Спілка журналістів закликає колег добиватися звільнення Семени і Сущенка

Спілка журналістів закликає колег добиватися звільнення Семени і Сущенка

Укрінформ
Національна спілка журналістів України у Всесвітній день свободи преси просить медійників не забувати про колег, які стали жертвами режиму РФ та втратили свободу – Миколу Семену і Романа Сущенка.

Про це йдеться у заяві НСЖУ, розміщеній на сайті Спілки.

"Не забувати про колег, які стали жертвами режиму Російської Федерації та втратили свободу – Миколу Семену і Романа Сущенка – закликає Національна спілка журналістів України. З нагоди Всесвітнього дня свободи преси НСЖУ нагадує, що солідарність – один з головних інструментів у боротьбі за право на професію", - йдеться у повідомленні.

У НСЖУ зазначили, що саме сьогодні, у Всесвітній день свободи преси, відбудеться чергове засідання суду по справі Миколи Семени у Криму.

"Цей судовий процес – яскравий приклад порушення прав на свободу висловлювань і тотальної цензури російського режиму", - наголошується в заяві.

У Спілці нагадали, що Миколі Семені в окупованому Росією Криму висунуто обвинувачення у "публічних закликах до дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії" за публікацію статті, в якій засуджується статус Криму. Сам журналіст стверджує, що у своїх матеріалах реалізовував право на вільне висловлення думки, а справа проти нього є політичною.

НСЖУ також акцентує на тому, що вже понад півроку в російському СІЗО "Лефортово" перебуває "в'язень Кремля" – журналіст Укрінформу Роман Сущенко. Його звинувачують у шпіонажі, хоча всі міжнародні медіаорганізації підтвердили статус Сущенка як професійного журналіста. Сущенко з 2002 року працює в інформагентстві "Укрінформ", а з 2010 був власним кореспондентом у Франції. Попри відсутність підстав і доказів у цьому голослівному звинуваченні, термін ув’язнення журналіста постійно продовжують. А родина місяцями чекає від нього листи, які приходять із величезним запізненням.

Національна спілка журналістів України, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ закликали російську владу звільнити Романа Сущенка і надати можливість Миколі Семені залишити окупований півострів для лікування, але позитивної реакції не вдалося досягти.

НСЖУ наголошує, що колеги з українських ЗМІ мають постійно тримати ці справи в полі зору, робити їх гласними і публічними, бо тільки методами зовнішнього міжнародного тиску, імовірно, вдасться зрушити їх з місця.

"Українські журналісти мають право на безпечну професію і захист від переслідувань та цензури!", - наголошує НСЖУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-