Сущенко написав з московської в'язниці лист із зверненням до українців

Сущенко написав з московської в'язниці лист із зверненням до українців

Оновлюється
Укрінформ
Власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в "шпигунстві".

Хронологія останніх подій

Сущенко написав з московської в'язниці лист із зверненням до українців

14.04.2017 16:59

Першому заступникові міністра з питань окупованих територій Юсуфу Куркчи надійшов лист від журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого незаконно утримують у СІЗО "Лефортово" в Москві у сфабрикованій справі про "шпигунство".

Про це повідомляє сайт "15 хвилин".

Як зазначається, Сущенко написав лист заступнику міністра ще 17 лютого 2017 року - у відповідь на привітання з Новим роком. Але отримали його лише майже два місяці потому. Втім, як і привітання зі словами підтримки від Куркчи, раніше відправлене Сущенку.

У своєму листі журналіст звертається, у тому числі, до уряду України, своїх колег, українського суспільства. Сущенко пише, що у нього вистачить сил дочекатися позитивного рішення в його справі, незважаючи на те, що вона явно політична, а тому не має конкретних часових рамок.

"... Я щиро здивований, що до моєї скромної персони приділяється стільки уваги з боку колег по журналістському цеху, працівників Укрінформу, міжнародних партнерів і союзників, європейських парламентарів і головне - представників уряду України, Верховної Ради і Президента. Відрадно, що люди, які займають високі посади, несуть величезний тягар відповідальності за долі моєї Батьківщини, її народу і знаходять час для повернення додому окремо взятого громадянина. Держава, яку цікавить життя і доля її громадян, - непереможна", - пише журналіст.

Сущенко запевнив Куркчи, що у нього вистачить здоров'я, сил і терпіння, щоб стати свідком позитивних результатів у своїй справі.

"Процедурний хід моєї справи визначений нормативно, але водночас її політична складова, яка, безумовно, є домінуючою, не має конкретних часових рамок. Така суть моєї історії, а також листи підтримки від рідних, друзів, колег, Президента, міністрів, їх зусилля не дозволяють вичерпуватися моїй надії, підживлюють її, надають сили", - зазначив журналіст.

Батьки Сущенка отримали від нього лист, датований ще 28 січня

14.04.2017 10:50

Батьки ув’язненого в Москві власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка днями отримали лист від нього, датований ще 28 січня. 

Про це агентству повідомили у п'ятницю в Національній спілці журналістів України. 

"Я живий і здоровий, ви, очевидно, мене бачили по телебаченню на засіданні лефортовського суду... бачили, що я в нормальній фізичній і психічній формі, навіть гуморив із Ромою Цимбалюком (власкором інформагентства УНІАН у Москві. - Ред.)... Моя вам порада: сприймайте те, що зі мною сталося, по-філософськи. Не важливо тепер, чиї я тут гріхи спокутую - свої чи чужі - і через яку заразу я тут опинився... Головне, що живий і здоровий, не піддаюся на шантаж, погрози, обіцянки-цяцянки... Головне, що вам, мої дорогі, як і моїй сім'ї, ніколи не буде соромно за те, що зі мною сталося..." - написав журналіст.

Сущенко також повідомив, що фізичного насильства щодо нього не застосовують, а до психологічного він уже "пристосувався", хоча спершу тиск був шалений. 

"Мені дуже допомагає підтримка рідних, журналістів - і українських, і зарубіжних, громадських наших і міжнародних організацій", - пише журналіст. 

Сущенко також повідомив, що напередодні отримав від батьків аж чотири листи, щоправда датовані листопадом і груднем минулого року. 

Адвокат вимагає допустити до Сущенка священика УПЦ КП перед Великоднем

11.04.2017 18:04

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка напередодні Великодня знову вимагає допуску до його підопічного священика УПЦ КП, розповів Фейгін кореспондентові Укрінформу.

"Зовсім скоро - свято Великодня. Дуже важливо, щоб в цей раз до Романа Сущенка міг прийти священик його конфесії - УПЦ КП. Але, боюся, що шанси на це в даний момент не дуже великі", - сказав Фейгін.

