ПІДРИВ РОСІЯНАМИ КАХОВСЬКОЇ ГЕС. УСІ НОВИНИ

ПІДРИВ РОСІЯНАМИ КАХОВСЬКОЇ ГЕС. УСІ НОВИНИ

Оновлюється
Укрінформ
Війська РФ вночі 6 червня підірвали греблю Каховської ГЕС. Станція відновленню не підлягає. На Херсонщині тривають рятувальні роботи та евакуація населення з місць затоплення.

Укрінформ збирає всі новини про катастрофу та її наслідки. Про події 6-9 червня читайте тут, а за 10-15 червня — тут.

8 ЛИПНЯ

10:49 - У Запоріжжі внаслідок підриву Каховської ГЕС у нижньому б'єфі рівень води впав нижче норми на 2,64 метра.

"Щодо наслідків підриву Каховської ГЕС для Запорізького регіону. Рівень води в нижньому б’єфі - 11,86 м... У ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС рівень води в межах допустимої норми", - йдеться у повідомленні голови Запорізької ОВА Юрія Малашка. 

-----------------

6 ЛИПНЯ

11:34 - Ситуація на Запорізькій АЕС залишається стабільною та контрольованою. Рівень води в ставку-охолоджувачі достатній для забезпечення потреб станції.

«Станом на 06:00 6 липня фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі. Наразі він становить 16,54 м», – йдеться у повідомленні НАЕК «Енергоатом».

-----------------

4 ЛИПНЯ

10:20 - Керівниця пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк заявіла, що російські війська повертаються на свої позиції на Херсонщині, звідки відступила вода, застосовують авіабомби й ударні дрони "Ланцет" для обстрілу мирного населення.

"Але наша протиповітряна оборона максимально зосереджена, працює комплексно і намагається всі ці загрози знищувати. Окрім КАБів - це поки що не та зброя, проти якої ми можемо ефективно діяти. Водночас ми продовжуємо контрбатарейну боротьбу", – сказала вона.

-----------------

3 ЛИПНЯ

13:23 - В окупованому місті Олешки на Херсонщині, що постраждало від затоплення, вакцину від гепатиту і 10 тисяч рублів можуть отримати лише власники паспортів РФ.

Про це в розмові з кореспондентом Укрінформу повідомив Олешківський міський голова Євген Рищук.

«Окупанти проводять вакцинацію проти гепатиту А, черевного тифу та, здається, від правця… Сказали, що будуть робити (населенню - ред.) три, але роблять лише одне (щеплення - ред.) – проти гепатиту А», - каже Рищук.

За його словами, три щеплення роблять лише для «поліцейських», військових.

Міський голова зазначив, що, за його інформацією, для отримання 10 тис. рублів потрібен російський паспорт - все спрямовано на російську паспортизацію.

***

10:06 - У тимчасово загарбаній військовими РФ Голій Пристані на Херсонщині, станом на ранок 3 липня, у центральній частині міста – критична ситуація через підтоплення.

«Протягом тижня ситуація в громаді майже не зазнала змін. У місті Гола Пристань підтопленими залишаються східна та центральна частини. Критична ситуація в центральній частині міста, де рівень води подекуди сягає в низинах до 0,7 м. Відтік води в цій частині здійснюється лише за рахунок зниження ґрунтових вод та випаровування», - йдеться у повідомленні Голопристанської міської військової адміністрації.

-----------------

2 ЛИПНЯ

12:20 - Через підрив Каховської ГЕС у Запоріжжі рівень води в нижньому б’єфі впав нижче норми на 2,24 м.

Водночас у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС рівень води в рамках допустимої норми.

-----------------

1 ЛИПНЯ

10:57 - На Херсонщині залишаються підтопленими 18 населених пунктів.

Станом на 09:00 суботи, 1 липня, у Херсонській області після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС підтопленими залишаються 18 населених пунктів.

-----------------

30 ЧЕРВНЯ

15:18 - Орієнтовна сума завданих довкіллю збитків через підрив греблі Каховської ГЕС становить 146 млрд грн.

«Масштаб всіх збитків, завданих довкіллю війною нині, складно порахувати через неможливість зібрати всі дані», - наголосив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

***

12:17 - Через підрив Каховської ГЕС Україні завдано щонайменше 2 млрд дол прямих збитків, йдеться про втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології та промисловості. 

29 ЧЕРВНЯ

10:50 - У Херсонській області після підриву російськими військами Каховської ГЕС підтопленими залишаються 18 населених пунктів.

«На ранок 29 червня підтопленим залишається один населений пункт (один будинок) на правому березі р. Дніпро та 17 населених пунктів на тимчасово окупованій території», - йдеться у повідомленні.

28 ЧЕРВНЯ

12:47 - У річці Дніпро на Херсонщині у відібраних фахівцями пробах води нафтопродуктів не виявили.

«Досліджуємо стан води в Дніпрі. У відібраних пробах екологи зафіксували перевищення гранично допустимої концентрації завислих речовин - у 1,24 раза, заліза загального - 2,1 раза», - йдеться у повідомленні Херсонської ОВА.

27 ЧЕРВНЯ

11.22 На Дніпрі у створі поста «Херсон» рівень води увійшов в природнє русло, коливання рівня відповідають природним коливанням цієї пори року.

"Підтопленими залишаються два населені пункти (два будинки) на правому березі Дніпра та 17 населених пунктів на тимчасово захопленій території", - повідомили в ДСНС.

***

10:38 У загарбаній військовими РФ Голій Пристані, станом на ранок 27 червня, райони міста, що зазнали підтоплення – без світла та газопостачання, водопостачання та водовідведення в багатоквартирних будинках не відновлено.

«На вулицях міста залишаються повалені дерева разом зі сміттям та мулом після підтоплення. Більша частина міста, яка зазнали підтоплення – без електро- та газопостачання. Водопостачання та водовідведення в багатоквартирних будинках не відновлено. Жителі цих мікрорайонів міста Гола Пристань самотужки доставляють воду з приватних садиб», - повідомляє Голопристанська міська військова адміністрація.

26 ЧЕРВНЯ

20:30 На територіях Херсонської, Запорізької Миколаївської, Дніпропетровської та Одеської областей не зареєстровано жодного підтвердженого випадку холери. Інформація про поширення холери в затоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС регіонах є фейком.

Наголошуємо, що дана інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої ІПСО», - написав голова Одеської ОВА Олег Кіпер у Телеграмі.

