Гельсінська комісія США готує

Гельсінська комісія США готує "кейс Сущенка" для визнання його політв'язнем

Укрінформ
Гельсінська комісія США готує пакет документів для визнання політв'язнем незаконно затриманого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це повідомив кореспондентові Укрінформу адвокат Сущенка Марк Фейгін.

"Від глави Гельсінської комісії США сенатора Роджера Уікера стало відомо, що готується "кейс Сущенка" - для офіційного визнання його політв'язнем. Очевидно, це станеться десь влітку. Що і буде оголошено у спеціальній заяві Держдепу", - сказав Фейгін.

Як повідомляв раніше Укрінформ, Гельсінська комісія заявила, що зосередить увагу на розвитку ситуації із справами Олега Сенцова, Романа Сущенка, Олександра Кольченка, Миколи Семени та інших українців, ув'язнених у Росії за політичними мотивами.

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому висунули обвинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

26 квітня Лефортівський райсуд Москви продовжив перебування Сущенка під вартою до 30 червня. Адвокат Фейгін подав у Мосміськсуд скаргу на це рішення. Вона буде розглянута 18 травня.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Гельсінська комісія США (Комісія з безпеки і співпраці у Європі) є незалежним урядовим агентством США, заснованим Конгресом в 1975 році. Основною метою її створення передбачається контроль за дотриманням Гельсінського заключного акту, що послужив основою для діяльності ОБСЄ. Гельсінська комісія складається з членів Сенату США (верхня палата Конгресу), Палати представників (нижня палата Конгресу), а також посадовців із Держдепартаменту, Пентагону і Міністерства торгівлі США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-