За його словами, ієромонах Святослав Скороход, який раніше подавав документи на відвідування Сущенка в СІЗО Лефортово, повернувся з Підмосков'я до України. Тому тепер документи подав митрополит Богородський Адріан (Старина). "Проблема в тому, що російські власті не хочуть визнавати суб'єктність Української православної церкви Київського патріархату. Але ми будемо наполягати на своєму. Щоб священика пропустили, якщо не зараз, то в найближчому майбутньому", - підкреслив адвокат.

Адвокат Сущенка хоче долучити до справи кілька нових документів

10.04.2017 21:31

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, який побував сьогодні у свого підопічного, повідомив, як він зі своїм підзахисним готуються до засідання про продовження тримання під вартою.

Про це Фейгін розповів кореспондентові Укрінформу.

"Побував сьогодні у Сущенка. Переді мною у нього був консул Брескаленко. Обговорювали з Романом Володимировичем питання, пов'язані з судовим засіданням про продовження тримання під вартою, строк якого закінчується 30 квітня. Як і раніше, вимагатимемо змінити запобіжний захід на домашній арешт", - сказав Фейгін.

Він нагадав, що з грудня фактично жодних слідчих дій у справі Сущенка не здійснюється. Тому тримання під вартою з січня по квітень взагалі ніяк не виправдано.

"Також клопотатимемо про допуск українського консула в Москві Геннадія Брескаленка до справи, в чому нам раніше вже було необгрунтовано відмовлено. І ще - готую до залучення до справи кілька документів, про які повідомлю пізніше", - уточнив адвокат.

Цензура пропустила два десятки листів для Сущенка - адвокат

07.04.2017 18:16

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, який побував сьогодні у свого підопічного, повідомив, що цензура пропустила до нього два десятки листів.

Про це Фейгін розповів в інтерв'ю Укрінформу.

"Роману передали пачку листів, 21, що пройшли цензуру. В основному українські, але є й зі США, Франції. Чотири листи від родичів. Три від матері, один - від батька. Це все за період з грудня по початку лютого. До вітальних листів з Днем народження (8 лютого, - ред.) черга ще не дійшла", - сказав Фейгін.

Роман Сущенко, який професійно цікавиться політичними новинами, майбутніми президентськими виборами у Франції, дуже хоче прочитати книгу Франсуа Олланда, яка нещодавно вийшла ("Президент не мав би цього говорити"). "Але російською мовою цієї книги поки що немає. Дивитимемося, чи є вона у книжкових мережах, в яких дозволяється купувати книги для СІЗО Лефортово", - уточнив адвокат.

Держдеп питають, чому в Доповіді про права людини немає справи Сущенка - адвокат

07.04.2017 17:53

Марк Фейгін повідомив, що американський сенатор Річард Блюменталь звернувся до Держдепартаменту США з проханням роз'яснити, з якої причини кейс журналіста Романа Сущенка не було включено в Доповідь про права людини.

Про це Фейгін розповів в інтерв'ю Укрінформу.

"Є свіжа новина – нещодавно дізнався, що сенатор (Річард - ред.) Блюменталь звернувся до Держдепартаменту з проханням роз'яснити, з якої причини кейс Сущенка не був включений у Доповідь про права людини. Це коректний запит, який дозволить нам прояснити картину", - сказав Фейгін.

Фейгін сподівається, що справу Сущенка обговорять на зустрічі Тіллерсона і Лаврова

06.04.2017 01:27

Адвокат Марк Фейгін після візиту до Вашингтона та спілкування з працівниками Держдепу сподівається, що тема українських політв'язнів буде присутня в порядку зустрічей глав зовнішньополітичних відомств США та РФ.

Про це він розповів у інтерв'ю Укрінформу.

"Дуже сподіваюся, що в спілкуванні Рекса Тіллерсона з його контрагентом Сергієм Лавровим тема українських політв'язнів в Росії і зокрема моїх підзахисних, - Романа Сущенко, Ільмі Умерова, Мустафи Джемілєва - не залишиться без уваги. І що надалі вона буде регулярно підніматися, у тому числі на закритих переговорах і нарадах", - сказав Фейгін.

Фейгін розповів про позитивні результати поїздки до Вашингтона у справі Сущенка

06.04.2017 00:24

Адвокат затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін вважає позитивним результатом поїздки до Вашингтона те, що випадок Сущенка увійшов до порядку денного американського політикуму.