***

16:55 - На деокупованій частині Херсонщини вибухотехніки вже виявили на територіях, підтоплених через підрив ворогом Каховської ГЕС, 81 вибухонебезпечний предмет.

«Вибухотехніки обстежили понад 620 гектарів територій, що були підтоплені», - повідомили в Херсонській ОВА.

***

11:35 На Херсонщині у воді річок Кошова та Вірьовчина зафіксовано нафтопродукти, у Дніпрі нафтопродуктів не виявили. Про це повідомляє Херсонська ОВА з посиланням на чергове дослідження стану водойм на Херсонщині, що провели фахівці Державної екологічної інспекції.

Також провели аналіз води у Дніпрі, в районі Антонівського залізничного моста. Результати показали перевищення у 1,28 раза завислих речовин, а у 2,4 раза заліза загального. Нафтопродуктів не виявлено. А розчинений кисень складає 5,3 мг/дм3 при нормі не менше 4,00 мг/дм3.

***

09:57 У Херсонській області після підриву росіянами Каховської ГЕС підтопленими залишаються 19 населених пунктів.

Спостерігається поступове збільшення рівня води у Дніпрі, з початку доби 26 червня він зріс на 2 см і перевищує норму на 4 см.

25 ЧЕРВНЯ

14:20 У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України дали поради, як безпечно повертатись у житло, яке зазнало підтоплення.

Наразі в населених пунктах Херсонської та Миколаївської областей проводяться роботи з ліквідації наслідків підриву Росією Каховської ГЕС. У деяких районах жителі вже повертаються до своїх осель.

***

10:14 - У Херсонській області на правому березі Дніпра після підриву росіянами Каховської ГЕС залишаються підтопленими два населені пункти.

«На річці Дніпро у створі поста «Херсон», спостерігається поступове зниження рівня води та перевищує норму на 3 см (з початку доби рівень знизився на 3 см). На Каховському водосховищі у створі поста «Нікополь» по причині втрати гідравлічного зв’язку з основною частиною водосховища, подальші спостереження у створі поста неможливі», - йдеться у повідомленні ДСНС.

-----------------

24 ЧЕРВНЯ

21:31 - Екологи прогнозують загибель значної частини дерев на територіях, постраждалих від тривалого підтоплення внаслідок підриву армією Російської Федерації Каховської ГЕС.

За даними фахівців Південного лісового офісу, при підтопленні тривалістю до 10 днів, гине до 30% лісових насаджень, а при тривалому підтоплені (від 10 до 20 днів) ймовірність загибелі становить до 70%.

***

12:55 - У Запоріжжі рівень води в нижньому б'єфі на 1,73 метра нижче норми.

"Рівень води у нижньому б’єфі - 12,77 м, що нижче норми на 1,73 м. Загалом з моменту підриву дамби рівень води знизився на 4,39 м", - йдеться в дописі. Рівень води в станційному ставку-охолоджувачі АЕС - у нормі.

***

12:11 - Підрив росіянами Каховської ГЕС призвів до екологічної катастрофи і на Хортиці, внаслідок чого зникають понад 10 озер плавневої частини острова та гинуть унікальні види.

Про це в ефірі Українського радіо повідомив виконувач обов'язків генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" (від квітня 2023 року), колишній генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» (2007—2022) Максим Остапенко.

***

10:46 - У Херсонській області рівень води у Дніпрі з початку доби 24 червня знизився на 8 см і перевищує норму на 2 см.

23 ЧЕРВНЯ

18:22 Сполучені Штати під час засідання Ради Безпеки ООН звернулися до Росії з вимогою негайно забезпечити доступ гуманітарних місій до районів, постраждалих від руйнації Каховської ГЕС на півдні України.

«У момент, коли ми тут говоримо, Росія блокує зусилля ООН щодо надання допомоги людям у затоплених районах – це неприпустимо! Росія повинна негайно дати можливість ООН доставити вкрай необхідну гуманітарну допомогу в окуповані райони України», - наголосила постійна представниця США при ООН посол Лінда Томас-Грінфілд.

***

10:20 - На правобережжі Херсонщини залишаються підтопленими три населені пункти

У Херсонській області станом на 09:00 спостерігається поступове зниження рівня води, що нині перебуває на позначці 8 см. З початку доби рівень води знизився на 2 см.

22 ЧЕРВНЯ

20:37 У Херсоні з початку доби рівень води знизився ще на 8 сантиметрів та перебуває на позначці 9 см., повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Рятувальники за день відкачали 21,2 тонни води з 68 підвалів та будинків. Фахівці ДСНС з початку робіт відкачали понад 217 тис. тонн води з 767 будинків та підвалів.

***

17:09 Весь Нікопольський район та кілька громад Криворізького району залишились без води через підрив росіянами Каховської ГЕС, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

"Нині без води – понад 200 тис. людей. Це уся Нікопольщина та кілька громад Криворізького району. Їхнім мешканцям вже доправили 6 тис. тонн питної й технічної води. Розгорнуті майже 250 пунктів її видачі", - зазначив він.

***

13:02 На території Миколаївської області  залишаються підтопленими 938,5 га сільськогосподарських угідь і земель у трьох територіальних громадах Баштанського району.

“На території області залишаються підтопленими 746,6 га сільськогосподарських угідь та 191,9 га необроблених сільськогосподарських земель у 3 територіальних громадах Баштанського району в зоні річки Інгулець”, - ідеться у повідомленні ДСНС.

***

12:36 - У Дніпрі поблизу Херсона зберігається перевищення завислих речовин та заліза. Про це повідомляє Херсонська ОВА. «Екологи провели чергове дослідження якості води. Проби були відібрані в районі Антонівського залізничного мосту», - йдеться у повідомленні.

***

10:49 - Той, хто в Росії віддав наказ на знищення Каховської ГЕС і водосховища, розумів наслідки своїх дій, які залишать регіони без питної води й перетворять тисячі гектарів родючих ґрунтів на пустелю. Про це заявив Президент Володимир Зеленський в онлайн-зверненні до Організації американських держав.

***

10:09 - На Херсонщині станом на ранок 22 червня залишаються підтопленими 20 населених пунктів3 на правобережжі та 17 – на лівобережжі. Зазначається, що середній рівень води становить 0,45 м, на правому березі затоплено 214 будинків.

