Нацпарки «Великий Луг» і «Кам’янська Січ» перетворюються на пустелю - Міндовкілля

Нацпарки «Великий Луг» і «Кам’янська Січ» перетворюються на пустелю - Міндовкілля

Фото
Укрінформ
Унаслідок підриву загарбниками Каховської ГЕС національні парки «Великий Луг» та «Кам’янська Січ» поступово перетворюються на пустелю.

На цьому наголосив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Через терористичний акт росії на Каховській ГЕС такі нацпарки, як «Великий Луг» та «Кам’янська Січ», поступово перетворюються на пустелю. Держекоінспекція вже порахувала орієнтовні збитки для цих територій, і вони колосальні. Для нацпарку «Великий Луг» понад 15 млрд гривень, «Кам’янська Січ» – понад 73 млрд гривень", - зазначив міністр.

За його словами, прогнозується, що площа суші на території цих парків збільшиться практично вдвічі: у «Великому Лузі» – на понад 7 тис. га, «Кам’янській Січі» – на 5,5 тис. га.

Стрілець наголосив, що світ не має права пробачити цей екологічний терор країні-агресору. Адже збройна агресія росіян створює глобальні виклики для майбутніх поколінь.

Читайте також: Рибалити та купатися у морі поблизу Одеси протягом року є небезпечним – експерт

"Нещодавно квітучі території та родючі ґрунти можуть перетворитися на пустелю. Це призведе до підвищення температур та поглибить кліматичну кризу. Збільшить ризик посух та екстремальних погодних явищ. Світ має розуміти, що такими діями країна-терорист нищить не лише Україну. Наслідки відчують усі. Агресор прирікає на голод цілі континенти. Адже від наших поставок залежить і життя людей в країнах Близького Сходу та Азії. А це близько 400 мільйонів людей", – наголосив міністр.

Він підкреслив, що на відновлення постраждалих територій до їх природного стану, відтворення тваринного та рослинного світу підуть десятиріччя. Фахівці Міндовкілля вже працюють над розробкою таких програм та заходів.

"Кожен на своєму місці робить те, що наближає Україну до Перемоги", - наголосив міністр.

Щорічно 17 червня відзначається Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами.

Читайте також: Як росіяни воюють проти довкілля в Україні

Як повідомлялося, у ніч проти 6 червня російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС, спричинивши затоплення частини Херсонської та Миколаївської областей і критичне обміління Каховського водосховища.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-