Про це він розповів в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу.

"Головне, чого мені вдалося досягти під час візиту до Вашингтона, зустрічей з сенаторами, конгресменами, співробітниками Держдепу, Білого дому – це те, що про справу Сущенка почали говорити, він увійшов до їх порядку денного. З нього почали виробляти якусь позицію. І, як я сподіваюся, вона вже увійде в наступний звіт Держдепу з прав людини зі згадуванням його політичного характеру та зумовленості", - сказав Фейгін.

За його словами з часом можна очікувати низки резолюцій з приводу справи Сущенка.

«Деякі я сам складав і передав за адресою», - зазначив адвокат.

Фейгін також підкреслив, що російські власті доклали великих зусиль, щоб США були неповно і невірно проінформовані про справу Сущенка, з метою посіяти там сумніви, що паризький власкор «Укрінформу» дійсно журналіст-міжнародник.

Київська організація НСЖУ ухвалила заяву на підтримку Сущенка

29.03.2017 16:44

Делегати 14-ї звітно-виборної конференції Київської організації Національної спілки журналістів України висловили підтримку журналістові Укрінформу Романові Сущенку та виступили з вимогою негайного звільнення.

Учасники конференції одностайно висловилися на підтримку колеги, незаконно ув'язненого у Москві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Його (Сущенка - ред.) арешт - це нехтування свободою слова, журналістськими правами, переслідування за професійну діяльність. Як це видно з творчого доробку Романа Сущенка, зокрема з його аналітичних, критичних, викривальних стосовно нинішньої політики Кремля матеріалів, саме його професійна діяльність і журналістська позиція стали причиною підступного затримання, невмотивованого арешту, фабрикації так званої «шпигунської справи» журналіста Укрінформу», - йдеться у заяві.

У зверненні наголошується, що справа проти Романа Сущенка має характер політичної антиукраїнської провокації.

Делегати виступили з рішучим протестом проти незаконного утримання Сущенка та вимогою до влади Росії щодо його негайного звільнення. Вони також подякували політикам, дипломатам, громадським діячам світу, міжнародним журналістським організаціям, усім небайдужим, хто виступив на підтримку українського журналіста.

«Закликаємо всіх людей доброї волі посилювати голос на його (Сущенка - ред.) захист. ...Зичимо йому стійкості, мужності, сили волі і непохитної віри у торжество справедливості», - йдеться у зверненні.

Як повідомив голова правління Київської організації НСЖУ Михайло Сорока, текст заяви буде перекладено російською мовою та направлено до Москви.

Кремль намагається нав'язати США свою версію справи Сущенка - Фейгін

29.03.2017 11:16

Зусилля кремлівської пропаганди, а також політиків і дипломатів, були величезними для того, щоб посіяти сумніви, зокрема в США, по справі Романа Сущенка, що він нібито не є журналістом.

Таку думку висловив в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу відомий російський адвокат Марк Фейгін.

"На мій погляд, це пояснюється нав‘язаною деякими кремлівськими пропагандистами, телебаченням, а також на дипломатичному рівні інформацією про те, що Роман Сущенко не журналіст, а шпигун. Я думаю, на це були витрачені велетенські сили", - підкреслив адвокат українського журналіста.

В зв'язку з цим він нагадав, що, коли Романа затримали, Держдеп виступив із заявою, в якій висловив заклопотаність і підкреслив, що стежить за справою Сущенка. Але, водночас, не було вимог звільнити Романа.

Саме тому, як зазначив адвокат, він перебуває в Сполучених Штатах, "щоб роз'яснити позицію по Роману, що це не зовсім правильно бути такими обережними в цій ситуації".

В зв'язку з цим він відзначив, що вже мав зустріч у Держдепартаменті США з представниками, які працюють і на напрямі України, і Росії, і в питаннях права. "Мені здається, я був переконливим у поясненнях того, що президент Порошенко узяв на себе відповідальність, що Роман Сущенко є журналістом, а не шпигуном. Він також публічно заявив, що Роман є політв'язнем. І це, на мій погляд, має бути основою для того, щоб Держдеп зробив подібний висновок, а не покладався б на заяви Кремля, ФСБ і т. д.", - сказав Фейгін.