***

02:37 - Упродовж двох тижнів після підриву Росією Каховської ГЕС агентства ООН разом з партнерами організували 12 автоколон у зону лиха, які доставили 50 вантажівок з життєво необхідними товарами для постраждалих, повідомив заступник речника Генсека ООН Фархан Гак.

За його словами, загалом ООН разом з партнерами у постраждалі райони доставили понад 2 млн літрів води, 130 тис. готових до вживання харчових пайків, предмети гігієни, медикаменти, набори для використання в укритті, спальні мішки, ковдри та інші предмети першої необхідності.

21 ЧЕРВНЯ

20:33 - За останній тиждень рятувальники відкачали воду з майже 700 домоволодінь - унаслідок підриву Каховської ГЕС підтопленими залишаються ще 595 домоволодінь, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Він зауважив, що паралельно працює 10 станцій фільтрації води для того, щоб виробляти питну воду нашим громадянам. Також, за його словами, бутильованої води зараз є достатня кількість - запаси як мінімум на місяць.

***

17:07 Із початку рятувальної операції відповідні спеціалісти вже виявили у Херсоні і ліквідували 62 міни.

«Є дуже велика небезпека знаходження мін. Наразі ми знайшли вже 62 міни і ліквідували їх, вивезли з цієї території (з Херсона – ред.). Ми маємо спочатку зробити весь комплекс протимінних заходів, щоб уже комунальні служби могли працювати», - повідомив у телемарафоні «Єдині новини» міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

***

14:02 - Після підриву загарбниками Каховської ГЕС дрейфуючі міни виявляли в Одеській та Миколаївській областях, частина з 9 мін вибухнула безконтрольно. Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

«Наразі донесення (мін) до інших країн ми не фіксували поки що, але фіксували випадки самовільного підриву протягом прямування мін за течією. Безпосередньо в Одеському та Миколаївському регіонах разом зафіксовано прибиття до берега 9 мін, вони мають ознаки саме річкових мін, знесених з позицій... Не всі з них, на жаль, були знищені контрольовано; були випадки і безконтрольного підриву, від зіткнення з якимись предметами у воді і з узбережжям», - сказала Гуменюк.

***

12:22 Руйнування Каховської ГЕС, затоплення і забруднення великих площ території, загибель тварин і рибних ресурсів у поєднанні із літніми температурами підвищує ризики гострих інфекційних захворювань, таких як холера.

На сьогодні спалахів холери не зафіксовано, але у 57% проб води в Миколаївській області виявили холероподібний вібріон. Це індикатор - холера може поширюватись. Про це небезпечне захворювання докладніше в інфографіці Укрінформу.

***

11:20 Руйнування будинків у підтоплених частинах тимчасово захопленої Голої Пристані на Херсонщині катастрофічні, під завалами залишаються тіла загиблих.

«Рівень води поступово спадає. Залишаються частково підтопленими східна, центральна та берегова частини міста Гола Пристань… Руйнація будинків в підтоплених частинах міста катастрофічна. Під завалами залишаються тіла загиблих», - повідомляє Голопристанська міська військова адміністрація.

***

09:23 - На Херсонщині залишаються підтопленими 20 населених пунктів

У Херсонській області після підриву росіянами Каховської ГЕС залишаються підтопленими 20 населених пунктів, із них 17 - на тимчасово захопленій території.

-----------------

20 ЧЕРВНЯ

20:59 Кількість загиблих унаслідок аварії на Каховській ГЕС наразі зросла до 21 особи, з них 5 громадян загинуло через прицільні постріли росіян, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

«15-й день ліквідації катастрофи на Каховській ГЕС. Залишаються підтопленими 595 будинків на Херсонщині. Через дії ворога, на жаль, зростає кількість загиблих та поранених. Росіяни продовжують обстріли людей. Наразі 21 особа загинула, зокрема 5 — через прицільні постріли росіян. Ще 28 отримали поранені, з них 16 — наші ліквідатори», - уточнив міністр.

***

19:57 - Олешки на Херсонщині - на межі гуманітарної катастрофи: не працює каналізація, немає питної води та світла.

Як зазначив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін, “в Олешках зараз стоїть страшенний сморід - не працює каналізація, майже всюди немає світла та питної води. Місто на межі гуманітарної кризи. І ми розуміємо, що під завалами власних будинків залишаються загиблі люди”.

***

18:52 - В Україні встановили місцезнаходження понад 200 жителів Херсонської області, які зникли безвісти внаслідок підриву росіянами Каховської гідроелектростанції.

“Наразі до кол-центру надійшло 311 звернень. Близько 90% звернень стосуються зниклих із тимчасово окупованих територій Херсонської області. Станом на сьогодні вдалося встановити місцезнаходження 202 жителів Херсонщини”, - йдеться в повідомленні Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Зниклими безвісти внаслідок підриву дамби все ще вважаються 109 осіб. Їхні справи передані до Національної поліції для проведення розшуку та слідчих дій.

***

18:45 - Наразі є інформація про те, що російським військовим, які знаходилися на території Каховської ГЕС, надійшов заклик залишити територію станції за годину до того, як там сталася аварія - Буданов.

«Найцікавіше, що за пів години (до того, як стався прорив – ред.) по радіомережі вийшли на підрозділ, який знаходився на Каховській ГЕС, і сказали дуже швидко зібратися і покинути цю територію. Одночасно прибула група спецпризначення. І після цього відбулося те, що відбулося», - заявив він.

***

18:32 - Україна та Румунія домовилися про постійний обмін інформацією про екологічний стан Чорного моря – це допоможе Україні фіксувати його забруднення внаслідок теракту на Каховській ГЕС.

За інформацією Бухареста, наразі Румунія не фіксує забруднення вод Чорного моря поблизу своїх берегів. Проте надалі вони будуть проводити відповідні моніторингові заходи.

***

14:45 - Унаслідок російського теракту на Каховській ГЕС близько 150 тонн мастила й нафти пливуть по Дніпру, затоплено понад 50 тисяч га лісів, знищено десятки тисяч тонн біоресурсів, гинуть дельфіни. Про це повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у Телеграмі.

***

14:30 - У Кривому Розі запроваджено режим жорсткої економії води. Порушників примусово відключають від постачання. Зокрема, воду відрізали чотирьом автомийкам. Про це в Телеграмі повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

***

13:10 - У водоймах півдня України заборонили вилов водних біоресурсів, зокрема у всіх водних об’єктах Дніпропетровської та Херсонської областей вилов заборонений до закінчення надзвичайної ситуації.

