Творець групи #FreeSushchenko: в РФ майже 50 українських політв'язнів

Творець групи #FreeSushchenko: в РФ майже 50 українських політв'язнів

Укрінформ
Не можна давати забувати політикам і людям за кордоном, що в Росії утримується майже півсотні українських політичних в'язнів.

Про це сказала кореспонденту Укрінформу у ФРН українська активістка Тетяна Летаїв, яка мешкає в Берліні, напередодні річниці арешту українського журналіста Романа Сущенка.

«Дуже важливо нагадувати світу, що у нас є політичні в'язні. І вважаю, що це завдання кожного, хто співчуває людському горю, хто має частинку теплоти у своєму серці, хто хоче допомогти тим, хто потрапив у біду», - заявила Летаив.

Саме вона організувала групу #FreeSushchenko у Facebook буквально через кілька годин після того, як стало відомо про його затримання.

«Я відразу, як тільки почула цю трагічну новину, зателефонувала до кореспондента Укрінформу в Берліні Ольги Танасійчук і запропонувала зробити щось, аби зробити цю справу резонансною. І запропонувала створити групу у Facebook», - згадує активістка.

Читайте також: "Арешт Сущенка" у центрі Берліна: активісти прийшли під посольство РФ

Спочатку вони занесли в цю групу всіх своїх друзів. До неї почали приєднуватися інші люди, і сьогодні в ній близько 1,5 тис. учасників. «Це дуже активна група, у неї вступають все нові і нові люди», - відзначає її творець.

Але, переконана вона, цього мало "порівняно з тим, що треба зробити, щоб всі наші політв'язні, в тому числі і Роман, були сьогодні на волі". Тетяна Летаїв особисто періодично надсилає листівки-нагадування про українських в'язнів Кремля голові уряду Ангели Меркель, у відомство канцлера, президенту ФРН Франку-Вальтеру Штайнмайєру. На жаль, на жодне з них відповіді отримано не було, хоча конверти з листівками йдуть із зазначенням адреси активістки.

«Такі акції дуже потрібні як самого Роману, так і його сім'ї. Дуже важливо показати свою солідарність, що це не тільки сімейна біда, це горе всієї нашої країни», - підкреслює Летаив.

Як повідомляв Укрінформ, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, на порушення міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому висунули звинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР МОУ спростували цю заяву. Термін утримання Сущенко під вартою продовжено до 30 листопада.

У річницю з дня незаконного арешту колеги з Укрінформу провели акцію-перформанс і запустили у соцмережах флешмоб #FreeSushchenko на підтримку Романа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-