Він також повідомив, що планує провести зустрічі в Раді національної безпеки США, в Сенаті і Палаті представників - із законодавцями з Українського Кокуса, який теж відіграє важливу роль.

Повернення Сущенка створить прецедент для звільнення інших - Фейгін

29.03.2017 11:03

Позитивне рішення у справі Романа Сущенка може поліпшити процес щодо звільнення інших українських політв'язнів, які відбувають покарання в Росії.

Про це розповів в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу відомий російський адвокат Марк Фейгін.

"Якщо Романа Сущенка звільнять (обміняють або тощо), то це приведе до позитивного зрушення відносно інших справ. Тобто ті люди, які засуджені і відбувають покарання, отримають шанс за цією ж методологією поїхати додому", - пояснив Фейгін.

Він також уточнив, що Сущенко має високі шанси вийти на свободу порівняно швидко, оскільки його справа свіжіша і не пов'язана ні з яким насильством. Для Кремля Роман абсолютно не принциповий, він їм ні для чого не потрібний. За словами адвоката, Сущенко з ними не спілкується з першого дня, не визнає провину, не надає свідчень. "Він не настільки вже і дорогий Москві - його можна віддати і отримати свої дивіденди", - висловив переконання юрист.

Крім того, за його словами, це "не якась там людина, на яку накручено величезний пропагандистський маховик", як у випадку з Сенцовим, або із справою так званих диверсантів.

"У справі Романа простіше досягти результату, і тут ми переслідуємо ту мету, що, звільнивши його, ми дамо надію іншим", - підкреслив Марк Фейгін.

Стосовно звільнення Сущенка готуються різні пакети домовленостей - Пристайко

27.03.2017 17:50

Питання звільнення кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка з московської в'язниці, а також покращення умов утримання постійно обговорюються під час контактів із зарубіжними партнерами і включаються у різні пакети домовленостей.

Про це заявив перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко в інтерв'ю "Тижню" у відповідь на запитання, чи допомагає у справі визволення Сущенка французька сторона.

"Всі допомагають, це питання пов'язане з іншими, готуються різні пакети домовленостей, допуск наших консульських працівників, покращення умов утримання - все це постійно обговорюється", - сказав Пристайко.

Він розповів, що координатори всіх груп "Мінська" на зустрічі 24 березня у "нормандському форматі", на яку не приїхали росіяни, доповіли, що відбувається на їхніх напрямках.

Пристайко зауважив, що одним з найважливіших питань гуманітарної групи є звільнення українських політв'язнів та обмін заручниками.

"З нашого боку цим займається Ірина Геращенко і ще кілька людей. Все, на жаль, залишається більш-менш на тих самих позиціях. Україна готова міняти один на чотири, всіх на всіх, є ситуації, коли дехто не хоче повертатися в ОРДЛО, є дуже неприємні питання стосовно тих, хто пропав без вісти... Це близько п'яти сотень людей", -  зазначив перший заступник міністра.

За його словами, Червоний Хрест хоче і готовий займатися цими випадками, але його представників не пускають на ту територію.

"Розблокувати, наприклад, допуск Червоного Хреста для роботи на тих територіях, - це те, що ми могли б вирішити з росіянами", - зауважив Пристайко.

Захист Сущенка клопотатиме про допуск до нього священика на Великдень

21.03.2017 19:18

Захист журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно заарештованого в Москві, клопотатиме про його зустріч зі священиком УПЦ Київського патріархату напередодні Великодня.

Про це дружина журналіста Анжела Сущенко повідомила в інтерв'ю Укрінформу після повернення з Москви, де побувала на побаченні з чоловіком у СІЗО «Лефортово». 

«Ми з адвокатом клопотатимемо, щоб таку зустріч (Романа і священика його конфесії. - Ред.) дозволили... Одним словом, ми сподіваємося, що на Великдень йому дозволять зустріч з нашим священиком», - розповіла вона.

Крім того, дружина Романа підтвердила наміри його адвоката Марка Фейгіна вимагати можливості подальших побачень з родичами і дзвінків ним, зокрема мова йде про батьків журналіста.