У Держрибагентстві пояснюють, що промисловий і любительський вилов водних біоресурсів у південних областях заборонений з метою недопущення спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь серед громадян.

***

12:59 - У Миколаївській області залишаються підтопленими чотири населених пункти унаслідок підриву Каховської ГЕС. За словами речника Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександра Хорунжого, залишаються підтопленими чотири населені пункти у Баштанському районі - це села Новософіївка, Лиманці, Михайлівка, Баратівка.

***

12:58 - Понад 30 населених пунктів Дніпропетровської області не мають централізованого водопостачання через підрив росіянами Каховської ГЕС.

“Унаслідок катастрофи припинено роботу водозабірних станцій у містах Покров та Нікополь, внаслідок чого без централізованого водопостачання залишається 35 населених пунктів, з них 14 частково”, - повідомив речник Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий на брифінгу в Military Media Center.

***

11:37 - Основна робота щодо проведення евакуаційних заходів у Херсонській області у зв'язку з підривом загарбниками Каховської ГЕС проведена, люди почали повертатись до своїх домівок. Про це сказав на брифінгу речник Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий.

***

10:55 - В Інгульці та Дніпрі у межах Херсонської області нафтопродуктів не виявлено, водночас зафіксовано перевищення концентрації завислих речовин, заліза загальногоПро це повідомляє Херсонська ОВА з посиланням на результати дослідження води екологічною інспекцією.

***

09:37 - У Херсонській області після підриву росіянами Каховської ГЕС залишається підтопленим 21 населений пункт.

У Херсонській області на Дніпрі у створі посту "Херсон" спостерігається зниження рівня води. Зафіксований рівень 0,31 м. З початку доби рівень води знизився на 8 см.

Підтоплено чотири населені пункти на правому березі Дніпра. На тимчасово захопленій росіянами території - 17 населених пунктів, зазначають у ДСНС.

***

04:49 Одноразову допомогу в розмірі 5 тисяч гривень отримають всі, хто перебував 6 червня на територіях населених пунктів, які були визначені ОВА у зоні підтоплення.

Про це повідомила віцепрем’єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Вона зауважила, що всі, хто мають право на це, “будуть звертатися до органів соцзахисту і через або банки, або Укрпошту отримуватимуть такі виплати”.

19 ЧЕРВНЯ

22:06 На Херсонщині у північній частині 5 громад мають проблеми з водою через осушення Каховського водосховища.

«Щодо північної частини нашої області. П’ять територіальних громад мають проблеми з водою через осушення Каховського водосховища», - зазначив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

***

20:58 На Херсонщині рівень води продовжує знижуватись, затопленими залишаються близько 800 будинків, повідомив начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За його словами, вода відступає майже на 1 см за годину, зараз її рівень становить 74 см. Вода відійшла з села Дніпровського, підтопленими залишаються ще 4 населені пункти: Херсон, Білозерка, Новогреднєве та Благодатівка.

***

20:38 Станом на вечір 19 червня відомо про загибель 18 осіб внаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС.

«Евакуювали 3 773 особи та 284 тварини. На жаль, загинуло 18 осіб. 14 - від утоплення, 4 - від вогнепальних поранень під час евакуації. Зниклих безвісти - 31 особа. Шукаємо кожного», - заявив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

***

19:16 На правобережній частині Херсонської області залишаються підтопленими п’ять населених пунктів.

“Станом на сьогоднішній ранок середній рівень води на Херсонщині становив 80 сантиметрів. Ще підтоплені 5 населених пунктів правобережної частини області. Тривають активні роботи з відкачування води, утилізації сміття, розмінування. Вже незабаром там, де це можливо, будинки знову підключать до електро- і газопостачання”, - сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

***

18:04 На Каховській гідроелектростанці (ГЕС) трохи більше як за тиждень до її підриву сфотографували автомобіль із вибухівкою, повідомляє AP із посиланням на джерела.

За інформацією фидання, на фотографіях, що були зроблені українським дроном 28 травня, видно припаркований на греблі автомобіль, усередині якого видно великі бочки, одна з яких, можливо, під'єднана до міни, кабель ішов до берега річки, який контролюють російські війська.

***

15:36 - У водоймах Херсонської, Одеської та Миколаївської областей окремі показники значно перевищують встановлені гігієнічні та санітарні норми. Не відповідають гігієнічним нормам щонайменше 30% відібраних з поверхневих водойм та зон рекреації проб води. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

«За результатами щоденного моніторингу, фахівці фіксують значне мікробне забруднення саме поверхневих водойм, які стосуються Чорного моря, річки та русла Дніпра. Найбільш значні відхилення від показників безпеки, згідно з вірусологічними, мікробіологічними та паразитологічними дослідженнями, зафіксовано в Одеській області», – зазначив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

***

14:16 Сотні жителів підтоплених Олешок Херсонської області, за попередніми даними, загинули через те, що росіяни відмовили в евакуації тим, хто не має російського паспорта.

"За попередніми даними, понад 500 жителів тимчасово окупованих Олешок, що на лівобережжі Херсонщини, загинули через підрив росіянами Каховської ГЕС. Люди загинули через те, що окупанти відмовили в евакуації тим, хто не має російського паспорта", - повідомляє Центр національного спротиву.

***

12:43 На Дніпропетровщині через руйнування Каховської ГЕС заборонено вилов і продаж риби, повідомив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

“Виконуємо розпорядження керівника робіт із ліквідації наслідків катастрофи – міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка. В регіоні заборонено вилов та продаж риби. Не можна реалізовувати улов з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей”, - поінформував Лисак.

***

10:22 - На Херсонщині через підрив росіянами Каховської ГЕС підтоплено п'ять населених пунктів на правобережжі, загалом - 22 населені пункти.

«Станом на 6 ранку, середній рівень води становить 80 см. Підтопленими залишаються п'ять населених пунктів правобережжя – Херсон, Білозерка, Дніпровське, Новогреднєве, Благодатівка. Там під водою ще залишається 843 будинки», - поінформував начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

***

10:05 - У Миколаєві рівень води через підрив Каховської ГЕС нині становить 20 сантиметрів. Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич у Телеграмі.

***

02:37 - У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій нагадали жителям районів, постраждалих унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, про правила поводження з продуктами, які зазнали підтоплення.

«Насамперед слід викинути продукти з незвичним запахом, кольором чи текстурою, в картонній або не захищеній від води упаковці та з негерметичною кришкою, а також домашні закрутки чи консерви з ознаками іржі та деформованими кришками», - зазначили в міністерстві.

