Репортери без кордонів закликають Кремль звільнити Сущенка

Репортери без кордонів закликають Кремль звільнити Сущенка

Укрінформ
Правозахисна організація "Репортери без кордонів" у Всесвітній день свободи преси, 3 травня, вкотре закликала Москву звільнити українського журналіста Романа Сущенка.

Так на прохання кореспондента Укрінформу в Берліні прокоментувати ситуацію з продовженням незаконного утримання в Росії кореспондента Українського державного інформагентства відповів керуючий справами організації Крістіан Мір.

"У Міжнародній день свободи преси "Репортери без кордонів" закликають російський уряд негайно звільнити Романа Сущенка, який сидить у Москві у в'язниці протягом семи місяців без належного судового розгляду", - заявив Мір.

Він підкреслив, що Сущенко є заручником конфлікту між двома країнами, і журналісти все частіше відчувають тиск у своїй роботі.

Представник організації також зазначив, що в даний час на території східної України по суті немає незалежних журналістів, практично неможливо критичне і неупереджене висвітлення. "Уряди в Москві і Києві мають гарантувати, щоб ця ситуація покращилася", - закликав Мір.

На ситуацію з правами журналістів звертають цього дня увагу і в уряді ФРН. У Росії "Нова газета" стала об'єктом погроз після того, як написала про злочини, які були скоєні в Чечні проти ЛГБТІ-спільноти, йдеться у заяві з нагоди Всесвітнього дня свободи преси уповноваженої уряду з політики у галузі прав людини та гуманітарної допомоги Бербел Кофлер. Вона нагадує, що журналіст, який викрив ці випадки, нині переховується, а його колега Анна Політковська, яка також повідомляла про ситуацію в Чечні, поплатилася за правду, за те, що говорила відкрито, своїм життям.

Кофлер згадує й інші країни, де грубо порушується принцип свободи ЗМІ, в тому числі Туреччину.

"Свобода преси є необхідною умовою для реалізації прав людини: якщо про порушення прав людини не будуть повідомляти, як зможемо ми про них дізнатися?", - запитує омбудсман. Вона визнає, що правда не завжди приємна. Але про неї треба писати. ЗМІ мають бути вільними - онлайн і оффлайн, наголошується в заяві уповноваженої. Вона висловила повагу до всіх журналістів, які йдуть на великий ризик, щоб говорити правду.

Фото: @vasilymaximov

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-