«Так, це дуже важливо. Ось уявіть собі: батьки Романа так хочуть поговорити з ним, хоч би телефоном. Адже навіть якщо їм дозволять побачення, така дорога для них досить важка, багато хвилювань. А так вони змогли б все ж почути голос рідного сина», - зазначила Анжела.

Тюремники не дали Сущенку малюнки сина через "заборонені підписи"

21.03.2017 18:47

Дружині українського журналіста Романа Сущенка, якого незаконно заарештували у Росії і вже майже півроку тримають у СІЗО "Лефортово", заборонили під час побачення передати йому малюнки сина Максима через підписи під ними.

Про це Анжела Сущенко повідомила в інтерв'ю Укрінформу після повернення з Москви.

"Я сказала, що хочу показати Роману свіжі сімейні фотографії (дітей, батьків Романа) і малюнки сина. Вона (співробітниця СІЗО - ред.) сказала, що можна, але тільки якщо на них немає підписів. На фотографіях підписів не було. А от з малюнків почалися проблеми», - розповіла Анжела.

На одному з малюнків була Ейфелева вежа, біля якої вони з татом любили гуляти. "Максим вирішив намалювати саме це, щоб папа згадав про ті дні. Він підписав малюнок словами "Ейфелева вежа" французькою і українською мовами. Тобто це і були заборонені підписи", - говорить Анжела. 

За її словами, на другому малюнку син Романа намалював жовтий літак, щоб "тато повернувся на ньому додому", а на третьому - будинок і сім'ю з підписами «Мама, папа, Юля (дочка Романа - ред.)". 

Анжела Сущенко залишила привезені на побачення малюнки сина українському консулу в РФ. «Він ще робитиме запити, клопотатиме з їх приводу», - розповіла вона.

Президент тримає справу Сущенка на контролі - дружина журналіста

21.03.2017 18:42

Президент України Петро Порошенко тримає на контролі справу кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, незаконно заарештованого в Росії.

Про це дружина журналіста Анжела Сущенко розповіла в інтерв'ю Укрінформу після повернення з Москви.

"Я від нас обох хочу подякувати Президенту України, який зустрічався з нами і тримає цю справу на контролі, МЗС, МІП України, Посольству України в Москві", - сказала вона.

За словами Анжели Сущенко, її чоловік дякує усім, хто про нього пам'ятає і хвилюється, а також передає привіт колегам з Укрінформу.

Дружина Сущенка розповіла подробиці зустрічі з чоловіком у “Лефортово”

21.03.2017 18:25

Побачення незаконно утримуваного у СІЗО «Лефортово» в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка з дружиною проходило через скло і в присутності наглядача.

Про це Анжела Сущенко розповіла в інтерв'ю Укрінформу після повернення з Москви.

"Ми зайшли у приміщення, призначене для зустрічей. Там є столи для спілкування без перегородок. Наш адвокат сказав, що вони з Романом спілкуються в таких умовах. Але мене відвели у спеціальний відсік, де є скляна перегородка, дві лавки і дві трубки з різних сторін. Роман вже сидів там, чекав на мене. Я зайшла, ми привіталися, притиснувши долонями до скла з двох сторін. Нам сказали, що можна брати трубки і говорити", - сказала Анжела Сущенко.

За словами дружини журналіста, за Романом в окремому відсіку сиділа людина, яка дуже уважно стежила за її жестикуляцією і мімікою.

Адвокат Фейгін розраховує на міжнародний тиск у справі щодо Сущенка

21.03.2017 09:34

Переговори про обмін або звільнення незаконно затриманого в Росії українського журналіста Романа Сущенка тривають, і захист дуже розраховує на міжнародний тиск у цій справі.

Про це заявив адвокат журналіста Марк Фейгін в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Переговори про обмін або звільнення Сущенка, неважливо як це назвати, вони все-таки йдуть. І я думаю, що цю проблему врегулюють зрештою політичним чином, захист буде будувати процесуальні дії з урахуванням саме такого вирішення ситуації. В іншому разі шансів дуже мало. В іншому ми розраховуємо на міжнародний тиск", - сказав він.

Дружині Сущенка не дозволили передати в Лефортово малюнки сина

20.03.2017 13:59

Дружина незаконно утримуваного в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка Анжела отримала дозвіл на побачення з чоловіком, побувала у нього і повернулася до Києва.