***

18 ЧЕРВНЯ

21:09 - Станом на вечір 18 червня відомо про загибель 17 цивільних осіб унаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС.

«Загинуло 17 осіб. З них 13 - унаслідок утоплення, ще 4 отримали несумісні з життям вогнепальні поранення під час евакуації. Нерозшуканою залишається 31 людина», - повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

***

17:56 - На Херсонщині залишаються без електропостачання 14 тисяч абонентів - ОВА.

«На Херсонщині залишаються без електропостачання 14 тисяч абонентів, більшість у Корабельному районі. Але енергетики щодня працюють. Вчора заживили Ясну Поляну та декілька будинків в цьому районі», - сказав начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

***

17:30 - У Херсонській області триває ліквідація наслідків російського терору на Каховській ГЕС, і наразі у цьому регіоні працюють комунальники з 13 регіонів України.

«Пліч-о-пліч долаємо наслідки російського терору на Херсонщині. Тут працюють рятувальники, медики, волонтери з усіх куточків країни. Також на Херсонщину прибуло 200 фахівців комунальних підприємств із 13 областей України. Відкачують воду, вичищають дороги від мулу, прибирають сміття», – розповів заступник керівника ОП Олексій Кулеба.

Окрім того, за його словами, регіони передали у Херсонську область 3 десятки одиниць необхідної техніки: самоскиди, навантажувачі, екскаватори, трактори, сміттєвози тощо.

***

16:49 - На Миколаївщині у річці Інгулець та у Дніпро-Бузькому лимані виявили холероподібний вібріон та значне перевищення норм лактозо-позитивної кишкової палички.

"Станом на 18 червня 2023 року холерного вібріону у воді не виділено, проте є холероподібний вібріон (який є маркером можливої наявності холерного вібріону). Зокрема його знайдено в р. Інгулець (м. Снігурівка), Бузькому лимані (пляж «Чайка», рекреаційна зона «Намив», м. Миколаїв), р. Інгул (м. Миколаїв), Дніпро-Бузький лиман», - йдеться у повідомленні Миколаївського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

***

16:19 - На Херсонщині наразі середній рівень води становить 93 сантиметри.

«На Херсонщині станом на 14 годину дня середній рівень води становить 93 сантиметри. Затоплено 23 населені пункти, з них шість на правому березі, всі інші - на лівому», - сказав начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

***

15:24 - У деокупованій Снігурівській громаді на Миколаївщині рівень води вже знизився на 5 метрів. Наразі вода відійшла від 373 будинків із 375, які зазнали підтоплення. Відновлено рух автомобільного транспорту по Василівському та Нововасилівському мостах.

***

15:00 - Як повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін, херсонський мікрорайон Острів почнуть під’єднувати до енергомережі з середини наступного тижня.

Загалом на ремонт і запуск підтопленої енергетичної інфраструктури Херсонщини та міста Херсон знадобиться щонайменше місяць.

"На щастя, більшу частину енергетичного обладнання – збережено. Як тільки трансформатори та земля підсохне, фахівці стають до робіт", - зазначив Прокудін.

***

14:11 - Вода у річці Інгулець на Херсонщині має перевищений вміст заліза, нафтопродуктів не виявлено - Херсонська ОВА.

"Екологи відібрали проби в ріці Інгулець поблизу Дар‘ївки. Результати показали перевищення вмісту заліза загального у 2,3 раза. Нафтопродуктів не виявлено", - йдеться в повідомленні.

***

12:25 - В Україні почали розробляти план відбудови громад, постраждалих від підриву Каховської ГЕС. 

Нині триває опитування органів місцевого самоврядування щодо потреб громад, уся інформація передається міжнародним донорам і партнерам, які спільно з українським урядом надаватимуть необхідну допомогу.

***

12:06 - В Одесі заборонили стихійну торгівлю рибою та морепродуктами - міськрада.

"В Одесі заборонена ... стихійна торгівля рибою та морепродуктами невстановленого місця вилову поблизу ринків, торговельних центрів тощо", - йдеться в повідомленні.

***

11:50 - Укргідроенерго повідомило, що значне затоплення у Херсоні, Херсонському та Скадовському районах Херсонської області зберігатиметься до понеділка, 19 червня.

Рівні води Каховського водосховища утримуються нижчими за мінімальні критичні значення, необхідні для роботи водозаборів у Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській областях.

***

11:33 - Вода на підтопленій частині окупованої Голої Пристані на Херсонщині тримається на рівні 1 метра, в місті зруйновано 30% будинків.

Як зазначається, аналогічною є ситуація у селах Кардашинка та Кохани. Доступу до домоволодінь власники не мають.

***

10:48 - Через підрив росіянами Каховської ГЕС у Запоріжжі в нижньому б'єфі рівень води впав на 4 метри. Але в ОВА запевняють, що в регіоні проблем з питною водою немає і не буде.

***

09:59 - Пляжі Одеси визнані непридатними для купання у зв’язку із суттєвим погіршенням стану води у відкритих водоймах і реальною небезпекою для здоров’я людей.

Купання людей на пляжах міста Одеси заборонено”, - наголосив голова Громадської ради при Одеській обласній військовій адміністрації Сергій Братчук.

***

09:54 - На півдні України внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС залишається підтопленим 41 населений пункт.

У Херсонській області на Дніпрі у створі посту "Херсон" спостерігається зниження рівня води. Зафіксований рівень 0,7 м.

Підтоплено шість населених пунктів на території, яка контролюється владою України. На тимчасово захопленій росіянами території - 17 населених пунктів.

Евакуйовано 2 тис. 783 особи, у тому числі 309 дітей, 80 маломобільних осіб та 284 тварини.

Врятовано 716 осіб, у тому числі 30 дітей та 40 маломобільних осіб.

У Миколаївській області частково підтоплені 18 населених пунктів у Баштанському районі.

Евакуйовано 832 особи, у тому числі 165 дітей.

***

06:51 - У Херсонській області внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС підтопленими залишаються 6 населених пунктів, повідомив голова військової адміністрації Херсонської області Олександр Прокудін.

"Середній рівень води станом на 21 годину (17 червня – ред.) – 1,1 м. На правому березі підтоплено 6 населених пунктів, це Херсон, Білозерка, Дніпровське, Новограднєве, Благодатівка. Там під водою залишається 1274 будинки", - розповів він.

