

Адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін, який відвідав у СІЗО свого підзахисного, розповів про підготовку листів від журналіста і його близьких високопоставленим особам різних країн.

Про це адвокат повідомив кореспондентові Укрінформу.

«На початку цього тижня побував у Сущенка не за графіком. У Лефортово проводиться жеребкування відвідувань. І в одного мого колеги змінилися обставини, довелося помінятися з ним нашими датами відвідання. Обговорили з Романом Володимировичем питання, пов'язані з підготовкою кількох листів від нього і його близьких - високопоставленим особам різних країн», - сказав Фейгін.

Як сказав адвокат, умови тримання під вартою такі самі й у цілому нормальні - передачі, фотографії дітей, листи від близьких із затримкою, але передають. Як і раніше, Сущенко дуже багато читає.

Арешт Сущенка можуть продовжити на два, а не три місяці - адвокат

20.04.2017 10:58

Засідання суду у справі незаконно затриманого в РФ кореспондента Укрінформу Романа Сущенка відбудеться наступного тижня, і мова може йти про продовження терміну його утримання під вартою на два, а не три місяці.

Про це адвокат журналіста Марк Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Судове засідання про продовження утримання під вартою відбудеться наступного тижня. Можливо, говоритимуть про продовження не на три, а на два місяці. З чим це пов'язано, не знаю. І це ще не точно", - сказав Фейгін.

За його словами, захист, як і раніше, вимагатиме змінити запобіжний захід на домашній арешт. Буде також заявлено клопотання про затвердження в якості "громадського захисника" українського консула в Москві Геннадія Брескаленка. "Чесно кажучи, шанси на задоволення наших клопотань не дуже великі. Але вони є, і ми й далі на них наполягатимемо», - наголосив Фейгін.

Сущенко з Лефортово звернувся до українських та зарубіжних колег

СКРІН 20.04.2017 08:25

Власний кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, якого понад півроку тому незаконно заарештували в Росії, подякував усім українським та іноземним колегам по журналістському цеху за підтримку і солідарність.

Про це він написав у своєму листі із СІЗО "Лефортово".

"Останні півроку доля дарує мені унікальну можливість оцінити та відчути силу і глибину журналістської солідарності та підтримки від багатьох колег по цеху, професійних та громадських організацій. Дякую вам за ці хвилини!" - підкреслив Роман.

Крім колективу свого інформагентства, він подякував паризьким колегам Аллі Лазаревій, Анні Чесановській, Александру Мельнику, Галі Аккерман, Юрію Сафронову, Бенуа Віткіну, Констанс Борк, брюссельській колезі Ірині Сомер, кореспонденту "1+1" у Берліні Наталії Фібріг, московському кореспонденту УНІАН Роману Цимбалюку.

Сущенко також вдячний за підтримку НСЖУ, Міжнародній та Європейській федераціям журналістів, Європейському альянсу інформаційних агентств, Асоціації польських журналістів, "Репортерам без кордонів", а також представникам ПЕН-клубу, у тому числі віце-президентові Джону Максвеллу Кутзее, які писали йому листи, та іншим.

"Я вам щиро дякую і вірю, що незабаром настане той день, коли зможу подякувати вам особисто", - наголошує незаконно ув’язнений український журналіст.

Він згадує, що у квітні цього року виповнюється 15 років, як він свідомо присвятив своє життя журналістиці. "З того часу мені не доводилося шкодувати про свій вибір, оскільки шкодування подібне до книг, які ми не прочитали", - пише Роман. Він також ділиться своїми роздумами про цінність журналістики, яка, з одного боку, має служити суспільству, а з іншого, встановлювати високу планку суспільних ідеалів і цінностей.

***

Нагадаємо, суд в Москві продовжив термін перебування журналіста під вартою до 30 квітня 2017 року. 

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-