Про це адвокат Марк Фейгін повідомив кореспонденту Укрінформу.

"Була в Лефортово на побаченні з Романом. Говорили через скло по телефонній трубці. Показала йому нові сімейні фото і малюнки сина. Віддала їх адміністрації. Малюнки Макса вона брати відмовилися, а фотографії прийняли. Є надія, що незабаром вони опиняться у чоловіка. Головне - Роман просив передавати привіт всім, хто про нього хвилюється ", - сказала Анжела Сущенко.

Адвокат обговорив із Сущенком пропагандистські матеріали на КремлеЗМІ

16.03.2017 19:34

Адвокат Марк Фейгін, який захищає незаконно утримуваного в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка, вважає, що телеканал НТВ готує "про запас" дифамаційний матеріал  проти його підзахисного в очікуванні деяких подій наступного тижня.

Про це він сказав кореспондентові Укрінформу.

"Побував сьогодні у Романа Сущенка, обговорили поточні новини. У тому числі, сьогоднішній дзвінок мені від редактора НТВ з проханням про інтерв'ю у справі Сущенка. Вона сказала: "Ми готуємо матеріал". Запитувати, для якої програми, було безглуздо, оскільки на пропагандистських каналах у таких випадках все одно правду не кажуть", - сказав Фейгін.

Як відомо, у четвер адвокат Романа Сущенка Марк Фейгін у жорсткій формі відмовив НТВ в усілякому спілкуванні. "Моя особиста думка, з досвіду минулих справ (Pussy Riot, Савченко), на НТВ щось готується. Очевидно, в очікуванні деяких подій наступного тижня. Щось подібне було і в грудні, коли мене теж шукали ентевешники", - підкреслив адвокат.

На думку адвоката, зараз на Луб'янці (вулиця, де розташований головний офіс ФСБ) і вище вирішується, в якому ключі відноситься далі до справи Сущенка: залишити його в колишньому стані або розпочати акцентоване пропагандистське використання. "У цій ситуації моє завдання - змусити потенційних авторів якоїсь телевізійної "залепухи" гарненько подумати, а чи варто їм братися за цю справу. В даний момент Сущенко - визнаний і добре відомий в Україні, Європі журналіст. Тому пережовування провокації, затіяної проти нього, буде на шкоду самим організаторам", - вважає адвокат.

ФСБ додало у справу Сущенка папери, отримані з українських відомств

14.03.2017 18:50

Слідче управління ФСБ долучило до справи журналіста Укрінформу Романа Сущенка документи, запитані і одержані адвокатом Марком Фейгіним від українських відомств.

У розпорядженні Укрінформу є копія відповідного повідомлення СУ ФСБ адвокату Фейгіну.

"Клопотання про залучення до матеріалів кримінальної справи копій довідки з Головного управління розвідки Міністерства оборони України диплому про вищу освіту Сущенка Р.В. і додатку до диплому про вищу освіту Сущенка Р.В. з їх нотаріально завіреними перекладами російською мовою, задоволено", - йдеться у листі.

Раніше слідство відмовляло у залученні паперів, отриманих з України, зокрема, мотивуючи тим, що вони подані українською мовою. За словами Фейгіна, це було незаконно. Адвокатом був підготовлений і поданий нотаріально завірений переклад російською мовою.

Звільнювати Сущенка значно складніше, ніж Савченко – адвокат

08.03.2017 21:08

Адвокат українського журналіста Романа Сущенка Марк Фейгін підкреслив, що, на відміну від його справи, у справі Савченко була присутня публічність, яка сприяла "деякому цугцвангу з боку Кремля".

Це він зазначив в інтерв'ю QHA.

"У справі Сущенка за звинуваченням у шпигунстві, а це стаття Кримінального кодексу РФ, є держтаємниця. Про це відібрані відповідні підписки під кримінальну відповідальність. Я не можу розголошувати відомості, які містяться у справі, тощо. Там є склад, який можуть мені інкримінувати. Ну, або просто вивести зі справи. Тому в тій мірі публічності, в якій була справа Савченко, вести справу Сущенка неможливо. Не можна розповісти всю фабулу справи. Неможливо розкрити всі її деталі для того, щоб абсурдність цієї справи була очевидна оточуючим. Це пастка у відомому сенсі. Влада, силові органи, які ведуть цю справу, а її веде Слідче управління ФСБ Росії, звичайно, користуються цим. Але, тим не менш, навіть незважаючи на це, вдається привернути увагу до долі Романа Сущенка як українського журналіста. Зрештою, важливий результат. Якщо Сущенка обміняють, то яка різниця, як йшла справа?", - зазначив адвокат.