------------------------

17 ЧЕРВНЯ

21:49 Унаслідок підриву загарбниками Каховської ГЕС на сьогодні відомо про 16 загиблих, 31 особа вважається зниклою безвісти.

"Підсумки 12-го дня ліквідації наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС... Загинуло 16 осіб: 14 - на Херсонщині та 2 - на Миколаївщині. Зниклою безвісти вважається 31 особа", - йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства внутрішніх справ.

***

20:44 - МКІП підтвердило затоплення музею Поліни Райко на Херсонщині

Підтвердилася інформація про руйнування у тимчасово захоплених Олешках Херсонської області будинку-музею української художниці Поліни Райко, який затопило внаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС.

***

19:40 Рівень води в річці Дніпро у створі поста "Херсон" станом на вечір 17 червня сягає 0,94 метра.

"На р. Дніпро у створі поста "Херсон" спостерігається поступове зниження рівня води та знаходиться на рівні 0,94 м", — ідеться у повідомленні ДСНС.

***

18:33 - У Криворізькому районі без води дві громади, ще дві - частково

У Криворізькому районі Дніпропетровської області без централізованого водопостачання внаслідок підриву Каховської ГЕС залишилися дві громади, ще у двох воно відсутнє частково.

***

17:49 - Унаслідок підриву загарбниками Каховської ГЕС національні парки «Великий Луг» та «Кам’янська Січ» поступово перетворюються на пустелю

"Через терористичний акт росії на Каховській ГЕС такі нацпарки, як «Великий Луг» та «Кам’янська Січ», поступово перетворюються на пустелю. Держекоінспекція вже порахувала орієнтовні збитки для цих територій, і вони колосальні. Для нацпарку «Великий Луг» понад 15 млрд гривень, «Кам’янська Січ» – понад 73 млрд гривень", - очільник Міндовкіляя.

                                                               ***

17:20 - У Криму і на Херсонщині загарбників госпіталізують з підозрою на холеру - партизани

"Наші інформатори з військових шпиталів Херсонщини та Криму повідомляють, що щодня до них надходить безліч військових ЗС РФ з підозрою на холеру. Цілі підрозділи з Херсонського напрямку, розташовані вздовж Північнокримського каналу, втрачають боєздатність та вивозяться в тил для лікування", - йдеться у повідомленні.

                                                                  ***

16:59 Руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, міг спричинити підрив підводного проходу до машинної зали.

Про це повідомляє The New York Times, яке провело власне розслідування

Зокрема, видання посилається на думку інженерів з України та США, які стверджують, що конструкція греблі мала "ахіллесову п’яту". А оскільки греблю збудували за радянських часів, у Москві мали всі інженерні креслення та знали, де найвразливіша частина споруди.

***

15:48 - У Дніпрі в межах Запоріжжя не зафіксували змін хімічного складу води

У річці Дніпро в межах Запоріжжя не зафіксовано змін хімічного складу води, натомість за межами Херсона виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

***

14:03 - Спецпризначенці СБУ показали, як евакуювали людей із захопленого лівого берега Херсонщини

«Наші воїни не залишили в біді тих, хто постраждав від російського теракту на Каховській ГЕС. І з перших днів трагедії співробітники Центру спецоперацій «А» разом із колегами з ЗСУ, ДСНС, ССО та іншими силами безпеки і оборони вивозили людей, які потрапили у пастку на лівому березі Дніпра. Окремо - доставляли продукти харчування та ліки за допомогою дронів», - ідеться у повідомленні.

                                                                 ***

13:56 - Десятки мільйонів -Ткаченко оцінив можливі збитки культурної спадщини від підриву Каховської ГЕС

Збитки для культурної спадщини внаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС можуть сягнути десятків мільйонів гривень.

“Я думаю, що збитки культурній спадщині внаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС сягають десятки мільйонів гривень. Я не знаю точно, ми можемо лише здогадуватись з тієї інформації, яка нам доступна. Мова навіть не про гроші, мова про терористичний акт росіян, який завдав шкоди не тільки культурі, а й людям, екології. Нам доведеться виправляти цю ситуацію роками”, - заявив в ефірі телемарафону “Єдині новини” міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

***

11:15 - На Миколаївщині вистояли новозбудовані мости, які десять днів були під водою

«Друзі, новозбудовані Василівський та Нововасилівський мости вистояли. Сьогодні, 17 червня, обстежили мостові переходи біля сіл Василівка та Нововасилівка, що майже 10 днів були під водою. Є добрі новини - мости вистояли та проїзд по них вже відкрито», - написав очільник області.

                                                                        ***

10:57 - Відібрані проби води на Херсонщині показують перевищення за двома показниками

"У Дніпрі в районі Антонівського залізничного мосту, за межами Херсона, вода має в 1,44 раза більше завислих речовин, а в 1,9 - заліза загального, розчинений кисень - в нормі", - йдеться у повідомленні.

                                                                                  ***                              

10:30 - На Миколаївщині залишаються підтопленими 35 будівель

У Миколаївській області внаслідок підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС залишаються підтопленими 35 будівель.

"Станом на 08:00 17 червня підтопленими залишаються 35 будівель, а також городи, колодязі, підвали на територіях приватних домогосподарств у Баштанському районі", - йдеться у повідомленні ДСНС.

***

09:49 - У Голопристанській громаді - критична ситуація через неможливість утилізувати трупи тварин

У загарбаній росіянами та затопленій Голопристанській громаді Херсонської області через неможливість утилізації трупів домашніх тварин ситуація залишається критичною для населення.

***

09:46 - На Херсонщині залишаються підтопленими 28 населених пунктів, із них 17 - на захопленій території

У Херсонській області внаслідок підриву російською армією Каховської ГЕС залишаються підтопленими 28 населених пунктів, з них 17 на тимчасово захопленій території.

***

06:13 - Компанія Maxar Technologies опублікувала свіжі супутникові знімки зруйнованої російськими військами Каховської ГЕС.

На одному з кадрів також видно річковий термінал Нібулон у селищі міського типу Козацьке, неподалік від підірваної гідроелектростанції.

Раніше термінал був повністю затоплений, проте останні супутникові знімки говорять про те, що рівень води почав знижуватися.

***

00:39 - Представники Управління ООН з координації гуманітарних питань в Україні, Світової продовольчої програми та Дитячого фонду ООН доставили до одного із населених пунктів у Херсонській області партію гуманітарної допомоги для постраждалих внаслідок підриву Каховської ГЕС.

