Європарламент вимагає від Москви негайно звільнити Романа Сущенка

Європарламент вимагає від Москви негайно звільнити Романа Сущенка

Резолюція
Укрінформ
Європарламент вимагає від російського режиму припинення репресій проти представників кримськотатарського народу та українців у Криму і закликає до негайного звільнення усіх протиправно ув’язнених Кремлем українських політичних заручників.

На цьому наголошується в ухваленій у четвер резолюції Європарламенту щодо справ кримськотатарських лідерів Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова та журналіста Миколи Семени, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Авторами резолюції, яку підтримала переважна більшість європарламентаріїв, виступили депутати п’яти політичних груп, які становлять у законодавчому органі ЄС ліберально-демократичну більшість. Це, зокрема, фракції Європейської народної партії, Альянсу лібералів і демократів за Європу, Прогресивного альянсу соціалісті і демократів, Європейських консерваторів та реформістів, а також "Зелені".

У резолюції Європарламент засуджує вироки Умерову, Чийгозу та Семені, вимагає їх перегляду, негайного звільнення цих осіб та зняття з них усіх обвинувачень.

Окрім цього, суворо засуджуються вироки, ухвалені проти інших лідерів і активістів кримськотатарської спільноти, а також інших українських громадян, які протиправно ув’язнені у Криму та на російській території, зокрема й щодо Романа Сущенка, та міститься вимога їхнього негайного звільнення.

ЄП засуджує дискримінаційну політику, яку веде так звана "влада" у Криму, особливо щодо корінного кримськотатарського населення та всіх, хто виступає проти російської анексії, порушення їхніх майнових прав, залякування у їхньому політичному, соціальному та економічному житті.

Відзначається, що ще одним порушенням прав кримських татар є заборона Меджлісу та визнання його екстремістською організацією.

Наголошується на систематичному порушенні з боку Російської Федерації прав людини на території Кримського півострова.

Європарламентарії також засудили практику етапування ув’язнених у віддалені регіони Росії, що значно ускладнює можливість спілкування з родинами та друзями та зменшує можливості для правозахисних організацій моніторити ситуацію.

ЄП закликає Європейську службу зовнішньої діяльності та Представництво ЄС у Росії ретельно відслідковувати повідомлення про застосування примусового психіатричного лікування відносно зазначених ув’язнених та висловлює сподівання, що інституції ЄС та посольства країн-членів матимуть доступ до ув’язнених.

Міститься заклик до Європейського суду з прав людини розглядати позови із Криму як питання найвищої пріоритетності, адже російська судова система неспроможна ухвалювати справедливі правові рішення у цих справах.

Читайте також: У Європарламенті вимагають покарати 130 компаній з ЄС, що торгують з Кримом

Депутати також засудили переслідування з боку російських властей незалежні ЗМІ національних меншин.

ЄП закликає міжнародні організації у сфері прав людини, включаючи органи ООН, ОБСЄ та Ради Європи, забезпечити доступ на територію Кримського півострова з метою моніторингу ситуації та запровадження незалежного спостережного механізму.

У резолюції вітається ініціатива України щодо залучення до вирішення ситуації із правами людини у Криму на рівні Ради з прав людини Генеральної асамблеї ООН; міститься заклик до Європейської служби зовнішньої діяльності та спеціального представника ЄС з прав людини приділити увагу ситуації у цій сфері на Кримському півострові та інформувати Європарламент.

У ЄП наголошують, що проти осіб, причетних до грубого порушення  прав людини, включаючи посадовців, які висунули обвинувачення Чийгозу, Умерову та Семені, мають бути застосовані обмежувальні заходи, зокрема у контексті блокування активів у банках ЄС та візової заборони.

У резолюції вкотре висловлюється підтримка запроваджених з боку ЄС санкцій проти економіки Криму, включаючи заборону імпорту з півострова та експорт на його територію деяких видів товарів, технологій та послуг, заборону інвестицій.

ЄП нагадує, що Росія, яка де-факто виступає на території Криму окупаційною владою, несе повну відповідальність за захист кримських громадян від упередженого судочинства.

У резолюції висловлюється підтримка суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів та засуджується нелегальна анексія Російською Федерацією АР Крим та Севастополя.

Європарламент підтримує політику ЄС та країн-членів щодо невизнання нелегальної анексії Кримського півострова та запровадження обмежувальних заходів у зв’язку з цим.

У документі також висловлюється занепокоєння щодо тривалої масштабної мілітаризації Кримського півострова Росією, що загрожує регіональній та загальноєвропейській безпеці.

Фото: Vasily Maximov / AFP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-