Він підтвердив, що переговори у справі Сущенка залучені спецслужби двох країн, і це змінює характер і порядок переговорів та причетності до них безпосередньо адвокатів або якихось осіб з правозахисних організацій, громадських об'єднань.

"Порівнювати справи Сущенка та Савченко неможливо ані за персоналіями, ані за суттю висунутих звинувачень, ані за характером того, як ці справи йдуть. Небезпеки і труднощі, з якими я стикаюся у справі Сущенка, в чомусь більші, набагато більші, ніж було у справі Савченко", - резюмував Фейгін.

Шанси на обмін Сущенка зросли – Фейгін

08.03.2017 20:42

Марк Фейгін, адвокат журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно утримуваного в Росії, вважає, що його точно обміняють.

Так він відповів на питання, чим мотивований арешт та судовий процес над українським журналістом в інтерв'ю QHA.

"Я не можу зняти трубку і запитати: "Навіщо ви це зробили?" Тобто це деяка реконструкція. Але минуло вже п'ять місяців, скоро буде шість. І мої висновки підтвердилися. По-перше, Сущенка точно обміняють. Це відбудеться. По-друге, для цього є передумови – вже йдуть переговори, які проходять без моєї прямої участі", - стверджує Фейгін.

Він зазначив, що після виборів американського президента ситуація в Росії змінилася.

"Ясно, що Росія втрачає глобальні козирі, можна сказати, контакти з американською адміністрацією. І тепер шанси того, що ці переговори закінчаться поверненням Сущенка додому, зросли", - вказав адвокат.

Клімкін: Для звільнення Сущенка робимо все можливе

08.03.2017 10:16

Українське зовнішньополітичне відомство разом з іншими державними установами України докладають всіх зусиль для того, щоб прискорити звільнення журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно ув'язненого в Москві.

Це зазначив в ексклюзивному інтерв'ю агентству міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Намагаємось задіяти всі важелі – і на міжнародних майданчиках, і на двосторонньому рівні, і за допомогою наших друзів", - зауважив глава міністерства закордонних справ України.

Він підкреслив, що для визволення Сущенка "безумовно, робиться все можливе". Окремо він поінформував про зусилля, спрямовані на забезпечення постійного доступу українських консулів до журналіста, "хоча би для того, щоб пересвідчитись, що у нього все гаразд".

У цьому зв'язку український міністр підкреслив: "Це для нас не просто пріоритет, а найголовніше питання".

Водночас, він повідомив, що завжди на міжнародних зустрічах щодо Мінської угоди порушує питання звільнення всіх українських заручників з російського полону. "Воно є частиною логіки "Мінська", це частина дорожньої карти. Звільнення заручників має бути невідкладним кроком. Це не повинно бути чимось віддаленим у часі", - зауважив міністр.

Він підкреслив, що постійно наголошував на цьому, в тому числі на зустрічах у Вашингтоні.

Адвокат: Сущенку в СІЗО передали реєстр його листів – але не повний

07.03.2017 19:45

Марк Фейгін, адвокат незаконно затриманого у РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка, розповів про відповідь на запит його підзахисного про кількість і статус отриманих і відправлених листів.

Про це адвокат повідомив кореспондентові Укрінформу.

"У результаті поданої нами скарги Сущенку в СІЗО передали реєстр його листів (повний список вхідної-вихідної кореспонденції із зазначенням статусу - ред.), але тільки з грудня. Разом: йому надійшло 64 листи, з них передано в камеру - 18. Чому не віддали інших, не пояснюється. А всі 25 відправлених Романом з грудня листів надійшли на пошту", - сказав Фейгін.

Адвокат також уточнив, що його ділова поїздка в Київ закінчується, і в середу він вже буде в Москві.

***

Нагадаємо, суд в Москві продовжив термін перебування журналіста під вартою до 30 квітня 2017 року. 

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-