«Ми прибули сюди на чотирьох човнах, щоб доставити життєво необхідну воду та їжу приблизно 500 сім’ям, які опинилися в критичній ситуації, оскільки багато людей тут терплять наслідки постійних бомбардувань, а тепер і катастрофічної повені», — повідомив речник Управління ООН Савіано Абреу.

---------------------

16 ЧЕРВНЯ

20:17 - На постраждалих через підрив росіянами Каховської ГЕС територіях огололися болотисті ділянки, для безпеки населення поліція виставила понад 80 спостережних постів.

"Там, де відійшла вода, оголилися великі болотисті ділянки. Для безпеки людей поліція виставила понад 80 спостережних постів на Херсонщині, Миколаївщині, Дніпропетровщині та Запоріжжі", — зазначив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

***

20:11 - Представники посольства Франції в Україні передали гуманітарну допомогу співробітникам ДСНС Херсонщини.

«Сьогодні до Головного управління ДСНС Херсонщини завітали представники посольства Французької Республіки в Україні. Вони передали гуманітарну допомогу рятувальникам від Міністерства Європи та зовнішніх справ Французької Республіки, Центру кризових ситуацій та підтримки у супроводі посольства Французької Республіки в Україні. Для Херсонського гарнізону передано гнучкі баки, фільтри та таблетки для очищення питної води», - йдеться в повідомленні ДСНС.

***

19:53 - У мікрорайоні «Острів», що розташований в Корабельному районі Херсона зійшла вода і після дозволу вибухотехніків, комунальники розчищають вулиці та колодязі.

«Про нещодавнє затоплення нагадують вогкі сліди на стінах будівель та дорозі. Щоб подолати наслідки катастрофи фахівці працювали цілодобово. Щойно прийшла велика вода - розпочалася евакуація. Згодом - сапери обстежували території. Адже боєприпаси могло принести течією. До того ж і затоплені землі обстрілювали окупанти. А після дозволу вибухотехніків до роботи взялися комунальники», - написав начальник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

***

18:01 Рятувальники ДСНС отримали від уряду Великої Британії гуманітарну допомогу для подолання наслідків підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС.

Зокрема, 11 надувних човнів з комплектуючими, один металевий човен і сім фільтрів для води, повідомляє Державна служби з надзвичайних ситуацій.

***

17:24 Унаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС у Херсонській та Миколаївський областях у зоні ризику опинились 147 закладів культури та мистецької освіти, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

“У Миколаївській області на тимчасово непідконтрольних територіях у зоні підтоплення опинились Василівська сільська бібліотека та Покровсько-Хуторський сільський клуб, у Херсонській – цілих 16 закладів: 7 палаців і будинків культури, 2 бібліотеки, 2 клубні заклади, 2 музеї, 1 мистецька школа, 1 галерея, 1 центр культурних послуг”, - зауважив міністр..

***

15:49 У Миколаївській області після підриву російськими військами Каховської ГЕС із місць підтоплень евакуювали близько 1000 осіб, повідомив пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Щодо Миколаївщини, то там залишаються підтопленими 20 населених пунктів. Це, зокрема, 102 будинки і 201 домогосподарство та 216 присадибних ділянок. На Миколаївщині з місць підтоплень було евакуйовано десь 1000 осіб, із них 167 — діти, надано психологічну допомогу 15 особам та підвезено 18 тонн питної води, 38 тонн продуктів харчування, зокрема до Афанасіївки та Василівки”, - сказав він.

***

15:25 У Запоріжжі в нижньому б'єфі вода впала на 3, 75 метра і тепер її рівень нижче норми на метр. Граничний рівень води в місці забору для каналів для ставка-охолоджувача ЗАЕС нижче за встановлений на 4,16 м. Проте рівень води у ставку-охолоджувачу в межах норми, повідомив голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

"Рівень води на нижньому б’єфі становить 13,41 м (нижче норми на 1,09 м). З моменту підриву дамби зниження на 3,75 м. Верхній б’єф у нормі - 51,27 м, з моменту підриву дамби рівень води піднявся на 4 см", - зазначив він.

***

14:55 - У будинку української художниці Поліни Райко в Олешках на Херсонщині, які затопило внаслідок підриву Каховської ГЕС, збереглося близько 30% фресок. Про це повідомив проєктний менеджер Благодійного фонду ім. Поліни Райко, куратор Херсонського музею сучасного мистецтва та культурний активіст Семен Храмцов.

***

14:50 - Після підриву загарбниками Каховської ГЕС у трьох областях — Херсонській, Дніпропетровській і Миколаївській — залишаються підтопленими 54 населені пункти.

“Херсонщина, Дніпропетровщина, Миколаївщина — це три основні області, де залучаються наші сили і засоби для ліквідації цієї надзвичайної ситуації. Станом на зараз на території Херсонської, Миколаївської і Дніпропетровської областей, які найбільше постраждали від підриву окупантами Каховської ГЕС, залишаються підтопленими 54 населених пункти, 17 із них — на тимчасово окупованій території Херсонщини”, - повідомив пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

***

14:21 USAID разом з партнерами надало Херсонському водоканалу мобільну систему очищення води, яка може забезпечити чистою водою 25 тис. осіб на добу.
«Більше американської підтримки для українців, які постраждали від повені внаслідок руйнування Каховської дамби. USAID у співпраці з приватним сектором й громадянським суспільством надали Херсонському водоканалу мобільну систему очищення води, яка може забезпечити чистою водою 25000 осіб/добу», - поінформували у Посольстві США в Україні.

***

13:50 До ліквідації наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС залучені понад 1,4 тис. осіб та більш ніж 124 одиниці техніки. Головне завдання після відходу води - відновлення електрики й централізованого водопостачання, заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль після відвідання Херсонщини. 

Фото: Денис Шмигаль, Телеграм

"Відвідали сьогодні Херсонщину. В обласному центрі ознайомилися зі станом ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС.️ Ведуться розчищувальні роботи. З областей надається спеціальна техніка. Всього до ліквідації наслідків залучено більш ніж 1,4 тис. осіб та понад 124 одиниці техніки", - повідомив глава уряду.

***

13:37 На Запоріжжі через зниження води у Каховському водосховищі загинули понад 9 тисяч екземплярів риби. Інцидент стався в районі протоки Перша Прірва, поблизу с. Лисогірка Запорізького району, повідомляє пресслужба Державного агентства меліорації та рибного господарства України.

У заповнених водою поглиблених ділянках плеса водосховища площею понад 600 кв. м виявлено більше 9 тис. екз. карася сріблястого. Вага загиблих водних біоресурсів становить 2296 кг. Сума збитків від загибелі водних біоресурсів складає понад 1,7 млн гривень.

***

12:27 Уряд виділяє 560 млн грн для виплати одноразової державної допомоги постраждалим унаслідок підриву Каховської ГЕС у розмірі 5 тисяч гривень на людину.

Відео: Телеграм-канал Премʼєр-міністра України

"Крім компенсацій у майбутньому, тисячі людей потребують допомоги тут і зараз. Сьогодні ми виділяємо 560 млн для виплати одноразової державної допомоги постраждалим від повені у розмірі 5 тис. грн для однієї особи", - повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час виїзного засідання уряду на Херсонщині.

***

12:14 Уряд виділяє понад 980 млн гривень із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на виплати компенсацій за пошкоджені та зруйновані внаслідок повені будинки на Херсонщині.

"На виконання доручення Президента Володимира Зеленського розробили механізм компенсацій за пошкоджені та зруйновані будинки. Компенсаційний механізм буде аналогічний до програми єВідновлення. Для здійснення цих виплат з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії прямо зараз виділяємо понад 980 млн гривень", - сказав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час виїзного засідання уряду на Херсонщині.

***

12:00 - У Кривому Розі через обміління Каховського водосховища почали будувати канал Інгулець - Південне.

"Початок будівництва каналу Інгулець - Південне через те, що ми не можемо брати воду у Каховці. Вже працює 10 одиниць техніки", - сказав мер міста.

***

11:51 - Уряд України проводить виїзне засідання на Херсонщині.

"Теракт, вчинений росіянами на Каховській ГЕС - один з найбільших злочинів в історії людства. Нам доведеться ще повною мірою осягнути наслідки цього лиха. Ситуація складана і потребує від нас багатьох кроків на різних напрямках. Потрібна координація, мобілізація  і співпраця усіх ресурсів. Тому уряд сьогодні проводить виїзне засідання на Херсонщині", - сказав Прем'єр.

***

11:33 - Станом на 16 червня рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС залишається без змін і становить 16,67 м.

"Цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції", – зазначили в "Енергоатомі".

***

11:05 - У деокупованій Снігурівській громаді на Миколаївщині рівень води вже знизився на 4 метри.

«Станом на 08:00 16 червня рівень води в р. Інгулець знизився на 4 метри. Наразі рівень води все ще залишається на позначці 2-х метрів до нормального рівня, який був до підтоплення. Загальна кількість будинків, які були затоплені - 375. Наразі вода відійшла від 355 будинків», - повідомив голова Снігурівської міської військової адміністрації Іван Кухта.

Водночас у ДСНС повідомляють, що у Миколаївській області станом на ранок п'ятниці залишаються підтопленими 102 будинки.

“На ранок 16 червня підтопленими залишаються 102 будівлі, а також городи, колодязі, підвали на територіях приватних домогосподарств у Баштанському районі”, - йдеться у повідомленні.

***

10:41 - Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів не фіксує перевищення норми хімічних показників у річці Дніпро.

«Хімічні показники води в річці Дніпро в межах норми, вмісту нафтопродуктів не виявлено. Водночас за результатами проведеного напередодні дослідження вміст розчинного кисню у водіпродовжує збільшуватися і становить від 3,52 мг/дм3 до 6,23 мг/дм3 залежно від точки забору, при нормі 4,00 мг/дм3», – йдеться у повідомленні.

***

10:18 - Рівень води у Дніпрі на позначці «Херсон» щогодини знижується на 2-5 см і станом на 16 червня 2023 року становить 1,67 метра.

«Середній рівень нижнього б’єфу біля греблі Дніпровської ГЕС дорівнює 13,44 м БС. За інформацією Укргідромедцентру у створі поста Херсон продовжується стабільний спад інтенсивністю 2-5 см за годину. За добу рівень води знизився на 37 см. І станом на 8:00 16 червня становить - 1,67 м БС», – йдеться у повідомленні Укргідроенерго.

***

10:09 - Кіровоградська область прийняла на цей час майже сотню переселенців із Херсонської області.

За словами начальникв Кіровоградської ОВА Андрія Райковича, люди приїхали власним транспортом і розмістились у 15 громадах. 

***

09:56 - Підтопленими внаслідок підриву російськими військами Каховської ГЕС залишаються 34 населені пункти, з яких 17 – на підконтрольній Україні території.

Станом на 8:00 на Дніпрі у створі посту “Херсон” спостерігається поступове зниження рівня води, вона перебуває на рівні 1,37 м.

***

09:38 - У тимчасово захопленій РФ Голопристанській громаді на Херсонщині ситуація потроху стабілізується, орієнтовно руйнація будинків внаслідок затоплення складає в місті та в селі Кардашинка до 30%.

Рівень води центральної, східної та берегової частини міста Гола Пристань ще залишається до 50 см, що унеможливлює нормальний доступ до домоволодінь.

***

09:21 - Франція відправила новий гуманітарний вантаж для допомоги постраждалим від повені після руйнування Каховської греблі, який включає водоочищувачі, мотопомпи, генератори, надувні човни та водонепроникні комбінезони для рятувальників.

"Тимчасово повірений у справах Франції в Україні Бенжамен Роріг 16 червня передасть в Херсоні частину цієї допомоги представникам Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Міністерства охорони здоров'я", - поінформували у посольстві.

***

08:41 - Воїни Сил спеціальних операцій (ССО) Збройних сил України врятували п'ятьох російських загарбників, які тонули після підриву Каховської ГЕС. Тепер полонені поповнять обмінний фонд України.

"Підірвавши Каховську ГЕС, російське командування жодним чином не зважило на життя власного особового складу. Адже після розливу води десятки окупантів лишилися відрізаними від великої землі на затоплених позиціях на Херсонщині. Одна з таких позицій занурювалася під воду, а кілька росіян ось-ось мали потонути. Отримавши інформацію про можливість взяти в полон противника, воїни ССО вирушили по нього", - йдеться у повідомленні ССО.

П’ятьох ворожих бійців завантажили на човни. В цей час з інших позицій противник вдарив по човнах попри те, що на них перебували і їхні військові.

Перше фото: ДСНС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-